iwa149 05.01.12, 09:20 Dziewczyny czy którejś z Was dziecko miało ganglion na ręce lub nóżce? Co robiliście z tym. Dzięki za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agni71 Re: Ganglion 05.01.12, 09:28 Córka miała na palcu stopy. Zostal usunięty w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
grouse1 Re: Ganglion 05.01.12, 09:48 Co prawda dziecko nie ma, ale ja miałam w dzieciństwie ganglion na nadgarstku. Trzykrotnie usuwano mi z niego płyn, a że nadal przybierał to usunięto całą torebkę. Zabieg szybki, pod narkozą, ręka usztywniona jakiś czas (nie pamiętam dokładnie ile) i 2 cm blizna, teraz już prawie niewidoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
monia2506 Re: Ganglion 05.01.12, 09:59 moja mala miała jak miała roczek na nagdarstku bylismy u lekarza sprawdziła i powiedziała zeby wcierać masć po kąpieli juz nie pamietam jaka ale po pewnym czasie sam zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ganglion 05.01.12, 10:08 Ja miałam ganglion. Wycięłam, przez około 10 lat był spokój. Potem pojawił się na nowo - nie wycinałam i zniknął. Podobno można go przebić i wyciągnąć z niego ciecz czy maź, czy co tam ma w środku Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: Ganglion 05.01.12, 10:21 Dziecko nie miało, ja miałam na zgięciu palca środkowego (chyba zrobił mi się od prowadzania wózka, jak mała była mała). Chirurg w znieczuleniu miejscowym nakłuł go i wycisnął, zrobił to od ręki, całość trwała 15 minut od wejścia do gabinetu. Dziecko pewnie trzeba by mocno trzymać, ale raczej z powodu strachu niż bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Ganglion 05.01.12, 10:54 Moja corka ma kolo kostki, na razie jest maly i zostawiamy w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Ganglion 05.01.12, 11:24 Ganglion zazwyczaj usuwa sie operacyjnie. W przypadku dziecka zalecana krotka narkoza. Ganglio rzadko pojawia sie ponownie (w tym samym miejscu), ale jednak moze sie zdarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: Ganglion 05.01.12, 11:32 Hm, jak ja czytałam o ganglionach i lekarz mi mówił, to wręcz przeciwnie, bardzo duża skłonność do nawrotów w tym samym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Ganglion 05.01.12, 14:43 No wlasnie te przekluwane, wyciskane i nie wiem co jeszcze zazwyczaj odrastaja. Dlatego najlepiej wyciac. Zabieg to drobnostka, a jest duza szansa, ze bedzie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ganglion 05.01.12, 12:52 Ja miewam gangliony, jedne same znikają inne rosną i trzeba je usuwać. Odradzono mi usuwanie chirurgiczne. Chirurg nakłuwa mi pod znieczuleniem miejscowym, usuwa maź i wstrzykuje lekarstwo. Uprzedzał, że może odrosnąć z 2 razy jeszcze i faktycznie w jednym miejscu0-na nadgarstku odrósł dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Ganglion 05.01.12, 14:32 Ale lekarze stwierdzali to na podstawie badanie ręką czy sugerowali usg żeby zobaczyć czy to ganglion? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ganglion 05.01.12, 14:41 rany ale napisałam, naocznego i macania nie usg. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: Ganglion 05.01.12, 14:52 wrzucilam ten ganglion w google i... okazalo sie, że ma mój 5-letni synek na stopie. nawet nie wiedzialam, ze to tak sie nazywa. ortopeda powiedzial, ze to od obuwia i nic z tym sie nie robi. moja tesciowa równiez ma na stopie i zyje sobie z tym ganglionem w pełnej symbiozie juz kilkanscie lat. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ganglion 05.01.12, 15:47 Ganglion może spory urosnąc a wtedy na stopie może przeszkadzać a może po prostu wyglądać nieładnie. Mój urósł duży, na nadgarstku, wyglądał bardzo nieestetycznie. Jak są małe to się nie przejmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Ganglion 05.01.12, 18:57 Syn ma na kolanie. Nie rośnie, dziecku nie przeszkadza, więc nic nie robimy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmm_marta Re: Ganglion 05.01.12, 20:00 miałam "toto" na stopie, kilka lat temu. lekarz wyciągnął zawartość podczas pierwszej wizty. bolało tyle co ukąszenie komara. nie wrócił od kilku lat. więc pewnie u każdego jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Ganglion 06.01.12, 20:26 Moja córka miała ganglion na nadgarstku. Miała dwa zabiegi. Po pierwszym zabiegu płyn zebrał się ponownie dość szybko. Po kilku miesiącach byłyśmy na drugim zabiegu. Od tego czasu jest spokój (drugi zabieg ok. 2,5 roku temu). Nie ma żadnego śladu po ganglionie, płyn się już nie zbiera. Oba zabiegi były wykonywane bez znieczulenia i były bardzo bolesne Nie wiem czy ma to związek, ale w czasie kiedy ten ganglion się robił, córka intensywnie trenowała koszykówkę. Krótko po zabiegach przestała grać. Ale może to przypadek - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś