29.05.07, 22:49
witam mam coreczke ktora w lutym skonczyla 2 lata .Nie mam juz sily jej
karmic najchetniej nic by nie jadla ,nie wiem juz co robic c,czy sa moze
jakies syropki na apetyt ktore sa skuteczne i mozna je podawac 2 latkowi
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: niejadek 29.05.07, 23:06
      mam ten sam problem z czteroletnim synkiem, który stracil apetyt okolo
      pierwszego roku zycia. To nie jest tak, że nic nie je, ale z całą pewnością jest
      to problem, je bardzo mało, jest szczuplusieńki. Lekarz zalecił mi podawanie
      syropu wzmagającego apetyt citropepsin, zawiera peptydy, naturalne substancje
      znajdujące się w organiźmie i wzmagająceapetyt, mozna go kupić bez recepty i
      jest niedrogi. Pomógł ale na krótko, może u twojego maluszka da lepszy efekt,
      Mały dostawał też bioaron c , który poza tym, że wzmacnia również wzmaga apetyt
      (miał wtedy 1,5 roku). Dalej mam szczuplutkie dziecko, które nie jadło mięsa,
      wędliny czy sera od ponad 2 lat. Nauczyłam się żyć na zasadzie "zastępstw"
      zamiast owoców i warzyw dużo gęstych przecierowych soków, zamiast nabiału,
      zamrożone danonki, zamiast mięsa przemycone i wybłagane zjedzone żółtko jajka.
      Ogólnie ci współczuję, ja nieomal dostałam nerwicy zanim nauczyłam się
      akceptować to że malutki nie je. Podejrzewam że u ciebie to nie osiągnęlo aż
      takiej formy. najgorsze jest spojrzenie teściowej przy rodzinnym obiedzie i
      słowa "jak to, to on dalej nic nie je?" z podtekstem "co z ciebie za matka"
      powodzenia i zapytaj lekarza o citropepsin, ale najpierw stara metoda: zapisz
      wszystko co zjadł w ciągu doby, może to nie jest wcale takie nic?
    • iwonka97 Re: niejadek 29.05.07, 23:12
      dziekuje za odpowiedz.moja corka je obiad ,ale zeby w nia wciscnac cokolwiek na
      sniadanie i kolacje to juz jest tragedia,tyle dobrze ze duzo pije .pozdrawiam
      • elf1977 Re: niejadek 30.05.07, 10:05
        Ile wazy Twoja córeczka? Moja za miesiąc kończy 2 latka, je niewiele, już się
        zaczynam do tego przyzwyczjać, podaję jej posiłki, kiedy jest "wygłodzona"
        zawsze parę łyżeczek jej wcisnę. Waży ok 11,5 kg, ale jest zdrowa i nie wygląda
        na chudzielca. Najwiekszy problem mam z obiadem, zjada zaledwie parę łyżeczek,
        chleba w zasadzie nie je, mleko w takiej ilości jak niemowlę. Deserki, owoce -
        również w małej ilosci itd. Myślę, że w przypadku niejadków preparaty na
        pobudzenie apetytu mogą okazać się mało skuteczne...
    • i01 Re: niejadek 30.05.07, 11:46
      mam podobny kłopot, czasami naprawde brakuje siły.... o mleku nie wspomne
      Jak nie chce tego co ja mu ugotuje to wyciagam słoiczek, i jakos to powoli idzie
      Moja p. doktor kazała podawac granulki homeopatyczne, przez dłuzszy czas
      ferrum metalicum 9ch 3x 3 granulki
      china rubra 9ch 3x3 granulki
      Na razie nie widze poprawy, no moze zaczoł jesc wiecej owoców
      Zapytaj swojego lekarza moze te granulki u Was sie sprawdza
    • 5_monika Re: niejadek 30.05.07, 12:52
      boiaron C
      • 5_monika Re: niejadek 30.05.07, 12:53
        poprawka BIOARON C
        apteka-internetowa.herbalek.pl/bioaron-c-p-130.html
    • iwonka97 Re: niejadek 30.05.07, 13:26
      moja coreczka wazy 11kg a wzrost96.
    • anaj75 Re: niejadek 30.05.07, 14:27
      Zapraszam po wsparcie:

matki niejadków-grupa wsparcia
    • perse1 Re: niejadek 30.05.07, 14:50
      Ale około 12 kg to chyba nie jest tak zle. Moja malutka za tydzień kończy 2
      latka i wazy 11.5 ale jest nieduza, jakies 83, 84 cm i w piaskownicy babcie
      innych dzieci mówia ,ze mam dobrze bo ona taka pulchniutka!!!!!zawsze myslałam
      ze jest drobniutka.mnie ratuje mleko. moje dziecko odzywia sie tylko mlekiem i
      owocami(kazda ilosc i najrózniejsze)obiad to mniej wiecej 5 łyzeczek od herbaty
      zupy albo tyleż samo ziemniaków z masłem i ewentualnie jarzynką Zero miesa i
      wedliny pod jaka kolwiek postacią. jajka nie , ryby nie Jajko przemycam w zupie
      i lanych kluskach- Sladowa ilośc kanapki nie, no chyba ze 3 razy ugryzie z
      dżemem. całe sczęscie ze jedzie na tym mleku ale ile może pic mleko? Lekarz
      stwierdził ze super wyglada i zeby sie nie przejmowac, podobno w końcu zacznie
      jesc inne rzeczy, ciekawe, poczekamy,zobaczymy
      • anna7173 Re: niejadek 31.05.07, 12:40
        Mój 4 letni synek też jest niejadkiem od kiedy skończył 2 latka, jest
        szczuplutki i waży 15,5kg przy wzroście 114cm. Wprawdzie je, ale ciągle to
        samo. Na śniadanie na zmianę kaszka, albo pieczywo z serkiem twarożkowym lub
        topionym i do popicia kakao. Na obiad tylko zupy, bardzo gęste gdzie jest dużo
        zmiksowanego mięska, warzywa, albo makaron - o drugim daniu nie ma mowy. Owoców
        żadnych nie je, jedynie soki owocowe i musy Frutapura. Na kolację mleko
        zagęszczone kaszką, albo kanapka z w/w serkiem, kaszka. Oczywiście je danonki,
        monte itp. On nawet specjalnie nie lubi słodyczy, ma swoje ulubione biszkopty,
        Petitki, rurki z nadzieniem,Kinder czekoladki, lodów nie lubi. Najgorsze jest
        to, że mój synek nie jest ciekawy nowych smaków. Nic nowego nie chce spróbować.
        Wędlinę przemycam mu w ten sposób: pieczywo, na to masło, potem wędlina(szynka)
        i na to jeszcze grubo serek twarożkowy i je, ale jak ja mu to podaję.
        Pozdrawiam wszystkie mamy niejadków.
        Ania

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka