Dodaj do ulubionych

Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysługę

24.02.11, 13:06
Słuchajcie,
pewna znajoma Niemka wyświadczyła mi dużą przysługę, coś mi kupiła w Niemczech czego nie ma w Polsce i przysłała mi to, od siebie dołozyła jeszcze malutką paczuszkę czekoladek.
Chciałabym się jej jakoś odwdzięczyć i wysłać jakiś drobiazg, ale nie mam pomysłu co to by mogło być.
Coś czego w Niemczech nie mają, a lubią i jest u nas? wink Możliwe to? big_grin Tylko nie bursztyny ani żadne takie big_grin
Dzięki za podpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • matsuda Może zestaw małego chemika 24.02.11, 13:15
      specjalność Polaków, podlasiaków zwłaszcza:
      https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSn1kri_H07mYgF3K4YqvAcSeHcaiHehEGazeFdCYscKb1uefpG
      • stypkaa :D 24.02.11, 13:21
        No za... cie smile Chodzi o bimber?? Raczej nie big_grin, ale dzięki smile
    • pettit_grenouille Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 13:17
      Śliwki nałęczowskie, ja zabieram zawsze znajomej do FR takie w metalowym pudełku, ale jest tez tańsza opcja, albo żubrówkę.
      • mallina Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 13:35
        w Niemczech bez problemu mozna kupic zubrowke, nazywa sie tylko "grasovka":
        www.grasovka.de/
        stoi na polkach w prawie kazdym wiekszym supermarkecie
    • masafiu Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 13:20
      a chcesz jej kupic cos drogiego czy taki bardziej symboliczny prezent?
      Moze z humorem jej podziekowac i wyslac jakis pomyslowy kubek i t-shirt z logo twojego miasta.
      Ale to zalezy jak bardzo laska musiala sie napocic aby Ci to kupic i przyslac. Poza tym tez zalezy jakie macie uklady i czy ona by sie z tego cieszyla.
      A na drozsze prezenty nie mam pomyslu.... bo album ze zdjeciami wydaje sie nudny....ale to tez zalezy, bo jesli ona jest np historyczka i uwielbia ogladac np zabytki,to moze jej sie podobac.
      • stypkaa Symboliczny - drobiazg 24.02.11, 13:25
        Problem w tym, ze ja za bardzo jej nie znam. Tzn. nie wiem co lubi etc. Znajmość pracowa, stosunki służbowe, ale ostatnio trochę bardziej gadamy sobie osobiście, no a że byłam bardzo w potrzebie (lek dla dziecka) to mi kupiła i przysłała, wg niej to żaden kłopot dla niej był, ale nie wiem na ile to prawda a na ile grzeczność z jej strony.
        Kubek z logo miasta - hmm, to jest niezły pomysł. Tym bardziej, ze to co mi przysłała zapakowane było właśnie w pudełko po czymś z porcelany.
        • kura17 Stypkaa 24.02.11, 18:52
          jakbys jeszcze leku potrzebowala, to zawsze mozesz do mnie na gazetowego napisac smile tez mieszkam w niemczech i mam dobre uklady w aptece tuz kolo mnie, wiec naprawde zakup i wysylka nie bedzie problemem smile

a pomysl z kubkiem bardzo mi sie podoba.
          albo podkladka pod mysz z jakim zdjeciem z miastem?
          • agus21075 Re: Stypkaa 25.02.11, 09:47
            oj kura, kto jeszcze podkladek pod mysz uzywabig_grin
    • rita75 Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 13:23
      Wędliny z prawdziwej wedzarni...wink
      • stypkaa Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 13:28
        Odpada, będę to wysyłać pocztą, jakby coś nie daj Boże się ześmiardło to dopiero bym miała wstyd smile
        • a-ronka bursztyn 24.02.11, 13:41
          oni mają na tym punkcie fioła.
          Są drzewka szczęscia z bursztynem,jakieś serduszka,znaki zodiaku.
          Pomyśl o tym.
        • julka.03 Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 13:43
          Wiem co Niemcy lubia np,prince polo, polskie slodycze -kasztanki tikitaki itp. polska wodke alo nie przejdziesmilelub znikniesmileczarna gorzka czekolada,no wiecej w tej chwili nie przychodzi mi do glowy.
    • kokolores Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 13:40
      Tylko nie kupuj alkoholu i jedzenia.

smile
      Koko
    • majenkir Re: 24.02.11, 13:59
      Ja bym wyslala jakas wypasiona kartke (taka "od plastykow) i do tego jakies czekoladki.
      Przeciez to ma byc podziekowanie, nie rewanz.

> Coś czego w Niemczech nie mają, a lubią i jest u nas? wink

Nie sadze, ze cos takiego istnieje. W dzisiejszych czasach wszystko jest na wyciagniecie reki.
      • jolinka102 Re: 24.02.11, 14:08
        Ptasie mleczko wink.
        Znam pare Niemek, ktore uwilbiaja ptasie mleczko. Jest to cos co zawsze jest u nich mile widziane.
        • majenkir Re: 24.02.11, 14:12
          A moze po prostu chca byc mile?
          IMP ptasie mleczko jest mocno przereklamowane....
          • jolinka102 Re: 24.02.11, 14:58
            Moim zdaniem smak ptasiego mleczka zmienil sie na gorsze w ciagu ostatnich kilku lat ale to jest kwestia gustu.
            Akurat te Panie, ktore znam i lubia ptasie mleczko same prosza o przywiezienie jak sie wybieram do Polski lub ktos z Polski do mnie wiec raczej nie jest to forma grzecznosci
      • anek130 Re: 24.02.11, 15:08

nie mają żuru, kisoznej kapusty, kisoznych ogórków 9chyba że wpobliżu ktoś otwarł ktoś sklep z polska zywnoscią) i nie maja kisieli !!!!!!!!!!! takich w proszku do ugotowania na wodzie.

Ania
        • jolinka102 Re: 24.02.11, 15:13
          Kapuste kiszona maja i ogorki kiszone tez, choc smak troche inny.
          • turzyca Re: 24.02.11, 19:04
            jolinka102 napisała:

> Kapuste kiszona maja i ogorki kiszone tez

A jak sie nazywaja niemieckie ogorki kiszone? Serio pytam. Bo konserwowe w duzym wyborze to owszem znam, ale takie bez octu, tylko zakiszone w solance, to moim niemieckim znajomym towar zupelnie nieznany. A ja luuuuubie, a samej mi sie nie chce kisic...
    • ylunia78 Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 14:11
      krasnala do ogródka?big_grin
    • mallina Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 15:32
      wiesz, najlepiej jak do tego podejdziesz na zasadzie, ze chcesz zrobic przyjemnosc po prostu kobiecie, nie zwracajac uwagi na to, ze mieszka ona w Niemczechsmile

sugerowane w tym watku ogorki, kapusta,wedliny czy wodka to nie jest dobry pomysl. ja nie widze roznicy miedzy polska kapusta kiszona a niemiecka.
      ptasie mleczko zmienilo sie, wg mnie smakuje gorzej, choc moze komus pasuje. polskie slodycze wcale nie sa lepsze od niemieckich.
      bursztyn mozna tutaj rowniez kupic.

kup cos co bys kupila i polskiej znajomej, po prostu.
      poza tym ta osoba nie zrobila Ci tej przyslugi liczac na rewanz, wiec nie przesadz z tym upominkiemwink
      • anek130 Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 19:43
        przepraszam, że się wtrące, ale ja pisząc o kiszonej kapuście i ogórkach bynajmniej nie miałam na myśłi tego jako prezentu.
        Ania
    • aurita Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 17:44
      Torcik Wedlowski, plyte z muzyka Szopena albo Goreckiego, kubek folk, wycinanke lowicka na sciane.

To przynajmniej by lubili moi znajomi z Francji
    • baltycki Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 18:22
      Poczekaj na krapheike, podpowiesmile
    • turzyca Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 19:10
      Pojawily sie ostatnio takie fajne upominki z motywami ludowymi, moze cos w tym stylu?

Albo cos takiego: mediamikser.pl/article/66688/pierniki-z-chopinem - to u mnie ostatnio najlepszy upominek, szczegolnie ze utwory na plycie sa takie mniej znane, wiec troche zaskakujace.
    • leeloo2002 Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 19:11
      Ptasie mleczko. Wszyscy klienci z zagranicy przyjeżdżający do mojej w firmy w delegacje za nim szaleją i kupują na zapas
    • ola33333 Re: a w jakim wieku ta pani? 24.02.11, 19:14
      bo takie starsze to lubia rzeczy takie jak np. z polskiej cepelii.
    • scibor3 Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 21:27
      Kup jakiś hitlerowski medal i powiedz, że jej dziadek zostawił a ty teraz zwracasz wink
      • morgen_stern Re: Drobiazg dla Niemki w podziękowaniu za przysł 24.02.11, 21:45
        eehehehee z medalem najlepsze tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka