angazetka 11.11.11, 16:57 Bo dziś poza tradycyjną uroczystą zmianą warty i tradycyjnymi od roku naparzankami narodowców z policją mamy też dzień rogala Ja nie z Poznania, ale z całego serca tę tradycję popieram A wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka74 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 16:59 Tradycja OK, ale rogali nie lubię, za słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:05 Ja uwielbiam. Niestety w tym roku nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:10 nangaparbat3 napisała: > Ja uwielbiam. Niestety w tym roku nie mam Chętnie ci wyślę ,bo zakupiłam 20szt a "zamawaiający" nie dotarł i jestem 100zł do tyłu i 20szt rogali do przodu A mogę takie rogale zamrozic? Odpowiedz Link Zgłoś
irina_katodina Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:20 foro-estupido napisał: > > A mogę takie rogale zamrozic? Możesz. Po rozmrożeniu są prawie nie do odróżnienia dla mniej wyrafinowanego smakosza. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:58 Wczoraj kupiłam dwa i prawie sie wywróciłam, kiedy pani wyszczebiotała cenę: 15,70. Za dwie nadziewane buły! Mój mąż uwielbia je, więc nie dałam po sobie poznac, że ta cena mną wstrząsnęła i kupiłam... Zrobiłabym sama, ale ciągle myślę, że nie dostanę białego maku. A dostałabym? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:13 allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=BIA%C5%81Y+MAK Rogale świętomarcińskie to pycha. Zostały mi jeszcze dwa. Odkąd ich spróbowałam postanowiłam obchodzić św. Marcina chociaż nie jestem z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:20 Nie jadłam nigdy takich rogali. Ale wczoraj późną nocą upiekłam drożdżowe rogaliki z marmolada truskawkową W okolicach północy pachniało mi w domu maślanym, drożdżowym ciachem i słodkim dzemem. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:29 Pycha, tylko duże i drogie. Mam jeszcze dwa dni na rozkminienie, czy zmieszczą mi się w budżecie. Rytualnie kupuję rogala średnio raz do roku, podczas przesiadki na dworcu w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:31 Raz tylko jadłam rogala marcińskiego. Dobry był. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:36 nigdy nie jadłam, jestem z przeciwnego końca polski. a o tradycji dowiedziałam się dopiero w tamtym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 18:41 nigdy nie jadłam oryginalnego rogala marcińskiego. Rzeczywiście są takie pyszne? Odpowiedz Link Zgłoś
gupia_rzona Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:53 jakoś ślina mi poleciała, mimo że nie lubię słodkiego i nie przepadam za makiem nie jadłam rogala Marcińskiego, ale tradycja bardzo zacna. Kiedyś pojadę do Poznania poświętować Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 18:52 Sa pyszne.Sama bym upiekla, ale gdzie kupic bialy mak? Nigdy nie pamietam o tym swięcie,bo nie jestem z wielkopolski. Rogale zas kupuje czasami i ze smakiem zjadam. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Lola, tu możesz kupić: 11.11.11, 20:06 W tym roku zapomniałam zamówić, ale w zeszłym roku kupowałam właśnie na rogale Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola, skocz na pocztę :) 12.11.11, 23:28 Dzięki wielkie za info, pozostaje mi tylko zamówic i upiec- mniam.. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:08 MMMMMMMMMMM!!!!! Uwielbiam! Jeszcze z czasów jak mój małżonek studiował w Poznaniu i go tam odwiedzałam. Tu gdzie mieszkamy są niestety tylko marne podróby tego specjału ( Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:28 szkoda, że nie można tego przesłać.... uśmiechnęłabym się do jakiejś poznanianki Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:50 montechristo4 napisała: > szkoda, że nie można tego przesłać.... uśmiechnęłabym się do jakiejś poznaniank > i No moje już zamrożone Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:31 Czy te rogale są w Poznaniu przez cały rok, czy tylko na Marcina? Czy można zamówic i jakaś cukiernia przyśle? Mieszkam w woj. śląskim i u mnie niestety nie ma. W moim mieście nie ma też marketów Piotra i Pawła. Wyglądają bardzo apetycznie i chętnie bym takiego rogala zjadła. Nigdy nie jadłam białego maku. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirek1612 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:38 Mieszkam w Poznaniu od 4 lat i uwielbiam to święto w Warszawie się tłuką, w Poznaniu jest radosna atmosfera Rogale mniam mniam, choć kupiliśmy marne podróby i latałam później do Żabki bo mieli prawdziwe, z certyfikatem. Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:49 stef63 napisała: > Czy te rogale są w Poznaniu przez cały rok, czy tylko na Marcina? > Czy można zamówic i jakaś cukiernia przyśle? allegro.pl/rogale-swietomarcinskie-z-poznania-oryginalne-i1918280462.html Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Rogale marcińskie 12.11.11, 17:24 50zł razem z przesyłką za 5 rogali? To już lepiej z Poznanianką się dogadać co by w dilera rogalowego się pobawiła Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:40 Jak najbardziej! Są najlepsze na świecie. Szkoda, że w niektórych częściach kraju ludzie nie mają pojęcia, co to za smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:42 Rogale marcińskie są też sprzedawane w Warszawie w cukierni na stacji metra Ratusz. Nie wiem jak te poznańskie, ale w tej sukierni są pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:48 o, dzięki za wiadomość. Nie wiesz, czy bardzo się rózni od oryginału? Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:53 Nie mam pojęcia, ale wyglądają identycznie jak te na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 20:00 Kiedyś tez kupowałam na ratusz arsenał,a w tym roku były u mnie na bazarku. Pani twierdziła,że oryginalne. Dobre były,tylko trochę za duże,no i bardzo słodkie,tak że trudno je zjeść na raz. a tak z ciekawości,ile u was kosztują.Ja zapłaciłam za jeden 6,50.. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:14 Na Nowym Świecie jest taki sklep z produktami regionalnymi i tam są rogale. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 20:02 Tak, metro Ratusz Mój niegdysiejszy przystanek przesiadkowy w drodze do domu z pracy i oczywiście rogale marcińskie kupowałam kiedy żoładek przyklejał się do pleców. Eh, wspomnienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 20:18 jadlam wczoraj prawdziwego z samego poznania kolega nam przywiozl swiezutkie to bylo cos prze-py-szne-go Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:19 Nigdy nie jadłam.Jakoś sie nie składa a powinno bo mój chłop nie dość, że z Wlkp.to jeszcze ma Marcin na imię więc to jego imieniny Ale jakoś nigdy na to 11 listopada nie jesteśmy u niego w domu tylko w Warszawie.A u nas jakoś trudniej o te rogale niż w Poznaniu.Chociaż może jutro gdzies dostanę bo mam straszną ochotę spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:23 Można je dostać bez problemu nie tylko dziś, ale przez cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 23:11 Ale w Warszawie też? Szczerze mówiąc to ja dziś tyłka z domu nie ruszałam i nie wiem nawet.Ale widziałam w zeszłym roku tylko jedną cukiernię w W-wie, która oferowała te rogale.Jak wiesz gdzie to zdradź bo ja mam na nie chętkę już od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 23:14 Padło to już w tym wątku Cukiernia przy metrze Ratusz. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 23:20 A to mam daleko Mam bliżej siebie cukiernię.Tylko nie wiedziałam, że te rogale to całorocznie sprzedają.Będę musiała sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Rogale marcińskie 12.11.11, 18:22 ja jak najbardziej jestem z Wielkopolski i uwielbiam te rogale, sama nigdy nie robiłam, bo strasznie dużo z tym roboty, dlatego raz do roku kupuję tradycyjne rogale z białym makiem, są pyszne i kojarzą mi się nie tylko z Poznaniem i 11 listopada, ale też z jesienią, taką jak w tym roku, śliczną, złotą i całkiem ciepłą, właśnie w taką jesień uwielbiam pójść do fajnej knajpki na rogala i gorącą herbatę Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Raz się żyje 12.11.11, 22:59 Kupiłam dziś 3 wielkie rogale, wydałam kupę kasy, ale trudno, następna okazja będzie dopiero za rok Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Raz się żyje 12.11.11, 23:11 W Wielkopolsce rogale kosztują około 24 zł za kg. Ja kupiłam cztery i zapłaciłam 14 zł. Na sztuki nie widziałam. Oryginalne są tylko z certyfikatem, to jeden z 31 produktów w Polsce, który posiada takowy. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Raz się żyje 13.11.11, 09:28 U nas prawie 30 zł - pewnie koszt transportu dochodzi Za 3 sztuki zapłaciłam 19 zł. Certyfikatu nie sprawdzałam, muszę wierzyć na słowo, ale wyglądają i smakują ok. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Raz się żyje 13.11.11, 10:32 Kupuję rogale od początku listopada, kiedy masowo pojawiają się w cukierniach. Cena potrafi poszybować do 44zł/kg. Nigdy nie zapłaciłam za rogala mniej niż 7zł/szt. Średnia cena to 32zł/kg. Najtańsze widziałam na stoisku Caritasu: 6,5/szt. Czytając Wasze relacje, mam wrażenie, że żeby naprawdę poświętować św. Marcin najekonomiczniej jest wyjechać z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Raz się żyje 13.11.11, 11:58 schiraz napisała: > W Wielkopolsce rogale kosztują około 24 zł za kg. Ja kupiłam cztery i zapłaciła > m 14 zł. To baaardzo tanio je kupiłaś....Normalnie nie widziałam ceny niższej niż 28zł za kg.Największą podobno było 48zł za kg. Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: zamówienie przez net - link 14.11.11, 17:30 Link do strony gdzie można zamówic przez net. Widziałam wczoraj reportaż w telewizorze o tej firmie. rogalemarcinskie.pl/pl.html Odpowiedz Link Zgłoś