Dodaj do ulubionych

Jakie miałyście początki z internetem?

22.07.11, 12:09
A, tak lajtowo z okazji piątku.

Ja to dość późno, bo w 2002. Koleżanka zaprowadziła mnie do kafejki internetowej i pokazała, co i jak smile Pierwsza otwarta własnoręcznie strona to wp i tam też pierwsze konto pocztowe. I pierwszy anons towarzyski, też na wp tongue_out strasznie byłam przejęta.
Obserwuj wątek
    • shellerka Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:13
      w liceum miałam pierwszy kontakt - wtedy internet to był IRC i ICQ, potem równolegle na studiach i w pracy - poczta, potem gadu gadu, potem bloga pisałam kilka lat, a potem forum.
    • gemmavera Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:16
      U mnie zaczęło się dawno, bo jakoś w poprzednim stuleciu... W dziewięćdziesiątym szóstym to zdaje się było. wink
      O istnieniu czegoś takiego jak internet dowiedziałam się na studiach. Najpierw sobie założyłam konto pocztowe, ale nie miał kto do mnie pisać. wink
      Krótko potem wsiąkłam w irca. Do dziś pamiętam te godziny przesiedziane w kolejce do darmowego netu na UMCS...
      Heh, to byli czasy... wink
    • aniuta75 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:16
      Ojjj nie pamiętam który to był rok, ale też w kafejce. Wypełniłam internetowo ankietę w biurze pośrednictwa pracy.
      W domu mam internet od 2005 roku. Na pierwszy ogień poszedł Kurnik big_grin.
    • sadosia75 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:17
      Nie pamiętam w którym roku dokładnie. Ale pierwszą pocztę miałam na yahoo, kilka lat później założyłam maila na hotmail i tak do dziś zostało. nie wiedziałam co to gg chociaż każdy w tych mailach mnie pytał a masz gg a może pogadamy na gg?
    • mallina Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:20
      po przeprowadzce do Niemiec moja przyjaciolka mi pokazala "jak to dziala"wink
      wieczorami u niej (rok 2001) siedzialysmy i prowadzilysmy pogawedki na takim niemieckim czacie z Polakami. na liczne prosby o zdjecie wysylalysmy skan zdjecia Edyty Olszowki z gazety "Film"(albo Cinema? nie pamietam juz niestety). zdjecie bylo baaardzo ladne. czatowych adoratorow bylo wiec sporo. to byl ten prawdziwy poczatekwink
    • czarnaalineczka Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:21
      czateria w knajpce internetowej
    • joanna_poz Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:22
      w 1996 albo w 1997.
      pracowałam wtedy w holenderskiej firmie i moj szef Holender, pewnego dnia, z wypiekami na twarzy poinformował mnie, że informatyk podłaczy w naszym biurze internet (pierwsi w firmie mielismy go mieć).
      jak juz nam podłaczył i siedliśmy przed komputerem to przesiedzielismy pierszego dnia do godz. 22smile
    • chusteczka4 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:24
      Ja styczność z internetem zaczęłam mieć w 2002 roku a wszystko zaczęło się od chodzenia do kafejki internetowej, gdzie od razu założyłam sobie pocztę na wp i wraz z koleżanką robiłyśmy sobie niezłe jaja wchodząc na czaterię. kilka lat póżniej założyłam sobie już w domu internet i byłam bardzo z tego dumna - to było wtedy jak powstała nasza klasa surprised tyle pamiętam i oczywiście codziennie przesiadywałam na gg, nk, jakiś tam portalach internetowych a od niedawna siedzę na forum.
      • imasumak Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 16:41
        Czyli w 2007 roku wink - wtedy powstała NK wink
        Czyli jesteś szczeniaczkiem internetowym wink
    • poppy_pi Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:26
      Byłam pod koniec podstawówki kiedy w domu pojawił się modem. Internet był wtedy luksusem niesamowitym, nikt z moich bliższych ani dalszych znajomych go nie posiadał (nas uświadomiła rodzina z zagranicy i chcąc mieć z nami większy kontakt zaproponowali abyśmy się podpieli pod ten cud techniki) Przesiadywałam na stronie 'Filipinki' i zdaje się 'Bravo' big_grin gdzie poznałam dziewczyny z którymi mam kontakt do dziś smile
    • e_madziq Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:27
      2002 od portalu www.edziecko.pl smile potem włączono te stronę pod gazete i tak na gazecie jestem do dziswink
    • peggy_su Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:28
      Ja jakos w roku 98/99 chodziłam z bratem do kafejki na nocki internetowe od czasu do czasu. Nocą było jakoś bardzo tanio i było to dość popularne u nas. Siedziałam wtedy głównie na jakichś czatach i masowo poznawałam ludzi (znaczy tylko wirtualnie). Byłam strasznie zafascynowana tym poznawaniem, potem juz mi się nie chciało tak gadać z byle kim o byle czym wink

Potem jakoś w 2001 roku starsza siostra założyła net w domu i korzystałam po szkole z jej kompa. Wtedy to głównie irc z kolegami ze szkoły. Stopniowo coraz więcej ludzi miało gg. Zaczełam pisać bloga, troche czatowałam.
    • morderek Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:28
      Mnie też zaprowadziła koleżanka do kafejki internetowej, w 2000 roku to było. Pamiętam że czatowałam na takim komunikatorze Mirc się chyba nazywał, dziś już go nie ma. Ile ja się narandkowałam dzięki tym internetowym znajomościom, bywało że miałam 3-4 spotkania dziennie. Potem tata zainstalował internet w domu przez telefon, rachunki przychodziły kosmiczne, bo zawsze przed szkołą gdy nikogo rano w domu nie było zasiadałam na godzinkę, a za godzinę płaciło się ok. 6 zł.
    • tosterowa Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:34
      Pierwszy raz weszłam do internetu w 1999.
      Na jakieś strony amerykańskie, onet, wp, nie pamiętam.
      Potem był IRC, GG, bloga nawet miałam.
    • kura17 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:35
      no to ja jestem zdecydowana nestorka komputerowego rodu na e-mamie wink
      pierwsze konto mialam w 1994 roku, na uczelni - troche mailowalam, uzywalam linuxowej wersji prostego chata "talk" to sie nazywalo (wciaz istnieje!) smile

od 1995 uzywalam jednej z pierwszych przegladarek, jeszcze wtedy tylko tekstowa byla - mozaic sie to nazywalo.

w tym samym roku zaczelam tez uzywac sieci do tego, do czego zostala stworzona wink
      • morgen_stern Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:40
        Kura, szacun smile
        • kura17 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:43
          Morgen, przyznam szczerze, ze na poczatku wcale nie bylam tym "ustrojstwem" zachwycona, hehe... owszem, maile i talki fajne, ale ta przegladarka??? no masakra to byla smile choc DO DZIS pamietam, jak ja pierwszy raz dla mnie odpalono i ja pokazano - pamietam gdzie siedzialam, przed jakim kompem smile i kto mi pokazal, ech...

natomiast moj zachwyt nie mial granic, gdy odkrylam "prawdziwe" przeznaczenie internetu, zwlaszcza ze i wtedy i do dzis, oszczedzam dzieki temu mnostwo czasu smile
          • imasumak Kura, pracujesz w wojsku? ;) 22.07.11, 16:45

• kura17 Re: Kura, pracujesz w wojsku? ;) 22.07.11, 21:54
              no nie... www nie zostalo wymyslone ani dla wojska, ani przez wojsko.
              owszem, siec komputerow (hardware) tak, ale nie "internet" smile

ja pracuje "dla tych", co www wymyslili, zeby im sie latwiej pracowalo...
              • imasumak Re: Kura, pracujesz w wojsku? ;) 23.07.11, 11:54
                Ale Ty piszesz o początkach www, a nie internetu w ogóle.
      • kura17 aha 22.07.11, 12:40
        moja mama tez wczesnie zaczela - 1995. wyjechalam wtedy za granice sama, w domu nie bylo telefonu, snail mail wolno chodzil...
        stwierdzilysmy, ze bede do mamy maile pisala, na swoje konto w pracy, ona tylko miala przychodzic, czytac i odpisywac... to bylo jej pierwsze spotkanie z siecia, mailem oraz systemem operacyjnym VAX (troche w stylu linuxa, zdecydowanie inne niz windows). zeby zalogowac sie na konto, trzeba wpisac nazwe uzytkownika i potem haslo. dalam mamie moje haslo (w ogole cala instrukcje na pismie miala), ale zapomnialam powiedziec, ze jak wpisuje haslo, to ono sie NIE ukazyje, tylko kropy/gwiazdki smile i moja mama przestraszyla sie, ze cos sknocila, gdy tez kropki zobaczyla, zamiast hasla i zaczepila mojego kolege... "tutaj - zadnego hasla nie widac! a przeciez wpisuje! o takie to haslo jest, a wyskakuja kropki" big_grin kolega bardzo odwracal oczy, zeby mojej najglebszej tajemnicy nie poznac, potem bardzo sie smial, jak mi to opowiadal... smile ale mama sie w koncu zalogowala, odpalila maila i bylysmy w kontakcie.
        • morgen_stern Re: aha 22.07.11, 12:45
          Niezłe. Czytałam w dodatku Polityki artykuł o powstaniu Internetu, szkoda, że się nie załapałam na te prehistoryczne początki. Nawet jak pierwszą komóre dostałam to już można było smsy wysyłać smile weź powiedz dzisiejszemu małolatowi, że kiedyś nie było ESÓW! smile
          • jantarowo Re: aha 22.07.11, 12:51
            o pierwszego smsa tez pamietam, dostalam go na urodziny , chyba bylam nim bardziej przejeta, a raczej mozliwoscia odpisania niz impreza wieczorna:p
          • kura17 Re: aha 22.07.11, 13:01
            > Niezłe. Czytałam w dodatku Polityki artykuł o powstaniu Internetu, szkoda, że się nie
            > załapałam na te prehistoryczne początki.

no, to sie PRAWIE dzialo na moich oczach, heh
            bylam na bardzo fajnym wykladzie kiedy, z okazji 20 urodzin www, mowil gosciu, ktory byl szefem grupy, z ktorej www sie narodzilo smile swietnie sie go sluchalo, bardzo fajny wyklad!

a smsy na komorce to mi mlodsza siostra pokazalam tongue_out
            a ja jej siec, heh
        • imasumak Re: aha 22.07.11, 16:49
          To ja mniej więcej w ten sam sposób miałam pierwsze, sporadyczne kontakty z netem w 1991 roku. Tylko, że to mój chrzestny wyjechał na gościnne wykłady w świecie, a ja chodziłam do pracowni UJ i przekazywałam wieści od rodziny i odbierałam wiadomości od niego smile. Jesssu, ale to były emocje....
          • imasumak Re: aha 22.07.11, 16:51
            I powiem Wam, że wtedy absolutnie nie wierzyłam, że kiedyś internet to będzie masówka. Długo mi się wydawało, że to zawsze pozostanie gdzieś w kręgach naukowych, wojskowych itp
      • stokrotka-psotka Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:46
        Z internetem zaprzyjaźniłam się w 99 r. Mój były jest informatykiem i wielu rzeczy mnie wtedy nauczył, wręcz wprowadził w świat informatyczny smile.

Najlepsze jest to, że w pracy wtedy uznano mnie za eksperta internetowego, niewielu mogło mi podskoczyć wink. Miałam swoje 5 minut.

S.
      • sanrio Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 15:58
        to Ty stara już jesteś Kuro, jak w 1994 studiowałaśtongue_out
        • imasumak Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 17:00
          JA studiowałam już 1990, ale stara nie jestem tongue_out
          • nanuk24 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 20:08
            Tak sie pocieszajtongue_out big_grin
            kiss
    • rosapulchra-0 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:48
      Oj to ja wcześniej, znacznie wcześniej. Jakoś w 96 roku chyba, na pewno byłam wtedy w ciąży i odkryłam na wp kafejkę internetową. Czatowałam po nocach, oj czatowałam wink A potem urodziłam drugą córkę i skończyło się.. czatowanie big_grin
    • jantarowo Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:48
      to byl 1997 rok, kolega z klasy LO, byl tak mily, ze zalozyl mi internet w domu, pamietam jak dzis...pokazywal mi jak sie korzysta z wyszukiwarki yahoo...haslo jakie wtedy wpisal to sexsmile chyba mu sie podobalambig_grin ale sie usmialam przy okazji tych wspomniensmile
    • a.va Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 12:49
      1999, moim pierwszym oknem na świat był Onet - był moją stroną startową, tam miałam konto, tam właziłam na czaty. Byłam też w jakiejś grupie dyskusyjnej, takiej jeszcze przez Outlooka. A potem odkryłam fora i Kurnik smile A pierwszym moim forum gazety było FF Wnętrza mieszkań, na e-mamę trafiłam dużo później, zaciekawiona, co tu jest takiego, bo na innych forach o e-mamach plotkowali wink
      • a-inka Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:02
        W 2002,pamietam bo byłam w ciąży z synkiem i wchodziłam m.in na e-dziecko.
        Potem netu nie miałam,aż do wyjazdu do UK.Od tamtej pory nie wyobrazam sobie życia bez tego wynalazku.
        W dodatku moi rodzice tez odkryli zalety Internetu i dzięki temu mam z nimi kontakt on-line.
      • kura17 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:04
        ech, a ja pamietam czasy, gdy moj kumpel, jeden z zalozycieli onetu, prawie nie mial za co zyc, bo firma ledwo zarabiala na siebie...
    • pettit_grenouille Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:00
      U mnie w 97 roku podpięto w firmie internet do jednego komputera. Wprawdzie w sieci byliśmy cały czas, ale nie wiem dlaczego nie można było mieć internetu, tylko firmowe programy. Tak więc można było korzystać tylko u jednego kolegi, więc wiadomo jak to wyglądało. Pamiętam wtedy wyszukiwarkę alta vista.
      Potem wróciłam po macierzyńskim w 99 roku i już był internet na wszystkich kompach, poczta przez net scape"a czy jakoś tak, w każdym razie bez polskich czcionek. I od tej pory właściwe e-edziecko, ale tylko w pracy, jak czas pozwalał (to już mój trzeci albo czwarty nick), potem allegro, poczta na wp. W domu mam od 2002 lub 2003 roku.
    • karra-mia Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:14
      czateria w kafejce internetowej, ale nie pamiętam dokladnie roku. Potem zaczęłam odkrywać jego szersze możliwoścismile
      • kocianna Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:23
        1996 rok, konto na Uniwersytecie Warszawskim, i tamtejszy system pocztowy. Kurcze, nawet swojego adresu stamdąd nie pamiętam.
        1998 pierwszy adres na o2.pl, grupa dyskusyjna związana z przyszłym tematem mojej pracy magisterskiej.
        2001 net w domu (od tepsy), pierwsze wpisy na e-matce (a może wcześniej?)
        2002 - stałe łącze smile
        2004 - uzależnienie od e-matki.
        2011 - nawet śpię z laptopem....
    • mancipi Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:31
      jakiś 1999 r. i nocne przesiadywanie na IRCu-koleżanka mi pokazała, poszłyśmy na całą noc do kafejki. potem był jakiś sporadyczny kontakt, aż poznałam chłopaka z innej miejscowości, pisaliśmy do siebie zwykłe listy, ale też on namówił mnie na internet (to była taka licealna miłość-listy, telefony z budki, do niego też wysyłałam pierwsze sms z tel. mamy -prawie mnie zabiła jak rachunek za nie przyszedł na 30 zł). wtedy też założyłam konto, najpier na wp (nie wiem czemu ten serwis był wtedy taki popularny, teraz w ogóle tam nie wchodzę).
      na studiach było gorzej,korzystałam z darmowego netu na uczelni, ale to główie do sprawdzania poczny, gg mieli zablokowane uncertain dopiero na 4 roku dostałam laptopa (no ok, wtedy to był jeden z pierwszych) i stałe łącze, no i się zaczęło.
      a na nk byłam jednym z pierwszych użytkowników-zaczynali we wrocławiu i info szło wśród studentów pocztą pantoflową, znajomi przesyłali sobie sms o tym żeby tam wchodzić i zakładać konto
    • krecik Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:54
      W 1995 potrzebowalam materialow do pracy magisterskiej (Ang-Pol Slownik kynologiczny) i wymyslilam sobie, ze wiecej materialow niz tych kilka ksiazeczek, ktore mialam, znajde materialy w sieci. Wiec poprzez znajomych dorwalam sie do modemu i hulaj dusza. Jakis rok pozniej wlasny modem.

Poczatkowo oczywiscie glownie poczta, potem usenet (jest tu ktos w ogole, kto kojarzy co to za zwierz?) przez wiele, wiele lat, od bodajze 2008 na pregierzu, zwierzetach, potem dzieci, dzieci.starsze i inne przelotnie... Dziesiatki, jesli nie setki godzin spedzone na dyskusjach. Wlasny maz nabyty poprzez usenet zreszta.

Wlasna strona www o psach, jedna z pierwszych w Polsce... Cos pomiedzy 2007 a 2003 dzialala, potem przyszly psie portale i juz mi sie tak bardzo nie chcialo... Swego czasu nawet do tv mnie na wywiad tematyczny zaprosili, ehhh... smile

Teraz to juz glownie podczytywanie i udzielanie sie na roznych forach, Facebook, oczywiscie fotograficznie flickr. Przymierzam sie do Google+ w celach pismienniczo-fotograficznych...

Ag
      • krecik Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 13:57
        Miedzy 1997 a 2003, mialo byc...

Ag
      • a.va Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 16:55
        krecik napisała:

> Poczatkowo oczywiscie glownie poczta, potem usenet (jest tu ktos w ogole, kto k
        > ojarzy co to za zwierz?)

No właśnie, nie mogłam sobie przypomnieć, te grupy dyskusyjne, o których pisałam, przez Outlooka, to był usenet smile Same dobre wspomnienia smile
      • oldrena1 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 17:09
        krecik napisała:
        > Poczatkowo oczywiscie glownie poczta, potem usenet (jest tu ktos w ogole, kto
        > kojarzy co to za zwierz?)

Dzień dobry...
        wink
        • krecik Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 20:49
          Ahhhh.... Umarlam... big_grin

Ag
      • kosheen4 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 23:44
        > Poczatkowo oczywiscie glownie poczta, potem usenet (jest tu ktos w ogole, kto k
        > ojarzy co to za zwierz?

proste że jasne smile
    • yenna_m Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 14:08
      1995 rok chyba.
    • an_ni Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 14:09
      cos okolo 95/96 roku na studiach jakies proby na zajeciach z informatyki i potem w pracy, poczta na laczu telefonicznym TP SA = dramat, dostep do internetu chyba ok 98 tez w pracy.
      pierwszy komp mialam w '98r. lacze internetowe dopiero ok 2001 r z kablowki.
      ok 2001 tez odkrylam fora gazety, czyli 10 lat uzaleznienia wink
      • heca7 Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 15:57
        Miałam kilka podejść. Pierwszy raz w 1999r w pracy męża. Potem w swojej tak w 2001. Potem przerwa bo byłam z dzieckiem w domu a u nie mieliśmy. Potem mieliśmy przez chwilę dopóki piorun gdzieś blisko nie strzelił i nie uszkodził kompa. Potem kilka lat przerwy i od bodajże 2005 to już na stałe to tu, to tam. Najcześciej na gazecie. Czatów nie lubię. GG też nie dla mnie. FB odpada, przejadło mi się to po Nk.
    • imasumak Re: Jakie miałyście początki z internetem? 22.07.11, 16:36
      morgen_stern napisała:

Ja to dość późno, bo w 2002.

Wtedy to ja już byłam stara internautką wink. Pierwsze kroki stawiałam jakoś w roku 1998. Internet miałam zainstalowany w domu i w pracy, oczywiście żadne stałe łącze, a modem TP, gdzie się płaciło za impuls tongue_out. Bywały miesiące, że miałam po 400-500 zł rachunki za telefon tongue_out.

Pierwsza otwarta własnoręcznie strona to wp i tam też pierwsze konto pocztowe.

Całkiem pierwsze konto to miałam na domenie w pracy. Potem, jakoś w 2000 (albo może nawet 1999) roku założyłam też na WP i mam je do tej pory. Pamiętam też raczkującego wtedy czata na WP - często byłam na regionalnym krakowskim, który był super sympatyczny i mnóstwo osób poznałam w realu. Spotykaliśmy się całą bandą w Rynku Krakowskim i chodziliśmy do Moliera na Szewskiej - tam była sala teatralna, która była nas wstanie wszystkich pomieścić wink
      W tym czasie poznałam też mojego obecnego męża - mogę zatem śmiało powiedzieć, że internet baaaardzo wpłynął na moje życie smile.

Incydentalny kontakt z internetem miałam też w 1991 roku, ale nie będę o tym pisać, coby się nie narażać na dziwne komentarze. tongue_out
      • yenna_m Re: Jakie miałyście początki z internetem? 23.07.11, 12:20
        ima, to Ty do wirtualnej kawiarenki chodzilas? smile
        patrzcie, jaki ten swiat maly big_grin
        • yenna_m Re: Jakie miałyście początki z internetem? 23.07.11, 12:22
          z wk mialam chyba ponad roczny (albo dwuletni?) epizod, gdy raczkowala jeszcze na zupelnie innym skrypcie (miedzy 1998 a 2000 rokiem)
        • imasumak Re: Jakie miałyście początki z internetem? 23.07.11, 12:48
          A pamiętasz Barmana i Straszaka? wink
          • imasumak Re: Jakie miałyście początki z internetem? 23.07.11, 12:49
            A, i jeszcze Bramkarz był wink
          • yenna_m Re: Jakie miałyście początki z internetem? 23.07.11, 12:53
            bramkarz piwo smile pewnie, ze pamietam wink
            i male i duze akcje pamiętam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka