Dodaj do ulubionych

Skąd tak radykalne podwyżki?

14.12.10, 09:15
Czy to kwestia świąt, czy może coś innego. Jeszcze kilka miesięcy temu koszt koszyka dziennych zakupów to ok 30 zł , ostatnio 50!!! Różnice w asortymencie naprawdę znikome ( paluszki czekoladowe dla dziecka 4zł- taki dodatek). Rozumiem powodzie, susze, ale żeby kapusta koszona poszła o prawie 100% w górę? Szok, a przecież za miesiąc oficjalnie nam dowalą. A wypłata śpi...
Obserwuj wątek
    • bsl Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 09:19
      one sa cały czas smile ja z tygodnia na tydzien wydaje więcej a kupuje w zasadzie to samo co zawsze
    • pitahaya1 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 09:23
      Kilka tygodni temu moja ulubiona benzyna, na mojej ulubionej stacji, kosztowała 4,65 zł/litr. A teraz 4,97sad(((( I w dodatku jakoś tak dziwnie szybko znika z baku.
      Kiedyś argumentowali podwyżki paliwa podwyżkami cen ropy. Teraz bez ogródek mówią, że ro z powodu wzrostu popytu.
    • kosmitka06 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 09:53
      Tak to wszystko min przez nadchodzące święta. W weekend byłam na zakupach min Tesco, rzuciło mi się w oczy parę ciekawych ubranek dla małej, myślę sobie biorę smile
      W domu odklejam zeny z metek (bo były dodatkowo przyklejone) i co widzę? Cena aktualna 44zł. i tyle też zapłaciłam, cena na metce 35zł.! I tak naprawdę kilka ubranek- przepłaciłam ponad 30zł. sad Mam nauczkę na przyszły rok!
      Teraz czekam na wyprzedaże, a prezenty pod choinkę mam zamiar zakupować już w wakacje big_grin
      Tylko pytanie co z żywnością? Bo mięsa czy sera nie przetrzymam pół roku wink Szok!!!
      Pozdrawiam
    • gramwzielone Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 09:56
      kapustę trzeba dowieźć, a paliwo już po 5 zeta.
    • deodyma Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 11:33
      to nie tylko kwestia Swiat.
      ceny ida w gore juz od jakiegos czasu, co widze po codziennych zakupach.
      czlowiek gowno kupi a wydaje nie wiadomo ile kasy.
    • solaris31 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 11:38
      handlowcy chcą zbić jak najwięcej kasy przed świętami - to normalne, bo przecież kupujemy więcej rzeczy.

u mnie prezenty już dawno kupione, w okolicach końca października. teraz jest dużo drożej. co mogę, kupuję sporo przed świętami. teraz zostają tylko artykuły, których nie da się kupić wcześniej - mleko, masło, mięso itd.
    • lilka69 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 11:54
      to wy az tak sledzicie ceny?
      ja wiem, ze mleko laciate koszyuje miedzy 2,50 a 3 zl. mandarynki ok 4-4,5, banany od 3, 50 do 5,50. nawet nie mam pojeci aile olej napedowy kosztuje (czyli tzw ropa). nie wiem ile chleb, bulki to chyba bardzo roznie.
      • lilka69 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 11:56
        oo! ale jadna rzecz sledze i widze, ze pomidory szybuja. ostatnio patrze a tak cena prawie 10zl. ale nie ogladam cen jak wy , raczej pilnuje terminu waznosci. skoro i tak i tak trezba kupic to co to za roznica ile kosztuje. trudno oszczedzic na jedzeniu akurat!
        • solaris31 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 12:01
          >raczej pilnuje terminu waznosci.
          > skoro i tak i tak trezba kupic to co to za roznica ile kosztuje. trudno oszcze
          > dzic na jedzeniu akurat!

jedno nie wyklucza drugiego. skąd pogląd, że jedzenie tańsze musi byc przeterminowane?

po cholere mam przepłacać w sklepie osiedlowym za serek jakiśtam, jak za ten sam serek w innym sklepie płacę kilkadziesiąt groszy mniej?

nie kupuję niczego w biedronce, uważam, że tam jednak jest straszny badziew. jak miałam małe dzieci, kupowałam tam pieluchy i kaszki, bo były tańsze.

teraz kaszki i mleko kupuję w rossmanie wink jest taniej.

• lilka69 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 13:52
            solaris- a skad te hipotezy? ja cos takiego napisalam? ja po prostu napisalam, ze zamiast skupiac sie na cenie skupiam sie na etykiecie i terminie waznosci. TYLKO to mnie interesuje.
            • gryzelda71 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 14:06
              Liluś skarbie,bo panie maja takie hobby.Nie to,że czasem kasy brak,tylko ot tak dla ćwiczenie pamięci te ceny zapamiętują.
              Jesu jak można być taka g....a i jeszcze w każdym poście o tym przypominać.
              • lilka69 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 21:13
                nie badz taka madra gryzelda bo w watku obok piszesz, ze nie mozna domu za 300 tys zbudowac. mozna, na wsi pod granica z rosja gdzie ziemia tania i sila robocza.

jezu jak mozna byc tak pretensjonalnym i jeszcze w kazdym poscie to udowadniac?
                • nowel1 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 21:19
                  A co znaczy słowo "pretensjonalna", Lilka? Tylko nie sprawdzaj w słowniku, ok?
                • gryzelda71 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 21:30
                  To proszę o linka na poparcie.
          • june_girl Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 16.12.10, 01:27
            > nie kupuję niczego w biedronce, uważam, że tam jednak jest straszny badziew. j
            > ak miałam małe dzieci, kupowałam tam pieluchy i kaszki, bo były tańsze.

Też tak myślałam dopóki nie zobaczyłam dokładnie tego samego produktu w Biedronce za 3,90 i w moich "standardowych" delikatesach za 9,90.
      • pitahaya1 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 11:58
        lilka69 napisała:

nawet nie mam pojeci aile olej napedowy kosztuje (czyli t
        > zw ropa).

Odkąd zaczęłam częściej tankować, zwracam uwagę mijając po drodze kilka stacji i wywieszone cenniki. Między jedną a drugą stacją może być 10gr różnicy. Niby 3zł na jednym tankowaniu ale jestsmile Połowa gazety gratissmile)
      • solaris31 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 11:58
        ja doszłam do takiego etapu, że chodze do różnych sklepów po różne produkty sad ceny sa bardzo zróżnicowane, na chlebie mam przebitkę czasem powyżej 100%. to sporo, szczególnie jak się to miesięcznie zliczy.
        • tullinka Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 12:04
          Na szczęście też mogę sobie na to pozwolić, żeby nie kupować wszystkiego w jednym sklepie, ale gdybym pracowała na pełny etat i jeszcze po pracy taki obchód robić to chyba bym odpuściła.
          Ceny strasznie w górę poszły sad
      • malila Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 12:02
        Nie śledzę cen. Nigdy nie pamiętam, co ile kosztuje. A nawet ja zauważyłam ewidentny wzrost cen.
        • matsuda zobaczysz- na wyciągu z konta 14.12.10, 12:09
          no chyba, że Ty z tych co z groszem nie muszą się liczyć.
    • ihanelma VAT 14.12.10, 13:08
      nam rośnie wink Niektórym nieco szybciej tongue_out
      Poza tym paliwa, do tego chyba szykowane pod nowy materiał na bańkę spekulacyjną uncertain
      Poza tym ropa na 1000% będzie drożała w najbliższych latach, "Łatwe" i relatywnie tanie w eksploatacji złoża się powoli wyczerpują. Nafciarze już sobie wliczają wyższe koszty wydobycia.
    • suazi1 Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 15:10
      Na pociechę posiadaczom pieców gazowych - gaz po Nowym Roku (podobno) ma potanieć o 3% smile
      • ihanelma Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 14.12.10, 21:14
        Poważnie? Ja coś słyszałam o podwyżkach wink
        • arbuzowka przez was 14.12.10, 21:21
          stać was na takie podwyżki to płacicie
          widzę ile osób, co kupuje i jak drogo!
          stoisko z aparatami: w 5 minut zostały sprzedane 3 aprety, gdy ja oglądałam modele, po 2300 zl!!!!!!!

po cholerę maja obniżać skoro jest taki popyt??
          • ihanelma Re: przez was 14.12.10, 21:23
            Na bagnach w sklepie "Pod zielonym trollem" podobno mają 70% rabatu, właśnie teraz cool
            • lyka a kto głosował na PO?! 15.12.10, 22:02
              To tak teraz jest i naprawdę nie ma co się dziwować. W Polsce będzie coraz gorzej
              • e_r_i_n Re: a kto głosował na PO?! 15.12.10, 22:19
                No. I śniegu dużo.
                • june_girl Re: a kto głosował na PO?! 16.12.10, 01:24

> No. I śniegu dużo.

I co się dziwisz, przecież Hanka powiedziała, że skoro zima jest to i śnieg musi być. Może go co najwyżej posypać z góry żwirem smile
    • abionline Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 15.12.10, 23:08
      A nie wiesz, że każda- słownie - "każda" sytuacja u nas w kraju, wymaga mega wyartykułowania i mega uświadomienia, że jest tak trudno i ,że jest taki kryzys i w ogóle mega ciężko....Dajmy jeszcze górnikom i policjantom i hutnikom i rolnikom...Dajmy, bo oni ciężko pracują, a ja chociaż mam 36 lat, znam młodszych emerytów. Błagam, opamiętajmy się.....
    • hamerykanka Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 15.12.10, 23:15
      U nas tez benzyna drozeje. Ostatnio za galon placilam 2.84$ , w porownaniu do ceny z lata jakies 30-40 centow wiecej....To nie tylko w Polsce..
      • e_r_i_n Re: Skąd tak radykalne podwyżki? 16.12.10, 11:14
        Komorowski ostatnio był u Was. Może zaraził Was Tusczycą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka