Dodaj do ulubionych

Szybko rośnie = będzie mały??

17.11.10, 09:10
Martwię się i nic poza tym nie mogę zrobić sad. Mój syn bardzo szybko rośnie, ale ma dopiero niecale 12 lat. Głos Mu się już trochę zmienił, włoski rosną tu i ówdzie (zwłaszcza ówdzie big_grin), ma obecnie 160 cm wzrostu, jest najwyższy w klasie. Ale to dopiero V klasa. Czy nie za szybko to dojrzewanie? Jego koledzy są jeszcze tacy "dzieciowi", głosy mają dziecięce. Moja koleżanka, która była w IV i V klasie najwyższa z nas teraz ma 155 cm, po prostu stanęła a myśmy ją przerosły. Z chłopcami też tak jest? Niską dziewczyną to sobie można być, ale niskim facetem to już niekoniecznie tongue_out. Mam Mu zrobić jakieś badania?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:16
      Jak wysocy jesteście z mężem,jak wysocy są dziadkowie,to da jakieś wyobrażenie.
    • yoka1 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:20
      powiem tak, znam chłopca który ma 8 lat i 155 cm wzrostu. Czasami tak szybko rosną, zależy też jak wysocy są rodzice/dziadkowie.

A bóle wzrostowe ma?
    • circa.about Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:24
      Podejrzewam, że ta dziewczynka wcześnie dostała miesiączkę i dlatego przestała rosnąć. Ostatnio byłam u ginekologa z moją wtedy 9-latką, bo myślałam, że to już i dowiedziałam się, ze dziewczynki które szybko rosną bardzo często dostają pierwszą miesiączkę wcześniej niz równolatki, co oznacza, że w niedługim czasie przestaną rosnąć. Z obserwacji mojej gin wynika, ze po pierwszej miesiączce dziewczynki rosną jeszcze max 8-10cm.
      Jak to jest chłopcami to nie wiem - nie miesiączkują, więc nie wiem czy istnieje zwiazek między wczesnym dojrzewaniem a wzrostem smile.
      • mondovi Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:27
        miesiączkę dostałam przy wzroście 151cm, dorosłam do 170cm, a więc nie jest to reguła.
        • majenkir Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 21.03.16, 02:32
          mondovi napisała:
          > miesiączkę dostałam przy wzroście 151cm, dorosłam do 170cm, a więc nie jest to
          > reguła.

czyli jest nadzieja? wink
          Moja corka dostala miesiaczke rok temu, w wieku 15 lat, od tego czasu urosla chyba tylko centymentr i teraz ma 165. Nie ukrywam, ze chcialabym wiecej. tongue_out

Moj syn ma 14 lat i 184 cm.
      • nutka07 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 23:38
        Ja dostalam pierwsza miesiaczke w wieku 11lat, dopiero po tym wystrzelilam w gore. W wieku 13lat bylam najwyzsza ze swojego rocznika w szkole i mialam 170cm. Teraz mam 173cm.
        • nutka07 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 23:38
          Mama miala 168cm ojciec 176cm.
    • mimka23 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:26
      Myślę, że regułą to nie jest, ale mój mąż podobnie jak Twój syn "wystrzelił" w podstawówce i był najwyżsszy z klasy, a na dzień dzisiejszy ma może ze 175 cm wzrostu i większość z tych kolegów go przerosła. No ale karłem nie jest więc czym się tu przejmować. Dużo zależy też od Waszego wzrostu (w sensie wzrostu rodziców).
    • fajnykotek Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:27
      Bardzo wysocy nie jesteśmy - ja 164 cm, mąż 170 cm. Kuba nie ma żadnych bóli.
      • mimka23 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:33
        No to nawet jeśli teraz bardzo szybko rośnie, to w przyszłości będzie raczej przeciętnego wzrostu, ale nie ma się czym martwić raczej.
      • pade Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:36
        przepraszam, ale wy w ogóle nie jesteście wysocy, 170cm u faceta to wręcz niski wzrost.
        dzieci z reguły rodziców przerastają, więc powinien być wyższy od Was, nie martw sięsmile
        • fajnykotek Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:43
          Wiem, że dla faceta 170 cm to mało, mąż sam mówi jak bardzo przeżywał kiedy wszyscy koledzy go przerastali sad. Mialam właśnie cichą nadzieję, że Młody dorośnie chociaż mojego tatę (176 cm).
          • yoka1 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:56
            nie sugeruj się tak bardzo tym, że syn będzie takiego wzrostu, jak jego tata. Dzieci teraz raczej mają tendencję do przerastania rodziców.

W mojej rodzinie jest taki przypadek: mama 160 cm, tata 168cm, syn....192cm. Jednak możiwe! U pozostałych wujków i ciotek, mężowie po 176cm, a ich synowie 180cm.

I wyszło, że najniższy facet w rodzinie ma najwyższego syna.
            • lauren6 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 16:03
              > I wyszło, że najniższy facet w rodzinie ma najwyższego syna.

A listonosz jakiego był wzrostu?
          • powerextension Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 09:59
            Nie chcę Cię dobijać, ale jeżeli wśród Waszych przodków nie było osób wysokich - Wasz syn, z dużym prawdopodobieństwem będzie niższy od swojego ojca. W necie powinny być wzory umożliwiające wyliczenie szacunkowego wzrostu dziecka, na podstawie wzrostu rodziców oraz więcej danych na temat czynników wpływających na wzrost.
            pozdrawiam PX
            • verdana Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 22:13
              No cóż, ja mam 150 cm. męż ok. 175, syn - 180 cm. Młodszy syn, ktory dopiero po 14 roku zycia zaczął szybko rosnąć - 173 cm i rosnie dalej. A mój kolega, 194 cm miał ojca mającego 153 cm i matkę, ktora na perwno nie miała półtora metrasmile
              Więc nie ma reguły.
              • przystanek_tramwajowy Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 12:40
                Tatusia to nie dziwiło? Może powinien był zapytać żonę, kto jest ojcem "ich dziecka". wink
                • memphis90 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 14:38
                  Oj tam, tatuś mógł mieć np. chorą przysadkę, a potencjał genetyczny na 190. Mam kolegę, który rodziców miał "normalnego" wzrostu, rodzeństwo "normalne", ale b. intensywnie trenował sporty i chrząstki wzrostowe zbyt szybko mu zaniknęły. I został na tych 160cm wzrostu...
                • rorzrzutny Nie rób scen! :> 20.03.16, 15:10

Ważne, że kocha jak swoje. tongue_out
            • kira02 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 15:21
              Nie zgadzam się, teraz dzieci są na ogół wyższe od rodziców.
          • aniorek Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 13:39
            fajnykotek napisała:

> Wiem, że dla faceta 170 cm to mało, mąż sam mówi jak bardzo przeżywał kiedy wsz
            > yscy koledzy go przerastali sad. Mialam właśnie cichą nadzieję, że Młody dorośn
            > ie chociaż mojego tatę (176 cm).

Lepiej zawczasu pielegnowac u niego pewnosc siebie, zeby nie stresowal sie wzrostem i nie wyrosl na zakompleksionego nastolatka. Znam mnostwo niskich facetow, ktorzy swietnie sobie radza i nie przejmuja sie wzrostem. Wy oboje, rodzice, jestescie niscy, jak zreszta wiekszosc ludzi w Polsce, wiec to tez nie jest tak, ze on bedzie jedyny "maly".
      • mona_mayfair Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 11:04
        takie coś znalazłam wink
        pliszak.webpark.pl/kalkulatory/wzrost.html
        • fajnykotek Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:20
          No niechby tak urósł do tych 180 cm surprised.
        • sonniva Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:45
          z kalkulatora wyszło, że mój młody będzie miał 198 cm - no cóż napewno to sprawdzę jak dorośnie wink
          teraz ma 8 lat i 138 cm
          Jest najwyższy w klasie.
          Ja mam 177 cm i zawsze byłam najwyższa w klasie i żadna koleżanka mnie nie przerosła.
          Więc jak widzisz różne sa przypadki
          • verdana Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 22:14
            U mnie kalkulator się nie sprawdził. Córka jesyt o wiele niższa, syn sporo wyższy.
        • lykaena Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:49
          Amerykańscy naukowcy zbadali, a rosyjska prasa potwierdziła..... - to zdanie wymiata big_grin
        • marghe_72 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 22:37
          mona_mayfair napisała:

> takie coś znalazłam wink
          > pliszak.webpark.pl/kalkulatory/wzrost.html

he, wyszło, że córka będzie miec 182..

a Osobistego powinnam skrócić o jakieś 20 cm żeby się zmieścił w obliczeniach big_grin
        • piesfafik Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 22:41
          zbadaj mu wiek kostny (to robia na podstawie rentgena reki).Jak jest duzo wiekszy niz prawdziwy wiek chlopca to moze przestac rosnac wczesniej - wtedy pewnie warto pojsc do endokrynologa i dowiedziec czy mozna cos z tym zrobic. U dziewczynek mozna dac hormony na opoznienie wieku dojrzewania - wtedy wiek kostny nie rosnie tak szybko (chrzastki nie kostnieja) i dziecko ma czas zeby urosnac. Nie wiem jak to jest u chlopcow ale endokrynolog bedzie wiedzial
          • ladyjane Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 13:08
            A czy wiek dojrzewania to już nie jest za późno na podanie hormonów?
      • asia_i_p Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:35
        Gdzieś słyszałam wersję, że wzrost syna wylicza się jako średnią wzrostu matki i ojca + 6 cm (dla córki -6). Coś tu musi jednak nawalać, bo znane mi rodzeństwa jednopłciowe jakoś nijak nie chcą być jednakowego wzrostu wink.
        Nic nie wpłyniesz albo wpłyniesz bardzo niewiele kosztem robienia dużego zamieszania. Spróbuj polubić. Znam kilku bardzo przystojnych niskich mężczyzn.
        • rorzrzutny Nonsens :) 20.03.16, 15:07

> Gdzieś słyszałam wersję, że wzrost syna wylicza się jako średnią wzrostu matki
          > i ojca + 6 cm (dla córki -6).

Czyli:

Syn=0,5(Mama+Tato)+6

(Ciekawe, czy to wszystko jedno, które z rodziców jest wyższe.)

> Coś tu musi jednak nawalać, bo znane mi rodzeństwa
          > jednopłciowe jakoś nijak nie chcą być jednakowego wzrostu wink.

To jedno. Rzeczywistość skrzeczy.
          A po drugie - prosty wniosek z wzoru jest taki: wystarczy, że rodzice różnią się wzrostem o ponad 12 cm, i syn nie przerośnie żadnego z rodziców.
          Oczywisty nonsens. smile

I jeśli nawet potraktować tę zależność jako stochastyczną, też bym się zdziwł, gdyby dobrze opisywała rzeczywistą populację.
    • jakostak5 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 11:17
      fajnykotku zrob ty sobie samej jakies badania co?
      • hayet Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 11:44
        rozumiem, ze masz stres vo jedna twoja koelzanka w szkole najpierw szybko urosla a pozniej wszystkei ja przeroslyscie? big_grin
        wielkoludami nie jestescie to syn pewnie nie bedzie mial 180cm. nie sadze, zbey sie jzu zatrzymal na tych 160cm, troche czasu na wzrost ma. jak sie niepokoisz to idz do lekarza...ja nei widze sensu
    • woman-in-the-city Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 11:59
      To nie jest regułą, ze dziecko niewysokich rodziców bedzie też niewysokie. Nie zamartwiałabym się na zapas. U mnie w rodzinie zdominowanej przez mezczyzn wszyscy synowie przerośli swych ojców niezaleznie, czy szybko rośli w dzieciństwie, czy zdecydowanie wolniej od rówiesników. W przypadku kobiet bywa rożnie. Najwyzsze i najszybciej rosnace moje koleżanki w przedszkolu, a potem w podstawówce stanęły wzrostowo gdzies w 7 klasie, reszta dziewczyn je dogoniła i przerosła. Najnizszy zaś chłopak w mojej klasie po skonczeniu 16 lat podskoczył az do 1,92 cm, a matka i ojciec byli niscy, podobnie było z moim kolegą ze studiów, który niskich miał takze dziadków, a sam był bardzo wysoki. Jesli bardzo Ci to spędza sen z powiek to zrób badania, ale nie zadreczaj się tym bo wzrost to nieprzewidywalna sprawa i nie mamy na nią większego wpływu.
    • a1ma Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:19
      A jeśli tak, jeśli Twój syn będzie niski - to co niby zamierzasz z tym zrobić?
      • fajnykotek Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:32
        No przecież napisałam, że to mnie najbardziej martwi wink. Że NIC nie mogę z tym zrobić.
        • aniorek Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 13:43
          fajnykotek napisała:

> No przecież napisałam, że to mnie najbardziej martwi wink. Że NIC nie mogę z tym
          > zrobić.

Bez sensu jest martwic sie czyms, na co nie masz wplywu. Chlopak jest zdrowy, rozwija sie prawidlowo - moze skup sie na tym, a nie na takich drobiazgach? Dzizaz.
      • morekac Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 21:55
        Hormonami chłopaka podtuczy... wink
    • fajnykotek Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:31
      Od strony męża rodzina faktycznie niezbyt wysoka sad. Ale z mojej rodziny ja jestem najniższa z dziewczyn, a chłopaki mają co najmniej 185 cm.
    • mamula_to_ja Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:33
      E tam.
      Ja zawsze byłam najniższa i niska zostałam tongue_out
      A z tego co pamiętam-koledzy co byli wysocy-wysocy w porównaniu z innymi pozostali.
      • yoka1 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 12:45
        ale podany kalkulator jest do niczego.

Wpisałam tam przypadek z mojej rodziny, mama 160cm, tata 168 cm, i wyszło, że syn będzie miał 178, a urósł aż do 192cm.
    • moniakociara Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 15:28
      Nie ma na pewno reguły smile Ja w wieku Twojego syna mialam ponad 170cm wzrostu, teraz mam 177, czyli bardzo szybko rosłam. Mój brat był bardzo długo niski, teraz ma 180.

Syn szwagierki ma 15 lat i jakies 185cm, jest najwyższy w rodzinie, strzelił w gore tak z 2-3 lata temu własnie.
      • moniakociara Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 15:31
        Chcialabym tylko dodac, ze nie mam wysokich rodzicow i dziadkowie średni byli. Moja mama ma ok 160, tata ok 170, obydwie babcie po ok 160, jeden dziadek niecąłe 180 a drugi niecałe 170. Spojrz tez na pradziadków i rodzenstwo dziadków. Moj pradziadek i dzaidek stryjeczny od strony ojca mojeg taty byli bardzo wysocy i postawni, całe moje pokolenie w rodzinie mozna zaliczyć do wysokich, chcoiaz patrzac na rodzicow i dziadtkow mozna powiedziec, ze pewnie wszyscy jestesmy porzuceni wink
    • marghe_72 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 22:17
      Osobisty rósł bardzo szybko.
      Dziśwink na 2 metry wzrostu
      Córka ma lat 10 i 157 wzrostu. Nie sądzę, żeby ni z tego ni z owego przestała rosnąć. Zwłaszcza mając tak wysokiego ojca

Geny mają dużo do powiedzenia.. nie tempo, w jakim dany obywatel smile rośnie
    • alicja_ala Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 22:44
      ten kalkulator to sie nadaje...wg niego powinnam miec 170 cm, a mam raptem...158smile Z tego co wiem to najwiecej mamy po dziadkach , jak dziadek ze strony ojca, wysoki?
      • myga Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 23:00
        > ten kalkulator to sie nadaje...
        ____-
        Kalkulator jest ok. Ale on przewiduje wzrost genetyczny, tzw idealny. Czy dziecko osiagnie ten wzrost, czy nie, na to ma wplyw duzo czynnikow. Choroby, zywienie, stresy itd. Jezeli w wieku intensywnego wzrostu organizm dziecka nie otrzymal wystaczajacej ilosci i dobrej jakosci pozywienia, lub byl oslabiony chorobami, to nie osiagnie wzrostu, ktory ma zalozony w genach.
        • nutka07 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 23:44
          Ha a moj wzrost wyliczyl co do centymentra smile Dokladnie 173cm.
        • landora Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 15:22
          Akurat dziedziczenie wzrostu jest dość skomplikowane, to nie groszek Mendla tongue_out Wątpię, żeby kalkulator internetowy był w stanie wyliczyć "wzrost genetyczny".
    • nangaparbat3 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 17.11.10, 22:48
      NA ogół to prawda.
      Ale mój były mąż skończył rosnąć w podstawówce (ośmioklasowej, fakt) ma 182 cm.
    • mdro Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 18.11.10, 08:58
      1. I tak nic z tym nie zrobisz.
      2. Nie wiadomo, ile jeszcze urośnie, bo reguł nie ma (choć statystycznie dzieci są ciągle wyższe od swoich rodziców, o dziadkach już nie mówiąc).

Mój młodszy syn (13,5 roku) ma ponad 170 cm. Pewnie niedługo przestanie rosnąć, ale sądząc po sylwetce (długie nogi, duże stopy) do co najmniej 180 dobije. Ale najwięszy skok wzrostowy ma już chyba za sobą. Tyle, że ja wiem, że budowę ciała odziedziczył po moim ojcu, który przestał rosnąć właśnie w wieku ok. 14-15 lat, a i tak niski nie jest jak na jego pokolenie.
    • izabelcia1979 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 24.11.10, 11:01
      spokojnie ,mój syn ma 10 i pół ima 169 jest vwyższy ode mnie,ale w klasie nie największy widać takie czasy .Gdy chodzimy do lekaż to nik nigdy nie zasugerowa badań więc może w oczacch lekarzy jest to normalne zjawisko i nie znaczy że będzie mały bo to że teraz jest wysoki nie rzutuje nz przyszłość.Ale są też pluysy -dzięki temu ze jest wysoki no i dobrze gra-załapał się do drużyny siatkarskiej i jest z tego powodu szcząśliwy
    • kasia_zea Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 12:24
      Jestem ciekawa jak rozwiązała się sprawa z Twoim synem. Mój syn też bardzo szybko dojrzewa. Ma mutację od roku, ma około 172 cm i prawie 12 lat. Jest wielki. Góruje wzrostem nad kolegami o ponad głowę. Niestety wczesne dojrzewanie = niższy wzrost w przyszłości. Ja jestem dosyć wysoka 171 cm , mój mąż 183. Pierwsze zmiany w dojrzewaniu zauważyłam po 9 roku życia. Jakiego wzrostu jest też Twój syn?
      • magia Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 13:38
        Nie rozumiem problemu. Ma 12 lat i 170cm, wiec jeszcze kilka lat będzie rósł. Do tych 180-185 cm to na 100% urośnie, więc czym ty sie martwisz? 180cm dla faceta to chyba nie jest wzrost powodujący kompleksy.
        Mój ma 11lat i 162cm i jest średniakiem wrostowym w 5 klasie. Obstawiam, że przynajmniej 190cm osiągnie.
    • arwena_11 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 12:53
      Mój syn ma 16 lat. W podstawówce gdzieś do 5 klasy był jednym z wyższych. Skończył szkołę mając coś ok 160. W pierwszej klasie gimnazjum był takim średniakiem, ale bliżej końcówki.
      W 2 semestrze skoczył coś ok 20 cm i od tamtej pory rośnie. W tej chwili chyba nie ma w klasie wyższego od niego. Ma coś ok 186 cm i buty w zależności od firmy46-47.
      Mąż ma 183 ja 164.

A mutację zaczynał - w sensie organizm się zaczynał przygotowywać do tego procesu już od ok 4 klasy szkoły podstawowej ( wiem, bo chodziliśmy do foniatry, bo był w szkole muzycznej i miał zwolnienie z chóru ).

Jego koledzy z podstawówki, którzy byli dużo wyżsi od niego wtedy, najczęściej jeszcze potem rośli ( mają obecnie też ponad 180 niektórzy 190. Tylko jeden, zawsze najdrobniejszy ma coś pewnie ok 170.

Nie martw się. Może on ma skok wzrostowy jeszcze przed sobą.

Pamietam swoją podstawówkę. Koledzy po zakończeniu 7 klasy byli naszego wzrostu, czasem trochę wyżsi. Po wakacjach w 8 klasie większość wyskoczyła bardzo mocno w górę. A niektórzy dopiero w liceum ( tak jak mój mąż ) i jak się spotkaliśmy pod koniec 1 klasy, to ich nie poznałyśmysmile
      • kasia_zea Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 18:24
        A szybko też dojrzewał w innych aspektach, ponieważ mutacja w wieku 11 lat to szok. Włosy pod pachami w wieku 12 lat też.
        • arwena_11 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 21:25
          U syna to nie była chyba pełna mutacja, bo głos zaczął mu sie zmieniać w gimnazjum. Ale według foniatry organizm się zaczął przygotowywać.
          Włosy pod pachami to też gimnazjum
          • kasia_zea Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 21:33
            Czyli Twój syn wcale szybko nie dojrzewał. Włosy pod pachami w gimnazjum to zupełnie normalne i właśnie dlatego Twój syn jest wysoki. Zaczął dojrzewać we właściwym czasie.
    • mikams75 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 14:12
      ja do pewnego wieku bylam najwyzsza wsrod rowiesnikow, stopy mialam olbrzymie.. na szczescie stopy szybko przestaly rosnac i 40 pozostala a i wzrost tez sie w odpowiednim momencie na 170 cm zatrzymal. Nie widze zbytnio korelacji pomiedzy predkoscia wzrostu a koncowym wzrostem. Raczej koleracja ze wzrostem przodkow istnieje. Jesli dziecko niskich rodzicow rosnie bardzo szybko to raczej logiczne jest, ze szybciej przestanie rosnac.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 14:19
      Ze wzrostem może być przeróżnie. Jesteście niscy, więc wasz syn pewnie zbyt wysoki nie będzie, ale jest duża szansa, że was przerośnie. Mój mąż na tle swojej rodziny jest gigantem, chociaż dla mnie (i na tle mojej rodziny) jest niski smile, a dla innych średniego wzrostu. Moja siostra i jej mąż są wysocy, a jej córka okazała się być niższa od mamy i już raczej nie urośnie, a syn też zapowiada się na mężczyznę raczej niewysokiego - chociaż jeszcze nie wiadomo, bo ma dopiero 11 lat. Reguły nie ma.
    • memphis90 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 14:42
      Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Jeżeli syn ma już skok pokwitaniowy, czyli intensywny wzrost związany z dojrzewaniem, to osiągnie niższy wzrost, niż chłopiec, który był podobnego wzrostu przed skokiem, a swój skok rozpoczął np. w 14 roku życia. Trzeba przeanalizować przyrosty w poprzednich latach. Na pewno jeszcze urośnie, chłopcy kończą wzrastanie później, niż dziewczynki.
    • volta2 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 14:50
      Mój syn pare miesięcy po 12 urodzinach miał 170 cm i zdaje się ze ciagle rośnie, bo bluzki już się małe na nim robią. Od jakiegoś czasu dzierży miano przystojniaczka klasowego, a ja mam podobne muśli do twoich. Tym bardziej , ze ma figurę mojego ojca, który ma lekko powyżej 170.
      ma ewidentne figurę ojca, a od roku nie rośnie, ani w masę ani we wzrost. A oczekiwanie 180 w jego przypadku to była raczej oczywistość?

Chyba to są sprawy poza tabelkami, ja nie będę ingerować, teściowa żałuje, ze nic nie zrobiła zmłodszym synem i jest niewysoki, ale jej maź ma ledwo 160 i syn ma jego sylwetkę
      • volta2 Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 15:10
        Urwało ze drugimsyn ma f. Ojca
    • mamaemmy Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 15:25
      Ja pamietam jak w czwartej klasie uroslam najwiecej z calej klasy-11 cm...A i tak zawsze byłam najmniejsza...
      • damartyn Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 16:01
        najprościej - to tak jak ktoś wyżej pisał -określenie wieku kostnego. Idzi po skierowanie na RTG nadgarstka , określi ono po poziomie zrostu kości w jakiej fazie syn jest i czy nadal będzie rósł.
    • culebre Re: Szybko rośnie = będzie mały?? 20.03.16, 21:43
      "MuMuMuMuMu": - jak krowa. Zrób może najpierw sobie badania na IQ. I też weź ty się naucz pisać po polsku, a dopiero potem rób z siebie publicznie idiotkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka