Dodaj do ulubionych

ciasto drożdżowe / drożdżówka

22.09.11, 14:39
uzależniłam się.
mój organizm dzień w dzień domaga się drożdżówki, albo placka drożdżowego.
nic innego bym nie jadła, tylko drożdżówki.

nie jestem w ciąży.
czy to znak, ze mi czegoś brakuje w organizmie?
na żadne inne słodkości nie mogę patrzeć i nie lubię.
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 14:41
      Eee, myślałam, że podasz jakiś prosty przepis na drożdżówki i choć raz w życiu zrobię sama w domu. Też jestem uzależniona od drożdżówek. A takie ciasto drożdżowe z zimnym masełkiem ....
      • mel-laa Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 14:56
        To ja Ci podam przepis:
        Drożdżówka
        10 dag drożdży 2 szkl cukru 4 jajka 20 dag margaryny 1 szkl mleka olejek cytrynowy 4 szkl mąki Drożdże pokruszyć do miski zasypać cukrem dodać roztrzepane jajka i zetrzeć na tarce masło .Składniki zalać gorącym mlekiemi odstawić na 3 godziny nie mieszać ze sobą. Potem dodać mąkę i olejek, wymieszać drewnianą łyżką Piec ok.50 minut. kruszonka: 10 dag masła 3/4 szkl cukru
        Może być wersja bez kruszonki- mnie zwykle już nie chce się jej robić. Drożdżówka jest mokra. Ciasto jest dość rzadkie- za pierwszym razem dodałam więcej mąki- wyszła wtedy zwykła bułka.
        • shellerka Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 14:59
          nie mogę piec, bo bym wszystko zeżarła.
          muszę codziennie iść i kupić odpowiednią porcję big_grin
          • imasumak Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 16:28
            Doskonale rozumiem problem. Też nie mogę piec, bo jak zostanie, to potrafię w nocy pójść do ciasta i go zjeść - po prostu woła mnie wink
        • pieskuba Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 15:19
          Drożdże zalewa się mlekiem letnim, ewentualnie ciepłym, z całą pewnością nie gorącym. Poza tym w przepisie jest ich za dużo. Wystarczy połowa, a nawet mniej.
          • imasumak A to też prawda. Ta margaryna mnie tak 22.09.11, 16:22
            zbulwersowała, że nie doczytałam reszty wink
          • mel-laa Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 17:01
            Z tymi drożdżami- ilością- to się zgadzam (po prostu skopiowałam przepis, który dostałam)- do chleba daję duużo mniej i prawdę mówiąc nie pamiętam ile dodawałam ich do tej drożdżówki- ręsztę robiłam identycznie. Zauważ, że na drożdże sypie się cukier i inne składniki, więc gorące mleko nie zabija drożdży.
            • pieskuba Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 23.09.11, 09:38
              Mimo wszystko użyłabym ciepłego mleka a nie gorącego :o)
        • imasumak Wszystko byłoby ok, ino nie margaryna, a masło! 22.09.11, 16:21
          Margaryna do ciasta drożdżowego to jakiś dramat i nieporozumienie!
          Przepraszam za tę zbyt może emocjonalna reakcję, ale musiałam wink
          Dziękuję za uwagę smile
          • pieskuba Re: Wszystko byłoby ok, ino nie margaryna, a masł 22.09.11, 16:35
            Mnie w pierwszej chwili bardziej przeraziło to gorące mleko. Oczywiście, margaryna precz!
            • dorry Re: Wszystko byłoby ok, ino nie margaryna, a masł 01.12.11, 10:25
              Gorące mleko i margaryna to nic przy podanej ilości cukru! Czytam i oczom nie wierzę 2 szklanki cukru na 4 szkalnki mąki?
      • emipichci Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 01.12.11, 08:24
        A ja polecam ciastodrozdzowe.pl prosty i sprawdzony przepis bedacy w mojej rodzinie od lat.
    • alpha.sierra Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 15:12
      wit. B? Drożdże dużo mają. BTW Ja tez codziennie muszę zjeść drozdzowke.albo pączka wiedeńskiego.
      • drinkit Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 23.09.11, 17:17
        > pączka wiedeńskiego.

aż sprawdziłam co to jest i okazało się że ja go znam pod nazwą "hiszpański". Ciekawe od czego to zależy. Region kraju?
        • chipsi Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 01.12.11, 10:31
          drinkit napisała:

> > pączka wiedeńskiego.
          > aż sprawdziłam co to jest i okazało się że ja go znam pod nazwą "hiszpański". C
          > iekawe od czego to zależy. Region kraju?

Polecam wątek o różnicach w nazewnictwie. Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć smile
    • rubia88 Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 15:47
      przepis byś dała, a nie tutaj smęcisztongue_out
    • bombastycznie Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 15:51
      przejdzie Ciwink
      a tak z ciekawości, robisz sama czy kupujesz?
    • madame_zuzu Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 16:09
      Ja często robie tę drożdżówkę. Jest pyszna i niewymagająca zupełnie czasu. Wsypujesz wszystko w miche, nie mieszasz, czekasz 3h, mieszasz i pieczesz.

A dziś robiłam takie
      mojewypieki.blox.pl/2009/05/Drozdzowki-z-serem-przepis-II.html
      • nutka07 Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 16:25
        A jak robisz kruszonke?
        • madame_zuzu Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 16:39
          A kruszonkę robię na oko. Raz wyjdzie, raz nie big_grin Zalezy jak z tego oka danego dnia mi sie patrzy tongue_out
          Masło+cukier+mąka+( nie zawsze) olejek zapachowy.
          Proporcje własnie na oko wymierzam, zeby konsystencja była w sam raz. Ciezko powiedziec ile czego dodaję.
          • nutka07 Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 16:44
            Mam nadzieje ze masz swiadomosc, ze za specjalnie mi nie pomoglas tongue_out
            • madame_zuzu Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 16:52
              Nutko, przypomniałam sobie o kruszonce, która robiłam kiedyś z przepisu o stąd.

I owa kruszonka była w sam raz właśnie.
              jednak teraz ja za leniwa jestem i za szybka i nie bawię sie w równe odmierzanie, tylko własnie na oko sypiesmile
              • imasumak Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 17:11
                Generalnie konsystencja ma byc taka, żeby dało się rozkruszyć ją palcami - wtedy jest gwarancja, że po upieczeniu będzie to kruszonka, a nie krowie placki wink
              • nutka07 Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 17:25
                O nawet znam ten blog, dziekuje smile
      • imasumak Matko kochana 22.09.11, 16:32
        Nie można powiedzieć, żeby zanadto przejmowali się komfortem czytających - żółte litery na żółto - beżowym tle wink
        • nutka07 Re: Matko kochana 22.09.11, 16:41
          Prawda? smile
          Jak sie przewija tekst to jest miejsce gdzie lepiej widac wink
          • madame_zuzu Re: Matko kochana 22.09.11, 16:44
            Moje pierwsze wrażenie było podobne. Skopiowałam więc przepis do notatnika smile A teraz już z pamięci klepie
            • imasumak O dobra rada - też skopiowałam :). Powiedz 22.09.11, 17:06
              mi jeszcze, jak mieszasz na końcu te składniki? Mikserem, czy łyżką?
              • madame_zuzu Re: O dobra rada - też skopiowałam :). Powiedz 22.09.11, 17:17
                Do ciast drożdżowych uzywam tylko i wyłacznie drewnianej łyżki i plastikowych misek. Tak mnie kiedyś ktoś przestrzegł, że do drożdży nie uzywa sie metalu i ja się tego trzymam, nie wnikając w szczegóły tej tajemnej wiedzy big_grin
                • imasumak Re: O dobra rada - też skopiowałam :). Powiedz 23.09.11, 20:36
                  madame_zuzu napisała:

Tak mnie kiedyś ktoś przestrzegł, że do drożdży nie uzywa sie metalu i ja się tego trzymam, nie wnikając w szczegóły tej tajemnej wiedzy big_grin

Eeee, nadmierna zapobiegliwość, gdyby tak miało być, że od metalu się ciasto drożdżowe psuje, to żadne do tej pory by mi nie wyszło wink
      • go-jab Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 23.09.11, 04:55
        a czy do tej pierwszej (przepis mi sie bardzo podoba bom len) mozna uzyc suchych drozdzy? (tak to sie chyba w polandii nazywa) bo jakos nie bardzo nawet wiem gdzie kupic prawdziwy klocek zywych drozdzy...
        • mel-laa Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 23.09.11, 09:42
          Tak, można tylko znajdź gdzieś przelicznik ile tego sypnąć. Przelicz ze znacznie mniejszej ilości 4-5dag mokrych . No i pamiętaj o kolejnośći:drożdże, cukier, jaja- by bezpośrednio nie zalać ich gorącym mlekiem...
        • mel-laa Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 23.09.11, 09:55
          Na tej stronie masz przelicznik www.cincin.cc/index.php?showtopic=77:
    • rosapulchra-0 Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 22.09.11, 16:36
      Zamilknij zła kobieto! suspicious
    • marianna1970 Idealne ciasto drożdżowe 23.09.11, 13:38
      To ja podam wam przepis na drożdżówki które zawsze wychodzą i są pyszne tylko musicie robić jak w przepisie po kolei

1 jajko 5 zółtek
      kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna)
      0. 5 litra mleka
      paczka drożdży (broń boże suszonych)
      250 gram masła lub margaryny
      aromat waniliowy
      szklanka cukru

Przygotowanie ciasta

Najpierw rozgniatamy drożdże na talerzu z łyżką aż się rozpuszczą dodaję odrobinę ciepłego mleka i mąki aż powstanie rozczyn gęstości śmietany wstawiam do ciepłego piekarnika (30 do 40 stopni drożdże lubią ciepło ale nie można ich przegrzać) . Jednocześnie w tym czasie jak rosną drożdże ubijam 1 jajko i pięć żółtek ze szklanką cukru i aromatem waniliowym, podgrzewam mleko do 30 stopni. Drożdże na pewno już urosły. Wsypuję mąkę do miski (miska takiej wielkości aby nam się zmieściła do piekarnika) wlewam ubite żółtak z cukrem, dodaje drożdzę które wyrosły i ciepło mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Najlepiej ciasto wyrabiać ręcznie nie żadnymi robotami!!.
      W miedzyczasie rozpuszczam masło albo margarynę na gazie ( też nie może być gorące góra 30 stopni) i dodaję do ciasta wrabiając je w nie.Potem dodaj ę jeszcze trochę mąki Gdy ciasto już wyrobimy wstawiamy do ciepłego piekarnika (góra 30 stopni) aby nam wyrosło, po wyrobieniu drożdżówek jeszcze raz wkładamy je do ciepłego piekarnika (30-40 stopni aby podrosły) z tej ilości produktów w ciągu 2 godzin otrzymamy około 32 drożdżówek znajomi mówią że w życiu nie jedli tak pysznych drożdżówek.

Jak zrobię ich więcej to po upieczeniu je zamrażam
      • mel-laa Re: Idealne ciasto drożdżowe 23.09.11, 16:50
        Nadziewałaś je czymś? jak formowalaś?
        • marianna1970 Re: Idealne ciasto drożdżowe 23.09.11, 17:15
          Najczęściej masą z sera białego z żółtkiem, cukrem i wanilia , a teraz tartymi jabłkami z cukrem i cynamonem (sezon na antonówki) a co do formowania, biorę nieduży kawałek ciasta trochę go rozciągam do środka nadzienie i formuje bułeczkę, dodam jeszcze że bułeczki drożdżowe piekę w temperaturze 170 stopni około 15 minut
    • naomi19 Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 23.09.11, 16:58
      Przez Was jutro piekę drożdżówki!
      • imasumak Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 23.09.11, 20:23
        Ale mam nadzieję, że z masłem, nie margaryną wink
        • naomi19 Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 01.12.11, 17:08
          Rzeczywiście wteyd upiekłam, wyszła pyszna. Z masłem!
    • szironna Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 01.12.11, 10:23
      ja piekę tę, jest pyszna mojewypieki.blox.pl/2009/08/Puszyste-ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-kruszonka.html
    • chipsi Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 01.12.11, 10:35
      Okrutniczki, będę musiała do matki z ciastem lecieć bo piekarnika nie mam czynnego a ochoty narobiłyście mi na takie cieplutkie, świeżutkie, pulchne drożdżówki tongue_out
      • carbonka Re: ciasto drożdżowe / drożdżówka 01.12.11, 15:06
        teraz to wszystkie emamy będą piekły drożdżówki big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka