Dodaj do ulubionych

w jakim zawodzie mozna miec te 8k

04.04.12, 14:07
na reke? albo najlepiej 10k? Bo w urzedach, bankach tyle sie nie zarobi ewentualnie jakies jednostki. Wiekszosc informatykow ktorych znam zarabia polowe tego chyba, ze kolejne jednostki. Podajcie mi przepis, bo widzę że duzo tutaj takich co tyle i więcej zarabiają. Oczywiscie pisze do ematek, ktore pracuja w Polsce.
Obserwuj wątek
    • 7kaktus Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:08
      Jak dla mnie większość ludzi ma na rękę około 2,5tys. Ci którzy są juz na lepszych posadach i sie cieszą maja po 5tys ale powyzej 10k? to jednostkowi dyrektorzy
      • tabakierka2 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:11
        7kaktus napisała:

> Jak dla mnie większość ludzi ma na rękę około 2,5tys. Ci którzy są juz na lepsz
        > ych posadach i sie cieszą maja po 5tys ale powyzej 10k? to jednostkowi dyrektor
        > zy

lekarze również.
    • tabakierka2 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:09
      ale to na parę jest, jeśli dobrze pamiętam wątek.
      • 7kaktus Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:11
        No tak na parę. Ale niektóre odezwały się, że i maja po 15k i znają takie pary. To ja sie pytam gdziewinkChyba, ze jakis wlasny biznes.
        • tabakierka2 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:14
          7kaktus napisała:

> No tak na parę. Ale niektóre odezwały się, że i maja po 15k i znają takie pary.
          > To ja sie pytam gdziewinkChyba, ze jakis wlasny biznes.

to odpowiadam - lekarze tyle zarabiają. Psycholog więzienny wyciąga jakieś 3tys. przykładowo.
          • dziennik-niecodziennik Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 20:33
            lekarze tez zalezy. nie wszyscy przeciez. u nas np ginekolog przyjmujacy prywatnie i bedacy dobrym lekarzem zarabia sporo, a internistka zeby wyciągnąc podobny standard życia musi pracowac w przychodni, w szpitalu i jezdzic z karetką.
            • anyx27 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 20:40
              Własna działalność, często 2-3 etaty. Coś za coś...
    • slonko1335 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:13
      U mojego męża w firmie 8 koła miesięcznie spokojnie zarabia dobry handlowiec. Firma handluje materiałami budowlanymi, głównie hurtowo.
    • zlotarybka_1 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:16
      mamy w totalu z mężem o wiele więcej na rękę, nie jesteśmy lekarzami ani dyrektorami. Ale to po 10 latach pracy, mąż 15-tu. Zaczynaliśmy od 2,5 tys brutto i nie jęczeliśmy jaka ta Polska do niczego jest tylko spokojnie wypracowaliśmy doświadczenie i pozycję w naszych firmach.
    • e_r_i_n Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:17
      Szeroko pojęte finanse (księgowość, projekty unijne, analitycy). Banki jak najbardziej (nie mówię o kasjerach, tylko pracownikach merytorycznych).
      Prawnik, lekarz, szkoleniowiec.
      Mnóstwo zawodów daje takie opcje.
      • lestrange_e Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:19
        Często miesięcznie mam 10, czasami ponad, czasami trochę mniej. Zależy.
      • kura28 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:15
        Patrz, a jak wpisuję w budżet projektu unijnego 4k brutto, to mam zawsze zarzuty przy ocenie że stawki są zawyżone w stosunku do rynkowych... Znajmy z branży koordynujący projekt o wartości 4mln zł podczas negocjacji usłyszał propozycję wynagrodzenia dla księgowej projektu - 2000 brutto. Czasy dobrych zarobków w projektach unijnych skończyły się już dawno.
        • e_r_i_n Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:45
          Po pierwsze:
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,134847089,134847874,Re_w_jakim_zawodzie_mozna_miec_te_8k.html
          Po drugie - zależy od projektu i jego stopnia skomplikowania.
          Wiem, jakie są stawki, bo w temacie pracuję od 7 lat.
      • kali_pso Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 21:53

..wymieniłaś 5 a nie "mnóstwo"wink
        • e_r_i_n Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 22:08
          sjp.pwn.pl/slownik/2512135/przyk%C5%82ad
          wink
    • melancho_lia Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:25
      prawnicy, wyższy szczebel kierowniczy w różnych firmach, informatycy jak najbardziej,
    • sueellen Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:25
      Musisz mieć stanowisko kierownicze albo specjalizację w wąskiej dziedzinie technicznej, nie wystarczy być po prostu informatykiem. Mój szwagier np jest informatykiem - gdzie się nie ruszy, ma z miejsca prace i to wysoko platną (w Londynie około 60-70k funtów rocznie). Pracuje dla banków, zajmuje się systemami zabezpieczeń. Zwykły informatyk, który instaluje windowsa w firmie i podlącza drukarki nie moze się z nim rownać.

Mój szef jest specjalista w zakresie systemu operacyjnego w naszej firmie, nikt nie zna go lepiej niż on. Zarobki? Ponad 5000 funtów na rekę miesięcznie. Facet nie ma nawet wyższego wykształcenia i już dawno powinien byc na emeryturze. On budował ten system 20 lat temu i przez ostatnie 20 lat rozwijał. Nikt nie wie tyle co on. Nie chcą go puścić, z kazdym rokiem zwiększają mu pensje byleby nie odszedł.
      • fifiriffi Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:39
        sueellen napisała:

>
        > Mój szef jest specjalista w zakresie systemu operacyjnego w naszej firmie, nikt
        > nie zna go lepiej niż on. Zarobki? Ponad 5000 funtów na rekę miesięcznie.
        > ie odszedł.
        >
        > Sue do jasnej cholery przestan porównywać PL z UK,bo to się smieszne robi.
        >
        • helufpi Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 05.04.12, 10:12
          To ja może podam przelicznik - 5000 funtów miesięcznie to tyle, co u nas 5000 PLN miesięcznie. Czyli dla świetnego specjalisty nie żyłującego się przez 12 godzin dziennie pensja przyzwoita, ale bez wodotrysków.
          • aniorek Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 05.04.12, 13:23
            helufpi napisał(a):

> To ja może podam przelicznik - 5000 funtów miesięcznie to tyle, co u nas 5000 P
            > LN miesięcznie. Czyli dla świetnego specjalisty nie żyłującego się przez 12 god
            > zin dziennie pensja przyzwoita, ale bez wodotrysków.

A jak na Londyn to nic specjalnego i to jeszcze po tylu latach pracy. To tez w sumie zalezy co to za "szef", pewnie kierownictwo sredniego szczebla, poziom pensji na to wskazuje.
    • mlodamama1979 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:30
      Mój mąż urzędnik 2500zł
      Ja inżynier 5000zł
      Tylko, że ja tracę dziennie 3 godziny na dojazdy
      • mamadacja Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:33
        Mój mąż, młody inżynier -6 do 8 /mc. 10 h pracy dziennie. Ja, młody inżynier - średnio 2,5 do 3,5 /mc ok 4-5 h pracy dziennie. Miasto koło 130 000 mieszkańców.
    • e_r_i_n Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:35
      Jeszcze jedna ważna kwestia: taka kasa do dyspozycji nie oznacza zawsze, że to jedna pensja - często to suma różnych dochodów.
      • ojasia Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:42
        Ja ornitolog- pracuję głównie w terenie, czasem ekspertyzy, opracowania, mąż automatyk przemysłowy. Razem mamy około/powyże tych 8 tys (zależy od miesiąca).
        • yenna_m Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 15:40
          cudny masz zawód smile smile smile
      • echtom Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:45
        Tyz prawda - pensji to ja mam 3/4 średniej krajowej, sumę dochodów ok. 2 średnich.
    • platki_sniadaniowe Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:43
      8k mozna miec spokojnie w zawodzie marynarza. A jak się jest dobrym mozna miec i 3 razy tyle i krótkie kontrakty.
      • ada16 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:51
        informatyk ze znajomością ważnych dla firmy systemów ( lub systemów kóre firma produkuje) zarabia dużo więcej niż programista ( koder)
      • ada16 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:51
        chyba nie złotówek?
        • platki_sniadaniowe Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:56
          w przeliczeniu na z złotówki. A 8 tys euro tez raczej nie problem ( jeżeli to do mnie) smile
    • aschonti Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 14:54
      Ja po 12 latach w zawodzie jako prawnik zarabiam ok. 50k. No ale dyspozycyjność 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu. Przyznaje jednak, ze młodym na rynku jest coraz trudniej i takie (i dużo wyższe) pieniądze zarabiają jedynie nieliczni.
      • hugo43 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 15:09
        ok 50k rocznie mozna miec tylko za to,ze sie w malej knajpie sprzedaje to,a nie inne piwosmiletaaa,na alkoholu sie swietnie zarabia.
        • aschonti Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 17:34
          50k miesięcznie
      • ryza_malpa1 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 05.04.12, 12:25
        Wierzę, znam takich prawników co maja po 50K. Ale przeciętnie po 10K.
        • rebionek Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 05.04.12, 20:14
          Są też tacy, którzy po 100k/m-c zarabiają. Ale to już na poziomie partnera.
    • hermenegilda_zenia Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 15:19
      Dobry tłumacz, niekoniecznie przysięgły. Tłumacz konferencyjny może mieć 1500 PLN dniówki.
      • lolinka2 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 20:13
        ... i że niby te 1.5 tys za 8h w kabinie to jest DUŻO? Aha... to ja mam inne kryteria "dużości".
        Dniówka konferencyjnego (znaczy konkretnie moja) waha się między 2 a 3.6k (zależnie czy robię coś solo czy w tandemie, bo owszem wbrew trendom solówki lubię...). Jest w tym tylko jedno "ale" - konferencje w tej konkretnej specjalizacji to eventy sezonowe, więc są fajne miesiące (3 eventy kilkudniowe) i są mniej fajne miesiące (0 konferencji i trzeba żyć z pisemnych).
        • hermenegilda_zenia Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 21:30
          Mówimy o stawce wolnorynkowej w Polsce i nie pisałam, że to dużo albo mało za tę pracę, tylko że tyle można zarobić w ciągu JEDNEGO dnia. Jeżeli pracujesz 1 dzień w miesiącu, to rzeczywiście dużo nie zarabiasz, ale dobry tłumacz ustny (czy to symultaniczny czy konsekutywny) nie ma problemu z zapełnieniem kalendarza.
          • lolinka2 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 22:51
            Wszystko wg specjalizacji, droga pani, wg specjalizacji... a dopiero później wg kompetencji.
            W mojej specjalizacji po prostu nie ma eventów tłumaczonych między połową grudnia a połową marca oraz między połową czerwca a połową września. Czyli pół roku intensywnie przegadane, a pół można wypoczywać, robić pisemne... albo zmienić specjalizację, bo w innych istotnie jest tego więcej.

---
            Ad maiorem interpret(ation)is gloriam smile
            • hermenegilda_zenia Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 05.04.12, 01:25
              Ale my tu nie prowadzimy dyskusji o twoim konkretnym, pojedynczym przypadku tylko ogólnie o zawodach jako takich, więc twoje wywody są trochę od czapy. A 8 k można spokojnie zarobić wykonując tłumaczenia nie zależnie od tego czy są to tłumaczenia pisemne, czy ustne. Over.
      • crises Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 22:38
        Wręcz lepiej nie być przysięgłym, bo się tylko traci czas na niskopłatne powołania przez organy. (No chyba że ktoś ma jakiś świetny układ, że dorwie firemkę, która co miesiąc zawiera jakieś tony identycznych umów, pod którymi tylko przystawia pieczątkę, ale taki fart to jednak rzadkość).
    • yenna_m Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 15:39
      prawniczym tongue_out
      • martishia7 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 15:46
        No ale chyba nie jako SSR tongue_out Wiem, że jest lepiej, ale nie aż tak dobrze wink
        • yenna_m Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 15:49
          nie, nie
          zdecydowanie nie

SSR jednak nadal olewani przez państwo sad
          • martishia7 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 19:48
            Zupełnie off-topowo, uważam, że to nieporozumienie. Co prawda jakiś czas temu były badania płac sędziów w UE w odniesieniu do średniej krajowej w danym państwie i nasi sędziowie nie wypadli jakoś dramatycznie. Ale i tak uważam, że do tego zawodu warto zachęcać dobrymi zarobkami, jeśli chcemy, żeby szli w to najlepsi.
            • antychreza Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 19:59
              Paranoja była jak absolwenci aplikacji ogólnej wyliczyli, że jako asystenci dostaną tak z 1/3 mniej tego, co mieli jako aplikanci. A potem dodatkowo zamrozili pensje.
              • martishia7 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 20:16
                Paranoją to jest ta cała szkoła w Krakowie, ale to już zupełnie osobny temat.
      • antychreza Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 19:42
        Ale z uprawnieniami i bez życia osobistego, no chyba że notariusz. Znam tylko jedną osobę bez uprawnień zarabiającą koło 6k na rękę i tabuny młodych radców i adwokatów na dorobku ciągnących na poziomie średniej krajowej
    • kikimora78 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 15:55
      moj maz tyle zarabial jako programista w HP
      • lestrange_e Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:17
        Przeliczają ogólnie swoje zarobki (jak pisałam wyżej: mam miesięcznie często 10k, czasami nawet więcej, rzadko mniej) to i tak nie jest b. dużo, przeciwnie. Wielkie gadanie o dużych zarobkach dentystów to często bujda. Asystentka dostaje 2 tys. zł. miesięcznie, rejestratorka 1400 zł, do tego kredyt na założenie gabinetu do teraz spłacany, wcale nie mała kwota. A dochodzą za to jeszcze zakupy materiałów i leków, rzeczy jednorazowych. Już wszelkiej maści kursy i szkolenia to b. często wydatek rzędu 2 tys. zł. za jeden dzień, ale bez tego o dalszym rozwoju zapomnieć można, a chyba nikt nie chce, żeby go leczył konował.
        Nie jest to mało, ale nie jest to też dużo.
        Jakbyśmy mieli żyć tylko za moją pensję (2+1) byłoby ciężko.
        • burina Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 05.04.12, 22:50
          > Asystentka dostaje
          > 2 tys. zł. miesięcznie, rejestratorka 1400 zł.

Normalnie jakbym 'Faraona' czytała...
    • marta-zs Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:17
      8-12k elektromonter
    • katia.seitz Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:20
      W wielu zawodach się tyle zarabia. Np. dla notariusza to byłaby mała kasa wink Można też po prostu być kadrą kierowniczą wyższego szczebla w pewnych branżach lub średniego szczebla w innych. Programiści (nie "informatycy") z dobrą znajomością kilku języków zarabiają tyle bez problemu. A project managerowie w dużych korporacjach - znacznie więcej.
    • fifiriffi Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:36
      no np:pani zarabia 6tys na rękę ,mąż kolejne 6.
      8tysi to było,że mają wspólne w tamtym wątku.
    • gaja78 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:39
      informatycy
      elektronicy

Innych osób zarabiających więcej niż 8k na rękę nie znam.
    • a.va Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:55
      Menedżerowie wyższego szczebla, tłumacze, dziennikarze, prawnicy, lekarze, programiści, lekarze weterynarii, muzycy (dobrzy), właściciele firm sprzątających, handlowcy (np. sprzedający powierzchnię reklamową albo w branży farmaceutycznej), informatycy wyspecjalizowani w SEO i SEM, rolnicy mający wyspecjalizowane gospodarstwa, copywriterzy (dobrzy). Tyle przychodzi mi do głowy tak od ręki.
      • swiecaca a.va 04.04.12, 19:01
        a.va napisała:

muzycy (dobrzy),
        tu mnie zaintrygowałaś, jacy muzycy? byłam przekonana że w zawód artysty wpisana jest bieda, poza może gwiazdami typu Nigel Kennedy
        • a.va Re: a.va 04.04.12, 19:50
          E tam. Dobry muzyk sesyjny nie ma problemu ze znalezieniem fuch, np. w teleturniejach, za niezłe pieniądze.
          • a.va Re: a.va 04.04.12, 19:55
            Tzn. mam na myśli muzyków grających na instrumentach albo śpiewających w chórkach czy jako odtwórcy (np. w Jaka to melodia czy Kocham cię, Polsko). Bo jak ktoś jest gwiazdą, to zarabia kolosalne pieniądze smile
          • hugo43 Re: a.va 04.04.12, 19:56
            tlumacz za tlumaczenie np.na egzaminie prawa jazdy bierze 1500pln!za tlumaczenie na slubie cywilnym placilam 200pln-15 min pracy,to bylo po znajomosci tj.taniosmileznajoma za tlumaczenie serialu zainkasowala 9 tys.tydzien jej to zajelo.mam nadzieje,ze me dziecko jako wychowywane w trzech jezykach pojdzie ta drogasmile
    • beverly1985 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 16:58
      -> w korporacjach konsultingowo- audytowych
      -> w zarządzaniu marką
      -> w sprzedaży (nie jako przedstawiciel handlowy jeżdzący od sklepu do sklepu, ale jako prowadzący negocjacje z wielkimi sieciami sklepów)
      -> prawnicy w kancelariah, ale też w prywatnych firmach
      -> w marketingu na stanowiskach kierowniczych

Aby zarabiac 8 tys netto wcale nie trzeba 15 lat pracy, wystarczy 3-5.
    • mynia_pynia Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 17:08
      Mój mąż ma własną działalność i zarabia a i owszem nawet i więcej, tylko że od tego musi poodliczać jakieś składki, koszty wynajmu biura, paliwo, i jeszcze masę pierdół i nagle robi się przy dobrych wiatrach połowa wink.
      Z drugiej strony ja pracuje w urzędzie i mam stałą pensję i wiecznie jęczę ze mało zarabiam, ale jak sobie dodam 13 pensję, bony na święta, premie świąteczną albo jakąś tam okazjonalną, ryczałt na samochód i dopiero to podzielę przez 12 mieisęcy to się zastanawiam gdzie wydaję tą kasę (a i nie jest to 8 tysięcy, ba nawet 5 tysięcy to nie jest, hmmm nawet 4 wink)
    • thorgalla Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 17:13
      Panie do towarzystwa?
      Jak z wyższej półki to te 8tys.w kilka dni.
    • celice73 Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 17:24
      Protetyk, przy niemieckiej granicy zarabia dużo więcej
      • aga_sama Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 19:01
        kadra kierownicza średniego i wyższego szczebla
        kreatywni, dobrzy art directorzy w agencjach (umowa o dzieło)
        przedstawiciele wolnych zawodów w reklamie: montażyści, operatorzy, reżyserzy, ludzie od castingów, producenci
        • pocztarenata Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 19:35
          Można tyle zarobić prowadząc własną firmę wink Tak ma mój mąż i 3 jego wspólników. Zatrudniają ok. 10 osób. W tym dwie księgowe.
          • mea.may Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 20:12
            Znam kilka osób, które mają wyższe wykształcenie plus języki plus kursy i dokształcanie, a pracują w sieci znanej pizzerii za 2.50 zł za godzinę plus 4.40zł za kurs - dostawcy pizzy. Ludzie po pięćdziesiątce, często mieli swoje firmy, które niestety nie dały rady na obecnym rynku. Mój mąż też jest po pięćdziesiątce, haruje około 360 godzin miesięcznie i z trudem wyciąga 4.500zł ( jest po politechnice, przez całe życie prowadził własną, bardzo dochodową firmę,która padła kilka lat temu).
    • anel_ma Re: w jakim zawodzie mozna miec te 8k 04.04.12, 20:56
      prezesi i członkowie rad naczelnych koncernów i średnich firm zarabiają i 2 razy tyle
      adwokaci, maklerzy,
      lekarze w prywatnych klinikach, dentyści, ginekolodzy
      doradcy finansowi (ale nie dla osób prywatnych, tylko dla firm)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka