Dodaj do ulubionych

Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!!

03.02.12, 10:52
Co myślicie o metodach i zachowaniu detektywa Rutkowskiego? O tym, że wysyła do sieci filmy z przesłuchań, robi show ze straszliwej tragedii, używa kobiety w strasznym stanie do robienia sobie popularności? Chodzi mu o prawdę czy o reklamę za wszelką cenę, po trupach? Po co ogłasza, że dziecko jest znalezione, kiedy nie jest? Co to jest za dziwna historia, że się dziecko wyśliznęło z kocyka po kąpieli (czyli chyba wieczorem???)- a potem ona z nim poszła na spacer (rozumiem, że w dzień???). Przecież nie była w domu sama, skoro są jakieś opowieści dziadka, że się 3 raz przebierała przed wyjściem? A jeśli dziecko upadłoby po kapieli, wieczorem- to co, tata by nie zauważył, że nie żyje? Matka by nie zadzwoniła natychmiast po pogotowie? Jak dla mnie Rutkowski jest tak zaślepiony żądzą sławy, że nie widzi braku logiki w tym, co odkrył. Działając jak działa, wraz z mediami (w głowie mi się nie mieści, że puszczają ten film z jej "przyznaniem się" do winy) może doprowadzić dziewczynę do samobójstwa. Na kilometr widać, że obecna historia jest szyta... Koszmar.
Obserwuj wątek
    • gupia_rzona Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 10:58
      Ale o co Ci naprawdę chodzi? O to jak Rutkowski robi szopkę (bo robi, nie znoszętego pajaca), czy o to co się wogóle stało? Fakt dziwna historia, tragiczna, ale odpowiedzialność ponosi za nią matka lub oboje rodziców. Co Rutkowski ma do tego?
      Ochłoń
      • joanna266 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:02
        a ja mam wrazenie ze próbuje oczyscic dziewczyne z najgorszego zarzutu.podkresla w kazdym wywiadzie jaki to kocyk był sliski.i jeszcze to jego info z miejsca gdzie miało byc ciało dziecka,ze napewno w kocyku sa zwłoki bo wyraznie czyje smród rozkładajacych sie zwłok.mróz w nocy siegał minus 25 stopni.czy jest mozliwe ze by w takich warunkach zwłoki sie rozkładały i wydobywał sie z nich smród?facet tez jest dla mnie podejrzany o matacznie w tej sprawie....
        • lola211 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:18
          Bo moze chca by wspolpracowala,wiec udaja ze wierza w jej histroryjke z wypadkiem i wzmacniaja w niej przekonanie, ze brzmi to wiarygodnie.Najwazniejsze, by wskazala miejsce ukrycia zwłok.
          Co do rozkladajacych sie zwłok- moze to cialko długo lezalo w domu,zanim sie go pozbyła?
    • kalarepka83 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:00
      Rutkowski to zwierzę medialne. Innej kategorii niż aktor czy piosenkarz, ale jednak. Najbardziej zależy mu na rozgłosie.
      Gdyby policja mogła stosować takie metody jak Rutkowski skuteczność byłaby taka sama. Ale policja musi być bardziej święta niż Papież i dlatego mogą działać tylko w sposób schematyczny i małoefektywny. Inaczej byłoby, że naciskają biednych, zestresowanych rodziców...
      • izabellaz1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:04
        kalarepka83 napisała:

> Inaczej byłoby, że naciskają biednych, zestresowanych rodziców...

Dokładnie.
    • kosmitka06 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:00
      Masz rację z tym co napisałaś ale zauważ że podczas śledztwa dużo nagabywań było na Rutkowskiego (że on jeszcze nigdy sam żadnej zagadki nie rozwiązał). Myślę że robi to po to aby udowodnić "światu" że jednak jest dobry. Może puścił to po to aby policja nie przypisała sobie zasługi?
      Do że historia jest szyta to w główniej mierze wina matki, zauważ ile ona już wersji podawała nt porwania dziecka. Myślę że z tym upuszczeniem dziecka też kłamie. Może gdyby dziecko miało 2tyg. to oki ale pół roczne dziecko upuszczone co najwyżej mogło by stracić przytomność, albo mieć jakiś większy uraz. Co innego kiedy np. rzuciłabym dzieckiem.
    • to_ja_tola Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:02
      może doprowadzić dziewczynę do samobójstwa.

I niech doprowadza....Mnie na niej nie zależy.
      • jerzozwierza Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:12
        NIE WIESZ, co się tak naprawdę stało. Możemy podejrzewać. Ale mamy w Polsce prawo i od wyroków są sądy a nie media i widzowie, którzy nie mają nawet połowy danych o sprawie.
        • to_ja_tola Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:41
          Pewnie,że nie wiem,ale matka się przyznała.I jej zachowanie każe mi myślec o niej jak najgorzej.Bo prawdziwa matka nie pozwala umrzec swojemu dziecku.To raz A dwa ściemnia,że aż mdli.Kłamie i kombinuje.Więc nie będę miała o niej dobrego zdania.Była by na tyle dorosła,że wskazała by miejsce gdzie ukryła dziecko i żeby można było to dzieciątko z szacunkiem wreszcie pochowac.
          I nie przemawia do mnie,że jej psychika jest słaba itp.Nie przemawia!I nie będę myślała o niej dobrze,bo nie wiem do końca co zrobiła.Pozwoliła umrzec własnemu dziecku,nie udzieliła mu pomocy.Nie będę jej współczuc.Nie będę!!!
          • elf1977 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:47
            To, że matka kłamie to jedno, a to, ze Rutkowski działa poza prawem, to drugie. Nie powinien nagrania wrzucać do internetu, złamał prawo, teraz jest nagonka na tę kobietę, tylko, że on mógł to zrobić również w innej sprawie. To cwaniak, nie raz pracuje na granicy prawa albo poza prawem.
            • to_ja_tola Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:56
              No to racja.Słucham właśnie na YT konferencji z nimi.No ma chłop parcie na "celebrytę"wink

• gupia_rzona Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:27
                koszmarny koleś. Teraz skupił się na opowiadaniu, jaka to policja zła a jaki to on skuteczny. Sherlock ku...!
            • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:08
              i niestety prawda jest taka, ze dzieki temu ze dziala czesto na granicy prawa to dowiedział sie pierwszy i nie dziwie sie ze ma zal do policji, ze nie docenia jego zaslugi, ktora jest znacząca dla slectwa
          • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:41
            Przyznanie sie nie ma zadnej mocy prawnej, czyn musi byc udowodniony.
            Moge dzisiaj isc na komende policji i powiedziec, za zamordowalam Madeleine McCann.
            Jaki to bedzie mialo skutek? Zaden.

Mama Magdy jest osoba niekarana, swiadkiem w sprawie i nalezy jej sie opieka prawna. Dziwi mnie, ze niektore z Was bronia takiej wolnej amerykanki aka kraj trzeciego swiata.

Nie podchodz tak emocjonalnie do sprawy, ktora Ciebie nie dotyczy. Twoje wspolczucie czy jego brak nie ma wplywu na sytuacje, natomiast co gorsze jest, to Twoj brak logicznego myslenia w kategoriach panstwa prawa.
            • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:41
              'A la' a nie 'aka', poprawka
            • nanuk24 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:01
              croyance, zgadzam sie z Toba.
            • bri Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:31
              Masz absolutną rację.
    • izabellaz1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:03
      Nie podobają mi się:
      a) metody (w ocenie moralnej, a nie skuteczności)
      b) deprecjonowanie działania policji (to doświadczeni ludzie, nie chce mi się wierzyć, że potrzebowali wskazówek detektywa, żeby pomyśleć o podejrzeniach dotyczących rodziców)
      c) pokreślona grubą krechą, wielką czcionką i wyboldowana autopromocja
    • donkaczka Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:07
      obrzydliwe, duzo halasu, nie sadze, ze policja robila mniej, ale na pewno mniej mowila
      a juz wyciekanie filmow i podawanie falszywych informacji ponizej krytyki
    • iuscogens Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:09
      Pisałam już o tym w głównym wątku o Madzi, to jakaś żenada i farsa to co ten człowiek wyrabia, robi scenki, przesłuchania, wywozi gdzieś rodziców, daje nagrania do mediów, gada że ciało znalezione, dlaczego nikt mu nie postawi zarzutu utrudniania sledztwa!! To jest hiena!!
      • triss_merigold6 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:11
        A skąd wiesz czy w tym konkretnym wypadku Rutkowski nie współpracował ściśle z policją i całe przedstawienie miało konkretny cel?
        • joanna266 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:12
          no chyba tylko to by mogło go uratowac...
          • triss_merigold6 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:18
            Ja tego naprawdę nie wykluczam. Mogli grać w grę "dobry policjant Rutkowski i źli policjanci zwykli", a poszukiwania i apele do rzekomego porywacza nie oznaczały, że rodziny nie wzięto pod obserwację.
            • iuscogens Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:20
              Ale podejrzewanie rodziny to inna sprawa, ale na jakiej podstawie można dopuszczać do śledztwa osobę cywilną, która jeszcze lata z wszystkim do mediów, kto weźmie odpowiedzialność za to, że on coś zawali?
        • iuscogens Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:17
          I to, że leciał z tym do mediów to też współpraca z policją?? Chyba policja ma swoich funkcjonariuszy, nie musi się takimi typkami posługiwać. Kto niby by za to odpowiadał jakby on coś spieprzył, przecież nikt o zdrowych zmysłach na to nie pójdzie, musiałby być do informacji policji dopuszczony. Nie wierzę, jemu o rozgłos chodzi, jak był cel podania do mediów info, że znalazł ciało, gdy poszukiwania jeszcze trwają, pokazania w mediach filmiku z "przyznaniem się"??
        • martishia7 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:22
          Myślę, że to prawdopodobne. Gdyby naprawdę przeszkadzał policji w śledztwie, znaleźliby sposób, żeby go odsunąć.
          • aannaa6 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:45
            Jasne że tak, kiedyś już wylądował w więzieniu gdy stał się niewygodny dla policji.
        • izabellaz1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:23
          Przecież on deprecjonuje działania policji. Nie chce mi się wierzyć, że sami z siebie chcieliby wyjść na ofiary losu smile To dobrzy, doświadczeni ludzie. Naprawdę nie brakuje takich przy podobnych sprawach.
          • easyblue Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:29
            Przy podobnych może i nie, ale przy całej reszcie pracują niedouki. Znam masę gliniarzy i co najmniej połowa to tępe barany, za to przeświadczone o swojej władzy i nieomylności. Najprostszej rzeczy nie potrafią doprowadzić do końca, bo albo nie potrafią znaleźć świadka, który dzień w dzień spaceruje po wsi, albo dowody zbierają po dwóch miesiącach, albo wpierają że okradziony sam sie okradł. No bo w końcu trzeba by ruszyć tyłek, a przecież oni to już emeryci /35 letni/ i nie mogą tak ganiać za przestępcami.
        • princess_yo_yo Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:34
          w takim razie metody dzialania policji w pl bylyby dosc osobliwe i znaczaco odbiegajace od powszechnie przyjetej normy w panstwach rozwinietych. a tak chyba nie jest.
        • franczii Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:37
          >całe przedstawienie miało konkretny cel?

Lacznie z publikowaniem filmiku ze scena jak wyciaga z matki wyznanie o smierci dziecka?
          Chyba detektywow obowiazuje jakas etyka.
    • koolair Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:12
      jerzozwierza napisała:

> Co myślicie o metodach i zachowaniu detektywa Rutkowskiego? O tym, że wysyła do
      > sieci filmy z przesłuchań, robi show ze straszliwej tragedii, używa kobiety w
      > strasznym stanie do robienia sobie popularności.

.srata tata kobiety w strasznym stanie?? właśnie pokazywali w tv fragment wywiadu z matka dzien po "niby porwaniu" tak nie mówi kobieta w ciężkim szoku i stanie!!! wyrafinowane suczysko z ustalona przez siebie dokładną zmyśloną wersja..
    • d.o.s.i.a Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:15
      Mialam zalozyc taki sam watek.
      Jestem zniesmaczona tym facetem. Zenada i jeszcze raz zenada. Zerowanie na tragedii i tyle. Nie wiem co na to polskie prawo, ale mam nadzieje, ze znajdzie sie na niego jakis paragraf, bo mam powazne watpliwosci, czy jego metody byly legalne. Czy matka wiedziala o filmowaniu?? Czy wyrazila zgode? Juz samo to jest nielegalne, ale upublicznianie zeznan w sprawie to juz chyba jest kryminal. Czy moze sie myle?

Nadmienie, ze w amerykanskim systemie dowody zdobyte w sposob nielegalny (a takim jest nielegalne filmowanie) w ogole nie moga byc przez sad brane pod uwage. I nawet gdyby matka sie sto razy przyznala, ze zamordowala, pokazala cialo, to zaden sad nie mogl by jej skazac! Po akcji Rutkowskiego nareszcie wiem dlaczego Amerykanie wymyslili takie, a nie inne prawo.
      • iuscogens Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:19
        dosia pierwszy raz w życiu się z Tobą zgadzam, to jest przerażające co on wprawia. Nie wierzę, że to jest przeciek kontrolowany, on ewidentne gra na siebie i ktoś powinien to ukrócić.
      • elf1977 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:51
        Oczywiście, że nielegalne, nie mówiąc o tym, że niemoralne. Czy Wy widziałyście kiedyś jakiś wywiad z tym panem? Przecież to człowiek łasy na pieniądze i sławę, w dodatku arogancji i bardzo pewny swego.
        Ten wątek nie dotyczy osądzania matki, tylko metod, którymi Rutkowski się posłużył.
    • jerzozwierza Telelincz artykuł 03.02.12, 11:20
      wyborcza.pl/1,75968,11081794,Telelincz_matki_Magdy.html?utm_source=Facebook&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza
    • kasiek150 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:37
      oczywiście wszyscy są przeciwko Rutkowskiemu a o dziennikarzach hienach nikt nic złego nie powie
      • elf1977 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:53
        Dziennikarze są zazwyczaj hienami, więc społeczeństwo się przyzwyczaiło.
    • bri Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:42
      Puszczenie do sieci tego filmu to sku...syństwo i ten kto jest za to odpowiedzialny powinien ponieść odpowiedzialność karną IMHO.
    • yenna_m Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:48
      gościu szkodzi sprawie
      tyle w temacie
      • iuscogens Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 11:54
        No właśnie szkodzi, tylko czemu nikt tego nie ukróci, gdzieś czytałam, że on nawet licencji nie ma, bo ze względu na jego problemy z prawem bo odebrali/nie przyznali.
    • kura28 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:02
      Matka ma ewidentnie nie po kolei w głowie. Były już przypadki, że tacy właśnie ludzie przyznawali się do zbrodni, których nie popełnili. Może np. chronić ojca dziecka. Nie można traktować tej sprawy jako już rozwiązanej.
      Postawa Rutkowskiego koszmarna, robienie show z tragedii i promowanie się na niej przekracza granice przyzwoitości.
    • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:18
      Rutkowski to hochsztapler i showmen. Mozna o nim powiedziec zreszta wiele, ale nie da sie powiedziec jednego: ze jest profesjonalista. To jest jakas wolna amerykanka, co on robi, w dodatku zazwyczaj nieskuteczna i IMO szkodliwa dla prawdziwego sledztwa. Dziwie sie, ze jakas organizacja praw czlowieka czy unijna sie nim nie zajmie, bo to, co on wyrabia, to gangsterka.

Profesjonalizm to tez neutralna postawa, rozwiazywanie sprawy bez emocjonalnego czy osobistego zaangazowania. Zdrowie psychiczne mamy Magdy czy jej morale nie sa obszarem, ktore policja ma prawo oceniac w kategoriach moralnych, bo oni nie sa od tego. Jesli faktycznie jest winna, o jej ewentualnej karze zdecyduje sad, psychiatrzy sadowi etc. Policja, Rutkowski nie maja tu nic do gadania w tym wzgledzie. Ja nie wiem w ogole, jak policja moze pracowac, kiedy przyjezdza im taki raper Rutkowski i rozsmarowuje sledztwo w mediach. A media tez nie sa przyzwyczajone do profesjonalizmu, nie tak dalej jak kilka dni temu czytalam, ze 'policja nie udziela informacji ZASŁANIAJĄC sie dobrem sledztwa'. Zaslaniajac sie. Dobre.

To jest w ogole problem dziennikarstwa. Wystarczy wejsc na gazete.pl i na BBC news, i od razu widac roznice: naglowski na gazecie sa tabloidowe, emocjonalnie nacechowane, malo informatywne. Tak samo i artykuly.
      Wstarczy spojrzec na dzisiejszy, o, np. 'Lublin: czy uniwersytet oszukuje kontrahentow?'
      Jak w ogole dziennikarz moze uzyc slowa 'oszukuje', kiedy - jak na razie - chodzi tylko o podejrzenia? To jest strasznie szczeniackie.
      Zobaczcie chociazby ten artykul (zreszta tez o Polce):
      www.bbc.co.uk/news/uk-england-leeds-16055980
      Takie drobiazgi chociazby jak cytowanie co kto powiedzial, zamiast pisanie z perspektywy narratora (juz nawet na kursie pierwszej pomocy ucza, ze w raporcie z wypadku powinno sie pisac 'Zosia powiedziala, ze sie przewrocila na schodach' zamiast 'Zosia przewrocila sie na schodach' jesli tego nie widzielismy, ale do dziennikarzy jeszcze to nie dotarlo).

Cala sprawa jest zarowna prowadzona, jak i relacjonowana skandalicznie. 80% informacji, ktore znalazly sie w mediach, znalezc sie w nich nie powinny, bo niczemu to nie sluzy. Gdzie jest prawnik Magdy?
      • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:29
        W dodatku: legalnie rzecz biorac, mama Magdy jest - jak na razie - swiadkiem w sprawie. Nie ma znaczenia, przyznala sie do czegos czy nie., nie jest to udowodnione, nie ma to wielkiej mocy prawnej. Jako swiadkowi przysluguje jej (a w kazdym razie powinna) opieka prawna, ktos, kto dbal by o jej interes i o to, czy jej prawa nie sa lamane.

Co wiecej, chociaz jak widac trudno to sobie niektorym wyobrazic. nawet skazanym przysluguja pewne prawa i musza byc one chronione. Jesli ktos jest skazany za morderstwo, ale w wiezieniu zostanie pobity, bedzie normalnie sprawa o pobicie, wyrok ofiary nie ma znaczenia.

Ostatnio skazano na szesc miesiecy wiezienia dr psychologii z Anglii, ktora - jako przysiegla podczas procesu - nie dostosowala sie do zalecen sadu i wyguglala oskarzonego. Z google dowiedziala sie, ze byl on poprzednio skazany za gwalt i te informacje przekazala reszcie lawy przysieglych. Sad uznal, ze zrujnowala proces, bo oskarzony nie bedzie juz oceniany bezstronnie tylko w swietle swojego poprzedniego czynu, proces zostal przerwany, a ona idzie siedziec.

I ja patrze na to, co sie teraz dzieje w mediach w przypadku mamy Magdy - osoby prywatnej, ktora nie ma nawet zadnego wyroku! - i jestem po prostu totalnie tym zgorszona. Czy to Somalia, czy kraj europejski, na litosc boska?
        • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:32
          Jeszcze jedno - jesli mama Magdy zostanie postawiona w stan oskarzenia, ocenie prawnej podlegac bedzie tylko ten czyn, ktory zostanie postawiony sadowi, a nie jej relacje z mezem, fryzura, poglady na temat aborcji i to, czy ma w domu balagan, albo czy miala romanse. I w zakresie tych wlasnie spraw ma prawo, nawet po wyroku, do zachowania prywatnosci.
          • izabellaz1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:49
            Mam podobne odczucia. Jak na razie wygląda jakby nie miała żadnych praw. Gdyby była oskarżona, to przestaliby chociaż pokazywać jej twarz i nazwisko.
          • joanna35 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 12:52
            Mam podobne zdanie na temat każdego aspektu tej sprawy, o którym piszesz.
            • verdana Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:03
              Na usta cisną mi się najgorsze wyrazy, przy czym sq.. jest najłagodniejsze.
              Jakie miał prawo wrzucać film do Internetu? Sprawwa jeszcze jest niezakonczona, tak naprawdę nadal nic nie wiadomo, a nawet jesli się okaże, ze wyznanie matki jest prawdziwe - i tak nikt nie ma prawa go upubliczniać. mam nadzieję, ze rodzina wytoczy proces - pan Rutkowski za cos takiego powinien iść siedzieć.
              Jedyne, co mnie cieszy, to fakt, ze prawdopodobnie strzelił sobie w stopę. Następny potencjalny klient, nawet 100% niewinny, trzy razy się zastanowi, zanim wynajmie tak nieodpowiedzialnego faceta, który dla własnej kariery ujawni wszystkie szczegóły śledztwa mediom.
    • bezpocztyonline Mają być skuteczne 03.02.12, 13:02
      jerzozwierza napisała:

> Co myślicie o metodach i zachowaniu detektywa Rutkowskiego?

Jest detektywem, ma być skuteczny. I jest.

> O tym, że wysyła do sieci filmy z przesłuchań

Wysłał do telewizji. Mogły to puścić, mogły nie. Puściły.

> robi show ze straszliwej tragedii

Przepraszam, ale show to zrobiła matka Madzi, nie Rutkowski.

> używa kobiety w strasznym stanie do robienia sobie popularności?

Ta "kobieta w strasznym stanie" wodziła za nos policję kilku krajów, media i całe społeczeństwo przez 9 dni. Łkała na zawołanie, a jak żałośnie...
      "Oddaj nam Madzię, przecież ona była naszą perełką" (szloch).

A po występie przed kamerami szła do miejsca ukrycia zwłok i wyjmowała zwłoki z kurteczki, by je ukryć gdzie indziej.

Potem znów szloch przed kamerami.

> Co to jest za dziwna historia, że się dziecko wyśliznęło z kocyka p
      > o kąpieli (czyli chyba wieczorem???)- a potem ona z nim poszła na spacer (rozum
      > iem, że w dzień???).

Mówi, że mają próg w sypialni, w sypialni jej chyba nie kąpała, choć w zasadzie wanienkę można postawić wszędzie. Że dziecko było "w tym wszystkim i w kocyku", a że kocyk był śliski, to jej się dziecko wyślizgnęło z rąk. Dziecko tak zakutane (śpioszki, kombinezon spacerowy, kocyk) raczej by nie umarło od upadnięcia, nawet na próg pomiędzy dwoma pomieszczeniami. Kocyk etc. raczej powinny trochę zamortyzować upadek. Będąc w domu raczej się dzwoni na pogotowie, a nie wkłada dziecko do wózka i wywozi nad rzekę.
      • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:12
        Wcale nie.
        Mnie bardziej interesuje to, czy Polska jest panstwem prawa i czy ludzie/instytucje/organy stosuja sie do niego, niz skutecznosc nielegalnej metody w indywidualnej sprawie.
        Co do biednej policji 'wodzonej za nos' - przeciez na tym polega ich praca, na wspolpracy z ludzmi, ktorzy beda ich zwodzic. To jak litowac sie nad lekarzami, ze musza pracowac z chorymi. Powinni byc na to przygotowani. A to, ze media ... ta sprawa w ogole nie powinna znalezc sie w mediach, poza ewentualnym apelem do porywacza, jesli uznane by to bylo za sensowne na tym etapie.
        • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:16
          croyance napisała:

> Mnie bardziej interesuje to, czy Polska jest panstwem prawa i czy ludzie/instyt
          > ucje/organy stosuja sie do niego, niz skutecznosc nielegalnej metody w indywidu
          > alnej sprawie.

Rutkowski nie został zaangażowany przez instytucje państwa, tylko zaoferował swoją bezpłatną pomoc rodzicom Madzi i oni na jego pomoc wyrazili zgodę. W tym także matka Madzi. Myślała pewnie, że jego też jakoś wykołuje - ale się na tym przejechała.
          • verdana Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:18
            Bardzo skuteczne przy wydobywaniu zeznań sa też tortury - zatem, dlaczego nie?
            • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:25
              verdana napisała:

> Bardzo skuteczne przy wydobywaniu zeznań sa też tortury - zatem, dlaczego nie?

Ale o co ci chodzi?

Rutkowski przecież prawdopodobnie nie wiedział, czy mała żyje czy nie. Wiedział tylko, że matka dziecka kłamie. Równie dobrze mogła mu odpowiedzieć, że oddała komuś do nielegalnej adopcji - a wtedy niezamieszana w to rodzina (ojciec, dziadkowie) mogłaby odzyskać dziecko.

Rutkowski jej fizycznie nie torturował, choć jako były ZOMOwiec jakieś pewne doświadczenie w tym zakresie najprawdopodobniej może mieć.

A co do tortur psychicznych: no cóż, przestępcy muszą być na to przygotowani, że przy dochodzeniu prawdy się nikt nad nimi rozczulać nie będzie.
              • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:30
                > A co do tortur psychicznych: no cóż, przestępcy muszą być na to przygotowani, ż
                > e przy dochodzeniu prawdy się nikt nad nimi rozczulać nie będzie.

Bo poniewaz ..? Mnie zalezy na tym, zeby wszyscy obywatele, nawet ci skazani, mieli odpowiednia opieke prawna. A mama Magdy nawet skazana nie jest, jest dokladnie w takiej sytuacji prawnej jak Ty czy ja.
                • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:37
                  croyance napisała:

> Bo poniewaz ..? Mnie zalezy na tym, zeby wszyscy obywatele, nawet ci skazani, m
                  > ieli odpowiednia opieke prawna.

Będzie miała prawo do adwokata. I do ochrony wizerunku. Już teraz zasłaniają jej twarz na filmikach z niedawnej konferencji. Będą ją teraz nazywali "Katarzyną W."

> A mama Magdy nawet skazana nie jest, jest dokladnie w takiej sytuacji prawnej jak Ty czy > ja.

Aha. Przypomina mi się sytuacja sprzed paru lat, gdy morderca i gwałciciel (zgwałcił matkę nastolatki na oczach dziewczyny i zamordował ją) uciekł w trakcie sprawy sadowej z więzienia. Ojciec dziewczyny, mąż zamordowanej rozwiesił prywatne listy gończe z wizerunkiem mordercy pisząc na tych listach gończych, że jest to morderca i gwałciciel.
                  Został oskarżony i naruszanie wizerunku osoby nieskazanej prawomocnym wyrokiem.
                  Policja listów gończych wówczas w ogóle nie publikowała, rozesłali tylko sobie wzajemnie faksami po komendach i tyle. Faksami, bo nie wszędzie mieli wówczas net.
                  • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:48
                    Powinna miec to prawo juz teraz IMO.

To, ze policja nie zajela sie poszukiwaniem odpowiednio nie oznacza automatycznie, ze ojciec dziewczyny mial prawo rozwieszac plakaty tego czlowieka. Tym sie cywilizowany kraj rozni od niecywilizowanego, ze nawet przestepcow trzeba traktowac wg zasad praw czlowieka. To, ze ktos jest skazany za gwalt nie znaczy na przyklad, ze mozna go bic czy zabrac mu prawo do glosowania, jesli sad je utrzymal. Niewydolnosc systemu prawnego to jedna rzecz, a jego przestrzeganie to druga. IMHO jesli meczyzna, o ktorym piszesz, uciekl w trakcie rozprawy, przed wyrokiem, to faktycznie rozwieszanie plakatow z informacja, ze jest morderca powinno nie miec miejsca.
                    • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:54
                      croyance napisała:

> Powinna miec to prawo juz teraz IMO.
                      >
                      > To, ze policja nie zajela sie poszukiwaniem odpowiednio nie oznacza automatyczn
                      > ie, ze ojciec dziewczyny mial prawo rozwieszac plakaty tego czlowieka. Tym sie
                      > cywilizowany kraj rozni od niecywilizowanego, ze nawet przestepcow trzeba trakt
                      > owac wg zasad praw czlowieka. To, ze ktos jest skazany za gwalt nie znaczy na p
                      > rzyklad, ze mozna go bic czy zabrac mu prawo do glosowania, jesli sad je utrzym
                      > al. Niewydolnosc systemu prawnego to jedna rzecz, a jego przestrzeganie to drug
                      > a. IMHO jesli meczyzna, o ktorym piszesz, uciekl w trakcie rozprawy, przed wyro
                      > kiem, to faktycznie rozwieszanie plakatow z informacja, ze jest morderca powinn
                      > o nie miec miejsca.

Oczywiście, że nie , a że ojciec dziewczyny się bał o swoją córkę a i ona sam się bała o życie nie miało przecież dla prokuratury żadnego znaczenia.

To, że jego ślady DNA zostały zabezpieczone na ciele zgwałconej i zamordowanej, to, że gwałt i morderstwo widziała nastoletnia dziewczyna i była w sądzie świadkiem wcale nie daje powodu twierdzenia, że ten człowiek faktycznie mordercą był.

Na tej samej zasadzie, jak ci złodziej wyrwie torebkę, nie biegnij za nim i nie krzycz "złodziej!", bo nie został on jeszcze skazany prawomocnie, więc jest niewinny jak ta lelija.

Dziewczyna widział, ślady DNA zabezpieczono, trup był.
                      Ale sprawca niewinny, bo zwiał w porę.
                      • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:13
                        Prokuratura nie jest od radzenia sobie z czyims lekiem i obawami, nie od tego jest. Jesli nie wywiazala sie ze swoich obowiazkow w szukaniu podejrzanego, to bardzo niedobrze, ale to sa dwie rozne sprawy.

Niestety, jezeli NIE BYLO oficjalnego wyroku, to zadne DNA nie ma znaczenia. Co do zeznan swiadków, tez nie sa wiarygodne niestety i nie mozna sie opierac tylko na nich. Wbrew pozorom, to jest wymyslone tak, zeby jednak chronic ludzi przed nieslusznym oskarzeniem etc.

A wystarczylo, zamiast pisac 'morderca' napisac 'Jan K. oskarzony/podejrzany/uczestniczacy w procesie o udzial w morderstwie' - rownie zgodne z prawda.
                        • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:18
                          croyance napisała:

> A wystarczylo, zamiast pisac 'morderca' napisac 'Jan K. oskarzony/podejrzany/uc
                          > zestniczacy w procesie o udzial w morderstwie' - rownie zgodne z prawda.

Pamiętaj, biegnąc za osobnikiem uciekającym z twoją torebką krzycz: "obywatel pomawiany przeze mnie o kradzież!". Nigdy nie krzycz: "złodziej!", bo złamiesz prawo.
                          • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:21
                            W zyciu nie przyszloby mi do glowy krzyczec 'zlodziej'. Prawdopodobnie bym krzyczala 'on ma moja torebke, lapcie go, ma moja torebke!'. Nie sadze, zebym w chwili zaskoczenia miala czas na formowanie oceny i etykietki, raczej skupilabym sie na tym, co sie wlasnie dzieje, czyli 'on ucieka z moja torebka!'
                            • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:32
                              croyance napisała:

> W zyciu nie przyszloby mi do glowy krzyczec 'zlodziej'. Prawdopodobnie bym krzy
                              > czala 'on ma moja torebke, lapcie go, ma moja torebke!'. Nie sadze, zebym w chw
                              > ili zaskoczenia miala czas na formowanie oceny i etykietki, raczej skupilabym s
                              > ie na tym, co sie wlasnie dzieje, czyli 'on ucieka z moja torebka!'

Aha.

Tak samo, jak gdybyś oberwała w głowę nagle na ulicy, nie wołałabyś "Ratunku, bandyta!", tylko: "ratunku, on mnie bije!".
                              99% świadków uznałoby to za rękoczyny w ramach przemocy w rodzinie.
                              • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:36
                                Podejrzewam, ze krzyczalabym po prostu 'pomocy! pomocy!', skupialabym sie raczej na sobie i tym czego ja potrzebuje, a nie na napastniku.

Raz mi sie zdarzylo, ze facet w metrze wlozyl mi reke pod spodnice. Wcale nie krzyczalam 'zboczeniec', tylko 'ej, co robisz? Zostaw mnie!'.
                                • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:44
                                  Kiedys facet zlapal mnie plecak i ciagnal w krzaki. Mialam moze 15 lat. Facet mial rozpiety rozporek, na szczescie nie byl bardzo silny i wyrwalam sie. A co krzyczalam? Najpierw mnie zatkalo i nic, bylam cicho, a potem 'pusc mnie! zostaw mnie! Ratunku, aaaaaa!'.
                                • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:08
                                  croyance napisała:

> Podejrzewam, ze krzyczalabym

To twoje własne podejrzenia.

Na dodatek jeśli jesteś faktycznie psychologiem, powinnaś wiedzieć, ze psycholodzy zalecają nie ogólny krzyk "ratunku!", tylko "pan w niebieskiej kurtce, proszę mi pomóc!".

Bo na "ratunku!" nie zareaguje NIKT. I potem każdy będzie twierdził, że niczego nie słyszał.

Na "pan w niebieskiej kurtce..." być może zareaguje chociaż ten pan w niebieskiej kurtce.

Dobrym sposobem jest też przywoływanie konkretnej osoby o imieniu, nawet jeśli jej w pobliżu nie ma. "Andrzej, chodź tutaj, pomóż mi!". Sprawca nie będzie analizował, czy Andrzej jest czy go nie ma, po prostu zwieje.

Wracając jednak do meritum: jakoś jednak nie mam chęci litować się nad kobietą, która nie miała litości dla (własnego) maleńkiego dziecka.

Wyjdź na mróz bez rękawiczek i zostań tam chociaż pół godziny.

To dziecko zamarzło na śmierć. W czasie, gdy mamusia płakała przed kamerą.
                                  • asia_i_p Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:08
                                    > To dziecko zamarzło na śmierć. W czasie, gdy mamusia płakała przed kamerą.
                                    Widzę, że jesteś o lata świetlne nawet przed Rutkowskim, który jest o lata świetlne przed policją. Uważaj, żeby ci rzeczywistość nie została z tyłu.
                                    • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:18
                                      asia_i_p napisała:

> > To dziecko zamarzło na śmierć. W czasie, gdy mamusia płakała przed kamerą
                                      > .
                                      > Widzę, że jesteś o lata świetlne nawet przed Rutkowskim, który jest o lata świe
                                      > tlne przed policją. Uważaj, żeby ci rzeczywistość nie została z tyłu.

Jeśli ojciec dziecka zniósł wózek z żywym dzieckiem, a matka zostawiła dziecko pod drzewem nad rzeką w zimie, nawet przy lekkim początkowo mrozie, to ludzkie dziecko nie jest zmiennocieplną istotą i nie przeżyje. Proste. Zamarzło. Przy założeniu, że teraz mówią prawdę.

Bo z drugiej strony: zwłok dziecka nie ma, ale były i się rozkładały. Zostały tylko ubranka. Zwłoki się rozkładały na mrozie??? Musiały raczej być w pomieszczeniu, gdzie mrozu nie było. W dzikie zwierzęta nie uwierzę: nie odwinęłyby kocyka, kombinezonu i śpioszków, po to, by potem je zapiąć i pozawijać. Znaleziono zawiniątko, a nie rozszarpane i rozrzucone resztki rzeczy.
                                      • nanuk24 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 19:42
                                        Musiały raczej być w pomieszcz
                                        > eniu, gdzie mrozu nie było.

Jestes niemozliwa. Czy zdajesz sobie sprawe, jaka won roznosi rozkladajace sie cialo? Ze trupa rozkladajacego sie w szafie wyczuje najbardziej oporny sasiedzki nos?
                                        • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 20:02
                                          nanuk24 napisała:

> Musiały raczej być w pomieszcz
                                          > > eniu, gdzie mrozu nie było.
                                          >
                                          > Jestes niemozliwa. Czy zdajesz sobie sprawe, jaka won roznosi rozkladajace sie
                                          > cialo? Ze trupa rozkladajacego sie w szafie wyczuje najbardziej oporny sasiedzk
                                          > i nos?

Podobno gdzieś tam w okolicy są jakieś garaże i pomieszczenia gospodarcze.
                                          Sąsiedzi tam chyba nie mieszkają.

Poza tym rzeczy, które znaleziono jednak nie były kocykiem ani śpioszkami Madzi, tylko kurteczką kilkulatka.
                                • jowita771 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:25
                                  > Raz mi sie zdarzylo, ze facet w metrze wlozyl mi reke pod spodnice. Wcale nie k
                                  > rzyczalam 'zboczeniec', tylko 'ej, co robisz? Zostaw mnie!'.

A teraz wyobraź sobie, że jest o to sprawa w sądzie i z jakiegoś powodu Twoje zeznania nie są bardziej wiarygodne, niż napastnika, który twierdził, że Ci ręki pod spódnicę nie wkładał. Ty jednak wiesz, że wkładał. Naprawdę nie myślisz o nim, że to zboczeniec? I jakbyś opowiadała sytuację komuś bliskiemu, to powiesz, że wkładał rękę pod spódnicę, czy że Ci się zdawało?
                                  • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:28
                                    przychodzi do domu i mowi- wiesz spotkala mnie niecodzienna sytuacjia- pan w czerwonej kurtce pozwolił sobie na wlozenie ręki pod moja spodnice, a na moje pytanie " co robi" odpowiedział , ze nic, po czym wysiadł na nastepnym przystanku, a ja wrocilam do czytania gazety

suspicious
                            • ewasuwek Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:32
                              tttjjjaa...
                              • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:19
                                do tej pory wydawało mi sie, ze w sytuacji gdy ktos wyrwie mi torebke łatwiej skonstruowac zawiłe zdanie "złodziej, łapcie go!"

anie "on ma moja torebke, ucieka, łapcie go, proszę, uwaga etc

tymardziej, ze czym wiecej slow wypowiadamy tym mnie sa zrozumiale dla obcego otoczenia

a poza tym, oczywiscie kazdy chce zyc w panstwie prawa, jednak w sytuacji gdy ofiara widzi opieszalosc władz, policji, prokuratury, ewidentne błedy to zaczyna brac sprawy w swoje rece, bo woli chronic np córke przed gwalcicielem niz gwałciciela przed ostacyzmem spolecznym

ludzie radzą sobie jak mogą, w takiej rzeczywistosci w jakies są
                                nie wina ojca zgwalconej, ze organy scigania etc sa fujarami
              • elf1977 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:30
                W Polsce mamy prawo. Mógł skorzystać, mógł również pokazać to wcześniej policji, ale on wolał siebie lansować, bo ostatnio troszkę o nim przycichło.
              • verdana Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:31
                Uwazasz, ze kazdy przesłuciwany jest przestepcą? idac za Twoim rozumowaniem, kady podejrzany czy pszesłuchiwany musi być przygotowany na tortury psychiczne i że przy dochodzeniu prawdy nikt się nad nikim rozczulać nie bedzie. Nad niewinnym także nie.
                Czyli - wszyscy obywatele mają prawo być psychicznie torturowani, Ty takze, Twoje dzieci i bliscy. W razie jeśli będą podejrzani, a niewinn, co zawsze może się zdarzyći.
                • izabellaz1 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:37
                  No a ilu w historii takich torturowanych przyznawało się do winy mimo niewinności...
                • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:44
                  verdana napisała:

> Czyli - wszyscy obywatele mają prawo być psychicznie torturowani, Ty takze, Two
                  > je dzieci i bliscy. W razie jeśli będą podejrzani, a niewinn, co zawsze może si
                  > ę zdarzyći.

A nie przesadzasz? On jej nawet psychicznie nie torturował, powiedział jej tylko, że ma dwóch niezależnych świadków, że ona sam się kładła na drogę.

Nie groził jej niczym.

Po prostu przekazał jej informację, która akurat nie była prawdziwa, ale mogła być.
                  Gdyby była niewinna, zasugerowałaby, że ci świadkowie mogą być powiązani z porywaczem.

A ona przyznała, że owszem.
                  • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:28
                    Takie gierki nie maja - w kazdym razie nie powinny - miec zadnej wartosci dowodowej, mowie Ci to jako psycholog. Czlowiek w stresie powie kazda dziwna rzecz, mozna manipulowac nim do woli, wystarczy poczytac cokolwiek o psychologii naocznego swiadka i implantowaniu falszywych wspomnien. Naprawde polecam Ci film 'Rendition', tam jest to swietnie pokazane.

To zreszta nie ma znaczenia, jak na razie nie ma ciala, wiec wszystko i tak to gdybanie. Co warta jest informacja, z ktorej nic praktycznego jak dotad nie wyniklo?
                    • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:26
                      nalezy tez pamietac, ze potulne czekanie az podejrzany sam sie przyzna czesto nie mają sensu, bo przyzna sie, peknie dopiero w obliczu zagrozenia ( chocby nieprawdziwego)

natomiast mam wrazeie ze sie ciut zgubiłam w dyskusji, bo wychodzi mi na to, ze twierdzisz ze istnieje duze prawdopodobienstwo ze rutkowski poddając ją grze psychologicznej sprowokował ja do wymyslenia tej historii, a tak naprawdę to jest poszkodowana i tylko w wyniku tortur rutkowskiego, dla wlasnej ochorny, przyznala sie do zdarzenia, ktore nie mialo miejsca?
                  • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:21
                    policja gorsze rzeczy mowi, zeby uzyskac przyznanie sie podejrzanego

na tym to polega, gra ktora ma spowodowac, ze przestepca peknie, dlatego mowi sie- krzysiek powiedział nam ze to ty zrobiles

a krzyskowi, mowi sie ze darek go wsypał

etc etc
              • izabellaz1 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:35
                bezpocztyonline napisała:

> przestępcy muszą być na to przygotowani, ż

A widzisz, to słowo klucz. Nikt jej jeszcze nie udowodnił, że jest przestępcą.
                A i przestępcy mają swoje prawa.
              • czarnaalineczka Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:03
                > A co do tortur psychicznych: no cóż, przestępcy muszą być na to przygotowani, ż

a niewinni tez?
                a swiadkowie tez?
                • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:13
                  czarnaalineczka napisała:

> a niewinni tez?
                  > a swiadkowie tez?

Nie, niewinni mają nad czołem aureolę i nikt nigdy ich nie przesłuchuje.
                  Podobnie resztą, jak świadków.
                  • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:33
                    tylko tutaj sytuacja jest troszke inna
                    i wyciagnięto matki za wlosy z domu i nie przybito do krzyza, bez oceny sytuacji, rutkowski i policja mieli z nia i rodzina kontakt poltora tygodnia,
                    rutkowski niemal non stop

w pewnym momencie, pod wplywem zachowan matki zaczal nabierac podejrzen

to nie bylo tak, ze usiadl na srodku, dookola czlonkowie rodziny i zabawił sie w ciuciubabke i na kogo wypadnie, na tego bęc- przyznawaj sie, bo jak nie to ci pokaże co robi zomo

nie popadajcie w paranoje w druga stronę, bo to zaczyna byc smieszne
                    baba mieszala od poczatku, zachowywala sie dziwnie, odstawa od rodziny, rutkowski dowiedzial sie roznych rzeczy od rodziny

zrobil sledztwo

jakby czekał az pani laskawie sama sie przyzna to by nadal pol polski szukalo magdy i tracilo czas

jakby nie zrobila temu dziecku nic to by nie wymyslila historii z kocykiem etc

co najwyzej prawda jest jeszcze gorsza
                    • franczii Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:37
                      No dobrze, ja tam metod sledczych nie kwestionuje, wiem ze rozne sa chwyty zeby wydobyc prawde . Ale czemu potem nagrania z przesluchan zamiast policji to tvn sprzedal?
                      • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:43
                        bo to dla niego sposób wrocenia do gry

dał policji, informowal policje od niedzieli, ze ma podejrzenia

ale wiedzial ze jak nie powie pierwszy ze to on, to potem to sie rozmyje

przeciez on nie robi tego charytatywnie, tylko, zeby wrocic do gry, a zeby wrocic do gry potrzebny mu sukces
                        • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:46
                          ja nie wiem czego wy oczekujecie
                          rutkowski wlozyl w ta sprawe kupe forsy, wiedzial, ze zrobienie tego za darmo, przy ogromnych kosztach moze mu sie oplacic
                          on nie jest wolontariuszem, to jego praca, to jego firma

a wy myslicie, ze on bedzie poswiecal 2 tygodnie zycia swojego i kilku wpolpracownikow zeby policji milo było?

jest cwaniak, jest celebryta, jest sliski
                          ale tak po ludzku nie oczekujmy, ze ludzie beda charytatywnie pomagac policji i w razie sukcesu znikac w cieniu
                          facet jest kure...ko dumny z siebie, ze mu sie udalo, to sie chwali gdzie sie da
                        • franczii Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:53
                          No ale jakies zasady etyczne chyba go obowiazuja. Mogl powiadomic media o wynikach swojego sledztwa oraz nawet o istnieniu nagrania z przyznaniem sie matki ale nie musial ich zaraz upubliczniac. Nie rozumiem, ze was to nie oburza.
                          • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:01
                            pewnie, ze go obowiązują
                            nie torturował jej, nie zmuszał

mnie generalnie oburza bardziej fakt ze rodzice ciagle zwolywali konferencje, uwagi tv, matka udawala ze zostala napadnieta etc

co do rutkowskiego, mnie to nie oburza, bo mnie tym nie zaskoczyl, on taki jest i to żadna tajemnica
                            chcieli rutkowskiego do pomocy, wiedza jak dziala
                            rutkowski wiedzial, ze dostanie tylko zjebki, dlatego w nocy o polnocy poinformował media o sytuacji
                            • franczii Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:40
                              > pewnie, ze go obowiązują

No wyglada na to ze nie obowiazuja.

> mnie generalnie oburza bardziej fakt ze rodzice ciagle zwolywali konferencje, u
                              > wagi tv, matka udawala ze zostala napadnieta etc
                              Ty chyba jakas kpina.
            • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:28
              Polecam film 'Rendition', wlasnie o tym.
          • croyance Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:27
            Ale to nie ma znaczenia, co ona myslala i kto jej pomaga: babcia-sasiadka, kolega, Rutkowski, ksiadz z parafii. Jedyne, co ma znaczenie, to oficjalne sledztwo prowadzone przez normalne organy.
            • elf1977 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:50
              No, ale Ty sobie możesz pogadać. Najlepiej zlinczować kobietę, każdy rzuci kamieniem. Nie wiem co z tą sprawą, bo sporo niewiadomych (nadal, mimo rewelacji Rutkowskiego). Jeżeli kobieta sprzedała czy zamordowała swoje dziecko, jak sugerują niektórzy, z pewnością zostanie sprawiedliwie osądzona.
      • elf1977 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 13:24
        Detektyw też powinien przestrzegać prawa.
        • aneta-skarpeta Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 15:35
          gdyby detektywi dzialali tak praworządnie,a nie na granicy prawa to polowa zdrad by nie wyszla, polowa skradzionych aut, porwan etc nie wyszlaby na jaw, bo mieliby zwiazane ręce

taka prawda

stad czesto maja taką, a nie inną skutecznosc
      • araceli Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 14:30
        bezpocztyonline napisała:
        > Jest detektywem, ma być skuteczny. I jest.

No właśnie nie bardzo. Wcale nie rozwiązał wielu spraw a przy wielu zdarzało mu się rzucać fałszywe oskarżenia.
      • nanuk24 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:25
        Na litosc! Masz dowody, ze jest skuteczny?
        Ciala nie ma. Rownize dobrze, matka mogla postardac zmysly i gadac glupoty.

Opamietajcie sie ludzie.
        • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:29
          nanuk24 napisała:

> Na litosc! Masz dowody, ze jest skuteczny?
          > Ciala nie ma.

Ale kocyk i śpioszki się znalazły

> Rownize dobrze, matka mogla postardac zmysly i gadac glupoty.

A to już ocenią psychiatrzy.
          • nanuk24 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:33
            Tak, Rutkowski powiedzial, ze bylk tam kocyk i spiszki i smrod rozkladajacego sie ciala w -20 st Ctongue_out A ty lykasz jak mlody pelikan

A policjanci mowia, ze w pakunku byla tylko kurtkatongue_out
            A ty nawet sie nie zastanowisz, ze z Rutkowskim cos nie halotongue_out
          • nanuk24 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:36

> A to już ocenią psychiatrzy.

I dlatego zamknelam paszcze i sie nie wylewam gnoju na forum
        • nanuk24 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 16:31
          I nie wiem, dlaczego sie na policjantow tak psy wiesza. Pieprzycie, jakbyscie w dokumenty ze spawy zagladaly, az dziw bierze, ze same jeszcze nie znalazlyscie dowodow.
          Policja nie moze kazdy szczegol ze sprawy podawac do wiadomosci publicznej. Az takie ciezkie do zrozumienia?
          • bezpocztyonline Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 17:06
            nanuk24 napisała:

> I nie wiem, dlaczego sie na policjantow tak psy wiesza.

Może dlatego, że "skuteczność" policji wielu też miało okazję sprawdzić we własnych sprawach?

Zgłaszałaś kiedykolwiek na policji napad czy kradzież?
            • nanuk24 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 18:00
              Nie mieszkam w Polsce, wiec pytanie mnie nie dotyczy, ale tak, dwa razy wrocily rzeczy, ktoe zginely z mezowskiego samochodu - probowano je sprzedac. Ale, tak jak pisalam, nie w Polsce.

Za to tez i w innych krajach jest duzo spraw niewyjasnionych. Nie wszystko jest takie proste jak sie ludziom przed komputerem wydaje.
              • nangaparbat3 Re: Mają być skuteczne 03.02.12, 19:43
                Mnie znaleźli - policja znalazła - skradzione autko. W Polsce.
    • kalamara Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:49
      Rutkowski powiedzial, ze Katarzyna pytala Bartka po konferencji pr. w ndz. czy pojda razem do...kina i to na horror.
      • k.messi Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:52
        A co to ma być?

Godz. 13.40. Rutkowski zachowuje się, jak sędzia. „Matka trafi do więzienia, choć najgorszą karą jest utrata dziecka. Podobnie jak dla jego ojca.”. Cały czas pewnie odpowiada na pytania dziennikarzy zza swoich czarnych okularów. Chwali się telefonami z Norwegii.

Wzięte stąd: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,11083296,Trwaja_poszukiwania_ciala_polrocznej_Madzi___RELACJA_.html
        • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:22
          Ja w ogole nie rozumiem, dlaczego Rutkowski udziela jakiejkolwiek konferencji, jest prywatna osoba, tak samo jak pomagajaca babcia, sasiad, ksiadz z parafii i listonosz. Dlaczego media z nim w ogole rozmawiaja, a nie z rzecznikiem prasowym policji odpowiedzialnej za sledztwo?
          • cherry.coke Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:32
            Ja tez tego nie rozumiem. Kim on w ogole jest? Przeciez wszystkie te informacje i przypuszczenia moga wplywac na sledztwo i dzialania innych osob, nie wiadomo tak naprawde co stalo sie z dzieckiem - jesli matka wymyslila porwanie, to tak samo mogla wymyslic zostawienie pod drzewem i jeszcze kilka innych scenariuszy.

W moim rozumieniu rodzina oczywiscie moze wynajmowac detektywow, ale ma oni wspomagac prace policji, a nie robic wlasny cyrk.
            • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:41
              dziewczyny, czego nie rozumiecie?rutkowski wiedzial ze moze sobie pozwolic na pomoc za darmo, bo dzieki temu ma szans wrocic na rynek

ryzyko nie jest duze
              udalo mu sie i mowi glosno ze to on, bo to dla niego byc albo nie byc

pomijam fakt pewnych niezgodnosci etc, chodzi o to ze rozumiem po co rutkowski to robi- nie trzeba byc wybitnie inteligentnym do tego
              policja siedzi cicho, bo co powie? rutkowski nas ubiegl, sami bylismy blisko, ale jemu sie matka przyznała, ateraz jestesmy w ciemnej dupie, bo rutkowski wariograł i badanie dna zalatwil z dnia na dzien a do nas jedzie i jedzie pies i maszyny z warszawy- jak woz z węglem sie ruszają w obliczu dzialan rutkowskiego

do tego rutkowski ma pretensje, moim zdaniem sluszne z jego punktu widzenia, ze teraz policja udaje ze to nie rutkowski, tylko nie wiadomo kto, co i jak

i teraz rutkowski wie, ze reklame sobie zrobi przez media, a media tylko na to czekają

dostaja takie materiały, a oni maja sie zastanawiac czy to puscic?
              puszczają, a potem sie będa martwic
              tybardziej ze do tej pory rodziny namawiac nie trzeba bylo
              • jerzozwierza Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 17:15
                Naprawdę uważasz, że mu się udało odnaleźć dziecko jak twierdził w nocy? Ciągle powtarzasz, że mu się udało, podczas jedyne, co mu się na razie udało, to medialne osądzenie matki dziecka. Skąd wiesz, co się naprawdę stało??? Byłaś tam, widziałaś? Wierzysz Rutkowskiemu? Jak się chwalił, że znalazł dziecko, też wierzyłaś? A jak się okazało, że to błazenada i pusty blef- dalej wierzysz?
        • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:36
          obawiam sie ze njagorsze dla matki jest fat, ze prawda lub czesc prawdy wyszla na jaw
    • odnawialna Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:51
      taki dysonans wewnętrzny mam:
      facet mnie denerwuje, ta mania wielkości, autopromowanie jest wręcz żenujące, nie lubię takich ludzi, ale...
      gdyby mnie zaginęło dziecko, zwróciłabym się do niego o pomoc, bo na policję nie liczę sad
      • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:54
        Ale on jest, przede wszystkim, nieskuteczny. To juz ktoras z kolei sprawa, ktora rozwala.
        • bezpocztyonline Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:59
          croyance napisała:

> Ale on jest, przede wszystkim, nieskuteczny.

To twoja opinia. Moim zdaniem jest niezwykle skuteczny. W moim dalszym otoczeniu są osoby, które się do niego zwróciły o pomoc (nie, nie porwanie) i skuteczność była 100% i natychmiastowa.

Na dodatek chyba nawet zrobił to gratis, bo i sprawa była raczej prosta - tylko nie dla policji, nie wiedzieć czemu.

> To juz ktoras z kolei sprawa, ktora rozwala.

Rozwala? Przecież rozwiązał?
          • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:17
            Sprawy Iwony Wieczorek nie rozwiazal, lansowal sie tylko w mediach i IMHO totalnie namacil w sledztwie.

W ogole niewiarygodne jest, zeby detektyw sie tak zachowywal. Jesli ktos chce grac pierwsze skrzypce, powinien zostac aktorem, albo prezenterem, praca detektywistyczna to praca za kulisami i trudny do opisania Mr Smith w szarym paltociku. Poznalam kilku detektywow z MI5, i kazdy wygladal totalnie niezapamietywalnie i anonimowo. Jesli ktos ma parcie do mediow, nie powinien zostawac detektywem. Rutjowski ma na ten zawod za duze ego. Prawdziwie skuteczni detektywi sa niewidoczni.
            • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:48
              no ale jak widac ci prawdzili detektywi, ktorzy są skutecznie nie rozwiazali tej zagadki chocby w takim stopniu jak on

gdzie sa ci mega skuteczni detektywi?

sprawa w takim razie powinna byc dawno rozwiązana
              • bri Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:41
                Takich skutecznych jak w CSI Miami to nie ma nigdzie na świecie, zapewniam Cię, a widzę, że takie jest oczekiwanie...
              • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 17:38
                A czy komus sie spieszy?
                Statystycznie rzecz biorac, sprawcami zazwyczaj jest rodzina, i to jest pierwszy sprawdzany slad, a w MIEDZYCZASIE robi sie inne rzeczy, adresuje publicznie porywacza na wszelki wypadek i tak dalej.
                Tylko w filmach o FBI aresztuje sie wszystkich tego samego dnia, normalnie to jednak trwa. Tu minelo okolo 10 dni, same badania DNA zajmuja kilka. Wszystko IMHO w normie.
        • wjw2 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:31
          > Ale on jest, przede wszystkim, nieskuteczny. To juz ktoras z kolei sprawa, ktor
          > a rozwala

Znaczy w jakim sensie "nieskuteczny"?
          Policja nie "wpadła na pomysł" przesłuchania matki wariografem, czy też sprawdzenia bilingów telefonicznych telefonu matki.....

Teraz, trudno bdybać co by było gdyby, ale prawdą jest że na skutek działań tego cwaniaka Rutkowskiego (tak, też mnie drażni) matka przyznała się do tego, że cały napad wymyśliła. Co naprawdę się wydarzyło, wie tylko ona.

• croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:40
            Slusznie nie wpadla, wariograf nie jest rzetelna metoda i jego wynik i tak nie moze zostac uznany przez sad za dowod. Uzywanie go jest wiec totalnie bezcelowe i jest bardziej technika psychologiczna niz czymkolwiek innym. W sytuacji, gdy osoba poddawana badaniu jest w stresie, wariograf jest bezuzyteczny tak czy siak.
            Policja na pewno badala billingi, skad wiesz, ze nie? A, bo nie podali tego w telewizji? Bo musza informowac na biezaco wszystkich, co robia? 'A teraz mamy zamiar wejsc do domu Bin Ladena, jesli jestes na 'tak' wyslij smsa o tresci 'TAK' na nasz policyjny numer.'
            • wjw2 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:53
              > Policja na pewno badala billingi, skad wiesz, ze nie? A, bo nie podali tego w t
              > elewizji? Bo musza informowac na biezaco wszystkich, co robia?

Skąd ta pewność, że "na pewno"?????

Z wiadomości podanych w pewnej znanej stacji radiowej, wiem, że nie zastosowano wariografu i nie sprawdzono bilingów, by określić logowania do siecitongue_out

Twój wywód nt rzetelnosci wariografu jest zbędny, wiem że to nie dowód, ale to właśnie min. odmowa matki, co do poddania się badaniu wariografem, wzbudziła wątpliwości detektywa.....
              Co do żałosnej reszty Twojego postu, pozwolisz, że się nie odniosę

• elf1977 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:01
                Dlaczego, ja też nie pałałabym chęcią do badania wariografem. Każde zdanie odmienne niż Twoje jest żałosne? Mam nadzieję, że media nie dysponują pełnymi danymi na temat śledztwa, bo cóż byłoby to z śledztwo.
                • izabellaz1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:03
                  No pewnie wtedy nie powinno się w ogóle nazywać śledztwem bo termin "śledztwo" ma swoją definicję.
              • izabellaz1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:01
                Dlaczego się nie odniesiesz?
                Wariograf jest ZAWODNY. Wiesz ilu psychopatów przeszło ten test bez większych problemów?
                • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:51
                  ale w jej przypadku okazal sie posrednio skuteczny, bo sie wystraszyla
                  na tym to polega
                  stosuje sie rozne metody, rozne zagrywki, zeby wybadac, co ruszy sprawcę
                  jakby z wariografem sie nie udalo to by szukali dalej
              • imasumak Rzecznik policji 03.02.12, 15:22
                powiedział, że w tym co Rutkowski opowiadał, nie było ani jednej rzeczy, o której policja nie wiedziałaby wcześniej. Tylko że oni nie ujawniają szczegółów śledztwa, w przeciwieństwie do Rutkowskiego.
                • aneta-skarpeta Re: Rzecznik policji 03.02.12, 15:52
                  to skoro wiedzieli przed rutkowskim, ze kobieta porzucial dziecko na mrozie to czemu nie zostala natychmiast zatrzymana? tylko rutkowski do nich zadzwonil?

szcze nie rozumiem
                  rutkowski zdobyl przyznanie sie do winy, a nie policja
                  • imasumak Re: Rzecznik policji 03.02.12, 16:33
                    Nie, nie o to chodzi. Chodzi np o to, że podejrzewali matkę i o kilka szczegółów, które wyjawił Rutkowski na konferencji. Tyle że policja nie maże podejmować pewnych działań bez zgody prokuratora, dlatego to wszystko odwlekało się w czasie. To że on pierwszy wymógł na niej to zeznanie, nie podlega dyskusji.
            • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:49
              rutkowski mowi, ze jemu nie chodzi o samo badania wariografe, a to co sie dzieje przez badaniem

to wiele potrafi powiedziec
            • nanuk24 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:41
              A teraz mamy za
              > miar wejsc do domu Bin Ladena, jesli jestes na 'tak' wyslij smsa o tresci 'TAK'
              > na nasz policyjny numer.'

big_grin
          • elf1977 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:59
            W Polsce badanie wariografem nie ma znaczenia dowodowego. Można przebadać pomocniczo, jeśli zainteresowany wyrazi zgodę.
          • princess_yo_yo Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:05
            w takim sensie nieskuteczny ze nadal chyba nie wiadomo co sie stalo, poza masa przypuszczen i domyslow, i nie znaleziono ciala. az sie dziwie ze nie ma jeszcze raportow o dziwnej mgle i kosmitach albo stwierdzenia ze cialo zostalo pozarte w calosci przez dzikie zwierzeta.

skoro tylko ona (matka) wie co sie naprawde wydarzylo to jak mozna twierdzic ze domorosly sherlock holmes rutkowski jest skuteczny? w koncu pokazal jakies rezultaty czy nie? btw, nie mam dostepu do polskich mediow i mam dosc marne zdanie o rzetelnosci dziennikarskiej w kraju, dokladnie tak jak croyance.
            • cherry.coke Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:10
              princess_yo_yo napisała:

> w takim sensie nieskuteczny ze nadal chyba nie wiadomo co sie stalo, poza masa
              > przypuszczen i domyslow, i nie znaleziono ciala. az sie dziwie ze nie ma jeszcz
              > e raportow o dziwnej mgle i kosmitach albo stwierdzenia ze cialo zostalo pozart
              > e w calosci przez dzikie zwierzeta.

Jak to nie ma jak jest...
              Oczywiście nie można też wykluczyć, że zwierzyna mogła to dziecko po prostu zjeść - stwierdził Rutkowski.
              www.tvn24.pl/12690,1733587,,,matka-magdy-kocyk-byl-sliski--wypadla--nawet-nie-wiem-kiedy,wiadomosc.html
              • princess_yo_yo Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:00
                aaaa, teraz rutkowski powienien zajac sie wyjasnieniem katastrofy smolenskiej i rozpoczac poszukiwania maddy mccann, scotland yard musi sie od niego jeszcze wiele nauczyc
                • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:04
                  i wy sie dziwicie, ze polecial z tym do tv

skoro teraz sa podsmiechujki z niego, choc kawala dobrej roboty odwalil to i tak sie z niego smieją

jakby nie polazł do tv to by nikt nie uwiezyl ze to on, tylko kazdy by mowil- ta jasne, ten nieudacznik podpina sie pod sukces policji

coraz mniej sie dziwie, ze chlop ma takie parcie na szkło za wszelką cene
                  • princess_yo_yo Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:12
                    no ale jak tu sie nie smiac kiedy ktos twierdzi ze zrobil a tak naprawde nie zrobil. rozwiazalem sprawe ale tak naprawde to nic nie wiadomo, nie wiadomo co sie stalo z dzieckiem ale wiem ze matka jest winna bo mi powiedziala, jak kogos takiego mozna brac powaznie.
                    nie wiem jak dziala system w pl ale u mnie to po pierwszej publicznej wypowiedzi na temat sledztwa rutkowski dostalby gagging order wydany w trybie natychmiastowym (24 godziny albo i mniej) a pozniej pewnie oskarzony o obstuction of justice itd.
                    • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:13
                      policja wziela jego slowa powaznie, bo zatrzymala matke
                      • princess_yo_yo Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:28
                        co oznacza ze musieli miec inne podstawy poza wariografem (o kant dupy rozbic) i konferencja prasowa. plus, w tego typu przypadkach takie osoby zatrzymuje sie tez po to zeby nikt z wioskowych sprawiedliwych nie dokonal samosadu.
                  • franczii Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:38
                    Rownie dobrze mozna mu teraz zarzucic, ze tak niezrecznie pokierowal przesluchaniem matki, ze ta sie zamknela i nie udalo sie wydobyc od niej naprawde kliczowej informacji tzn. co tak naprawde zrobila z cialem dziecka.
            • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:54
              w moim odczuciu jest na tyle skuteczny, ze matka przyznala sie do zamieszania w sprawe i ze sfingowala porwanie i napad
              to naprawde duzo
              • princess_yo_yo Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:05
                to swietnie ze sie przyznala tylko ze to nie jest rownoznaczne z rozwiazaniem sprawy i ustaleniem prawdziwej wersji wydarzen. to nie jest rezultat ktory ma znaczenie
                • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:14
                  ozywiscie, ale sprawa zrobila duzy krok do przodu

od 9 dni nic sie nie dzialo, a to jest spory przelom w sprawie

przynajmniej policja skupi sie na kwestiach rodzinnych etc
                  • bri Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:51
                    Nie, "nic się nie działo" tylko "dziennikarze" niczego konkretnego nie wiedzieli i pisali w kółko to samo. Zdajesz sobie w ogóle sprawę z tego, że gazety w najlepszym wypadku opisują zaledwie niewielki wycinek rzeczywistości, bardzo go najczęściej zniekształcając?
                    • nanuk24 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:56
                      nie wysilaj sie, to jest dla ematek za trudne do zrozumienia.
    • thorgalla Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 13:54
      Gromy posyłacie na niego ale gdyby Wam dziecko porwano i policja byłaby bezskuteczna to dam sobie rękę uciąć,że poleciałybyście do Rutkowskiego po pomoc.
      Może facet za bardzo się lansuje,kowbojskie metody stosuje ale najważniejsze,że jest pewne osiągnięcia ma.
      • marminia Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:17
        Choć po konferemcji prasowej z Rutkowskim czuję niesmak (walka polityczna jak nic i to z jego strony) to jakbym potrzebowała kiedyś pomocy policji, to zatrudniłabym też detektywa łamiącego procedury. Chyba naoglądałam się zbyt wielu kryminałów bo mam ciągle wrażenie, że to jeszcze nie koniec, że coś się jeszcze innego ujawni. A co do zachowania matki - agresji etc.... Osoba w szoku może zachowywać się w różny, dziwaczny sposób. Ja na pogrzebie mojej babci dostałam ataku śmiechu, a potem śmiałam i płakałam na zmianę.
        • gaja78 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:30
          marminia napisała:

> Choć po konferemcji prasowej z Rutkowskim czuję niesmak (walka polityczna jak n
          > ic i to z jego strony)

W moim odczuciu sprawa polityczna zrobiła się wtedy, gdy śledztwo przejęła komenda wojewódzka policji. I to odczucie powstało przy pierwszych informacjach, że tak się stało. Pomyślałam wtedy: "jaka szkoda, że jak zwykle rozwiązanie sprawy nie jest najważniejsze".
      • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:18
        Podajcie mi przyklady osiagniec Rutkowskiego.

Czy policja jest bezskuteczna, tego nie wiemy, bo sledztwa nie powinno sie upubliczniac. To nie jest teatr dla gawiedzi.
        • joanna35 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:27
          Podczas konferencji nasunęło mi się pytanie czy detektywa nie obowiązuje tajemnica zawodowa?
          • croyance Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:31
            Ano wlasnie ... Ale to zalezy, jakie Rutkowski ma priorytety: rozwiazac sprawe, czy pokazac sie w telewizji.
      • easyblue Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:45
        Gdybym - nie daj Boże - potrzebowała jego pomocy, zrobiłabym to bez wahania. I nie ma tu znaczenia moja do niego sympatia, czy raczej jej brak. To jest najmniej istotna rzecz.
        Matka się przeliczyła, bo na jego pomoc przystała cała rodzina i nie miała wyjścia. A że jest zwyczajnie głupia /może ograniczona czy chora psychicznie/, to facet nie musiał nad nią długo pracować.
    • lilly_about Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:35
      Nie interesuje się, czy on się lansuje, czy nie, czy jest głównym bohaterem tej sprawy, ale nic nie zmieni faktu, że Rutkowski rozwiązał sprawę.
      • joanna35 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:39
        Chyba coś mi umknęło? Sprawa jest już rozwiązana?
      • cherry.coke Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 14:40
        Na razie to nikt nie rozwiazal sprawy - okazalo sie, ze nie bylo porwania, ale co sie stalo z dzieckiem tak naprawde nie wiadomo. Kto zmyslil jedna historie, mogl tak samo zmyslic druga.
        • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:57
          natomiast wiadomo, ze matka jest w jakis sposob winna zniknieciu dziecka
      • izabellaz1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:09
        Jego niewątpliwym osiągnięciem jest to, że wykluczył porwanie. Ale sprawa nie jest rozwiązana.
    • attiya Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:03
      a policja to jest lepsza uncertain
      łażą tam po tych krzakach bez składu i ładu cały dzień
    • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:07
      ja rutkowskiego nie lubie, mam wiele zatrzezen do niego, nie mwoie konretnie o tej sytuacji, ale nie zmienia to faktu, ze miał nosa, postawił wszystko na 1 kartę i poznał jakąs czesc prawdy

i to on, a nie policja
      to on siedzial z nimi, dzien i noc i dzieki temu mogl wiele rzeczy dostrzec,a pewnie i wiele rzeczy do tej pory widzial- tymabrdziej ze czesto mial kontakt np z matkami, ktorym porwano dziekco ( np przez meza) i jakies tam doswiadczenie i nos "zwiadowcy"wink ma

i to jakim jest cwaniaczkiem to jedno, nie zmienia to faktu, ze ta kobieta zrobila to co zrobila
      • beti222 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:25
        > i to jakim jest cwaniaczkiem to jedno, nie zmienia to faktu, ze ta kobieta zrob
        > ila to co zrobila

Albo zrobiła albo nie zrobiła, bo to że się przyznała mogło być skutkiem silnego stresu, wstrząsu, być może presji .... kto wie, różnie mogło być, może bierze silne leki, które tak zadziałały, może była pod wpływem innych substancji, może ją szantażowano, może.... może.... za dużo tych "może" i nawet przyznanie się do winy nie musi oznaczać, że ta wina jest faktycznie po jej stronie.
        • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:56
          jasne, ze stresu ze 3 razy zmieniala wersje, a potem ze stresu wymyslila ze dziecko jej wypadlo z rąk i wyrzucila je w krzaki

jasneeee

najlepiej szukajmy dziecka w daleki kraju, zalozmy ze zostala porwana w celu nielegalnej adopcji:]
          • beti222 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:03
            Aneta, pozwól najpierw aby specjaliści (psychologowie, psychiatrzy) przebadali tę kobietę, aby materiał dowodowy został przeanalizowany przez odpowiednie służby i aby wreszcie sąd zadecydował o jej winie lub braku winy. Nie jesteś sądem, nie znasz wszystkich okoliczności, nie wiesz czy zażywała jakieś leki czy nie, a może była ofiarą szantażu i postanowiła wziąć winę na siebie, o jej tak kazano. Nic Aneta nie wiesz, oprócz tego, że widziałaś nagranie na onecie, więc proszę Cię nie emocjonuj się tak i nie baw się w sąd.
            • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:12
              poza pracą policji i specjalistów ja nadal mam prawo wyrazac swoje zdanie w oaprciu o znane informacje
              nie wyzywam nikogo, opieram sie na tym co mowi matka, podkreslając od zawsze ze tak naprawde nie wiadomo jak jest
              teraz wiadomo tyle, ze jest zamieszana w znikniecie, byc moze kryje kogos, ale nadal jest zamieszana
              • beti222 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:24
                Masz prawo mieć swoje zdanie, tylko jesteś bardzo pewna swojej racji, która wcale potwierdzić się nie musi. Wkurzył mnie Rutkowski tym, że teraz jest medialna nagonka i lincz tej kobiety, a społeczeństwo nie wie właściwie nic oprócz tego czym karmią je media, a jak wiadomo media świetnie potrafią manipulować faktami. Teraz matka życia nie ma, bo przecież opinia publiczna już zdecydowała, wcześniej niż sąd.
      • nangaparbat3 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 20:02
        >
        > i to jakim jest cwaniaczkiem to jedno, nie zmienia to faktu, ze ta kobieta zrob
        > ila to co zrobila

A co zrobiła?
    • yoaha Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:22
      wlasnie zaczelam ogladac odcinek Uwagi na temat Madzi
      tam ojciec opowiada, ze pomogl matce zniesc wozek i ją podprowadzil kawalek nawet
      to znaczy, że tam bylo dziecko???
      • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 15:58
        a u rutkowskiego ( pamietajcie, ze tv nie puszcza calego przyznania sie do winy, tylko poczatek, o czym wspominaja gazety) powiedziala, ze dziecko zrobilo sie sine i wiedziala ze nie zyje
        • jerzozwierza Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 17:22
          Rutkowski powiedział też droga Aneto tak pewna tego, że rozwiązał sprawę, że ojciec dziecka o niczym nie wiedział. Nie wiedział, a znosił wózek z dzieckiem... Błagam... Nic sie kupy nie trzyma, ale "Rutkowski rozwiązał sprawę". Gucio a nie rozwiązał. Szopkę zrobił, jego wersja jest totalnie nielogiczna i ma dziury jak kratery.
      • konwalka Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:03
        Na śmierci i nieszczęściu ogólnie kasę robią: zakłady pogrzebowe, tanatokosmetolodzy, stolarze, kwiaciarze, znachorzy, uzdrowiciele, zielarze, handlarze kamieniem, załogi karetek pogotowia w Łodzi...

jesli to prawda, co dzisiaj sie okazało, to głowna księgowa komendy powinna dac Rutkowskiemu 30-letnią whiskey i zrobic piekny dyg
        bo, jak rozumiem, wszytsko dalej by szło w strone porwania i miedzynarodowych poszukiwań wysokiego faceta w kapturze?
        dopuszczam mozliwość, że policja 'juz dawno wiedziała" ze to mamcia stoi za sprawą, tylko nie chcieli tego mówić
        dopuszczam też mozliwość, że teraz MUSZĄ ogłaszać, że to wiedzieli, żeby nadwatlone zaufanie ludu do policji jakoś odbudować

jesli zaś naprawde policji nie przyszło do głowy przycisnąc matki, to ja nie mam siły
        pajac po zawodówce by zakumał, że jeśli ostatnia osoba, która widziała dziecko zywe czyli matka, odmawia badania wariografem, to znaczy że mocno, mocno niehalo...
        • nandadevir Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:21
          Oglądałam dziesiaj konferencję prasową Rutkowskiego i powiem, że gdyby mi znikneło dziecko to zadzwoniłabym najpierw do niego a nie na policję. Może ma cwaniaczkowaty wygląd ale jak dla mnie jest profesjonalistą i jestem pełna szacunku.

Odnośnie mamy Magdy widziałam dopiero w niedziele jej wywiady w telewizji i jak dal mnie widać było, że kłamie, nie wiem czemu bo psychologiem nie jestem.

• mamaemmy Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:28
            nandadevir napisała:

> Oglądałam dziesiaj konferencję prasową Rutkowskiego i powiem, że gdyby mi znikn
            > eło dziecko to zadzwoniłabym najpierw do niego a nie na policję. Może ma cwania
            > czkowaty wygląd ale jak dla mnie jest profesjonalistą i jestem pełna szacunku.
            >
            ja tak samo.
            >
            • iuscogens Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:46
              Absolutnie nie jest profesjonalistą.
              • cherry.coke Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:58
                iuscogens napisał:

> Absolutnie nie jest profesjonalistą.

W Irlandii jest idealne okreslenie na takich ludzi "he's a chancer". Troche nie wiem jak to przetlumaczyc, ale to takie skrzyzowanie wielkiego tupetu z pojsciem na zywiol smile
                • iuscogens Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 17:45
                  Mam uczulenie na takich typków.
        • cherry.coke Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:29
          > jesli to prawda, co dzisiaj sie okazało, to głowna księgowa komendy powinna dac
          > Rutkowskiemu 30-letnią whiskey i zrobic piekny dyg
          > bo, jak rozumiem, wszytsko dalej by szło w strone porwania i miedzynarodowych p
          > oszukiwań wysokiego faceta w kapturze?
          > dopuszczam mozliwość, że policja 'juz dawno wiedziała" ze to mamcia stoi za spr
          > awą, tylko nie chcieli tego mówić
          > dopuszczam też mozliwość, że teraz MUSZĄ ogłaszać, że to wiedzieli, żeby nadwat
          > lone zaufanie ludu do policji jakoś odbudować

Daj spokoj, przeciez wlasnie na tym polega praca policji i normalne sledztwo. Oni musza sprawdzac wszystkie kierunki - co by sie stalo, gdyby ktorys zaniedbali, a potem okazal sie istotny? Nawet jesli matka nie mowila prawdy, to czy mozna na tej podstawie wykluczyc, ze dziecko znalazlo sie za granica? Na razie nie znalazlo sie nigdzie.

A Rutkowski moze sobie wybrac jeden jedyny kierunek, ktory mu sie najbardziej podoba, i zlac reszte, bo to nie on odpowiada za sledztwo i nie on poniesie konsekwencje w sprawie bledu (patrz sprawa zaginionej Iwony). Ma wielka zasluge w eliminacji wersji porwania z wozka, natomiast wcale nie ma gwarancji, ze nie rozpowszechnia kolejnej bajki. Dopoki nie znaleziono ciala, mozna zakladac, ze dziecko zyje, a tymczasem jego wystepy moga przyczynic sie do jakiejs krzywdy.
        • imasumak Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:36
          konwalka napisała:

jesli zaś naprawde policji nie przyszło do głowy przycisnąc matki, to ja nie mam siły

Ależ przyszło im do głowy, ale nawet Rutkowski mówił, że nie mieli zgody prokuratora na tego typu przesłuchanie.
    • joszka30 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 16:55
      Dla mnie to, coz robił Rutkowski to kompletne, totalne naduzycie. Koszmarne, nieetyczne swiństwo. Skoro juz poustalał różne "fakty" po co leciał do TV, a nie do prokuratury/policji? Czyje dobro miał na mysli? Kto na tym skorzystał? Komu sie przysłuzył?
      Lansowanie się na zwłokach (?) niemowlaka.
      Ohydne i poraszające naduzycie. Kompletne nieliczenie się z tragedią. Nie tylko Madzi, ale też reszty jej rodziny.
      Facet zdobył zaufanie rodziny a potem bez skrupułów plastycznie, aktorsko ujawnił wszelkie szczegóły. Łącznie z reakcjami, komentarzami matki Madzi; podaniem adresu rodziców Madzi... . Podał ulice na ktorej mieszali! I To mówienie per -ty.
      No, żesz... Co za buc...
      Mozna sobie tylko wyobrazić na co naraził rodzinę Madzi: jej ojca, dziadków. Na kompletny ostracyzm, wyklucznie, potępienie. Medialna szopka dla pokazania własnych 'zasług' z kompeltnym nieliczeniem się ze łamie zycie ilus tam osób.
      Jak ma teraz żyć ojciec Madzi? Jej dziadkowie? Nie dośc ze przyżywają wielokrotną tragedię: stratę dzieckaw takich a nie innych okolicznościach, konfrontację z tym, coz robiła zona/córka, do tego na oczach całej Polski... jestem pewna,ze niejedna osoba z tej rodziny przypłaci to co najmniej depresją i pan Rutkowski będzie miał w tym swój udział.
      Niemoralna hiena. A to ocena za sposób w jaki to ujawnił. Narażając rodzinę na publiczny lincz.
      • manekineko Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 17:10
        Zgadzam się z Tobą. Poza tym dziewczyny, wyznanie matki Magdy, która została poddana tak silnej presji, można o kant tyłka potłuc. Na polsat news właśnie o tym mówił prawnik. Przesłuchanie było nielegalne, a więc nie może i nie powinno być uwzględnione w procesie. Jak kobieta się wyprze, to policja w sumie z czym zostanie? Ciała nadal nie ma.
        • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 04.02.12, 00:04
          z tego co ja wyczytalam, to przesluchanie nie ma rangi dowodu, ale tylko dlatego ze nie odbylo sie na policji, prokuraturze

tak wiec jest to jakas poszlaka, a teraz matka musi to powiedziec policji i wtedy bedzie dowod

sluchajcie , sory, ale dla mnie jest logiczne ze np
          mąż zamordował zone i to ukrywa

policja wie, ale nie ma dowodow
          w pewnym momencie, matka dziewczyny w trakcie awantury z zieciem stawia go pod scianą i w wyniku sprzeczki, nacisku tesciowej facet mowi- tak, to ja. a baba to podejrzewala wiec nagrywala to za firanką

i co to nie jest absolutnie zadnen dowód?suspicious

moim zdaniem popadacie w paranoje troszkę,
          • toxicity1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 04.02.12, 00:17
            Z tego co wiem, przyznanie się do winy - nawet w sądzie nie oznacza, że oskarzony zostanie uznany winnym. To na prokuraturze lezy cieżar UDOWODNIENIA winy. Oskarżony może kłamać, przyznawać się bądź zaprzeczać
            • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 04.02.12, 00:22
              a przyznanie sie nie jest dowodem winy?

nie jest oczywiscie konieczne, ale nie jest bez znaczenia dla sprawy
              • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 04.02.12, 00:35
                ja nie znam dokladnie sprawy olewnika, ale wytykano rutkowskiemu ze sie zblaznil bo od poczatku twierdzil, ze olewnik byl w to zamieszany

po latach policja jednak zaczela badac ten trop

nie chce wchodzic w dysksuje o olewniku, bo nie znam tez zlozonej prawy zbyt dobrze, ale jednak skoro policja po latach to wziela pod uwage to cos mają
              • toxicity1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 04.02.12, 00:59
                aneta-skarpeta napisała:

> a przyznanie sie nie jest dowodem winy?
                >
                > nie jest oczywiscie konieczne, ale nie jest bez znaczenia dla sprawy

Nie. Jeżeli udowodnią winę i jednoczesnie oskarżony się przyznał, to moze to być okoliczność łagodząca.
                • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 04.02.12, 01:19
                  ok, czyli jak mąż zabił zone i sa ku temu podejrzenia, ale nikt go za reke nie zlapał

a on sie komus do tego przyznaje to nie ma to absolutnie znaczenia dla sledztwa i dla policjantów? nic to nie zmienia, nie zatrzymują go, nie stawiaja zarzutów i nie rozpoczynają procedury?

nie jest to absolutnie dowodem?
                  • aneta-skarpeta Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 04.02.12, 01:29
                    a jak np ktos sie przechwala ze kogos zabil
                    swiadek rozmowy informuje policje, policja bada sprawe, czy to nie przechwałki i okazuje sie ze faktycznie mialo miejsce to fakt, ze facet sie przyznal w rozmowie dziala na jego korzysc i moze zbic karę?
      • toxicity1 Re: Metody Rutkowskiego- jestem w szoku!!! 03.02.12, 23:41
        joszka30 napisała:

> Facet zdobył zaufanie rodziny a potem bez skrupułów plastycznie, aktorsko ujawn
        > ił wszelkie szczegóły. Łącznie z reakcjami, komentarzami matki Madzi; podaniem
        > adresu rodziców Madzi... . Podał ulice na ktorej mieszali!

Gwoli scisłości - media nazwę ulicy przy której mieszkają rodzice Magdy podały chyba zaraz na drugi dzien. Przy czym najpierw była to ul. Racławicka... O ile dobrze kojarzę równoległa do faktycznego miejsca zamieszkania.

Co do reszty - zgoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka