chococino Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 10:37 Nie wiem, czy wierzę, ale chciałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 11:01 Bardzo mocno w to watpię. Ludziom potrzebna jest ta wiara, bo jest pociechą po śmierci bliskich, jedyną nadzieją, pozwala oswoić ogromny lęk przed czymś co jest nieuchronne i nieodwracalne, jak również mniejszyć nieco ogromne poczucie osamotnienia - poprzez wyobrażenie, że zmarła osoba "czuwa", "opiekuje się" "daje znaki" z zaświatów. Nie wiem, czy dobrze się orientuję, ale Kościół Katolicki, chyba nigdy nie uznał, ze zwierzęta mają nieśmiertelną duszę? A mimo to, mnóstwo ludzi w naszym kraju "czuje", że spotka się po swojej śmierci z ukochanym zwierzakiem, istnieje pojęcie Tęczowego Mostu - odpowiednika ludzkiego raju. Ludzki mózg ma wiele możliwości adaptacji do trudnych sytuacji, by człowiek mógł funkcjonować ze świadomością własnej skończoności i radzić sobie z utratą najbliższych. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 11:04 Ja nie wierze, ale nie dlatego, ze nie potrafie sobie tego wytlumaczyc i pomiescic w mozgownicy. Po prostu nie wierze i nigdy nie wierzylam nawet kiedy chodzilam do kosciola tylko sobie z tego sprawy nie zdawalam. Nie mam zadnej "teorii" na to, co sie z moja swiadomoscia stanie po smierci, czy przetrwa w takiej formie, zeby sie moc spotkac ze swiadomoscia moich bliskich. Dowiem sie tego kiedy przyjdzie odpowiednia pora, wiem ze zdaniem niektorych cos trzeba zalozyc ale ja nie mam takiej potrzeby. Jedyne co jest pewne to moj obecny brak wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 11:32 Zycie po smierci to zwykle banialuki, wymyslone po to zeby wyciagnac szmal od frajerow, ktorzy sa zbyt wystraszeni albo pyszni, zeby pogodzic sie z faktem, ze swiat moglby dalej istniec bez nich. Czlowiek to gatunek stworzenia ziemskiego, ktore na skutek rozwoju mozgu na drodze ewolucji osiagnelo samoswiadomosc. To jest dar i przeklenstwo jednoczesnie, ale pod spodem jest tylko "chemia i elektrycznosc", nic wiecej. Jesli nie chcesz bac sie smierci i zalowac konczacego sie zycia na lozu smierci to po prostu zyj w zgodzie ze soba, badz dobry dla innych, splodz wiele dzieci z kochana kobieta i wychowaj ich na porzadnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
pomarancza-1 Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 12:07 > Jesli nie chcesz bac sie smierci... splodz wiele dzieci > z kochana kobieta i wychowaj ich na porzadnych ludzi Jeny paździoch to ja orientację muszę jeszcze zmienić? To ja już wolę do kościoła iść i na tacę rzucić Odpowiedz Link Zgłoś
zuchtor Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 12:11 Ja tam wierzę w reinkarnację i w to, że się spotkam z bliskimi w następnych życiach. Odpowiedz Link Zgłoś
w_sady Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 12:18 Katolicy akurat takich bzdur jak ów ksiądz opowiadać nie powinni, bo Jezus w Ewangeliach powiada, że w przyszłym świecie nie będziemy ani się żenić ani za mąż wychodzić. Większość księży jednak takimi słowami głowy sobie nie zawraca. Odpowiedz Link Zgłoś
ylli projekcja mózgu 15.04.10, 12:24 Ja mam inną teorie... Jestem praktykującym, nie wierzącym. Dlaczego? Poczytaj o zakładzie Pascala Blaise (tego samego co od ciśnienia). Może jest w tym też troche chęci nie sprawienia zawodu rodzinie, szczególnie rodzicom... Ale tak naprawdę wierze w coś innego. Podobno tuż przed śmiercią w mózgu mocno uaktywnia się jego cześć odpowiedzialna m.in. za sny. To taka krótka projekcja szczęścia - naturalny, fizjologiczny proces radzenia sobie z bólem (także tym psychicznym). I liczę na to że kiedy będę już stary i właściwie to bardziej będzie mi brakować tych których już nie ma niż tych którzy jeszcze będą żyli, to taka projekcja w której pojawią się zmarli bliscy będzie czymś wspaniałym. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: projekcja mózgu 15.04.10, 12:29 Akurat zaklad Pascala to szczyt hipokryzji i oportunizmu, na miejscu Boga bym sie obrazila na takiego "wiernego" Odpowiedz Link Zgłoś
dr_jakub_burski Re: projekcja mózgu 15.04.10, 21:14 Podpisuję się pod powyższym. Ludzi postępujących wedle wniosków z tego zakładów uważam za kompletnych idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Nie wiem! 15.04.10, 12:38 W tej materii wiem ze nic nie wiem! wiec nawet nie probuje na ten temat myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny30lat NIe wierzę w życie pozagrobowe 15.04.10, 12:54 Wiara w duszę nieśmiertelną została zapożyczona z religii pogańskich. Każda religia {oprócz buddyzmu} obiecuje jakiś raj, Hades, krainę zmarłych wędrówkę dusz, itp. Wynika to z ludzkiego lęku przed śmiercią i końcem egzystencji. Powstaliśmy na drodze ewolucji. Jesteśmy zwierzętami, które dzięki inteligencji opanowały Ziemię. Badania DNA pokazuję, że mamy 99% podobnych genów do małp. Wiara w duszę została danow temu wymyślona przez naszych przodków, podobnie jak wiara w zmartwychwstanie – bóg Mitra, który ożył po 3 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
fo.xy Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 13:04 nie wierze. Smierc to jeden z etapow w historii swiata. Ktos sie rodzi, ktos umiera. Po smierci zostaje po nas tylko wspomnienie. Ale taka wizja jakos mnie uspokaja. Kiedy jest zle, to mysl, ze potem nie ma juz nic - zadnego bolu, rozterek, dziala na mnie kojaco. Nic nie czujesz, za niczym nie tesknisz, niczego nie jest Ci brak. Nie ma Cie. A to, ze nie ma tez milych rzeczy i nic przyjemnego juz sie nie zdarzy tez nie ma znaczenia. O mile chwile trzeba sie troszczyc za zycia i cieszyc nimi, gdy sa. Odpowiedz Link Zgłoś
ajrisz33 Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 13:13 nie bardzo w to wierzę, wierzę natomiast w to , ze mamy jedno zycie i nie warto nic przekładac na "potem", bo potem może nie zdążyć nadejśc.. www.poprzejsciach.pl Odpowiedz Link Zgłoś
drniehabil Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z bliskimi 15.04.10, 13:15 Nie chcial bym tego. Znow musialbym znosic ich fochy, i to przez cala wiecznosc... Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Wg mnie... 15.04.10, 14:27 pomarancza-1 napisała: > 2. Jeśli ktoś np. powtórnie wyszedł za mąż to w "zaświatach" spotyka swoich byłych mężów i co wtedy? Nie no=ja myślę, że odpowiednie władze w niebie zadbają o właściwy przydział miejscówek. Np osoby samotne po rozwodzie dostaną pokoje jedynki z pojedynczymi łóżkami i to w osobnym skrzydle, żeby nie drażnić tych co ponownie się ożenili. Ci drudzy jak mało grzeszyli mogą dostać np osobne bungalowy z jakimś ładnym widokiem=żeby im blokowiska nie zasłaniały. Obiady na stołówce będą tak rozdzielane, że np ci pierwsi będą mieli o 14-tej a ci drudzy o 15-tej. Podobnie z apelami i wypadami na spacerniak. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Re: Wg mnie... 15.04.10, 15:35 Jeszcze jedno - osoby, ktore zginely w tragicznych okolicznosciach, z powaznymi uszkodzeniami ciala beda elegancko posklejane coby nie straszyly swoja aparycja. Ponadto kazdy sobie wybierze wiek, w ktorym bedzie sie prezentowal przed reszta ludzkosci, np. ktos umarl jako schorowany staruszek, wybierze sobie siebie w wieku dwudziestu kilku lat, kiedy byl mlody i pelen sil. Ktos inny biedowal przez cale zycie, a po przejsciu na emeryture wygral kupe pieniedzy w totka. Wlasnie wtedy zaczal sie najszczesliwszy okres w zyciu tej osoby itd, itp. Rozumiem, ze w niebie wszystko jest dozwolone, np alkohol bez ograniczen, nieskrepowany seks, obzeranie sie, narkotyki, ryzykowne sporty. Przeciez i tak juz wszyscy sa martwi (tzn martwe sa ich materialne ciala), wiec nikt nikogo po pijaku nie zabije, narkotyki nikomu nie zniszcza zycia, a jak sie spadochron nie otworzy, to po prostu wezmiemy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wg mnie... 15.04.10, 16:50 Potworski, my hero. Ale,ale... czy Ci się to nie kojarzy z poprzednim systemem? Papier toaletowy na kartki? )) BTW, ja chcę mieszkanie w bloku,ale z tarasem Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 14:30 Nie wierzę w jakąkolwiek formę życia po śmierci. Wszelkie teorie na ten temat mają na celu pocieszenie tych, którzy śmierci się boją. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 15:00 > Przed chwilą usłyszałam w tv księdza który mówił, że katolicy wierzą, że śmierć > to nie koniec drogi i że pewnego dnia spotkają się ze zmarłymi bliskimi. Wg nauki katolickiej pobyt w Niebie nie jest równoznaczny z pełnym istnieniem w obecnej formie czy to fizycznej czy emocjonalno-psychicznej. Tam jest chyba raczej mowa o trwaniu w Bogu, o osiągnięciu pełni szczęścia dzięki jego obecności a tym samym zapomnienie o sprawach doczesnych, w tym o bliskich. Bo są oni niczym w porównaniu do Boga. Ale mogę się mylić, bo pamięć już nie ta, a mitologia nigdy mnie szczególnie nie bawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 16.04.10, 11:21 wg nauki katolickiej nastapic ma zmartwychwstanie ciala, wiec pytanie zupelnie na miejscu w tym kontekscie ... Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 16:39 Mamy nadzieję,że nie spotkamy,bo jak spotkamy to rozwalimy im łeb. Tak sobie pomyślę,że żyję na tym łez padole tylko dlatego,że część moich bliskich codziennie błaga na klęczkach, by mi przedłużał życie o kolejny dzień. Jak umrę - ich raj mieni się w piekło Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi tak :) 15.04.10, 16:39 jestem zdecydowanie niewierząca, im starsza tym bardziej niewierząca w tzw warstwie rozumowej doskonale wiem że śmierć to koniec konkretnej egzystencji i początek rozkładu, a to co uważamy za "duszę" czyli jakieś głębsze pokłady umysłu przestają istnieć z chwilą fizycznej śmierci mózgu, w którym ta "dusza" powstała - nieboszczyk in spe może liczyć tylko na to, że przetrwa pamięć o nim to tyle jeśli chodzi o warstwę rozumową w warstwie przeciwnej czyli irracjonalnej żywię tyleż bezsensowne, co i głębokie przekonanie, że po śmierci spotkam się z moimi bliskimi - ale tylko przodkami, mężów (bez względu na ich liczbę i kolejność) do tej grupy nie zaliczam skąd mi się to wzięło? ano od mojej mamy, osoby na wskroś racjonalnej (choć jednocześnie wierzącej), która zawsze to powtarzała... mając przy tym taką samą jak ja świadomość absurdalności tego przekonania a tej nocy, kiedy moja mama umarła, zobaczyłam coś dziwnego... siedziałam sobie samotnie trzeźwa jak świnia i na pewno nie spałam zobaczyłam krąg jasnego światła gdzieś w oddali i moją mamusię idącą w kierunku tego światła ktoś do niej wyszedł i usłyszałam jak moja mama mówi do tej osoby użyła takiego rodzinnego przezwiska mojego dziadka dziadka nigdy nie poznałam, przezwisko znałam z opowiadań ale mama rzadko tak o nim mówiła - natomiast wydaje mi się że sama tak właśnie nazywała go w myślach no i wtedy usłyszałam właśnie tego nicka jakbyśmy dziś powiedzieli więc ja nie wiem jak wy wszyscy ale ja zdecydowanie zamierzam spotkać się po śmierci z moją rodziną (i może wreszcie osobiście poznać wspomnianego dziadka, podobno był fantastyczny gość) . Odpowiedz Link Zgłoś
laure-sainclair Litości !!! w XXI w. wierzyć w takie bzdury! wstyd 15.04.10, 17:08 a może cofnijmy się do epoki kamienia łupanego? jest oczywiste, że po śmierci NIE MA NIC! zostaje tylko pamięć o zmarłych wśród żywych. Człowiek umiera dopiero wtedy gdy pamięć wspomnienie o nim umrze. Człowiek po śmierci jest tylko kością mięsem pokarmem dla bakterii i robactwa lub materiałem na popiół. NIC więcej nie ma. Tylko pamięć o nim. To wszystko. I żal mi każdego kto myśli inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi Re: Litości !!! w XXI w. wierzyć w takie bzdury! 15.04.10, 17:26 a mnie żal ciebie - że potrafisz na takie pytanie zareagować tylko taką napuszoną krytyką Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Litości !!! w XXI w. wierzyć w takie bzdury! 15.04.10, 22:13 laure-sainclair napisał: > a może cofnijmy się do epoki kamienia łupanego? > jest oczywiste, że po śmierci NIE MA NIC! zostaje tylko pamięć o zmarłych wśród > żywych. Człowiek umiera dopiero wtedy gdy pamięć wspomnienie o nim umrze. > Człowiek po śmierci jest tylko kością mięsem pokarmem dla bakterii i robactwa > lub materiałem na popiół. NIC więcej nie ma. Tylko pamięć o nim. To wszystko. I > żal mi każdego kto myśli inaczej. a mi żal Ciebie, bo nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz Odpowiedz Link Zgłoś
gadolinn Re: Litości !!! w XXI w. wierzyć w takie bzdury! 16.04.10, 21:52 No masz racje. Ale czy XXI wiek juz do Polski dotarl? Sadzac z tego, co Polacy wygaduja i co robia to raczej jest to sredniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 17:09 Tak, wierzę. Wierze tez że spotkam parę swoich zwierzaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi o właśnie 15.04.10, 17:26 ja też wierzę, że spotkam całe stado moich psów gdzieś tam w krainie wiecznych łowów Odpowiedz Link Zgłoś
bobbie2 Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 17:47 To jest glupota dla ciemniakow, jezeli ktos zamordowal np. swoja zone, spotka sie z nia tam? wasze rozwazania sa tak gupie jak smutne, ciagle wierzycie w cos po smierci, nie umiecie wykorzystac szansy jaka daje wam obecne zycie. Jestescie na tym swiecie po to, zeby zyc i sie uczyc, nie marzyc co tam bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 22:16 bobbie2 napisał: > To jest glupota dla ciemniakow, jezeli ktos zamordowal np. swoja zone, spotka > sie z nia tam? wasze rozwazania sa tak gupie jak smutne, ciagle wierzycie w cos > po smierci, nie umiecie wykorzystac szansy jaka daje wam obecne zycie. Jestesci > e > na tym swiecie po to, zeby zyc i sie uczyc, nie marzyc co tam bedzie. tam sie spotkają tylko ci ktorzy sie ze sobą bardzo kochali i byli mocno związani ze soba emocjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
nevalainen Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 18:53 nie. Odpowiedz Link Zgłoś
55basia55 Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 19:36 Witam. Czytałam przed laty książkę. To były przekazy od Matki Boskiej. Było o tym, że "tamten swiat" jest nie na ludzki umysł. Czeka nas zatem coś po śmierci. Oby tak było, bo nie chciałabym być niczym jak umrę. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra nie 15.04.10, 19:39 z tego życia mam zamiar wycisnąć ile się da bo drugiej takiej okazji nie będzie żadnych spotkań z dziadkiem, babcią i psiną nie będzie niestety Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Wierzycie, że po śmierci spotkacie się z blis 15.04.10, 19:45 Wierzę, bo chcę wierzyć. A czyjeś pokpiwanie wisi mi kalafiorem. Odpowiedz Link Zgłoś