Dodaj do ulubionych

kubeczek menstruacyjny

02.06.11, 17:58
używacie ?
który lepszy mooncup divacup czy lunette?
Obserwuj wątek
    • kammik Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 18:32
      Meluna, ale nie soft, tylko zwykła. Diva ma nienajlepsze opinie.
      • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 18:45
        meluny nigdzie nie ma uncertain
        • kammik Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:38
          Ekosiec.pl, ale strona nie dziala - nie wiem, czy chwilowo, czy w ogóle Ewa zaprzestała dzialalnosci.
    • sosenka8 Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 18:44
      ale jestem zacofana, nawet nie wiedziałam że coś takiego istnieje wink wink
    • yaroszka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:22
      tego typu posty wyglądają na kryptomarketing. A rzecz wygląda na coś wyjątkowo paskudnego
      • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:26
        >A rzecz wygląda na coś wyjątkowo
        > paskudnego

a co w tym paskudnego ?
        • malila Mam dwa typy: 02.06.11, 20:27
          1.krew
          2.pochwa.
          Ciekawe, co okaże się bardziej paskudne...
      • imasumak Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 10:28
        Bez przesady z tym krypto marketingiem. Babki wymieniają się opiniami po prostu.
        • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 12:23
          niedlugo wspomnienie a dziecku ktoremu sie kupa a pieluchy ulala bedzie uwazane za kryptomarketing pieluch tongue_out
    • zebra12 Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:44
      Ale do czego to słuzy?
      • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:47
        do tego samego co tampony
        tylko krew sie wylewa kubeczek plucze i zaklada znowu
        • kfiatuszkowa Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:50
          Alineczka, a Ty to wogóle już używałaś? Jak wygląda np. "wymiana" w miejscu publicznym? Bo raczej sobie nie wyobrażam czatować aż nikogo w publicznej toalecie nie będzie i szybko lecieć do umywalki ten kubeczek płukać...
          • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:57
            nie uzywalam
            zastanawiam sie ktory kupic

co do "wymiany" to chyba najlepiej wymieniac tam gdzie bedzie wygodnie czyli najlepiej w domu
            nie trzeba jak w przypadku tamponow czekac az nasiaknie wiec mozna zmienic kiedy pasuje
            no i trzymac mozna do 12 godzin
            ewentualnie mozna wytrzec , pisze ze papierem ale ja bym sie chyba nie odwazyla
            lepiej chusteczka do higieny intymnej
            ( ja to sie w ogole brzydze publicznych toalet i papieru tam nie dotykam )
            • aneta-skarpeta Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 20:23
              obawiam sie, ze bym poszła w cholere z kubeczkami jakby raz drugi przygniotła sytuacja w toalecie publicznej

poza tym mam wc oddzielne i musialabymwyjac pojsc do lazienki z opuszczonymi gatkami, umyc i zalozyc kubeczek

no wiem, mozna wydac 250 zł i miec 2 kubeczkismile
              • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 20:30
                a nie mozesz w lazience zmienic ?
                po co osobno w wc ?
                bo rozumiem ze to wc oddzielnie masz w swoim mieszkaniu ?
                • aneta-skarpeta Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 20:37
                  zmieniam i w lazience i w wc- wec kwestia wc-lazienka jest dla mnie realnym porblemem

czy np w czasie korzystania z wc on nie wypadnie przy hkmmm wysiłku?suspicious
                  • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 20:40
                    chyba nie powinien
                    tampony nie wypadaja a o wiele mniejsze sa
              • naomi19 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:20
                poza tym mam wc oddzielne i musialabymwyjac pojsc do lazienki z opuszczonymi gatkami, umyc i zalozyc kubeczek
                big_grin
                cudowne
      • kfiatuszkowa Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 19:48
        "alternatywa" dla podpasek czy tamponów
    • antekcwaniak Dajcie to na główną !!! n/t 02.06.11, 19:49

• czarnaalineczka Re: Dajcie to na główną !!! n/t 02.06.11, 19:58
        tamponami tez sie tak podniecales ?
    • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 20:38
      pisalam gdzie indziej, ale sie powtorze

ja mam diva cup z ebaya, kupowalam dwa lata temu, wtedy ten opinie mial dobre, jest wygodny, dobrze sie wyciaga - okolo 35 dolarow z przesylka

naprawde nie ma potrzeby wymiany kubeczka poza domem, do 12 godzin trzyma, a mi sie ostatnio zapomnialo, ze mam zalozony, koncowka okresu, wiec juz nieduzo lecialo i tak poltorej doby przechodzilam - zapachu niet, nic sie nie czuje i jakos zlecialo
      nigdy nie musialam korzystac z publicznej toalety, w jesli ktos przebywa az tak dlugo poza domem, to tym bardziej podpaski sa fuj, bo sie przeciez umyc nie mozna, a przy kubeczku potrzeby nie ma - czyste podwozie

minusow nie widze, jestem zakochana w pomysle i polecam
      • gabrielle76 Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 21:07
        okropnośc te kubeczki, nie wyobrażam sobie cos takiego używac, jakos mnie to obrzydza i wydaje sie niehigieniczne
        • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 21:15
          wierze, ze sobie nie wyobrazasz
          piszesz sporo i mozna sobie wyrobic zdanie o Twoich horyzontach smile wiec zdziwiona nie jestem
        • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 21:23
          tampony cie nie obrzydzaja ?
          bardziej higieniczne sa ? niby w czym ?
          co jest niehigienicznego w kubeczku ?
      • mruwa9 Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 21:55
        przy skapym i umiarkowanym krwawieniu moze i wytrzyma 12 godzin., przy obfitym trzeba oprozniac nawet co godzine, a ta czynnosc w publicznej toalecie jest IMHO nie do przeprowadzenia ( siedzac na sedesie trzeba miec dostep do umywalki i wody). I poza tym w przypadku tamponu mozna wczesniej odczuc , ze zbliza sie pora wymiany, w przypadku kubeczka czuc dopiero, gdy juz przebiera gora i wtedy trzeba doslownie rzucic wszystko i pedzic do toalety, bo cieknie po nogach...
        Bardzo trudno z niego korzystac w sytuacji, gdy z perspektywy toalety nie mozna dosiegnac do kranu z woda. Jesli sie ma skape miesiaczki, to jest super, mozna plywac i nie pamietac, ze sie ma miesiaczke. W przypadku obfitych miesiaczek cudow nie ma.
        • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:02
          chyba zartujesz o oproznianiu co godzine, zakladam, ze kubeczek znasz z opowiesci?
          kubeczek ma 30 ml, gdyby kobieta tracila tyle krwi w trakcie okresu, to ladowalaby w szpitalu
          mialam bardzo obfite okresy po porodzie

"Officially, flow of more than 80 ml (or 16 soaked sanitary products) per menstrual period is considered menorrhagia. Most women bleeding this heavily will have a low blood count (anemia) or evidence of iron deficiency"

wiec blagam, nie pisz bzdur
          • mruwa9 Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 23:46
            nie, nie zartuje, mam mooncup i uzywam czasami, ale z przyczyyn opisanych powyzej, w ograniczonym zakresie.
          • hellulah Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 10:56
            > 16 soaked sanitary products [...]

O, fajnie, muszę mojego gina zapytać, czy już nie umarłam na niedokrwistość i dlaczego jeszcze chodzę po tym padole łez tudzież napitalam na ematce i nie ląduję w szpitalu. Wyniki tak z rok temu miałam doskonałe, ale to pewnie dzięki diecie. Bo 16 nasiąkniętych podpasek vel tamponów na okres (rozumiem, na całe kilka dni okresu - czyli 16 tamponów na pięć dni) to dla mnie nie jest abstrakcja. Hmm, po szczerości miałam nawet sobie zainstalować Mirenę na tę okoliczność, nie żebym mdlała, ale już można mieć dosyć tej przyjemności, ale mi nie wolno (uprzedzę, że zabrania nie mąż-talib, tylko onkolog).
            • spicy_orange Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:18
              ja w swoich początkach miałam takie okresy, że zużywałam nawet 1 opakowanie podpasek dziennie a okres wlókł się z 7 dni. Jako że byłam głupie i nieświadome dziewczę, to myślałam, że tak ma być. Dopiero mama się zaniepokoiła jak kiedyś odkryła, że jej duże zapasy zniknęły. Pędem zawlekła mnie do lekarza i skończyło się na podawaniu hemoferu i jeszcze jakichś innych medykamentów.
              W ciągu ostatniego roku miałam jeden taki eksces, że co 15 minut musiałam latać. Co siadłam za biurkiem i zabrałam się do roboty to już czułam że trzeba pędzić do zmiany. Na szczęście to był jeden taki dzień - potem wróciło do normy. Naprawdę współczuję wam dziewczyny, bo to istna katorga. Cały czas mi się telepało z tyłu głowy czy jak wstanę to nie będzie plamy na krześle - brrr.
        • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:10
          skoro kubeczek bys musiala co godzine to tampon chyba co 15 min ?
          serio znasz kogos komu tampon po 15 min przecieka ?
          zyje jeszcze ? big_grin
          • bri Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:30
            Co 15 min. może nie, ale ja musiałabym co pół godziny, gdybym w ogóle używała tamponów w te dni, kiedy mam najobfitsze krwawienia. Na razie żyję, muszę tylko żelazo brać od czasu do czasu.
          • mruwa9 Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 23:45
            no to wlasnie ja tak mam. Moze nie co godzine, ale zestaw tampon Super Plus oraz podpaska maxi (dluga) wystarcza mi na 45-60 minut. Kubek tez napelnia sie w godzine.zyc- zyje, ale co to za zycie?..
            • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 23:58
              ale masz swiadomosc, ze jestes wyjatkiem, a mimo to pierwszy post napisalas, jakbys norma byla smile a norma jest, ze kubeczki trzymaja dlugo i jest to ich duza zaleta
            • dorry Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 00:03
              Ekhem, a byłaś z tym może u lekarza? Ja też tak miałam i okazało się, że winien był przerost endometrium.
              • mruwa9 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 00:09
                Od zawsze tak mam, endometriozy nie mam. Taka uroda.
            • katia.seitz Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 12:16
              Moze nie co godzine, ale zestaw tampon Super Plus o
              > raz podpaska maxi (dluga) wystarcza mi na 45-60 minut.

Też tak mam (przez 2 dni miesiączkowania). Robiłam różne badania, usg w różnych dniach cyklu, diagnoza brzmi: "taka moja uroda". Lekarka zapisała leki na zmniejszenie intensywności krwawień - biorę, gdy robi się ciężko wink. Może poproś swoją ginekolog o coś takiego?
              • mruwa9 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 19:38
                szczesciara, ze masz tak tylko przez 2 dni, bo ja mam tak przez piec ( z siedmiu-osmiu). I w efekcie ewidentne objawy utraty krwi (slabo mi i zimno). I tak sie, cholera, jeszcze bede musiala meczyc co najmniej 10 lat, pewnie dluzej . Najchetniej przy pierwszej lepszej okazji wychlastalabym macice i miala spokoj raz na zawsze, ale tak sie nie da sad
                Zuzycie 16 podpasek/tamponow? Tyle to mi starcza na dobe w pierwszych 5 dniach.
              • kura17 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:20
                to ja sie przylaczam, tez tak mam od czasu 2-go porodu, przez pierwsze 2 dni okresu. moj ginekolog twierdzi, ze to moze byc spowodowane blizna na macicy (mialam 2 cesarki).
    • beataj1 Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:13
      O kubku dowiedziałam się z ematki (to tyle o edukacyjnej funkcji internetu). Wyguglałam obejrzałam pomyślałam ze pomysł świetny, ale nie dla mnie. Do okresu mam podejście takie że to swojego rodzaju oczyszczanie organizmu więc preferuje umożliwienie swobodnego wycieku krwi menstruacyjnej na zewnątrz. Nie lubię tamponów i używam je tylko w sytuacjach wyższej konieczności. Jednocześnie moja własna krew mnie nie brzydzi w najmniejszym stopniu więc nie muszę cudować z zapieraniem ewentualnie poplamionej bielizny bądź tez z praniem jej osobno bo inaczej to dramat i sromota w domu. A i lubię sobie poprzebierać przy pólkach z podpaskami i powybierać jakieś nowe systemy skrzydełek, grubości, kolorów czy co tam producent wymyśli.
      Ale wiem, że dla innych kobiet może to być świetne rozwiązanie.
    • thorgalla Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:21
      Mnie jedno zastanawia.
      Czy tego kubeczka nie czuć przy chodzeniu?Zdarza mi się,że gdy założę ten najgrubszy tampon to nieco go czuje aż się sam ułoży.wtedy przestaje być odczuwalny.
      A jak z kubeczkiem?Nie obawiacie się,że się przesunie,przechyli?
      • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:25
        kubeczek sie inaczej "trzyma"
        zasysa sie czy jakos tak wiec raczjej nie ma mowy zeby sie poruszal

a czy sie czuje to sie sama zastanawiam
        • tym08 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 02:00
          mam mooncup od roku, jest wygodny, ogolnie jestem z niego zadowolona, ale dalej mam lekki problem, bo na poczatku okresu potrafi przeciekac (kubeczek sie przesuwa do gory).
    • thorgalla Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:56
      Muszę się bardziej w temat zagłębić,w rodzaje i wielkości kubeczków.
      Używa ktoś ten?Rozmiar A (ten większy).
      https://www.annewinthershop.dk/varer/mooncup-str-a.jpg
      Myślałam,że to droższe będzie.
      • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 22:59
        mniejszy dla tych co nie rodzily, sprawdz ile ml maja

kubeczek zasysa sie na szyjce, uklada sie w zaleznosci jak narzady sie uloza, ale mi rzadko cos "nie lezalo", zazwyczaj przed wizyta w kibelku smile
        • thorgalla Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 23:36
          >>sprawdz ile ml maja
          - małym B (średnica 40 mm, długość 46mm, pojemność 21 ml)
          - dużym A (średnica 46 mm, długość 53 mm, pojemność 34 ml).
          • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 23:39
            dla tych co nie rodzily sa polecane mniejsze, dla mam - wieksze
    • angazetka Re: kubeczek menstruacyjny 02.06.11, 23:31
      Ha! Dzis w pracy gadałyśmy o kubeczkach, wniosek wspólny: A na cholerę to-to?
      • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 07:22
        a na cholere podpaski ? na cholere tampony ?
        przeciez mozna sobie waty w majtki napchac uncertain
        • angazetka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 09:21
          Nienienienie. Na cholerę kubeczek, skoro są podpaski i tampony wink Dla mnie (i - jak się okazało - czterech innych osób płci żeńskiej w pracy) to produkt doskonale zbędny i raczej obrzydliwy.
        • spicy_orange Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:04
          > przeciez mozna sobie waty w majtki napchac uncertain

ehh, pamiętam czasy, kiedy z mamą wystawałam w długich kolejkach do apteki - mama kupowała co się dało: ligninę w rolce, watę zgrzytającą tak, ze mnie ciarki przechodziły i rzadziej podpaski o których wtedy nie wiedziałam co to big_grin Dobrze, że jak ja zaczęłam potrzebować tych wynalazków, to już było po roku 89 i można było iść normalnie do sklepu i kupić a nawet wybierać. Ostatnio na allegro widziałam podpaski wielorazowe, żywcem wyjęte ze "Zdrowia kobiety" z lat 70-tych (może materiały bardziej udoskonalone ale idea taka sama). Fajnie że teraz są i tampony i podpaski i kubeczki - dla każdego coś miłego i jak widać każda opcja ma tu swoje zagorzałe zwolenniczki wink
          • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:07
            ja przez ok rok uzywalam podpasek
            potem odkrylam tampony i to byl najszczesliwszy okres tongue_out w moim zyciu big_grin
    • zebra12 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 05:21
      No dobra, a powiedzcie mi, czy jesli tampony mi się wysuwają nie zalezynie od rozmiaru, to kubeczek będzie się trzymał?
      • laaisa Takie pytania "techniczne": 03.06.11, 08:49
        jak załatwić sprawę ewentualnego podmycia się kiedy w pracy nie ma bidetu, a z wc do umywalki jest parę metrów?
        Krew rozkłada się najszybciej i cuchnie, zwłaszcza w tych temeraturach- nie obawiacie się dyskretnego smrodu?
        • czarnaalineczka Re: Takie pytania "techniczne": 03.06.11, 08:56
          ściana uncertain

a co robisz w przypadku podpasek i tamponow ?
          krew najszybciej rozklada sie na podpasce a nie wewnatrz ciala w kubeczku
          • laaisa Re: jaka ściana? 03.06.11, 09:04
            tampon/podpaskę zmieniam, wyjmuję i do kosza. Kubki te nie sa jednorazowe, trzeba je opłukać ( no chyba, że nie ) i co w sytuacji kiedy brak umywalki pod ręką?
            • czarnaalineczka Re: jaka ściana? 03.06.11, 09:05
              juz pisalam wyzej
              kubeczek mozna wytrzec chusteczka

sciana byla do tego podmywania
              po tamponie i podpasce sie podmywasz w publicznym kiblu ?
              no i jaki smrod jaki rozklad ?
              • laaisa Re: jaka ściana? 03.06.11, 09:17
                niektóre nie oprózniają go, stąd moje pytanie, zakładając 8 godzinne nacieki i zawartośc kubka, przy upałach- może być coś czuć. Nie wiem, pytam. Poza tym, by go wyjąć trzba tam trochę pogmerać ( w porównaniu z podpaskami i tamponami) zawartość kubka może być spora, a wtedy uda też tylko wycierasz?
                • czarnaalineczka Re: jaka ściana? 03.06.11, 09:22
                  taa myje uda sciany sufit zalana podloge big_grin
                  po odkorkowaniu krew bryzga strumieniami big_grin

a jak ty uda po stosowaniu tamponow myjesz ??
                  jesli cokolwiek brudzi to wlasnie podpaski
                  dlatego ich od 11 roku zycia nie uzywam smile
                  • angazetka Re: jaka ściana? 03.06.11, 09:54
                    Ty patrz, mnie nie brudzą. Cuda!
                • donkaczka Re: jaka ściana? 03.06.11, 10:25
                  nie ma zadnego smrodku
                  kubeczek sie zasysa na szyjce macicy, nie siedzi luzem lapiac co kapie - jest szczelny, przyssany jak banka do plecow - zapachu jest ZERO, wlasnie to jest super, mozna wsadzic nos miedzy nogi po calym dniu z kubeczkiem bez wymiany i nie czuc zadnegio zapachu okresu, ZADNEGO
                  to jest dla mnie wlasnie cud miod i orzeszki, najwieksza zaleta, ze zadnego zapaszku nie ma

w pracy naprawde nie ma potrzeby wymieniac

odkad mam kubeczek, zapomnialam jak waniaja podpaski
                  • laaisa Re: no i to jest konkretna odpowiedź. n/t 03.06.11, 10:29
                  • thorgalla Re: jaka ściana? 03.06.11, 10:32
                    Krew zaczyna brzydko pachnieć dopiero jak wypływa na zewnątrz czyli po zetknięciu się z tlenem.W środku ciała nie ma takiej możliwości więc nic nie ma prawa śmierdzieć ze środka.
                    To jest bardzo podstawowa wiedza o fizjologi kobiety.
                    • laaisa Re: jaka ściana? 03.06.11, 10:45
                      zakładając, że nie posiadałam wiedzy ad zasysania się tego kubka do ścianek dróg rodnych kobiety, rozwiąznie watpliwości o zapachu jest chyba słuszne? Fizjologia kobiety docinkiem jest raczej nie trafionym, hematologia byłaby właściwsza.
                      • lusitania2 Re: jaka ściana? 03.06.11, 10:58
                        laaisa napisała:

> Fizjol
                        > ogia kobiety docinkiem jest raczej nie trafionym, hematologia byłaby właściwsza
                        > .

mur oporowysad
        • mruwa9 Re: Takie pytania "techniczne": 03.06.11, 21:38
          no wlasnie o tym pisalam wyzej- przy oproznianiu kubeczka nie ma byka, umazesz sie. Kubek trzeba oplukac, rece umyc. Dlatego dla mnie warunkiem korzystania z kubeczka jest dostep do umywalki podczas siedzenia na toalecie. Samo oproznienie nic nie da, bo wciagajac gacie pobrudzisz sobie odziez umazanymi rekami. A rece beda umazane, bo jakos ten kubeczek musisz wydobyc. On oryginalnie ma taki ogonek (mooncup), ale to nie to samo, co sznurek w tamponie, bo ten silikonowy ogonek trzeba przyciac naprawde krotko, w przeciwnym razie uwiera i daje duzy dyskomfort. Czyli musisz wsadzic palce do pochwy, zeby wydobyc kubek. Manipulacje z jakimis butelkami z woda, zabieranymi do kabiny - to czyni cala akcje bezsensownie skomplikowana (i dlatego na wyjscia jednak lepsze sa tampony+podpaski, wymiana mniej skomplikowana w warunkach publicznych toalet).
      • spicy_orange Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 18:18
        kubeczki są chyba w dwóch rozmiarach, dla kobiet które już rodziły (większy) i dla tych co jeszcze nie (mniejszy).

Mnie zastanawia, co jeśli kobieta ma skłonność do robienia się skrzepów? wpadnie taki do kubeczka i 100% miejsca zajęte wink co wtedy?
        • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 18:23
          30 mililitrowy skrzep ?
          • spicy_orange Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:34
            uhm, albo i większy. Różne kobiety mają różne problemy. Już doczytałam wyżej, że ten kubeczek się jakby przysysa, wiec raczej nic nie ucieknie nawet jak się zapełni niechcący po brzegi wink Tylko czy w takich właśnie ekstremalnych przypadkach ten kubek nie jest niewskazany?
            • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:36
              ze zeby w razie watpliwosci skonsultowac sie z ginekologiem

a ja wlasnie zamawiam smile
            • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:39
              nie mam pojecia
              generalnie jak sie ma jakies niestandardowe hmm problemy/przypadlosci itp, to niektore dostosowane do przecietnego czlowieka rozwiazania sie nie sprawdzaja

wiec trzeba albo testowac samemu, albo szukac kogos z podobnym problemem
              ja nie pomoge, az tak nie mam, co prawda glownie geste skrzepy ida, ale nie az takie rozmiary
              30ml to cos rozmiaru orzecha wloskiego, serio cos takiego na raz produkujesz? mi po porodzie takie szly tylko, dziwne uczucie to bylo smile
              • spicy_orange Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:50
                > 30ml to cos rozmiaru orzecha wloskiego, serio cos takiego na raz produkujesz? m
                > i po porodzie takie szly tylko, dziwne uczucie to bylo smile

ja lecę na tabsach, więc mam tylko krwawienie z odstawienia, a czasem tylko plamienie, na które wystarczają mi zwykłe wkładki. Ale owszem, kiedyś miałam takie problemy (bardziej kurza surowa wątróbka niż orzech włoski) - fakt to dziwaczne uczucie jak siedzisz sobie a tu nagle czujesz że coś się z ciebie wyślizguje wink

kurcze czy nie wchodzimy w zbyt obrzydliwe klimaty?
                • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:01
                  nie wiem, dla niektorych pewnie tak smile ja sie z fizjologia zbratalam dzieki dzieciom, porodom i wlasnej matce w pieluchach, wiec mnie niewiele brzydzi odnosnie ludzkich spraw, jakies takie ludzkie to wszystko
                • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:09
                  no fakt kurza watrobka dosc obrzydliwa jest
                  za to moj kot ja uwielbiatongue_out

za to w fizjologi nic obrzydliwego nie widze smile
                  • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:43
                    kurza watrobka jest absolutnie przepyszna, uduszona z cebula, mniam!
                    za to wieprzowej nie lubie
                    a ze wzgledu na milosc do watrobki, skrzepy opisywalam jako galaretke jagodowa, do ktorej stosunek mam obojetny smile
                    • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:45
                      piegogi z jagodami bym zjadla
                      ja chce juz jagodki big_grin
                    • thorgalla Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 08:46
                      > kurza watrobka jest absolutnie przepyszna, uduszona z cebula
                      Absolutnie się zgadzam.Od niedawna dodaje do tego jabłko,jest jeszcze pyszniejsza.
                • imasumak Nie tknę więcej vontrupki ;) 04.06.11, 10:35
                  • donkaczka Re: Nie tknę więcej vontrupki ;) 04.06.11, 10:41
                    no i dobrze, wiecej dla nas big_grin
                  • czarnaalineczka Re: Nie tknę więcej vontrupki ;) 04.06.11, 10:43
                    nie mowi sie vontrupka tylko woń trupka tongue_out
        • mruwa9 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:40
          to oproznic kubeczek i tyle´.
    • majka200 Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 10:58
      Jak się stosuje Nuvaring, to chyba odpada, chociaż przez te 7 dni daję odpocząć mojej pochwie. Poza tym gdy zakładam kolejny krążek to jeszcze przez 2 dni mam okres, więc za dużo różnych rzeczy by się tam musiało znajdować. Jednak jestem trochę konserwatywna i lubię podpaski, chociaż tu już przebieram w nowościach ;o)
      • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 11:03
        stosuje nuva ring smile
        kubeczek i ring sie mijaja, jak sie nie mijaly siedzialy oba bez klotni

ja widac lubie sobie cos wtykac a trendy podpaskowe mnie nie kreca big_grin
        • hellulah Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:03
          No i widzisz, Ty masz krwawienia z odstawienia a nie miesiączki, tak, tak.
          • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 20:07
            ah te forumowe diagnozy
            kubeczka uzywam dwa lata, nuva ring dwa miesiace
            jeszcze mnie czyms ucieszysz?
            • mdmaj2371 Re: nosicie wkladki higieniczne? 03.06.11, 20:36
              tak mi sie nasunelo po czytaniu o tych nieszczesnych podpaskach... (sama ich nie nosze od wiekow)

no ale wlasnie nosicie wkladki higieniczne na codzien? pytanie z czystej ciekawosci...
              to w ramach czystosci i zapachow kobiecych... Ja od wiekow nosze do tego mam zawsze w torebce pare husteczek odswiezajacych do higieny intymnej.
              • czarnaalineczka Re: nosicie wkladki higieniczne? 03.06.11, 20:37
                nie nosze
                myje sie wink
                • mdmaj2371 Re: nosicie wkladki higieniczne? 03.06.11, 20:47
                  no tak zapomnialam ze wystarczy sie umyc rano i wieczorem smile
                  • spicy_orange Re: nosicie wkladki higieniczne? 03.06.11, 20:56
                    ja noszę, chociaż się myję wink Mam takie dni, kiedy szybciej się czuję nieświeżo, a o wiele łatwiej jest mi odświeżyć się chusteczką i zmienić wkładkę, niż zmieniać majtki lub użyć chusteczki ale zostać w tych nieświeżych (subiektywnie) majtkach wink
            • hellulah Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:13
              Nie napuszaj się tak, spokojnie. Pierwsza rzecz, nie diagnoza, tylko najbanalniejsze stwierdzenie faktu (aaa, ktoś tu innych upominał, że nie znają się na fizjologii, czy to byłaś może przypadkiem Ty? - no więc, tak banalne rzeczy - że jadąc na hormonach ma się krwawienie z odstawienia, bo miesiączka to to nie jest - też wiesz).

Wspomniałam o kwestii, bo po prostu teraz prościej uwierzyć, że ufasz kubeczkom, bo przede wszystkim masz raczej skąpe krwawienia, oraz dlaczego wydajesz się nie rozumieć kobiet, które mają duże ubytki krwi podczas okresu i nie bardzo rzucają się na tę nowinkę (albo jak jedna z forumek, stosowały, ale nie polubiły).

Teraz jaśniej, o!-pani-niosąca-kubeczek-menstruacyjny-oświaty wink?
              • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 21:23
                nie pochlebiaj sobie smile rozbawila mnie jedynie twoja szybkosc wyciagania blednych wnioskow z niepelnych wypowiedzi smile myslacy czlowiek tego nie robi
                zanim diagnoze postawi, to choc fakty doprecyzuje, a ty posklejalas moje wypowiedzi i wyciaganelas kuriozalne wnioski

ostatni post pominelas? moje zaufanie do kubeczka nie powstalo w ostatnich dwoch miesiacach uzywania nuva ring, a podwazanie fajnosci rozwiazania, bo ma sie mocno nietypowe krwawienia jest bez sensu, nic dziwnego, ze polemizowalam z krytyka

temat sie najwyrazniej nie interesuje, dedukcja sie nie popisalas, moze odpusc sobie watek?
                • sonia-3 do autorki wątku. 03.06.11, 22:13
                  Gdzie zamawiasz ten kubeczek. I jaki?
                  • czarnaalineczka Re: do autorki wątku. 03.06.11, 22:25
                    mooncup w ekoshopie
                    tylko jak sie skontaktuje z wlascicielem bo sklep na jakis martwy wyglada uncertain
                    • gabrielle76 Re:kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 22:33
                      ja nie rozumiem dlaczego niektóre z Was lepiej wiedza od osoby której to dotyczy uncertain
                      dla informacji donke coś tam która tak doskonale mnie poznała, to nie wyobrazam sobie używac takiego kubeczka i tyle, jest to dla mnie niehigieniczne i niewygodne, pomimo moich 35 lat w zyciu nie użyłam tamponu smile ale jesli komus pasują kubeczki, tampony i inne cuda to super, nie narzucam nikomu swojej woli ani zdania wink
                      • czarnaalineczka Re:kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 22:36
                        ale jak mozesz ocenic ze ci tampony by nie odpowiadaly skoro ich nawet nie sprobowalas?
                        • gabrielle76 Re:kubeczek menstruacyjny 03.06.11, 22:40
                          moze by i pasowały, ale uważam że lepiej jak ta krew wypływa a nie wchłania sie tyle godzin w tampon, poza tym w czasie okresu mam skrzepy dosc duze i dawno juz temu gin mi odradził tampony, wiec zapomniałąm o nich i nie próbowałam nigdy
                          • mruwa9 Re:kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 00:35
                            gdyby nie tampony czy chocby omawiany kubeczek, to przez tydzien okresu nie bylabym w stanie opuscic lazienki, bo zanim bym wyszla, juz musialabym wracac, przemoczona na wylot.. Jesli tobie wystarczaja tylko podpaski, to sie ciesz, bo jestes wielka szczesciara, los byl dla ciebie litosciwy.
                    • imasumak a propos ecoshopu 04.06.11, 12:18
                      Zafascynowało mnie to urządzenie big_grin
                      • czarnaalineczka Re: a propos ecoshopu 04.06.11, 12:22
                        ja kupuje to allegro.pl/gogirl-hit-z-usa-teraz-w-polsce-go-girl-i1645742205.html
                        • donkaczka Re: a propos ecoshopu 04.06.11, 12:23
                          big_grin to ja jednak wole wielokrotne orgazmy big_grin
                          • czarnaalineczka Re: a propos ecoshopu 04.06.11, 12:26
                            a czemu nie miec jednego i drugiego ?
                            juz sie nie moge doczekac miny takiego jednego mojego kolegi tongue_out
                        • spicy_orange Re: a propos ecoshopu 04.06.11, 13:37
                          patrze se na te ikonki gdzie przyda się gogirl i zastanawiam się jakim cudem jest to przydatne na kajaku i w wagoniku kolejki górskiej big_grin

Co do samej idei sikania na stojaka - na allu można tez kupić jednorazówki urinelle:

allegro.pl/higieniczne-lejki-urinelle-7szt-dla-kobiet-hit-i1643067583.html
                          • czarnaalineczka Re: a propos ecoshopu 04.06.11, 16:12
                            o jednorazowkach slyszlam juz duzo wczesniej ale balabym sie ze przemoknie tongue_out

> patrze se na te ikonki gdzie przyda się gogirl i zastanawiam się jakim cudem je
                            > st to przydatne na kajaku i w wagoniku kolejki górskiej big_grin
                            >
                            wkladasz do lejka waz ogrodowy i siuuu big_grin
                          • czarnaalineczka Re: a propos ecoshopu 17.06.11, 21:21
                            spicy_orange napisała:

> patrze se na te ikonki gdzie przyda się gogirl i zastanawiam się jakim cudem je
                            > st to przydatne na kajaku i w wagoniku kolejki górskiej big_grin
                            >
                            juz wiem jak big_grin
                            obejrzyj film frozen tongue_out
                            tam babka nie miala i sikala pod siebie tongue_out
                      • czarnaalineczka Re: a propos ecoshopu 17.06.11, 21:22
                        a ja sikam na stojaco big_grin
                • hellulah Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 07:35
                  Kaczko, byłabyś nieco bardziej wiarygodna, gdybyś zachowywała się spokojniej. Więcej luzu, niekoniecznie tam gdzie ląduje kubeczek, i chciałoby się uwierzyć, że to takie cudo i wypróbować smile

Tak, czytałam, że już mając lat ponad 11, zaczęłaś stosować ów cudowny menstruacyjny kubeczek, najlepszy dla każdej kobiety, jedynie za xxx złotych do nabycia w sklepie internetowym xxx, teraz promocja!!!

Tak, mając lat 12 czy 14 nie stosowałaś hormonów.

I tak, masz krwawienia z odstawienia a nie miesiączki wink

Mam zejść z wątku? a co, czyżbyś była adminką i chciała mnie zbanować? smile LOL
                  • donkaczka Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 09:53
                    alez droga hellulah, spokojnie rozmawiam, gdy ktos spokojnie do mnie pisze
                    a jak ktos na mnie naskakuje i glupoty wypisuje nie widze powodu, zeby udowadniac, jakimz to kwiatem lotosu na tafli jeziora jestem, bo nie jestem
                    nie mam ambicji zeby mnie wszyscy kochali, nie szukam przyjazni na forum, nie handluje kubeczkami jak to nieumiejetnie sugerujesz, wiec nie mam absolutnie zadnego interesu, zeby czyjes chamstwo spokojnie znosic
                    wiec jak sie mnie czepiasz licz sie z tym, ze odpisze

i nie tuszuj swoich wpadek kiepska ironia tongue_out sugerowalam raczej, zebys przestala sie osmieszac, ale wola wola oczywiscie, rob jak chcesz
    • thorgalla Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 08:47
      Kto by pomyślał,że taki niepozorny przedmiot wkładany w pochwę wzbudzi taką dyskusję wink
    • b.bujak a w czasie snu ? 04.06.11, 13:15
      wszystko fajnie i jestem prawie przekonana, ale nurtuje mnie jedna rzecz:
      czy w czasie snu / pozycji leżącej to ta zawartość kubeczka nie cofnie się i nie wpłynie z powrotem??

nie śmiejcie się smile
      • czarnaalineczka Re: a w czasie snu ? 04.06.11, 13:18
        zeby sie cofnac to chyba trzeba na glowie stanac wink
        • b.bujak Re: a w czasie snu ? 04.06.11, 13:32
          czarnaalineczka napisała:

> zeby sie cofnac to chyba trzeba na glowie stanac wink

no, nie wiem... jak naleje wode do butelki czy szklanki to tylko pozycja pionowa gwarantuje pozostanie płynu w naczyniu;
          • donkaczka Re: a w czasie snu ? 04.06.11, 14:35
            slowo klucz, padlo tu dwa razy:
            "kubeczek sie na szyjce ZASYSA"
            • b.bujak Re: a w czasie snu ? 04.06.11, 15:22
              donkaczka napisała:

> slowo klucz, padlo tu dwa razy:
              > "kubeczek sie na szyjce ZASYSA"

a ja nadal sobie tego nie wyobrażam... czyli co? odchody są w podciśnieniu i nawet jak stanę na głowie to nie wleją mi się z powrotem do macicy? wiem, ze to głupio brzmi, ale pytam serio;
              • zawsze-soffie Re: a w czasie snu ? 04.06.11, 15:50
                najlepszy sposób: kup sobie kubeczek i poeksperymentuj sobie - wnioski pisz w zeszycie w linie.

hmm, jak staniesz na głowie to czy masz kubeczek, czy podpaskę, czy nie masz nic możesz zadać pytanie: " czy krew nie wleje mi się z powrotem do macicy podczas stania na głowie?

równie głupio brzmiałoby.
                • b.bujak Re: a w czasie snu ? 04.06.11, 16:15
                  zawsze-soffie napisała:

> najlepszy sposób: kup sobie kubeczek i poeksperymentuj sobie - wnioski pisz w z
                  > eszycie w linie.

tak też zrobię, ale przy okazji wątku w tym temacie skorzystałam z okazji, żeby zapytać inne użytkowniczki

>
                  > hmm, jak staniesz na głowie to czy masz kubeczek, czy podpaskę, czy nie masz n
                  > ic możesz zadać pytanie: " czy krew nie wleje mi się z powrotem do macicy podcz
                  > as stania na głowie?

kubeczek to pierwszy produkt, w którym krew menstruacyjna nie jest wchłonięta w jakiś materiał tylko jest w stanie płynnym - a to, co w normalnych warunkach wypłynęłoby już na zewnątrz zbiera się w tymże pojemniku - stawanie na głowie oczywiście jest tu przykładem ekstremalnym, moje pierwsze pytanie dotyczyło pozycji leżącej - więc, jeśli mam w kubeczku 10 ml krwi to jak się położę to czy ta krew nadal będzie wewnątrz tego kubeczka czy wypłynie z powrotem w drogi rodne? czy to nadal jest głupie? jeśli tak to proszę o wyjaśnienie, dlaczego bo albo nie do końca rozumiem mechanizmu działania kubeczka albo nie znam jeszcze zbyt dobrze własnych narządów rodnych smile
                  • czarnaalineczka Re: a w czasie snu ? 04.06.11, 16:38
                    ok smile
                    kubeczek wiekszy ma pojemnosc 30 ml a raczej na tyle krwi jest przewidziany bo razem z brzegami ma wieksza pojemnosc
                    krew plus skrzepy itp jest gestsza od wody
                    wiec te 10 ml jesli bedziesz lezec ( a spia zmieniasz przeciez pozycje ) bedzie sobie blakala sie po kubeczku i jak juz to brzegow dotknie a nie wplynie spowrotem ( tym bardziej ze jest lekko zassany )
    • zawsze-soffie Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 13:17
      Pozwolę sobie się wypowiedzieć, bo wkurza mnie to co czytam.

Nie, nie używam kubeczka menstruacyjnego, tamponów zresztą też nie. Nie mogę z przyczyn zdrowotnych.

Uważałam zawsze i uważam nadal, że tampony są super wygodne i zawsze była to dla mnie wygodniejsza opcja niż podpaski - ale to moje zdanie i ktoś ma prawo wolec podpaski. Jego wybór.

Kiedy usłyszałam o kubeczku, poczytałam tu i ówdzie i byłam i jestem zachwycona pomysłem, z tego co czytam w praktyce też się świetnie sprawdza.

Na szczęście w nieszczęściu jadę cały okres tylko na wkładkach. Szału nie ma ale tragedii też nie.

Tak więc są już główne 3 sposoby zabezpieczania się w te dni : podpaski, tampony, kubeczek. Wkurza mnie to głupie gadanie, że któryś sposób jest obrzydliwy, albo licytowanie się który jest bardziej obrzydliwy? Nie oszukujmy się cały ten cyrk z okresem nie jest za fajny raczej i żaden sposób pomagania sobie nie jest bardziej obrzydliwszy od drugiego, bo jakim cudem??

Panna, która zarzuca kubeczkowi obrzydlistwo sama nosi przez nawet ( powiedzmy ) 3 godziny rozkładająca się krew przy ci*** i to ma być mniej obrzydliwe wg niej? I na odwrót. Dla mnie to bezsens.

Każda niech sobie wybierze to co chce i co jej daje większy komfort i tyle.
    • inia25 Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 13:45
      mam, używam od 2 lat
      jestem zachwycona
      mam moon cup
      nic mi nie przeszkadza, nie uwiera, nie wkurza mnie
      gdy nie mam możliwości skorzystania z wc z umywalką w kabinie, używam chusteczek nawilżanych + wody z buteleczki
      podczas snu używam kubeczka w połączeniu z podpaska, bo bywa, że coś mi tam się uleje podczas snu.
      jak dla mnie super wynalazek
      i nei wiem czy to od kubeczka zalezy, ale od czasu gdy go używam okresy skróciły mi się o jakies 2 dni
      • thorgalla Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 14:01
        >>ale od czasu gdy go używam okresy skróciły mi się o jakies 2 dni
        Jezuuu,ja też tak chcę.
        7 dni to stanowczo za długo.
      • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 16:14
        ale skrocil sie w porownaniu z podpaskami czy tamponami ?
        • inia25 Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 17:42
          czarnaalineczka napisała:

> ale skrocil sie w porownaniu z podpaskami czy tamponami ?

z tamponami
          • czarnaalineczka Re: kubeczek menstruacyjny 04.06.11, 17:52
            to tym bardziej nie moge sie doczekac big_grin
    • majenkir Tu babka porownuje kubeczki (str. po angielsku) 04.06.11, 14:37

menstrual-cups.livejournal.com/648061.html
      • czarnaalineczka Re: Tu babka porownuje kubeczki (str. po angielsk 04.06.11, 17:53
        oo to ja lunette ostatecznie zamowilam
        na 2 miejscu jest smile
        • donkaczka Re: Tu babka porownuje kubeczki (str. po angielsk 04.06.11, 17:59
          o prosze, to ja sie dowiedzialam, ze moja diva sie najmocniej zasysa - mi pasuje, bo i biegam i cwicze, ciekawe jak duza jest roznica z innymi kubeczkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka