19.11.11, 21:56
Mam pytanie na temat prochow po kremacji w Polsce.

We wtorek umarla moja babcia i dziadek zyczy pochowac ja obok rodziny w Petersburgu. No i problem polega na tym, ze cialo niestety nie mozna pochowac (stary cmentarz i akurat cialo nie pochowaja), ale mozna pochowac urne.

No i tak przejrzalam pare stronek w internecie (sama jestem w Londynie, wiec nie bardzo sie orientuje w zasadach panujacych w Polsce w tym akurat temacie) i jakos tak wychodzi, ze prochy moga nie oddac po kremacji, a tylko pochowac na cmentarzu (niy nie mozna przechowywac prochy samemu...)

Czy ktos moze wie jak to jest naprawde?

Bede wdzieczna za kazda szyka odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • dorry Re: Kremacja 20.11.11, 00:13
      Z tego co pamiętam, to miła pani poinformowała mnie, że gdybym chciała pochować mamę w innym mieście to wydaliby mi prochy za pokwitowaniem. Ba, proponowali nawet rozsypanie prochów w dwie urny (co podobno jest nielegalne?). To bylo 4 lata temu w Gdańsku.
    • penelina Re: Kremacja 20.11.11, 03:48

Tutaj poszukaj info i pomocy :

www.bongo.com.pl/
    • ga-ti Re: Kremacja 20.11.11, 08:50
      Znam pewną panią, która trzymała swojego skremowanego męża w pokoju na półce, więc chyba się da smile
    • demonii.larua Re: Kremacja 20.11.11, 11:41
      Normalnie załatwiasz pochówek międzynarodowy. Najlepiej przy pomocy firmy, która się tym zajmuje, bo do przewozu prochów czy trumien poza granicę są jakieś specjalne wymogi sanitarne. W mojej rodzinie do tej pory były dwa takie pogrzeby, jeden z ciałem sprowadzanym do Polski, drugi z wywożonym poza Polskę i nigdy nie było z tym problemów tylko właśnie trzeba było wypełniać jakieś dodatkowe wymogi sanitarne, pozwolenia. Pamiętam, że zanim przywieźli mojego dziadka mój ojciec musiał dosyłać faksem zaświadczenia z cmentarza, że jest tam miejsce dla dziadka - numer kwatery musiał byc podany. Łatwiej załatwić to z pomocą firmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka