Dodaj do ulubionych

Sport dla malucha

IP: *.* 23.08.01, 18:37
Moj syn ma prawie 3 lata, od wrzesnia idzie do przedszkola. Chcialabym zapisac go rowniez na jakies zajecia sportowe dla dzieci, ale czy to nie za wczesnie i na jakie? Czy ktos sie moze orientuje w jakim wieku mozna skierowac dziecko na regularne zajecia, tak aby bylo dosc zdyscyplinowane aby cwiczyc. Dawid jest bardzo ruchliwy i wiele potrafi (np. podciaga sie na drazku, rozciaga sie, robi pompki) i wychodzi mu to calkiem niezle, nie wspominajac o np. grze w pilke czy basenie. Widze ze ma z tego pewna frajde i lubi to, dlaczego wiec nie jakis klubik dla dzieci? Moje pytanie tylko jaka dyscyplina, czy sa moze jakies zajecia sportowe ogolne, po to aby rozwijac samodyscypline i uczyc zasad zachowania w grupie. Poza tym czy to nie za wczesnie ze wzgledu na fizyczny rozwoj takiego dziecka. Dawid jest raczej duzym dzieckiem - wazy 18,5 kg i ma 102 cm wzrostu. Moze ktos ma jakies doswiadczenia w tej dziedzinie, albo ten temat byl kiedys poruszany, a ja nie moge go znalezc?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Sport dla malucha IP: *.* 24.08.01, 18:51
      Faktycznie, jest dosc potezny... Moja mala jest pol roku starsza ma 105 cm i wazy niecale 13 kg... No coz... chudzielec z niej.A co do sportu, to chodze z mala regularnie raz w tygodniu na basen. Nasza Pani Doktor powiedziala, ze do 15 roku zycia dziecko powinno miec cwiczenia ogolnorozwojowe a nie cwiczace okreslone partie miesni. Zalecala wszelkiego rodzaju cwiczenia korekcyjne, ktore wzmacniaja miesnie grzbietu i cwicza inne partie miesni, basen i co mnie zaskoczylo... jazde na wrotkach (nie wspominajac o rowerze, ktory koryguje tzw. iksa w kolanach).I kazala duzo chodzic.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Sport dla malucha IP: *.* 25.08.01, 15:14
      Ja chodzę z moją małą na basen od niemowlęctwa. Może w przyszłości będzie gdzieś tańczyć, jak jej babcia i mama, bo już widać, że ma do tego dar.
    • Gość: guest Re: Sport dla malucha IP: *.* 28.08.01, 08:58
      Nie wiem, skąd jesteś, ale w Warszawie na Legii są bardzo fajne zajęcia z gimnastyki ogólnorozwojowej dla maluchów. Moi synowie chodzą tam od dwóch lat i jesteśmy ogromnie zadowoleni.Dla młodszych dzieci ( takich jak twój synek) zajęcia są w grupach rodzinnych, co znaczy, że Ty lub jego Tata powinniście też ćwiczyć. To jest też bardzo fajne.Dla 5,6 latków zajęcia są już osobno.Nam się to podoba, dzieci zrobiły się bardzo sprawne (oczywiście poza tymi zajęciami pozwalamy im na sporo ruchu na podwórku: rower, rolki, narty, łyżwy)i mogą się zmęczyć, co dla mnie, mamy trójki chłopców jest bardzo ważne.
      • Gość: guest Re: Sport dla malucha IP: *.* 04.09.01, 12:06
        Jarenka, czy moglabys dac jakies namiary na te maluchowe (dla dwulatkow) sporty na Legii? Bede wdzieczna. A poniewaz masz juz doswiadczenie :) to podpowiedz prosze, czy 2,5-letnia dziewczynke (b. dobrze rozwinieta fizycznie, 2.5 roku bedzie miala w grudniu) mozna juz sprobowac uczyc jazdy na lyzwach? Dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka