Dodaj do ulubionych

Rogale marcińskie

11.11.11, 16:57
Bo dziś poza tradycyjną uroczystą zmianą warty i tradycyjnymi od roku naparzankami narodowców z policją mamy też dzień rogala wink Ja nie z Poznania, ale z całego serca tę tradycję popieram wink A wy?
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 16:59
      Tradycja OK, ale rogali nie lubię, za słodkie.
      • nangaparbat3 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:05
        Ja uwielbiam. Niestety w tym roku nie mam sad
        • foro-estupido Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:10
          nangaparbat3 napisała:

> Ja uwielbiam. Niestety w tym roku nie mam sad

Chętnie ci wyślę wink,bo zakupiłam 20szt a "zamawaiający" nie dotarł i jestem 100zł do tyłu sad i 20szt rogali do przodusmile

A mogę takie rogale zamrozic?
          • irina_katodina Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:20
            foro-estupido napisał:

>
            > A mogę takie rogale zamrozic?

Możesz. Po rozmrożeniu są prawie nie do odróżnienia dla mniej wyrafinowanego smakosza.
      • sarling Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:58
        Wczoraj kupiłam dwa i prawie sie wywróciłam, kiedy pani wyszczebiotała cenę: 15,70. Za dwie nadziewane buły!
        Mój mąż uwielbia je, więc nie dałam po sobie poznac, że ta cena mną wstrząsnęła i kupiłam...
        Zrobiłabym sama, ale ciągle myślę, że nie dostanę białego maku. A dostałabym?
        • ardzuna Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:13
          allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=BIA%C5%81Y+MAK
          Rogale świętomarcińskie to pycha. Zostały mi jeszcze dwa. Odkąd ich spróbowałam postanowiłam obchodzić św. Marcina chociaż nie jestem z Poznania.
    • madame_zuzu Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:20
      Nie jadłam nigdy takich rogali.
      Ale wczoraj późną nocą upiekłam drożdżowe rogaliki z marmolada truskawkową smile
      W okolicach północy pachniało mi w domu maślanym, drożdżowym ciachem i słodkim dzemem.
    • echtom Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:29
      Pycha, tylko duże i drogie. Mam jeszcze dwa dni na rozkminienie, czy zmieszczą mi się w budżecie. Rytualnie kupuję rogala średnio raz do roku, podczas przesiadki na dworcu w Poznaniu.
    • przeciwcialo Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:31
      Raz tylko jadłam rogala marcińskiego. Dobry był.
    • setia Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 17:36
      nigdy nie jadłam, jestem z przeciwnego końca polski. a o tradycji dowiedziałam się dopiero w tamtym roku.
      • montechristo4 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 18:41
        nigdy nie jadłam oryginalnego rogala marcińskiego. Rzeczywiście są takie pyszne?
        • foro-estupido Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 18:47
          https://www.thecity.com.pl/var/ezwebin_site/storage/images/marketing/swieto-rogali-marcinskich-w-malcie/36403-1-pol-PL/Swieto-rogali-Marcinskich-w-Malcie.jpg

Ano pysznewink
        • lilly_about Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:52
          Przepyszne!
          • gupia_rzona Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:53
            jakoś ślina mi poleciała, mimo że nie lubię słodkiego i nie przepadam za makiem smile nie jadłam rogala Marcińskiego, ale tradycja bardzo zacna. Kiedyś pojadę do Poznania poświętować smile
    • lola211 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 18:52
      Sa pyszne.Sama bym upiekla, ale gdzie kupic bialy mak?
      Nigdy nie pamietam o tym swięcie,bo nie jestem z wielkopolski.
      Rogale zas kupuje czasami i ze smakiem zjadam.
      • imasumak Lola, tu możesz kupić: 11.11.11, 20:06
        W tym roku zapomniałam zamówić, ale w zeszłym roku kupowałam właśnie na rogale smile
      • imasumak Lola, skocz na pocztę :) 12.11.11, 16:11

• lola211 Re: Lola, skocz na pocztę :) 12.11.11, 23:28
          Dzięki wielkie za info, pozostaje mi tylko zamówic i upiecsmile- mniam..
    • mabingo Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:08
      MMMMMMMMMMM!!!!! Uwielbiam! Jeszcze z czasów jak mój małżonek studiował w Poznaniu i go tam odwiedzałam. Tu gdzie mieszkamy są niestety tylko marne podróby tego specjału sad(
      • montechristo4 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:28
        szkoda, że nie można tego przesłać.... uśmiechnęłabym się do jakiejś poznanianki
        • foro-estupido Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:50
          montechristo4 napisała:

> szkoda, że nie można tego przesłać.... uśmiechnęłabym się do jakiejś poznaniank
          > i

No moje już zamrożonesmile
      • stef63 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:31
        Czy te rogale są w Poznaniu przez cały rok, czy tylko na Marcina?
        Czy można zamówic i jakaś cukiernia przyśle?
        Mieszkam w woj. śląskim i u mnie niestety nie ma.
        W moim mieście nie ma też marketów Piotra i Pawła.
        Wyglądają bardzo apetycznie i chętnie bym takiego rogala zjadła.
        Nigdy nie jadłam białego maku.
        • zefirek1612 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:38
          Mieszkam w Poznaniu od 4 lat i uwielbiam to świętowink w Warszawie się tłuką, w Poznaniu jest radosna atmosferawink
          Rogale mniam mniam, choć kupiliśmy marne podróby i latałam później do Żabki bo mieli prawdziwe, z certyfikatem.
        • foro-estupido Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:49
          stef63 napisała:

> Czy te rogale są w Poznaniu przez cały rok, czy tylko na Marcina?
          > Czy można zamówic i jakaś cukiernia przyśle?

allegro.pl/rogale-swietomarcinskie-z-poznania-oryginalne-i1918280462.html

wink
          • sadosia75 Re: Rogale marcińskie 12.11.11, 17:24
            50zł razem z przesyłką za 5 rogali?
            To już lepiej z Poznanianką się dogadać co by w dilera rogalowego się pobawiła big_grin
    • lilly_about Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:40
      Jak najbardziej! Są najlepsze na świecie. Szkoda, że w niektórych częściach kraju ludzie nie mają pojęcia, co to za smaki.
    • el_jot Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:42
      Rogale marcińskie są też sprzedawane w Warszawie w cukierni na stacji metra Ratusz. Nie wiem jak te poznańskie, ale w tej sukierni są pyszne.
      • montechristo4 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:48
        o, dzięki za wiadomość. Nie wiesz, czy bardzo się rózni od oryginału?
        • el_jot Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:53
          Nie mam pojęcia, ale wyglądają identycznie jak te na zdjęciu.
      • angazetka Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 19:53
        I tam je kupuję smile
        • blekitny.zamek Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 20:00
          Kiedyś tez kupowałam na ratusz arsenał,a w tym roku były u mnie na bazarku.
          Pani twierdziła,że oryginalne. Dobre były,tylko trochę za duże,no i bardzo słodkie,tak że trudno je zjeść na raz.
          a tak z ciekawości,ile u was kosztują.Ja zapłaciłam za jeden 6,50..
          • ardzuna Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:14
            Na Nowym Świecie jest taki sklep z produktami regionalnymi i tam są rogale.
      • sarling Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 20:02
        Tak, metro Ratuszbig_grin Mój niegdysiejszy przystanek przesiadkowy w drodze do domu z pracy i oczywiście rogale marcińskie kupowałam kiedy żoładek przyklejał się do pleców. Eh, wspomnienia ...wink
    • moofka Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 20:18

jadlam wczoraj prawdziwego z samego poznania kolega nam przywiozl swiezutkie
      to bylo cos prze-py-szne-go smile
    • maggi9 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:19
      Nigdy nie jadłam.Jakoś sie nie składa a powinno bo mój chłop nie dość, że z Wlkp.to jeszcze ma Marcin na imię więc to jego imieninysmile
      Ale jakoś nigdy na to 11 listopada nie jesteśmy u niego w domu tylko w Warszawie.A u nas jakoś trudniej o te rogale niż w Poznaniu.Chociaż może jutro gdzies dostanę bo mam straszną ochotę spróbować.
      • angazetka Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 22:23
        Można je dostać bez problemu nie tylko dziś, ale przez cały rok smile
        • maggi9 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 23:11
          Ale w Warszawie też?
          Szczerze mówiąc to ja dziś tyłka z domu nie ruszałamwink i nie wiem nawet.Ale widziałam w zeszłym roku tylko jedną cukiernię w W-wie, która oferowała te rogale.Jak wiesz gdzie to zdradź bo ja mam na nie chętkę już od kilku lat.
          • angazetka Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 23:14
            Padło to już w tym wątku wink Cukiernia przy metrze Ratusz.
            • maggi9 Re: Rogale marcińskie 11.11.11, 23:20
              A to mam dalekosmile
              Mam bliżej siebie cukiernię.Tylko nie wiedziałam, że te rogale to całorocznie sprzedają.Będę musiała sprawdzić.
    • bombastycznie Re: Rogale marcińskie 12.11.11, 18:22
      ja jak najbardziej jestem z Wielkopolski i uwielbiam te rogale, sama nigdy nie robiłam, bo strasznie dużo z tym roboty, dlatego raz do roku kupuję tradycyjne rogale z białym makiem, są pyszne i kojarzą mi się nie tylko z Poznaniem i 11 listopada, ale też z jesienią, taką jak w tym roku, śliczną, złotą i całkiem ciepłą, właśnie w taką jesień uwielbiam pójść do fajnej knajpki na rogala i gorącą herbatęsmile
      • ida771 a gdzie w Krakowie są? 12.11.11, 21:17
        czy ktoś widział czy ktoś wie?
    • echtom Raz się żyje 12.11.11, 22:59
      Kupiłam dziś 3 wielkie rogale, wydałam kupę kasy, ale trudno, następna okazja będzie dopiero za rok smile
      • schiraz Re: Raz się żyje 12.11.11, 23:11
        W Wielkopolsce rogale kosztują około 24 zł za kg. Ja kupiłam cztery i zapłaciłam 14 zł. Na sztuki nie widziałam. Oryginalne są tylko z certyfikatem, to jeden z 31 produktów w Polsce, który posiada takowy.
        • echtom Re: Raz się żyje 13.11.11, 09:28
          U nas prawie 30 zł - pewnie koszt transportu dochodzi wink Za 3 sztuki zapłaciłam 19 zł. Certyfikatu nie sprawdzałam, muszę wierzyć na słowo, ale wyglądają i smakują ok.
          • biala_ladecka Re: Raz się żyje 13.11.11, 10:32
            Kupuję rogale od początku listopada, kiedy masowo pojawiają się w cukierniach. Cena potrafi poszybować do 44zł/kg. Nigdy nie zapłaciłam za rogala mniej niż 7zł/szt. Średnia cena to 32zł/kg. Najtańsze widziałam na stoisku Caritasu: 6,5/szt.
            Czytając Wasze relacje, mam wrażenie, że żeby naprawdę poświętować św. Marcin najekonomiczniej jest wyjechać z Poznania uncertain
        • foro-estupido Re: Raz się żyje 13.11.11, 11:58
          schiraz napisała:

> W Wielkopolsce rogale kosztują około 24 zł za kg. Ja kupiłam cztery i zapłaciła
          > m 14 zł.

To baaardzo tanio je kupiłaś....Normalnie nie widziałam ceny niższej niż 28zł za kg.Największą podobno było 48zł za kg.

• stef63 Re: zamówienie przez net - link 14.11.11, 17:30
            Link do strony gdzie można zamówic przez net.
            Widziałam wczoraj reportaż w telewizorze o tej firmie.

rogalemarcinskie.pl/pl.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka