Dodaj do ulubionych

Nebbud - jak podawać

17.01.14, 13:24
Mojej córce pediatra zalecił inhalacje z Nebbudu, ale 1 ml, na ampułce 2ml jest zaznaczona przerywana kreska, ale nie jest opisana w ulotce, nie wiem więc czy to ona zaznacza 1 ml? dodatkowo czy jeśli mam zalecenie stosować inhalacje 2 razy dziennie, to mogę tego samego dnia wykorzystać pozostałość ampułki? Na ulotce napisano, że od razu wylać, ale jeśli będę stosować 1 ampułka na 1 raz, to oznacza, że pediatra zapisał mi za małą ilość ampułek (mała ma stosować nebbud przez 2 tygodnie, a ampułek mamy 20). Będę wdzięczna za podpowiedź.
pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 13:42
      Jeśli kreska jest mniej więcej w połowie, to znaczy 1ml. Jak dasz trochę więcej lub trochę mniej to nic się nie stanie. Ja bym spróbowała przechować w lodówce, po przytkaniu korkiem. Obejrzyj zawartość po wyjęciu, czy się nie zmieniła optycznie.
      • mysza_w Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 13:45
        nie jest w połowie, ale to ampułka z dziubkiem, więc proporcje są zaburzone. nie potrafie jenak na oko stwierdzić, czy kreska może oznaczać połowę.
        M.
    • paulinus2001 Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 14:38
      A nie masz miarki w nebulizatorze? Ja używałam pół rano a pół wieczorem, choć nawet jak wlewałam do nebulizatora to nie zawsze udało mi się nalać równy 1 ml. Czasem było ciut więcej a czasem ciut mniej, ale dawka dzienna wychodziła 2smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 14:50
      kreska to połowa porcji, mozesz odmierza do kreski. choc w nebulizatorze tez powinien byc znacznik ilosci.
      zużytą tubkę wyrzucasz. trudno. bedzie trzeba jeszcze raz isc do lekarza po recepte.
      • mysza_w Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 16:24
        Dziękismile No właśnie nie mam podziałki, to taki bardzo prosty inhalator z nebulizatorem. I tak na razie mi się nie udało z kreski skorzystać, bo nie mam jeszcze wyczucia i za mocno nacisnęłam, poszła całość, odmierzyłam więc zwykłą strzykawką. Nie wiem tylko na przyszłość czy tak można? W końcu substancja w ampułce jest jałowa, strzykawka na pewno nie...
        • vangie Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 17:09
          kreska to polowa, jak juz dziewczyny pisaly; ja niezuzyta polowke chowalam spowrotem do opakowania (zeby w ciemnicy siedzialo) i zuzywalam tego samego dnia- dziec zyje i ma sie dobrze, wiec to raczej nie przestepstwo wink
      • ella_nl Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 19:28
        dziennik-niecodziennik napisała:

> zużytą tubkę wyrzucasz. trudno. bedzie trzeba jeszcze raz isc do lekarza po rec
        > epte.
        >
        Pulmicort to to samo co Nebbud. Na ulotce Pulmicortu pisze że można przechowywać otwartą ampułkę z zużytym 1mm do 12h.
        Więc czemu Nebbudu nie możnatongue_out?
        • ella_nl Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 19:30
          ella_nl napisała:

> dziennik-niecodziennik napisała:
          >
          > > zużytą tubkę wyrzucasz. trudno. bedzie trzeba jeszcze raz isc do lekarza
          > po rec
          > > epte.
          > >
          > Pulmicort to to samo co Nebbud. Na ulotce Pulmicortu pisze że można przechowywa
          > ć otwartą ampułkę z zużytym 1mm do 12h.
          > Więc czemu Nebbudu nie możnatongue_out?
          ml oczywiściesmile
        • dziennik-niecodziennik Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 20:05
          producenci sie róznią. moze jest to inaczej produkowane, moze inne konserwanty, moze ich mniej, moze inny proces sterylizacji... nie tylko podstawowy składnik jest wazny w leku tego typu.
    • annubis74 Re: Nebbud - jak podawać 17.01.14, 15:02
      nebudu nie stosowaliśmy ale pulmicort ( z tego co kojarzę substancja czynna ta sama). też 1ml w ampułkach z podziałką. nie pamiętam co było napisane w ulotce ale wiem ze stosowałam po pół ampułki 2x dziennie - lekarka stwierdziła że można to przechować do 24godzin ( a w sumie miedzy jedna a druga inhalacja mija może 6godz)
      najlepiej zapytaj w aptece

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka