aquuaa 26.03.12, 20:07 www.youtube.com/watch?v=WQf6Omq5GMU Co myslicie? Straszna burza, ze to zly wizerunek polakow, ze nas poniza. Poniza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grave_digger Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:15 polak blondyn (nie śniady, jak niektórzy może sądzą), poczciwy, może trochę zajechany, ale o wielkim sercu i pracowity... hmmm... nie poniża. Odpowiedz Link Zgłoś
aquuaa Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:22 czekam na wiecej opinii bo w sumie i jak tak uwazam - mam raczej pozytywny odbior tego przekazu. No ale sa medialne zawirowania, protesty - czy to znaczy, ze czesc polakow 'szuka dziury w calym'? ze czuja sie niedowartosciowani i brak im dystansu? ze to zwykli pieniacze? Odpowiedz Link Zgłoś
agusia79-dwa Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:22 mnie się bardzo spodobała, ba nawet się trochę wzruszyłam Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:25 agusia79-dwa napisała: > mnie się bardzo spodobała, ba nawet się trochę wzruszyłam Mam dokładnie tak samo. Reklama jest świetna Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: reklama Coli - obraza Was? 28.03.12, 17:44 popieram, mnie wzrusza Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:21 Burza w szklance wody. Trzeba mieć makabryczne kompleksy, żeby czuć się obrażonym. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:26 Nie. I jakem wdrożona w dyskurs neokolonialny, to tu tego nie widzę. Prawdę pokazuje ta reklama- pełno Polaków na emigracji pracuje w takich zawodach. Tak jest, i nie ma się czego wstydzić. A sama reklama sympatyczna. I dobrze zrobiona. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 20:31 Oj przecież tu nie chodzi o to, w jakim zawodzie kto pracuje, tylko że nawet jeden z głównych sponsorów w swojej reklamie sugeruje, że nikt nie chce jechać na Nasze Wspaniałe Euro, więc przynajmniej niech już sobie jakiś Polak bilet wygra, to chociaż rodzinę w kraju odwiedzi, bo kto by tam (Polak, Hiszpan czy ktokolwiek) chciał na mecze? Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 20:35 Hę? A w czym to zobaczyłaś? losowanie biletów jest w każdym kraju, co więcej, o bilety na wolnym rynku trudno. Pojechana ta koncepcja... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 20:39 No jakże w czym? W linkowanej reklamie przecież. Pan wysyła sms-y, a towarzystwo w barze mu życzliwie swoje butelki z kodami podsuwa, bo sami ani myślą jechać - natomiast jego wyjazd ma sens, w końcu tęskni za rodziną (bo nie o Euro myśli przecież wysyłając te sms-y tylko o dziecku z fotki). Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 20:47 Hehe, to prawda, wyszedl ten przekaz troche taki, ze jedyna osoba, ktorej zalezy, to ten, co chce sie w ten sposob zalapac na odwiedzenie rodziny Na mecz by pewnie nawet nie poszedl... Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 20:53 No właśnie. Też to tak odbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 27.03.12, 10:48 a.va napisała: > No właśnie. Też to tak odbieram. a ja to rozumiem tak; chyba zrozumialam przekaz cola jednoczy ludzi i w obliczu potrzeby serca jaką jest wyjazd do rodziny hiszpanie pomagają polakowi wrocic do kraju ( znają go w tej lokalnej knajpce, cieszy się szacunkiem i serdecznością), a raczej dają mu szanse, bo uznaja, że jego powod jest wazniejszy i oni mogą te szanse zminimalizowac u siebie, bo ktos tu potrzebuje spotkac sie z rodziną Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 21:42 No, ale skąd taki wniosek, że się bilety nie sprzedają? Pulę trzyma przecież cola, a nie każdy kto pije colę ma ochotę jechać na Euro. Nie widzę związku. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 21:44 Czy ja piszę o sprzedaży biletów czy o obrazie, jaki przekazuje konkretna, zalinkowana reklama coli? Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 21:48 Ale gdzie ta obraza? Niżej ci odpisałam, co z tymi biletami. Odpowiedz Link Zgłoś
aquuaa Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 22:01 nabakier napisała: > Ale gdzie ta obraza? Niżej ci odpisałam, co z tymi biletami. Obrazie w sensie wizerunku - jak sadze o tym pisze iwoniaw. Dla mnie jej spostrzezenia sa ciekawe. Cos w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 22:28 Dokładnie o to mi chodzi - o to, jaki OBRAZ przedstawia ta reklama. Ona nie mówi w ogóle o tym, że Euro jest fajne i ktoś chce na nie jechać, tylko o czymś zupełnie innym. Nie bardzo rozumiem dlaczego i jaka była intencja twórców tej kampanii. OBRAŻANIA nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 26.03.12, 22:32 Tak, fakt, własnie niżej o tym napisałam. Reklama niebezpośrednia? Kto wie, może to działa? Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Reklama coli czy antyreklama euro 2012? 27.03.12, 23:28 > Dokładnie o to mi chodzi - o to, jaki OBRAZ przedstawia ta reklama. Ona nie mów > i w ogóle o tym, że Euro jest fajne Mowi, mowi, tylko po hiszpansku. Na samym koncu leci tekst, ze "el futbol nos da la oportunidad de ser mejores . Ahora con cada botella promocionada en tu bar, puedes ganar viajes y entradas para UEFA Euro 2012 "" co w wolnym tlumaczeniu oznacza, ze futbol nam daje mozliwosc bycia lepszymi (butelki lecace w kierunku Polaka, jako gest dobrej woli, a Polak dlatego, ze Euro odbywa sie w Polsce) i ze dzieki kazdej butelce coli promowanej w barze, mozna wygrac przeloty i wejsciowki na mecze. Zatem Cola jest fajna bo i pomoc mozna, a i wygrac cos mozna. Obrazania tutaj nie ma absolutnie i nie nalezy sie dopatrywac potrojnego dna, jak to zawziecie czyni nabakier (dyskurs kolonialny, litosci...!). Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:38 nabakier napisała: > Nie. I jakem wdrożona w dyskurs neokolonialny, to tu tego nie widzę. Prawdę pok > azuje ta reklama- pełno Polaków na emigracji pracuje w takich zawodach. Tak jes > t, i nie ma się czego wstydzić. > A sama reklama sympatyczna. I dobrze zrobiona No patrz a jeszcze wczoraj kobietę pracującą uczciwie na sprzątaniu porównywałaś do kobiet zajmujących się prostytucją i nawet do pracy niewolnika porównałaś a dziś patrz wielka pani profesor jest taka tolerancyjna ,marnujesz się tu kobieto idz wykładać na Harvard,hipokrytko! Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:43 No widzisz, tam widziałam, a tu nie widzę, masz zagadkę na dzisiejszy wieczór. Myśl, myśl! Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:44 i jaka pani profesor? hehehe, co te ludzie nie wymyślą... Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:23 nabakier napisała: > i jaka pani profesor? hehehe, co te ludzie nie wymyślą... Nie pochlebiaj sobie to była ironnia,ja osobiście sobie wymyśliłam,że jesteś starym ,zarośniętym babsztylem który myśli,że kiedy opowie o kilku przeczytanych książkach zaimponuje innym i zyska bezgraniczny szacunek......stary trik!Życzę ci,żebyś kiedyś na chleb nie miała i musiała sprzątać,i to u najgorszych rasistów świata ,żeby myśleli o sprzątaczkach tak jak ty .... Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:28 Też możesz przeczytać te kilka książek, nikt nie zabrania Ciekawe masz wyobrażenia bliźnich i jeszcze ciekawiej im życzysz. No nic, każdy życzy wedle tego, na co go stać. Pa pa. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:44 No mi, przyznam, się trochę łyso zrobiło, jak zobaczyłam, że inni mu oddają swoje butelki, żeby wygrał bilet do Polski (o to chodzi? Nie znam hiszpańskiego, tak się domyślam). Wzruszające, ale wolałabym, żebyśmy byli kojarzeni trochę inaczej niż biedacy, którzy nawet nie mają za co do domu pojechać. Wiem, że są takie osoby, ale o Euro może można by jednak w trochę innym kontekście? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:55 Koleś nie szlaja się po ulicach, nie przepuszcza zarobionej kasy na prostytutki i alkohol, nie kradnie, pracuje uczciwie - chyba hiszpańscy pracodawcy powinni się wstydzić, że za mało mu płacą ;p Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:04 No tak, ale wolałabym, żeby reklama sponsora Euro zachęcała Hiszpanów, żeby przylecieli do Polski na mecz, a nie żeby oddawali swoje butelki Polakom, którzy dzięki temu odwiedzą swoje rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:46 Aaaaa, tiepier paniała Ja to odebrałam tak, że rozumieją, iż dla Polaka ten wyjazd jest CENNIEJSZY, niz dla nich (ta rodzinka na zdjęciu) i że oddają mu swoją szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 10:52 ta reklama nie ma na celu reklamowania euro, tylko podniesienia sprzedazy coli- nie wazne z jakis pobudek Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:35 Można zasugerować nakręcenie ciągu dalszego - honorny Polak, w kontuszu, z wąsami i obowiązkową karabelą, wali miłych Hiszpanów butelkami po łbie, żeby se nie myśleli. Może Hiszpanom pracodawcy tyle płacą, że nie muszą się bujać z wysyłaniem kodów i stać ich na bilet bez coca-coli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw On nie ma kontusza ani wąsów bo 26.03.12, 21:43 jest jasnowłosym potomkiem Janków Muzykantów z czworaków. Więc dalszy ciąg musi być o czymś innym. Hiszpanie nie wysyłają kodów, bo nigdzie w tym kryzysie nie pojadą i zamiast wziąć się za zarabianie na skupie butelek, to po donkiszocku oddają je jakiemuś Polakowi - jechanie na stereotypie, że nowe państwa Unii są przyczyną problemów w starych jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: On nie ma kontusza ani wąsów bo 26.03.12, 21:51 To może niech mu chociaż skrzydła husarskie wyrosną: łupnie dziadunia z krzesełka obok mieczem krzyżackim, co to go przodek pod Grunwaldem zdobył, a potem zakrzyknie: "Polak potrafi - OLE!" Można podyskutować nad skutecznością reklamy, ale ni chu powodu do obrażania się i łapania za szabelkę w obronie polskiego honoru nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: On nie ma kontusza ani wąsów bo 26.03.12, 21:53 Taaa, a ten zza stołu lance Don Kichota wyciągnie i będzie serial Ja też nie widzę tu obrażania Polaków, ale nie widzę także za Chiny promocji Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: On nie ma kontusza ani wąsów bo 26.03.12, 21:58 > Ja też nie widzę tu obrażania Polaków, ale nie widzę także za Chiny promocji Eu > ro. Ale, jak zauważyłam, w mediach trąbi się głównie o tym, jak się coca-cola przejechała po Polakach i jak to strasznie zostaliśmy obrażeni; i o to jest cały ten zgiełk, którego, przyznam, kompletnie nie rozumiem. Nie uważam tej reklamy za specjalnie udaną, wydaje mi się przydługa, nieco mętna - ale nie obraźliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:48 no średnio jednak trafiony ten przekaz. no i jednak utrwala pewien stereotyp. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:46 nie bardzo pozytywnie mi się ten koleś kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 20:55 Nie poniża, tylko czy on chce na Euro do Polski czy do rodziny? To trochę niejasne jak dla mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:00 Nie no, do rodziny, po to te zdjęcia w portfelu. I inni widzą, jak zerka na te zdjęcia i dlatego oddają mu butelki - bo są fajnymi ludźmi i wolą, żeby ten poczciwy Polak zobaczył dzieci niż żeby oni sami polecieli na mecz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:05 hehe, no właśnie tak to odebrałam, jak pisałam wyżej - że na mecz nikt nie chce, jest tylko facet, co chce do rodziny i mili ludzie, którzy gotowi go wesprzeć swymi butelkami (czy też kodami z butelek). Jak to ma być reklama mistrzostw by jeden z głównych sponsorów... Odpowiedz Link Zgłoś
aquuaa Jak zwykle wiele koncepcji 26.03.12, 21:08 za to kocham tutejsze klimaty Sama nie wpadlam na to, ze to moze byc antyreklama Euro (ze nikt nie chce jechac i mu te buletlki oddaja a gosc chce ale nie na Euro tylko do rodziny). To jednak mnie natchnelo do dalszej refleksji, o Polsce. Polska - wspolorganizator MS, ogromnego przedsiewziecia logistycznego, gdzie buduje sie stadiony, drogi, mosty i modernizuje infrastrukture a polacy w tym czasie pracuja w tej wlasnie branzy za granica (pan pracuje cos jakby w budowlance) - dlaczego? Polska - z takim potencjalem przeciez (jw) - nie daje mozliwosci uczciwego zarobku rodakom... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jak zwykle wiele koncepcji 26.03.12, 22:24 Hiszpania też nie daje skoro nie stać go na bilet do kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
aquuaa Re: Jak zwykle wiele koncepcji 26.03.12, 22:57 sueellen napisała: > Hiszpania też nie daje skoro nie stać go na bilet do kraju... Bo moze on splaca kredyt hipoteczny w polsce i z polskich zarobkow to juz bylby w ogole bankrutem Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:09 nie wiem czy poniża, ale nie podoba mi się. Nietaktowna jest taka ostentacyjna litość trochę tu trąci poczuciem wyższości. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 iii... 26.03.12, 21:33 Ogólnie urocza i nieobrażająca. Ale na logikę, to ten Polak więcej wyda na smsy do coca coli niż kosztowałby go bilet jakichś tanich linii Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:46 Ale kogo ona dobrze pokazuje- Polaka znającego język i uczciwie pracującego na chleb czy wspaniałomyślnych Hiszpanów oddających mu swoje butelki? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:51 Nie obraża, ale przygnębia jednak. Przykro jakoś. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamara Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 11:30 Zgadzam sie z toba anulka.p w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:52 No właśnie wychodzi na to, że Polak jest ok (pracuje, tęskni za rodziną, wzbudza sympatię otoczenia), Hiszpanie są ok (oddają swoje butelki dla zwiększenia szansy Polaka na wygranie biletów), coca-cola jest ok (funduje x biletów do wygrania, może jakiś miły Polak, także dzięki sympatycznym Hiszpanom rodzinę odwiedzi, dzieci przytuli), tylko gdzie tu promocja mistrzostw Europy w piłce nożnej? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:56 Mnie to sie oglada jak reklame spoleczna, tylko nie wiem czego... Zeby nie pic alkoholu przed podroza, tylko cole? Nie rozstawac sie na dlugo z dziecmi, bo to szkodzi na samopoczucie?... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:35 raczej ocieplanie wizerunku coca coli - zobaczcie jaka fajna ta cola - zbliża narody i rodziny! Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:36 Ej, jestes po godzinach... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:02 nie, ja jestem sueellen, a Ty cherry.coke! Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:11 E, od lat juz nie pijam tej truzcizny, pfu ;p Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 10:58 sueellen napisała: > raczej ocieplanie wizerunku coca coli - zobaczcie jaka fajna ta cola - zbliża n > arody i rodziny! dokładnie, tak jak była akcja, że do obiadu całe rodziny piją colę i o ile ja cole uwielbiam jak narkotyk to w życiu nie spotkałam się z rodzina, która piłaby cole do obiadu w domu, a juz na pewno nie bacie i dziadka a jakos nikt sie wtedy nie buntował, ze utrwala sie stereotypu złych nawyków żywieniowych i otylosci dzieci nie wiem czemu, j\ale dziwi mie to jak powaznie ludzie podchodza do reklam ale i tak na dlugo pozostanie mi w pamieci jak to reklama old spice poniża prawdziwych meżczyzn Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:31 To jest fakt, że Euro jakoś umyka. ale może to jest jednak jakiś rodzaj przekazu? Hm..niebezpośredni...tako se kombinuję. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:33 No może niebezpośredni to faktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:18 To jest reklama coli a nie Euro. Cola wstawiła Euro bo może (gdyż jest sponsorem). Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 10:59 pownni zrobic reklamę jakich miliony raodziny na trybunach, szał ciał, przytulaski i radość z goli, ponad podziałami i stukanie sie colą Odpowiedz Link Zgłoś
my-alena Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 09:47 , tylko gdzie tu promocja mistrzostw Europy w piłce nożne > j? > A kto powiedział, że to ma być promocja Mistrzostw Europy. To reklama Coca-Coli , napoju !!! Mają się sprzedać butelki z Colą, a nie bilety na Euro (te można wygrać, jak kupisz Colę oczywiście), więc wszystko jedno czy butelkę kupi Polak czy Hiszpan i w jakim celu, ważne, żeby się te butelki (pełne oczywiście) sprzedawały. To nie jest reklama Euro, to nie jest reklama biletów. To reklama Coli. Przynajmniej ja to widzę jako reklamę Coli Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:54 Słuszna uwaga. Przypomniał mi się film "Pod słońcem Toskanii" czy jakoś tak. Wystąpiła tam polska ekipa, która głównej bohaterce dom w Toskanii remontowała. Zdjęcia robili chyba zorką 5, jak wyjęli ten przedpotopowy aparat cała sala gruchnęła śmiechem. A ona, ludzka pani, miła dla nich była Obrażona się nie czuję, ale jakieś to takie... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:54 "Słuszna uwaga" była do kali_pso Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:52 Szczerze chciałam sprawdzić, ale wymiękłam z nudów w połowie. Jutro przymierzę się jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:56 Nie jakoś specjalnie. Nie znam języka, było tam coś dobitnego? Znam tylko z opisów. Nietrafione, nieprzemyślane, ogólnie durnawe, ale nie jestem obrażona. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 21:58 Nie obraża, przeciwnie - miłe zaskoczenie Bo słysząc, ze ma obrażać spodziewałam się pijaka, brudasa itd. A tu zwykły chłop, pracujący, czysty, normalny, mówi w obcym języku, lubią go ludzie... Śmieszy mnie oburzenie. Polacy nie jeżdżą do Hiszpanii wille nad morzem kupować, jeżdżą pracować, często fizycznie i nic w tym złego. A mówienie, że ta reklama to powinna Hiszpanów zachęcić do Polski, że powinna to tamto... Reklama, jak sama nazwa wskazuje, powinna REKLAMOWAĆ. W tym wypadku colę. Nie ma pokazać, że są Polacy, którym się za granicą świetnie powiodło, że fajni z nas ludzie, a nasze wierzby szumią najpiękniej w świecie. Ma zachęcić do kupna coli, poinformować, że można wygrać bilet na euro. TYLE. Czy niektórzy niegdy nie pozbędą się kompleksów? W każdym polskim motywnie za granicą będą się doszukiwać obrazy, ośmieszenia, stereotypów, będą pisać, że powinno się pokazać to to i to? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:31 No więc właśnie ona NIE informuje o tym, że można wygrać bilet na EURO. Ona informuje, że można wygrać bilet do Polski - który najbardziej przyda się stęsknionemu za rodziną w Polsce facetowi, bo komuż by innemu? O fanach piłki, którzy by mogli mieć powody (ani o ich ewentualnych powodach) nie ma ANI SŁOWA. I na tym moim zdaniem polega problem z tą reklamą - jest od czapy. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:34 Bo to jest dwa w jednym: i bilet an Euro i do Polski. I stereotyp rodzinnego Polaka, który haruje dla dziatków. Ma być sympatycznie, a cola może wszystko, nawet trzy w jednym. Może to o to lotto? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:08 A do tej Polski po co? Zdaje się, że w Hiszpanii połka trzyma się nieźle, przeciętny Hiszpan chyba skojarzy z euro? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 11:02 ona informuje -jednych ze mozna wygrac bilet- kupuj cole a jak masz bilet w dupie to kupuj, mozesz pomoc biedniejszym wygrac bilet do domu Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:00 Nie, ale taka trochę głupawa, bo wychodzi że można wygrać w konkursie po to by jechać do rodziny, a nie na mistrzostwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
indigo_kid Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:32 Fajna reklama, nie czuję się obrażona. Ojciec marzy, żeby synka wziąć na mecz mistrzostw Euro, nie wygrywa loterii i inni życzliwi przypadkowi ludzie oddają mu swoje kody, żeby zwiększyć jego szanse. A, że zwykły fizol a nie pan w krawacie? To akurat prawdziwy obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:35 Wzruszyła. Koleś bardzo pozytywny. reklama super. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:37 Mnie tam malo co obraza, nawet reklama Belwederu mnie nie obrazila. Ale ta tutaj smutna jakas taka...... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:40 No, i nawet cola nieapetyczna, te uzywane butelki z niedopitymi resztkami, yyy... Gosciu sympatyczny, ale jakos tak rozlazla sie ta reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:41 no smutna i pokazuje taką bezradość i wcale cola nie pociesza, o! Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:48 Moze to jest reklama dwuczesciowa? I bedzie druga czesc jak gosciu z rodzina tudziez hiszpanskie towarzystwo z baru wszyscy bujaja sie na trybunach i dmuchaja w wuwuzele! Odpowiedz Link Zgłoś
aquuaa Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:03 cherry.coke napisała: > Moze to jest reklama dwuczesciowa? I bedzie druga czesc jak gosciu z rodzina tu > dziez hiszpanskie towarzystwo z baru wszyscy bujaja sie na trybunach i dmuchaja > w wuwuzele! Hiszpanskie towarzystwo oddalo swoje butelkowe szanse - w drugiej czesci conajwyzej beda sobie w brode pluc Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:11 To byl urobek tylko z jednego dnia, jeszcze maja szanse Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:20 No, gdyby gościu tyle się po barach nie szlajał, na bilet by już dawno uzbierał Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 22:48 Obraża to może nie. Ale jak nie krętacz, złodziej, czy pijak, to znowu ofiara losu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:01 izabellaz1 napisała: > Obraża to może nie. Ale jak nie krętacz, złodziej, czy pijak, to znowu ofiara l > osu. dlaczego ofiara losu?? W Polsce tej wspaniałej robiąc to samo-zarobiłby mniej o wiele-i to wtedy jest ofiara losu. > Odpowiedz Link Zgłoś
rubia88 Re: reklama Coli - obraza Was? 26.03.12, 23:13 nie obraża, ale smuci i utrwala stereotypy o biednych Polakach, co po 6 latach pracy nie mają na bilet autobusowy do Polski....po co coś takiego tworzyć? miałam rację, że piję Pepsi Odpowiedz Link Zgłoś
barbaraonly Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 01:42 Wg mnie ta reklama jest obrazliwa. Utrwala stereotyp Polaka - biednego gastarbeitera, pracujacego w prostym zawodzie. I jeszcze ten napis na poczatku "juz 5 lat nie widzi swojej rodziny". Bez przesady - w dobie tanich linii lotniczych? Przeciez nie wyjechal do Ameryki, jest dalej na terenie UE. I to oddawanie mu swoich butelek przez laskawych Hiszpanow - przypomniala mi sie sytuacja, gdy odwiedzalam kolezanke Niemke w Monachium i jak jej sasiadka dowiedziala sie, ze jestem z Polski, to przyniosla mi torbe uzywanych ciuchow - nie bylo mi milo. Odpowiedz Link Zgłoś
aquuaa Re: OMG !! 27.03.12, 09:53 barbaraonly napisała: przypomniala mi sie sytuacja, gdy odwi > edzalam kolezanke Niemke w Monachium i jak jej sasiadka dowiedziala sie, ze jes > tem z Polski, to przyniosla mi torbe uzywanych ciuchow - nie bylo mi milo. Kurcze... zastanawiam sie czy polacy sami sobie zapracowali na taki wizerunek (przez lata rzecz jasna), jestesmy wszak narodem marudnym, narzekajacym na swoj los, pesymistycznym, zawistnym. Czy moze to ignorancja innych narodowosci sprawia ze posluguja sie oni stereotypem - ale ten stereotyp ma jakas geneze i nie wzial sie znikad... Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: OMG !! 27.03.12, 10:11 Kurcze... zastanawiam sie czy polacy sami sobie zapracowali na taki wizerunek ( > przez lata rzecz jasna), jestesmy wszak narodem marudnym, narzekajacym na swoj > los, pesymistycznym, zawistnym. Ale co to ma w ogóle do rzeczy? W tej reklamie akurat o tym stereotypie (zawistnik, marudny, itd) mowy nie ma. Jest co innego - parias Europy, ciężko harujący, na budowie oczywiscie, a i tak go nie stać ani na powrót do kraju (przez 5 lat), ani nawet drugą na butelkę coli, stać go tylko na sms-y Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: OMG !! 27.03.12, 10:33 anja rubik robi nam steretoyp pieknej polki i sie wyrównuje Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: OMG !! 27.03.12, 10:42 Ania Rubik to nie żaden stereotyp, tylko konkretna osoba. Jak się to przekłada na stereotyp i postrzeganie młodej Polki to inna sprawa. Obawiam się, że jednak jest on inny. A tu obserwuję ciekawe myślenie - reklama nie jest taka zła, bo przecież mogli pokazać pijaka, złodzieja i lenia. No cóż, to też wymowne. Odpowiedz Link Zgłoś
aquuaa Re: OMG !! 27.03.12, 10:44 anulka.p napisała: > Kurcze... zastanawiam sie czy polacy sami sobie zapracowali na taki wizerunek ( > > przez lata rzecz jasna), jestesmy wszak narodem marudnym, narzekajacym na > swoj > > los, pesymistycznym, zawistnym. > > Ale co to ma w ogóle do rzeczy? Odnioslam sie do faktu wreczenia torby z rzeczami uzywanymi. Wyobrazasz sobie w ogole taka akcje? Jedziesz do znajomej do Monachium a sasiadka ma taki ... szlachetny gest... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: OMG !! 27.03.12, 11:17 każdy z nas ma jakis stereotyp w glowie jeden pamieta jak się zbieralo paczki dla polakó w latach 80tych, inny łapie sie za portfel jak widzi roma Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 22:41 barbaraonly napisała: > przypomniala mi sie sytuacja, gdy odwi > edzalam kolezanke Niemke w Monachium i jak jej sasiadka dowiedziala sie, ze jes > tem z Polski, to przyniosla mi torbe uzywanych ciuchow - nie bylo mi milo. Kochana, to jest lajcik: parę lat temu żyło nam się nieco skromniej, ale po śmietnikach nie musiałam buszować, tymczasem szwagierka_żona_pana_dyrektora ilekroć posprzątała w szafach i na strychu przywoziła to do mnie. Powiedzieć można było zawsze tylko jedno: OJP, przytarte już podyrektorskie koszule (za szerokie ale za krótkie), sprane swetry, dresy z plamami po domestosie, mało używane skarperki (!), średnio używane buty (!!), trafiły się kiedyś- nie wnikałam czy używane- majtki (!!!) Dziewczyna na pierwszy rzut oka jest dla nas miła i nie ma nic z głową... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 09:21 Mąż stwierdził, że jest taka trochę nie bardzo-pokazuje Polaka-biedaka, którego nie stać na drugą colę Ja odebrałam ją inaczej- Polaka stać na drugą colę ale nie musi jej kupowac bo przyjaciele dają mu butelki w nadziei, że wygra -ergo-nie obraża mnie w żadnym calu Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 09:24 Sympatyczna reklama, jak dla mnie zero poniżenia. Widać, ze facet cięzko pracuje, że tęskni za rodziną, spotyka na swej drodze sympatycznych ludzi, co w tym oburzającego? Że Polak pracuje za granicą??? Odpowiedz Link Zgłoś
goodmoments Re: reklama Coli - obraza Was? 27.03.12, 10:20 Mam mieszane uczucia odnośnie tej reklamy. Widziałam ją dwa razy- pierwszy raz śmiałam się- widzę Polaka mieszkającego w kiepskich warunkach,zdjęcie w portfelu z dzieckiem,które wyciąga rączki w stronę oglądającego)) Sama mieszkam za granicą,więc rozbawiło mnie to i nie zgłębiałam dalej tego tematu Ale-włączam tv i widzę,że trwa dyskusja n/t tej reklamy,więc obejrzałam ją jeszcze raz dokładnie i...dotrwałam do końcówki,gdzie Polak dostaje zużyte butelki po coli od współczujących mu Hiszpanów. Odpowiedz Link Zgłoś