Dodaj do ulubionych

10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie

08.04.12, 01:19
Drogie emamy co wy na to, słusznie rodzice bachorka muszą zapłacić?

wiadomosci.onet.pl/swiat/wlochy-dziesieciolatka-przewrocila-przechodnia-rod,1,5092274,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 07:20
      Slusznie.
      • 3-mamuska Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 07:53
        kol.3 napisała:

> Slusznie.
        Tez tak mysle, ale odszkodowanie jest zdecydowanie za wysokie.
        Rozumiem 5-10 tys. Ale aż 72 suma śmieszna , jakis idiota tyle wymyślił i ze sad zezwolił.
        • kol.3 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 11:25
          Czymś się musieli kierować ustalając taką kwotę. Nie wiadomo jakie były koszty leczenia, straty materialne i moralne. Za granicą odpowiedzialność cywilna jest dużo wyżej kalkulowana, to tylko u nas odszkodowanie groszowe albo żadne.
    • a_lex Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 08:39
      w Polsce to dziecko do lat 13. - nawet jeśli jest sprawcą wypadku - dostaje odszkodowanie.
      na pewno jest tak w przypadku zdarzeń komunikacyjnych.
      tu była sprawa cywilna, ale podejrzewam, że gdyby pan i rodzice dziecka mieli OC, to pewnie oboje dostaliby odszkodowanie.
    • mynia_pynia Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 10:15
      Mojej ciotce zwiał pies (wilczur) z ogrodu i prosto pod samochód. Kierowca prawie wyhamował - pies dostał lekko w nogę.
      Facetowi rozbił reflektor i coś tam jeszcze, ciocia zobowiązała się że pokryje koszty.
      I tu własnie zaczyna się szopka, bo facet okazał się hu...jem i wyłudzaczem, przyjeżdżał wielokrotnie do mojej ciotki i okazywał faktury i inne cuda i w sumie 8 tyś. wydębił od cioci.
      Rada na przyszłość dla naszej rodziny:
      Lepiej wezwać policję i dostać mandat za 5 stówek, mieć ubezpieczenie od takowych zdarzeń a jeśli nie to niech 'ofiara' sądownie dochodzi swoich praw.
      PS.
      Kolega kiedyś też miał takie zdarzenie stąd obawa, że okazja czyni złodzieja.
      • malwa51 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 12:06
        Z ciekawosci - jakie ubezp pokrywa taki psi wyskok? Znaczy dla wlasciciela, nie kierowcy wink Trzeba specjalne jakies wykupic?
        • a_lex Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 12:11
          jest OC dla (posiadaczy) psów
          www.ubezpieczenie-psa.pl/oc-dla-psa.html
          • wioskowy_glupek Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 12:26
            Słusznie, ale nie w takiej wysokości - zdecydowana przesada...
            Chyba że mają OC...
        • czajkax2 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 15:12
          malwa51 napisała:

> Z ciekawosci - jakie ubezp pokrywa taki psi wyskok?

Ja mam takie przy okazji ubezpieczenia domu.
        • thea19 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 10.04.12, 15:11
          wykupujesz sobie oc w zyciu prywatnym, ktore obejmuje tez rodzine czyli meza, dzieci i psa, kota czy co tam jeszcze posiadasz.
          moj pakiet do 50tys kosztuje 100zl/rok i obejmuje tez mieszkanie (zalanie, pozar itd)
          kiedys mialam oc za 50zl, nie pamietam na jaka kwote bylo
    • woman_in_love zapewne słusznie 08.04.12, 13:34
      Koleś złamał kość ramienną. Nie znamy rozmiarów złamania ani jego zawodu. Być może przechodzi teraz 3 miesiące w gipsie + 3 miesiące rehabilitacji. Dostał jakąś sumę za szkody + za utracone zarobki i tyle wyszło.
    • thorgalla Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 13:35
      Nasze dziecko jest ubezpieczone na wypadek takich wypadków czyli.np.jak komuś szybę w oknie zbije albo potrąci rowerkiem (trzykołowym) wink
    • kamelia04.08.2007 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 13:46
      od dawna jest tak, że za szkody wyrządzone przez dzieci odpowiadają rodzice
      • andaba Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 13:59
        No dobra, facet doznał uszczerbku na zdrowiu, dość poważnego.

Ale... czy wszyscy którzy uszkodzą kogoś jadąc po pijanemu, lub pobiją kogoś tez otrzymują nakaz aby zapłacić takie horrendalne odszkodowania? Kwota jest koszmarna, rozumiałabym kilkaset euro, a nie tyle - mają sprzedać cały dobytek (o ile w ogóle tyle mają) żeby zapłacić za dziecko które wjechało na faceta?

Ale pewnie prościej zasądzić przyzwoitych rodziców dziecka niż bandytów i sąd ma taaaki sukces... Całkiem jak u nas...
        • lisciasty_pl Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 16:43
          Facet jest np. artystą malarzem który zarabia 15 tys. euro na miesiąc i ma to udokumentowane. Do tego koszty rehabilitacji i inne drobne pierdółki i się uzbiera, co w tym szokującego?
          OC w życiu prywatnym kosztuje 3 skrzynki piwa na rok, a obejmuje nie tylko dziecko ale i dorosłego.
        • kamelia04.08.2007 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 22:37
          andaba napisała:

> Ale... czy wszyscy którzy uszkodzą kogoś jadąc po pijanemu, lub pobiją kogoś te
          > z otrzymują nakaz aby zapłacić takie horrendalne odszkodowania? Kwota jest kosz
          > marna, rozumiałabym kilkaset euro, a nie tyle - mają sprzedać cały dobytek (o i
          > le w ogóle tyle mają) żeby zapłacić za dziecko które wjechało na faceta?

kilkaset euro, konkretnie 700, to kosztowal podjazd karetki po mojego meza na parking przy autostradzie nw DE, odholowanie go do szpitala, sprawdzenie czy nie dostal zawalu i inne badania, podanie kroplowki i wypuszczenie go za 3 godziny.
          Moja corka jak trzepnela czolem o ostro zakonczony zawias drzwi (drzwi byly zdjete), to zszycie tej rany oszacowana na 110 euro. Corka dostala narkoze, zalozono 2 szwy, 15-20 minut i po robocie.

Moja matka jak zlamala reke w nadgarstku, to rehabilitacja ja kosztowala duzo wiecej jak kilkaset euro, a i tak odczuwa nadal, ze reka byla zlamana.

W medycynie koszty sa horrendalne, tam zasadzono nie tylko odszkodowanie, ale i zadoscuczynienie
    • czajkax2 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 15:13
      kota_marcowa napisała:
      słusznie rodzice bachorka muszą zapłacić?

Rodzice bachorka to nie wiem, ale rodzice tego dziecka to tak, powinni zaplacić. Tylko suma wydaje mi się zbyt wysoka.
      • jamesonwhiskey Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 15:30
        to mamusie z "zywymi dziecmi" sie poubezpieczajcie przed wyjazdem na wakacje
        bo sadzac po wpisach jeden maly wypadek i bankrutacja calej rodziny
    • ib_k Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 22:41
      dlaczego bachorka??
      tak powinni zapłacić, to nie jest wygórowana kwota, od tego jest ubezpieczenie OC
    • czar_bajry Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 08.04.12, 22:46
      Drogie emamy co wy na to, słusznie rodzice bachorka muszą zapłacić?

Nie wiem czy słusznie czy też nie ale bardziej od słuszności wyroku zastanawia mnie czemu aż tak nie lubisz tego dziecka?
    • bezpocztyonline Ale dlaczego "bachorka"? 08.04.12, 22:57
      Dziewczynka jak dziewczynka. Rozpędziła się na rolkach? A może droga była w dół? Złapała przechodnia, by się zatrzymać w miarę bezpiecznie? Każdy będąc w jej sytuacji by tak zrobił.
      Przechodzień został połamany? No został.

A może był to starszy człowiek? Konsekwencje złamań u starszych ludzi mogą być daleko bardziej niebezpieczne niż tylko unieruchomienie ręki na kilka tygodni.
      Mogą się nawet skończyć śmiercią.

Nawet jeśli przechodzień nie był wiekowy, to i tak konsekwencje złamania mogły być w pełni uzasadniające takie odszkodowanie.

Moim zdaniem nie "rozwydrzony bachor", ale rodzice zapłacić powinni i przy tym cieszyć się, że córkę mają - żywą, zdrową i całą. Bo mogła się ta sytuacja całkiem inaczej skończyć.
    • moni692 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 09.04.12, 15:24
      Slusznie.
      Z tego powodu ja mam OC na sume okolo 2 milionow euro.
      Nigdy nie wiadomo co sie moze stac, a i ja na miejscu staruszka chcialabym miec pewnosc ze w razie czego bede miala najlepsza opieke i zadoscuczynienie.
    • ola33333 Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 09.04.12, 20:11
      Facet mial racje, ze sie domagal odszkodowania. A swoja droga to rodzina powinna miec ubezpieczenie odpowiedzialnosci cywilnej, wtedy nie mieliby problemu.
    • anorektycznazdzira Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 10.04.12, 04:06
      Słusznie. Zakładam, że skoro sąd wydał taki wyrok, to kwota też jest uzasadniona.
    • laminja Re: 10latka przewróciła przechodnia-odszkodowanie 10.04.12, 10:00
      słusznie. Moje dzieci i pies mają wykupione polisy OC. Koszt niewielki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka