05.04.12, 16:47
Kiedy usadzić dzidziuśka na nocnik?Mój ma rok i 4 miesiące i jeszcze nie załapuje w czym rzecz. Może powinniśmy zastosować jakieś tajne sztuczki żeby załapał?czy narazie bez parcia? w jakim wieku były wasze dzieci jak całe te nocnikowe próby zakończyły się sukcesem?i jak to się odbywało?
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: nocnik 05.04.12, 18:13
      Moja tez ma 16 m-cy i narazie ja oswajam z nocnikiem. Ona wie ze tam sie sisi robi i ee, siada i wstaje ale tylko w ubraniu. golym tylkiem nie da sie posadzic wiec nie nalegam. Narazie w formie zabawy. Jak bedzie lato to bedzie latala w samych majtkach i bedziemy sie odpieluchowywac. Nic na sile, mamy czas.
      Synka 3 letniego zaczelam odpieluchowywac miesiac przed 2 urodzinami ale ze byla to zima to biegal caly dzien po domu w majtkach i rajstopach. Zaopatrzylam sie w wielksze ilosci i sie uczylismy smile
      Dziecko zaczyna swiadomie odczuwac fizjologie majac 1,5 roku mniej wiecej w tym wieku.
      Moja mala mowiac sisi ze tam sie robi nie wiem czy ona wogole rozumie o co chodzi czy tylko mowi i robi tak bo tak jej pokazalismy i robi za nami
      • bbuziaczekk Re: nocnik 05.04.12, 18:21
        Zapomnialam dopisac ze nauka sikania na nocnik zajela nam dluzszy czas bo pare m-cy. Najpierw caly dzien latal po domu w majtkach a na wyjazdy/wyjscia, na drzemki i na noc pampers. Potem jak opanowal sikanie na nocnik to zdjelam pampersa do drzemek i na wyjscia/wyjazdy ale zabieralam zapasowe ubrania. Potem jak to opanowal to zdjelismy pampersa na noc.
        Z kupa bylo duzo gorzej bo za chiny ludowe nie umial zalapac i duzo dluzej nam to zeszlo. Pomogl dopiero system nagrod ze jak bedzie kupa do nocnika to dostanie gume mambe. Po 2-3 dniach zadzialalo i domagal sie gum. Od tego czasu juz jest ok.
        • necia27 Re: nocnik 05.04.12, 19:30
          A my na nocniku od 2mscy, a od miesiąca nie było kupy w pampie smile\
    • camel_3d Re: nocnik 05.04.12, 20:56
      jakos nie pamietam...probowalem go nauczyc..ale mi si enie udawalo... odpieluchowal sie na urlopie, tamnie bylo nocnika..a po powrocie do domu usiadl kilk arazy a potem chcial juz na duza toalete.. tak kolo 2r i 4 miesiac
    • mamuniaolunia Re: nocnik 05.04.12, 20:56
      Mój zapoznał się z nocnikiem jak miał 10 m-cy.. Sadzaliśmy okazjonalnie. Na serio zaczęliśmy naukę jak miał 14m-cy. Odpieluchował się całkowicie w dzień miesiąc później. Wszystko zależy od dziecka i od Twojego zaangażowania i chęci wycierania sikówsmile Aha, synek wtedy jeszcze nie umiał mówić, ale elegancko sygnalizował, że chce siku. Teraz nadal nie mówi, ale na siku woła "oho!" smile
      • darolisek Re: nocnik 05.04.12, 22:22
        Moja jak miała ponad rok to nosiła nocnik na głowie, jak miała 1,5 roku to nie było mowy o siadaniu na nocnik a jak miała 20 miesięcy przyniosłam nocnik do pokoju
        Mała była wtedy na etapie oglądania bajek więc połączyłam przyjemne z pożytecznym
        Nocnik oczywiście z pozytywką żeby wiedziała że jak się wysika to coś się dzieje, duże brawa i po tygodniu opanowała sikanie i sama wołała sisi
        Sadzałam na początku co pół godziny i sikała aż załapała i zaczęła sama wołać i dodam,że nigdy nie ścierałam po kątach Na początku zakładałam pieluchomajtki z pampersa i ściągałam do sikania
        Życzę powodzenia smile
    • aasia77online Re: nocnik 06.04.12, 10:47
      zdecydowanie bez parcia na razie.
      Ja nie należę do ambitnych matek, które chcą, żeby dziecko było we wszystkim pierwsze.
      Nie próbowałam do 2lat i 2 msc-y w ogóle. Nie miałam zwyczajnie na to czasu, a nie chciałam zlecać tego niani, bo już wcześniej zrozumiałam, że mamy w tym temacie spore różnice zdań.
      Odpieluchowanie zajęło nam 2 dni, co utwierdza mnie w przekonaniu, że moment był właściwy. NOcnik był pod ręką, a kluczem do sukcesu było rozpoznanie sygnałów, że to już. Wysadzałam wtedy, jak zaobserwowałam, że bezpośrednio przed sikaniem przestępowała z nogi na nogę i łapała się za krocze. Zanim tego nie odkryłam pierwszy dzień wysadzałam częściej niż co godzinę, a pytałam nieustannie, co ją strasznie denerwowało.
      • betty842 Re: nocnik 06.04.12, 21:26
        aasia77online napisała:
        Wysadzałam wtedy, jak zaobserwowałam, że bezpośrednio przed sikani
        > em przestępowała z nogi na nogę i łapała się za krocze.

U nas było bardzo podobnie.Jak starszy syn miał rok i 10m zauważyłam,że łapie sie w kroku i po chwili patrzy na nogi jakby chciał sprawdzić czy coś leci.Zdjęlam pampka,wytłumaczyłam co i jak i jak widziałam ten sygnał to zdejmowałam mu majteczki i siusiał (na stojąco).Wpadka była może jedna jak przegapiłam sygnał. Po 2-3 dniach już wołał.Wcześniej co jakiś czas podemowałam próby odpieluchowania ale bez skutku.
        Młodszy syn obecnie ma 13m.Zaczęłam oswajać go z nocnikiem jak miał ok 7m.Jak widziałam,że zaczyna "cisnąć" kupę to sadzałam go na nocnik i kupa lądowała w nocniku.Od tego czasu 9 na 10 kup ląduje w nocniku.W łapanie siku sie nie bawię.Latem zamierzam zmienić młodemu pampka na majteczki ale nie nastawiam sie na odpieluchowanie tylko chcę,żeby w ciepłe dni nie prażył się w pampersie.
    • aleksandra1357 Re: nocnik 06.04.12, 22:45
      Jak już nie raz było pisane: nie z nocnikiem ma się dziecko oswajać, tylko z tym, że jak nasika, to ma mokro. Z tym ma się oswajać. Bo siadanie na nocnik dziecka chodzącego w pieluszce to całkowita porażka. Takie dziecko w ogóle nie wie, że sika. Zdjąć pieluchę, jeśli się chce odpieluchować, nocnik to sprawa drugorzędna.
      16 miesięcy to wcześnie, ale czasem się udaje.
    • kamillasd Pottete pod wózek i jazda 07.04.12, 01:22
      A swoje odpieluchowałam przed drugim rokiem. Na noc mialy jeszcze zakladane co nie co. Siostra kupila mi taki nocnik potet plus w Anglii i woziłam go ze sobą na plac zabaw, żeby nue było afery, że jednak zakłądamy pieluchę z powrotem, bo jak ja miała wyjśnić dziecku, że teraz może jednak sika w pieluchę, a w domu ma wołać. Wiem, że są takie majtki treningowe z sojowym welurem w środku. Ciekawa jest czy faktycznie łatwiej w nich odpieluchowac. Pewnie dziecko czuje, że ma prawdziwe majtki, wygodnie mu, a jak się zleje wie, ze am mokro i tak nie wolno. A zarazmem ubranie suchutkie.
    • sole-luna Re: nocnik 10.04.12, 23:23
      anilanka26 napisała:

> Kiedy usadzić dzidziuśka na nocnik?Mój ma rok i 4 miesiące i jeszcze nie załapu
      > je w czym rzecz. Może powinniśmy zastosować jakieś tajne sztuczki żeby załapał?
      > czy narazie bez parcia? w jakim wieku były wasze dzieci jak całe te nocnikowe p
      > róby zakończyły się sukcesem?i jak to się odbywało?

Wg mnie to za wczesnie,ale to tylko moja opina.Ja sprobowalam w lecie jak mala miala 20 m-cy,ale..odpuscilam.I nie zaluje,bo wlasnie jestesmy po bezstresowym i szybkim odpieluchowaniu(2lata i 3m-ce).Tylko jeden dzien sikala do majtek,a na drugi wolala.Nawet w nocy budzi sie na "siusiu",i rano od razu idzie na nocnik.
      Dlatego radze podejsc do sprawy spokojnie.Powodzenia!
      • gocha500 Re: nocnik 11.04.12, 20:13
        daj dzieciakowi zyc!!!
        ja nie mialam parcia ale moje dziecko wiedzialo ze nocnik i klop sa w ubikacji i wiedziala do czego sluza ale nie miala zamiaru rezygnowac z pieluchy!dalam sobie spokoj na bardzo dlugo!
        mloda zaczela iec suche noce i poszlo w 3 dni!w 4 zero wpadek!

przyjdzie jeszcze czas i dziec zalapie w mig a nie meczyc siebie i dzieciaka!
        wiewmpieluchy kosztuja ale wiekszosc dzieci odpieluchowanych wczesnie okolo 2,5-3 roku zycia maja regresy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka