Dodaj do ulubionych

ekologiczne ogrzewanie

23.06.11, 12:00
Witamsmile Zastanawiam się, czy któraś z was zna się troche na temacie, albo lepiejsmile sama posiada jakieś fajne ogrzewaniesmile Chodzi mi o piece na słome, kolektory itd. czy to inwestycja, która szybko się zwraca, czy zawracanie głowy?
Obserwuj wątek
    • el_jot Re: ekologiczne ogrzewanie 23.06.11, 12:45
      Przez pierwszy rok po przeprowadzce na wieś paliliśmy peletami drewnianymi (nie mylić z paletamibig_grin) I na druri rok przerzucilśmy się na eko groszek. Pelety zatykały podajnik, były nieekonomiczne i niewydajne. Zapłaciliśmy za ogrzewanie o wiele więcej niż za eko groszek.
    • drzewozaoknem Re: ekologiczne ogrzewanie 24.06.11, 09:06
      Dzięki za odpowiedźsmile Nie znam nikogo, kto ogrzewa dom czymś innym niż węgiel, drzewo, czy gaz. Byliśmy na targach budowlanych i tam była duża akcja promująca ekologiczne ogrzewanie. Pomyślałam,że to super rozwiązanie, bo nie dość,że nie trujesz, to jeszcze miało wychodzić super tanio. Ale im dalej w to wchodzimy tym gorzej. Piece na słome są ogromne i mąż mowi,że strasznie trudno będzie nam go wstawić.
      Zostaje kupienie pieca na pellet, albo brykiet, ale wtedy trzeba kupić pelleciarkę lub brykieciarkę. I tu, pomijając nowy koszt, pojawia się problem co wybrać. Wiadomo, na fachowych forach porad mnóstwo, ale czasem mam wrażenie,że sobie firmy reklame robią.sad
    • osa551 Re: ekologiczne ogrzewanie 24.06.11, 13:41
      My ogrzewamy gazem, ale mamy tez kolektor słoneczny, do ogrzewania wody. Jak nadchodzą ciepłe i słoneczne miesiące różnica w rachunkach za gaz (spadek zużycia) jest o wiele większa, niż jak nie mieliśmy kolektora.

Jeśli chodzi o zużycie samego gazu, to zmiana pieca na nowy, kaloryferów na rurki w podłodze i ścianach i docieplenie domu spowodowały bardzo dużą różnicę w kosztach. Ogrzewanie 350 metrów kwadratowych kosztuje tyle co kiedyś ogrzewanie niecałych 200 metrów kwadratowych. Jak dostałam pierwszy rachunek, to nie mogłam uwierzyć.
    • abanda Re: ekologiczne ogrzewanie 04.07.11, 03:07
      zwraca się, jednak nie od razu, trzeba niestety na początku zainwestować smile, ogrzewanie wykorzystujące energię odnawialne to cudo smile kolektory, pompa ciepła, turbokominki, tak tak tak! smile, mam swoje marzenie, a mianowicie zainstalowanie w domu systemu ogrzewania zintegrowanego - www.makroterm.pl/produkty/zintegrowane-ogrzewanie (makroterm zaproponował coś takiego).. smile
      • bri Re: ekologiczne ogrzewanie 04.07.11, 03:45
        Z tego co mi się udało ustalić przy obecnej technologii i w polskich warunkach nie ma gwarancji, że tego typu inwestycja (pompa ciepła, kolektory itp.) się zwróci, w sensie takim, że różnica nakładów poniesionych na zainstalowanie i utrzymanie systemu zwróci się w oszczędnościach na ogrzewaniu zanim cały system się zestarzenie i będzie wymagał wymiany. Zależy więc jaki masz priorytet: ekologia czy oszczędności finansowe.
        • freakwave Re: ekologiczne ogrzewanie 20.11.11, 19:08
          dokladnie, kosztowo pompa wychodzi podobnie jak ogrzewanie gazowe jesli uwzglednic wszystkie koszta, a nie tylko koszt ogrzewania nia domu... bo urzadzenie jakos tak szczerze mowiac tanie nie jest a dodatkowo w miesiacach najzimniejszych i tak potrzebuje dodatkowego ZC w celu dogrzania tego co nie wyrabia...
    • zintek Re: ekologiczne ogrzewanie 20.11.11, 18:03
      W swoim domu posiadam ogrzewanie zintegrowane, tu www.makroterm.pl/produkty/zintegrowane-ogrzewanie macie informacje dotyczące tego ogrzewania smile
    • czarnaalineczka Re: ekologiczne ogrzewanie 20.11.11, 19:27
      na biogazy tanio wychodzi tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka