agusia.24 10.02.14, 20:37 wczoraj podałam dziecku lek na odrobaczenie (pierwszy raz, więc nie bardzo się orientuję w temacie), kiedy taki lek zaczyna działać? czy jeśli dziecko ma jakieś robaki to widać to w kupce czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: odrobaczenie 11.02.14, 08:13 jak podałaś wczoraj, to musisz jeszcze podać 2 razy (glisda), lub raz (owsiki). Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: odrobaczenie 11.02.14, 11:27 a odrobaczasz profilaktycznie, czy dziecko ma jakiegoś pasożyta. odrobaczać się powinno 3 dawkami. wejdź na forum alergie, tam jest dużo o odrobaczaniu: forum.gazeta.pl/forum/w,578,59966955,,ZENTEL.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: odrobaczenie 11.02.14, 11:38 Rany Boskie, jak można odrobaczać dziecko - czyli faszerować jakąś tam trucizną, choćby działającą głównie na robaki - profilaktycznie?????? Jeśli dziecko miało robaki, to po odrobaczaniu robisz kolejne badanie kału i wychodzi czysty. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: odrobaczenie 11.02.14, 12:16 > Rany Boskie, jak można odrobaczać dziecko - czyli faszerować jakąś tam trucizną > , choćby działającą głównie na robaki - profilaktycznie?????? wierz mi że można....można mieć glizdę która w badaniu nie wyjdzie, bo cykl rozwojowy ma co 3 tygodnie a badanie wykonuje się zazwyczaj z 1 próbki. można mieć lamblie, które cykl rozwojowy mają co 2 tygodnie. tak więc żeby dziewczyna miała pewność że dziecko ma lub nie ma robala musi mieć albo szczęście, czyli wykonać badanie akurat kiedy robaki będą wydalać jaja, albo zbierać każdego tygodnia 3 próbki w odstępach 2-3 dniowych i to przez okres 3 tygodni, zawozić do laba i za to płacić. osobiście ja tak robiłam, ale wierz mi, że koszt takich badań jest wysoki. > Jeśli dziecko miało robaki, to po odrobaczaniu robisz kolejne badanie kału i wy > chodzi czysty. Proste Glisdy wcale nie tak prosto jest się pozbyć, aby pozbyć się lamblii trzeba zastosować kurację łączoną z innymi lekami i bynajmniej nie jest to tylko zentel. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia.24 Re: odrobaczenie 11.02.14, 14:34 to nie jest takie proste, gdyż w badaniu bardzo często nie wychodzi nic ( testowałam na sobie, już jako "dorosła" osoba), żeby wiedzieć na 100% to chyba tylko ten polecany Felix w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: odrobaczenie 11.02.14, 15:58 agusia.24 napisała: > to nie jest takie proste, gdyż w badaniu bardzo często nie wychodzi nic ( testo > wałam na sobie, już jako "dorosła" osoba), żeby wiedzieć na 100% to chyba tylko > ten polecany Felix w Warszawie Badałam w felixie, natomiast nie zmienia to faktu że próbek było łącznie 9 w 3 rzutach. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia.24 Re: odrobaczenie 11.02.14, 14:37 odrobaczam, bo dziecko ma objawy, które mogą wskazywać na pasożyty, ale 100% pewności, że ma nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: odrobaczenie 11.02.14, 15:46 aha... A na inne choroby też leczysz na podstawie samodzielnie zaobserwowanych objawów? Bez diagnozy lekarskiej? Nie mówię tu o leczeniu przeziębienia czosnkiem i sokiem malinowym No chyba że jesteś lekarzem, wtedy zwracam honor... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: odrobaczenie 11.02.14, 16:00 una_mujer napisała: > aha... A na inne choroby też leczysz na podstawie samodzielnie zaobserwowanych > objawów? Bez diagnozy lekarskiej? Nie mówię tu o leczeniu przeziębienia czosnki > em i sokiem malinowym > No chyba że jesteś lekarzem, wtedy zwracam honor... a ty choroby leczysz antybiotykiem wyłącznie po przeprowadzeniu badań krwi, czy wierzysz lekarzowi który bakterię "zaobserwował"? Odpowiedz Link Zgłoś
gkoz Re: odrobaczenie 11.02.14, 18:44 lek jest na receptę, więc lekarz go wypisał Odpowiedz Link Zgłoś
agusia.24 Re: odrobaczenie 11.02.14, 20:31 nie nie jestem lekarzem, nie leczę samodzielnie tylko udaję się do specjalisty, w tym przypadku z całą pewnością jest to specjalista i to właśnie lekarz zasugerował, więc to nie są moje subiektywne obserwacje w ogóle nie rozumiem po co te przycinki Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: odrobaczenie 11.02.14, 21:29 A, to przepraszam, jeżeli lekarz przepisał. To profilaktyczne odrobaczanie mnie zmyliło... Pomyślałam, że kolejna nawiedzona z dziwnymi teoriami na temat zdrowia, faszerowania dzieci różnymi specyfikami, itp... Jeszcze raz bardzo przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
daniella31 Re: odrobaczenie 11.02.14, 21:41 moge spytac jakie objawy ma Twoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: odrobaczenie 12.02.14, 13:12 także do poczytania to forum forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html?podpowiedzi każdy rodzic powinien być świadomy obecności pasożytów, tego, że wyniki labolatoryjne 5-20% wykrywają jaja, cysty... znajomi lekarze ( pediatrzy) swoje dzieci ODROBACZAJĄ conajmnie raz w roku - o zgrozo PROFILAKTYCZNIE - to do jednej z MAM Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: odrobaczenie 12.02.14, 18:46 agusia.24 napisała: > , kiedy taki lek zaczyna działać? czy jeśli dziecko ma jakieś robaki to widać to w kupce czy nie? nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie: na niektóre robaki leki działają, na inne nie; niektóre zobaczysz w kupie, inne nie Odpowiedz Link Zgłoś