Dodaj do ulubionych

uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmierci

10.12.09, 13:39

przeczytałam w jakieś książce, że uzależnienia mogą doprowadzić do
śmierci. I tu padają przykłady:

uzależnienie od alkoholu
uzależnienie od narkotyków
uzależnienie od seksu.

Wytłumaczcie mi - w jaki sposób uzależnienie od seksu może
doprowadzić do śmierci ?
Obserwuj wątek
    • clio_1 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:44
      pośrednio czy bezpośrednio?
      • clio_1 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:47
        pośrednio: osoba uzależniona od seksu myśli tylko o seksie, zaniedbuje siebie,
        swoje zdrowie, jedzenie, picie itp. - w konsekwencji umiera np z głodu. albo
        zaniedbuje rodzinę, zaciąga długi na prostytutki płci obojga, nie ma z czego
        spłacić długów, zaciąga kolejne, wpada w pętlę kredytową i popełnia samobójstwo.
        bezpośrednio: przy uprawianiu seksu, z przemęczenia, po kolejnym stosunku w
        ciągu dnia?
        • iwles Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:53

nie, wydaje mi się, że chodziło o wpływ na ciało, organizm.
          A alkohol, narkotyki i seks były wymienione w jednym ciągu, jako
          czynniki mogące doprowadzić do śmierci człowieka.
          • cherry.coke Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 14:30
            Moze sie zaglodzic lub odwodnic ogladajac fikoly, tak jak ci od gier
            komputerowych w Korei czy gdzies.
          • mamciulka-nikulka Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 18:16
            iwles napisała:

>
            > nie, wydaje mi się, że chodziło o wpływ na ciało, organizm.
            > A alkohol, narkotyki i seks były wymienione w jednym ciągu, jako
            > czynniki mogące doprowadzić do śmierci człowieka.

Alkohol - nieprzyswajanie i wytrącanie witamin z organizmu, marskość wątroby,
            niewydolność nerek, ciężkie zatrucia żołądkowe, nadciśnienie tętnicze w
            konsekwencji zawał serca. Z innej strony, osoby nadużywające alkohol mają
            problemy z nawiązywaniem kontaktów z bliskimi, są nerwowi i agresywni, częściej
            stosują przemoc w rodzinie, czy wszczynają bójki na ulicy - w ten sposób można
            stracić życie.

Narkotyki - w zależności od rodzaju ale wycieńczenie organizmu, awitaminoza,
            śmierć w skutek paraliżu mięśni oddechowych, arytmii, zawału serca, a także
            psychoza, która może doprowadzić do samobójstwa, samookaleczenia, czy też w
            stanie euforii ktoś może skoczyć z dachu, bo mu się wydaje, że umie latać.

Seks - osoba nagminnie pragnąca kontaktów seksualnych często odczuwa niepokój i
            poddenerwowanie, ta uporczywa potrzeba przysłania inne potrzeby człowieka, który
            sam sobą jest ubezwłasnowolniony, nie ma nad sobą kontroli co może doprowadzić
            do depresji, chęci śmierci, czy też z drugiej strony ciągłe uprawianie seksu
            może doprowadzić do zawału serca a także HIV

A ogólnie chodzi o to, że każde uzależnienie niszczy człowieka, jego życie,
            rodzinę, zdolność samokontroli, akceptacji, co zawsze w konsekwencji może
            doprowadzić do samobójstwa.
        • tyssia Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 19:06
          > bezpośrednio: przy uprawianiu seksu, z przemęczenia, po kolejnym stosunku w
          > ciągu dnia?
          >

A mi sie wydaje że może HIV? uncertain
    • morgen_stern Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:44
      Jak to, nie znasz określenia, że ktoś się zaj...ł na śmierć? tongue_out

A poważnie, myślę, że chodzi tu o wysokie prawdopodobieństwo samobójstwa.
      • iwles Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:51

nie - samobójstwo było wymienione w innym zdaniu.
        • slonko1335 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:53
          choroby przenoszone drogą płciową?
    • elza78 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:52
      tu chodzi o ryzyko zakazeniem sie chorobami przenoszonymi droga plciowa big_grin
      zoltaczka C np Hiv smile
      wszystko smiertelne...
      taka osoba ma tak przestawione w glowie ze na takie sprawy jak zabezpiecznei
      eczesto nei zwraca uwagi - vide panowie doplacajacy tirowom za seks bez gumy...
      • iwles Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:55

aaaaaaaaaaaa............ możliwe - nie przyszło mi to do głowy smile
        • elza78 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 13:58
          druga rzecz to wszystkie stymulanty i tym podobne bzdety - zazwyczaj dzialaja
          niezbyt dobrze na serce...
          generalnie seksoholizm jest zachowaniem/ stanem umyslu wink wysoce ryzykownym nie
          bezposrednio przez bzykanie sie z wieloma partnerami ale przez to z czym to sei
          wiaze smile
          • panpaniscus Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 18:52
            Może też się zdarzyć krewki partner/mąż osoby, z którą si zaspokaja swoje
            seksoholiczne pasje...
            • elza78 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 19:32
              no ryzyko jest zawsze smile moze sie tez zdarzyc krewki alfons wink lbo pazerna
              prostytutka z nozem w rekawie smile
      • mniemanologia Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 15:19
        Od nikotyny - powinno byc jako pierwsze.
        I trzeba byłoby dodać tu jeszcze np. uzależnienie od
        solarium/opalenizny (tanoreksja) - no bo nowotwory.
        Od gier hazadrowych (wierzyciele!).
      • mondovi Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 18:49
        HCV nie przenosi się drogą płciową.
        • elza78 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 19:34
          to ciekawe co piszesz, moze jakies nowosci w tej dziedzinie sa dostepne, bo z
          tego co mi wiadomo obydwie zoltaczki ktore mozna sobie wszczepic sa doskonale
          zarazliwe droga kontaktow seksualnych, nawet prosze ciebie bardziej niz
          wspomniany HIV...
          • mondovi Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 20:36
            żadne nowości. sprawdź po prostu. ryzyko zarażenia się HCV przez seks wynosi
            1-3% - w ciągu 25 letniego związku. i ryzyko to jest powiązane z możliwymi
            urazami śluzówki.
            • cherry.coke Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 20:41
              Wiesz moze seksoholik lubi na ostro i urazy sluzowki to ma na co dzien smile
              • mondovi Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 20:54
                może, ale nieprawda, że HCV jest "doskonale zaraźliwe" drogą płciową. Co to HBV-
                nie wiem, więc nie będę pisać bzdur, przed czym jednak niektórzy oporów nie mają.
                • mondovi Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 21:53
                  >Co to HBV nie wiem,

errata: co DO HBV miało być
                  • elza78 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 21:58
                    wiesz hcv jest wymieniana w zrodlach jako choroba przenoszona jednak droga
                    plciowa, ja chyba wole wierzyc na slowo w to ze ona sie tak przneosi niz
                    probowac udowadniac na wlasnej skorze ze ryzyko wynosi jedynie 2-3 % i jest
                    zwiazane z urazami sluzowki...
                    wybacz - wystarczy nadzerka szyjki macicy co jest sprawa dosc powszechna i
                    statystyki diabli biora...
                    jelsi ktos ma na mysli seks z zabezpieczneiem - w prezerwatywie to ryzyko jest
                    minimalizowane ja pisze o stosunku bez zabezpieczenia.
                  • elza78 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 22:03
                    jak to mowia shit happens, w mundrych ksiazkach lekarskich np mozna spotkac
                    zdjecia pierwotnych zmian kilowych na ustach smile wystarczy pocalunek, uraz
                    sluzowki, skoro kila moze tak do organizmu wtargnac, to hcv mysle ma wieksze
                    pole do popisu...
                    jak wyzej - ja bym na wlasnej skorze nie probowala seksu z nosicielem uncertain
                    balabym sie zwyczajnei
            • elza78 masz tutaj: 10.12.09, 22:09

"Inną drogą zakażenia HCV jest kontakt seksualny. Zakażenie wirusem zapalenia
              wątroby typu C nie jest zaliczane do infekcji przenoszonych drogą kontaktów
              seksualnych tylko z tego powodu, że ryzyko zakażenia tą drogą jest stosunkowo
              nieduże. Jednak w pewnych okolicznościach może dojść do zakażenia HCV drogą
              kontaktów seksualnych. Do czynników sprzyjających tej drodze infekcji należą
              zranienia lub intensywne podrażnienia błony śluzowej narządów płciowych,
              współżycie w czasie menstruacji oraz liczni partnerzy/partnerki seksualne."

cytat stad:

www.wzwc.pl/?id=42&mid=1
              chyba dotyczy sytuacji uzaleznienia od seksu, tak mi sie wydaje czy sie myle?
              • mondovi Re: masz tutaj: 10.12.09, 22:50
                >Inną drogą zakażenia HCV jest kontakt seksualny. Zakażenie wirusem zapalenia
                > wątroby typu C nie jest zaliczane do infekcji przenoszonych drogą kontaktów
                > seksualnych tylko z tego powodu, że ryzyko zakażenia tą drogą jest stosunkowo
                > nieduże.

no właśnie o to mi chodzi, że seks to nie jest najczęstsza droga zarażenia. że
                seksoholik może się zarazić hcv - owszem. shit happens - nie przeczę.
    • ankh_morkpork HIV / AIDS 10.12.09, 14:42

• mondovi Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 18:48
      hiv?
    • 18_lipcowa1 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 18:53

> Wytłumaczcie mi - w jaki sposób uzależnienie od seksu może
      > doprowadzić do śmierci ?
      >
      >
      >
      rypiesz sie z kim popadnie i gdzie popadnie
      dostajesz AIDS i papa
    • turzyca Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 19:10
      Ja do powyzszej wyliczanki dorzucilabym jeszcze uszkodzenia ciala.
      Gdzies (DF?) byl kilka lat temu reportaz, w ktorym miedzy innymi wyraznie bylo
      opisane jak fizycznie wyniszczajace takie uzaleznienie jest.
      • atra1 Re: uzależnienia, które mogą doprowadzić do śmier 10.12.09, 20:09
        albo jak Carradine

pl.wikipedia.org/wiki/David_Carradine

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka