Dodaj do ulubionych

"grubsza" sprawa

11.03.16, 10:35
3 latek. Plci meskiej. Pieknie sika na stojaco do toalety. Sam przystawia sobie podwyzszenie ( taki specjalny stolek jakby). Sam chodzi juz do toalety oswiadczajac stanowczo w trakcie zabawy "Si!" i pedzi do ubikacji.

Niestety w kwestii" grubszej sprawy" nie. No i nadal potrafi zrobic w majty. Za boga ojca nie usiadzie na nocniku ani na nakladce na toalecie. Zaraz jest placz i ryk.

Mial ktos kiedys taki problem i jak go pokonal?
Obserwuj wątek
    • baba_za_kolkiem Re: "grubsza" sprawa 11.03.16, 11:40
      U nas niestety szykuje się to samo. Synek 2,5 l robi siku do nocnika, nie sam ale jak mu zaproponuje i mu się chce to robi. Np. po obudzeniu, przed kąpielą, czasem w ciągu dnia zawoła Siku leci! i jak zdąże przybiec z nocnikiem i go rozebrać to robi. I mamy radość i dumę.
      Ale jeśli chodzi o kupę, to robi w pieluszkę, chowa się przy tym za firankę, za lodówkę, w ustronne miejsce, a jak potem go przebieram w łazience to jego reakcja na kupę jest jakby mieszanką przerażenia, obrzydzenia itd. Jak widzę, że się zbiera na kupę, i mu zaproponuję, to stanowcoz woła nie! i ucieka.
      Prognozuję, że będziemy mieli tak samo jak u was.
      Myślę, że jest ta blokada przed kupą jako czymś dziwnym, obrzydliwym, nieznanym, z czym dziecko musi się oswoić. Nie przeskoczysz tego, przynajmniej tak myślę.

Tak jak niektóre dzieci mówią późno, późno chodzą, tak niektóre późno robią kupę do toalety czy nocnika, i jest to ich cecha osobnicza. Można pytać, proponować zachęcać, ale bez ciśnienia, i kiedyś nadejdzie ten dzień że zrobi do toalety.

Ale faktem jest, że trochę się tego obawiam, ze względu na to, że kupa jest ewidentnie dla małego krępująca, i co będzie jak zrobi np. w przedszkolu, na mieście, w autobusie, w podróży itd.
      Zobaczymy.
      Chętnie posłucham rad innych mam, jak sobie radziły w tych sytuacjach.
      • eraz-lilipop Re: "grubsza" sprawa 11.03.16, 13:43
        Mój ma 4 i ten sam problem. Zmuszanie nic nie da a wręcz może nasilic lęk. Mi polecili cofnąć się o jeden krok w tył i z czasem próbować może zaskoczy. Na razie mamy zalecane założyć pieluche na czas kupy. Kupa w łazience i czyszczenie w łazience. Tylko jeszcze nie wiem jak to ugryźć bo pieluch młody juz długo nie nosi.
    • tankky Re: "grubsza" sprawa 13.03.16, 17:28
      To samo tutaj. Syn 2,5 roku, odpieluchowany jednego dnia. Już dwa miesiące i tylko jedna wpadka w majtki z siusiami, kupy w majtki nie zrobi na szczęście. Kupę robi szybko rano kiedy ma jeszcze pieluchę z nocy. Jeśli ma na sobie majtki to błaga mnie o założenie pieluszki. Dwa razy dał się przekupić jakimś autkiem i zrobił na nocnik, ale nocnik musi stać pod stołem big_grin big_grin Nic na razie nie kombinujemy. Jak błaga w ciągu dnia o tą pieluszkę to mu ja zakładam i też robi pod stołem. Nie będę dręczyć dziecka. Myślę, że przyjdzie moment, że zrobi sam.
    • nadkobieta Re: "grubsza" sprawa 14.03.16, 16:05
      Mój miał to samo. Odpieluchowanie na siku w ciągu kilku dni jak miał 2,5- ani razu się nie zsikał w majty. A na kupę wołał pieluchę jeszcze przez ponad rok.
      Czekałam cierpliwie, nie zmuszałam do niczego - chociaż mężowi i babciom już puszczały nerwy, nie mogli zrozumieć że dziecko samo musi dorosnąć.
      I pewnego dnia po prostu usiadł sam i zrobił. A radość była taka, że całą rodzinę obdzwonił i przez dwie godziny się cieszył jak szalony. I potem jeszcze przez miesiąc co najmniej musieliśmy każdorazowo z mężem oboje podziwiać jego dzieło.
      Warto poczekać, dziecko nie może czuć presji. A na pewno chce i mu zależy, tylko coś w tej małej głowie musi zaskoczyć
    • babayagapatrzy Re: "grubsza" sprawa 14.03.16, 16:13
      słyszałam kiedyś o opcji posadzenia dziecka buzią do spłuczki czyli odwrotnie niż normalnie się siada i zrobienie z wychodzenia kupy wielkiego halo na kształt eksperymentu, trochę to obrzydliwe ale w sumie mniej niż umazana kupą pupa; ponoć są dzieci, które fascynują się takimi zjawiskami, lubią popatrzeć co jak działa i z kupą się udaje w ten sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka