Dodaj do ulubionych

Na jaki cel przekazaliście 1% podatku?

29.04.12, 22:22
Właśnie skończyłem wypełniać PIT (a jutro pewnie będę stał w US w najdłuższej kolejce świata). Co roku 1% przekazuję na ten sam cel - Fundację na Rzecz Ofiar Wypadków Komunikacyjnych. W tym roku ze wskazaniem na synów prof. Remigiusza Kaszubskiego, którego znałem w młodości. Znajomość była raczej pobieżna, ale kiedy usłyszałem o tragedii rodziny, chciałem chociaż w jakiś sposób wesprzeć jego chłopców. Tak piszę, w razie gdyby ktoś z Was nie miał pomysłu.

A Wy - na jaki cel przekazaliście 1%?
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:24
      do skarbu państwa
      • adellante12 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:27
        Na fundację walczącą o prawa ojców
      • bi_scotti Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:28
        U mnie to troche inaczej sie liczy ale domyslam sie, ze pytasz o donacje na rozne charities. Wspieram kilka pienieznie i w dwoch udzielam sie jako volunteer. Odpis podatkowy nie ma az takiego znaczenia - odkad moge (finansowo i czasowo), po prostu mi to dobrze robi, ze wspieram smile Bardzo egoistyczna przyjemnosc i satysfakcja.
        • anika772 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:33
          Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"
    • estragonka Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:35
      w tym roku na Laure
      • bi_scotti Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:44
        Przy okazji (sorry za "wykorzystanie" watku smile ), to jest opcja , ktora nie przynosi ZADNYCH ulg podatkowych ale daje mnostwo satysfakcji i poczucia, ze nasze wlasne pieniadze faktycznie zmieniaja czyjes konkretne zycie: www.kiva.org/
    • a.va Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:43
      Na koty.
    • kali_pso Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:43

Na leczenie jednego z moich uczniów.
    • wiecznie-zapominam-login Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:45
      hospicjum
    • beataj1 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:48
      Jak co roku - na koty.
    • dorek3 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:50
      Na szkołę STO do której chodzą moi chłopcy.
    • wimperga Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 22:59
      Jak co roku na chorego wcześniaka.
    • chloe30 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 23:00
      na zwierzaki
    • antyideal Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 29.04.12, 23:21
      Za PITa to ja sie wezme jutro..wink
      Na jedną z dzieciecych fundacji zamierzam
      • borys314 Re: 29.04.12, 23:24
        Jesteś hardkorem! wink
        • a.va Re: 29.04.12, 23:28
          Dlaczego? Ja też jutro i to nie z rana, bo z rana mam już inne plany...
          I tak co roku wink
          • borys314 kto jest największym hardkorem 29.04.12, 23:35
            To możecie się z Antyideal kłócić o to, która jest większym hardkorem.wink

A tak prawdę mówiąc, ja to zbyt oblatany w podatkach nie jestem i musiałem się konsultować telefonicznie z kolegą, który jest doradcą. Gdyby nie to, to bym pewnie w kolejce w US wypełniał.wink
            • a.va Re: kto jest największym hardkorem 29.04.12, 23:54
              Hmmm, mam duże szanse na podium największych hardkorów, bo w zeszłym roku 30 kwietnia po południu zorientowałam się, że gdzieś zagubiłam PIT z pracy i dzwoniłam do księgowej, żeby mi przysłała mailem kopię, bo się nie rozliczę. Pomijam już, że w pierwszym roku pracy rozliczyłam PIT 3 dni po terminie i w dodatku narobiłam błędów, a na wezwanie US zadzwoniłam, ze nie mogę przyjechać, bo mam dużo pracy, więc czy by nie dało się tego załatwić przez telefon big_grin (nie, teraz już bym tego nie zrobiła, to była naiwna niewinność młodości).

ALE okazało się, że jeszcze większym hardkorem jest mój partner, który co roku zabiera się za PIT-a 30 kwietnia ok. 19.00 i uspokaja mnie - daj spokój, dopiero 19, do północy jeszcze tyyyyle, czasu.
              • borys314 Re: kto jest największym hardkorem 30.04.12, 00:02
                > ALE okazało się, że jeszcze większym hardkorem jest mój partner, który co roku
                > zabiera się za PIT-a 30 kwietnia ok. 19.00 i uspokaja mnie - daj spokój, dopier
                > o 19, do północy jeszcze tyyyyle, czasu.

Aaa, bo Wy jesteście mądrzy i wypełniacie PIT w Internecie! Ja w tym roku też chciałem, ale zgubiłem zeszłoroczny, a bez podania jakichś tam danych z zeszłego roku nie można tego zrobić. Teraz obiecałem sobie, że zrobię kopię i w przyszłym roku nie będę stał w kolejce...

Ja w zeszłym roku złożyłem PIT po terminie - jakoś się nie zebrałem, żeby to zrobić na czas... I kolega doradca powiedział mi, żebym złożył też "czynny żal" - to takie pismo, które ma zapobiec nałożeniu kary przez US. Udało się. To tak podaję, w razie gdyby była Ci ta informacja kiedyś potrzebna.wink
                • a.va Re: kto jest największym hardkorem 30.04.12, 00:07
                  Nie, nie wypełniamy w necie, moje najdroższe słoneczko leci na całodobową pocztę (z własnej, nieprzymuszonej woli smile).
                  Net się ostatniego dnia zresztą nie sprawdza, łącza im siadają.
                  • borys314 Re: 30.04.12, 00:16
                    Rany, tyle lat te cholerne PIT-y składam, a nie wiedziałem, że można to wysłać pocztą! Co ze mną jest nie tak?! To chyba nie będę stał w kolejce, tylko pójdę śladem Twojego słoneczka.wink
                    • a.va Re: 30.04.12, 00:30
                      He he, no to witaj na nowej (pocztowej) drodze życia smile
                      Wzajemnie dzięki za przypomnienie o czynnym żalu (choć mnie ta forma odrzuca ze względu na nazwę, co to ma być, ku..., może jeszcze powinnam urzędnikowi ogródek skopać w ramach przeprosin?!).
                      • borys314 Re: 30.04.12, 00:36
                        > (choć mnie ta forma odrzuca ze względu na nazwę,

No właśnie! Mnie też ta nazwa zadziwiła! Jakbym do spowiedzi szedł i bić się w piersi musiał. A że jestem z niewierzącej rodziny i nawet chrzczony nie byłem, składanie czynnego żalu mogło być jedynym sakralnym momentem w moim życiu.wink

> co to ma być, ku..., może jeszcze powinnam urzędnikowi ogródek skopać w ramach
                        > przeprosin?!).

Antyideal niżej oferowała strip-tease, więc Ty możesz kopać ogródek.wink Ja bym chyba prędzej wykonał strip-tease...
                • antyideal Re: kto jest największym hardkorem 30.04.12, 00:10
                  Niezle, niezle.
                  Ja dopiero dzis wieczorem otworzylam szara koperte od pracodawcy, ktora przez kilka miesiecy przekladałam z kąta w kąt jak wyrzut sumienia i sprawdzilam czy jest w niej to co powinno byc, czyli pit do rozliczenia. Jest, uff.
                  A co jeszcze jutro nawywijam przy tworzeniu PITa tego nie wie nikt, wiec mysle, ze mam nadal szanse w wyscigu na najwiekszego hardkora wink
                  • borys314 czynny żal 30.04.12, 00:14
                    No to czekamy jutro na relację!wink

Pamiętaj, że w razie czego zawsze zostaje czynny żal.big_grin Niezmiernie mnie śmieszy ta nazwa, kojarzy mi się z kościołem. I nawet czułem jakąś podniosłość, kiedy składałem to pismo w US.wink
                    • antyideal Re: czynny żal 30.04.12, 00:18
                      Zrobie co zechcą, nawet strip-tease, byle nie dowalali mi tych paru tysiecy, podobno??, kary wink
                      • borys314 Re: czynny żal 30.04.12, 00:21
                        > Zrobie co zechcą, nawet strip-tease,

Oj, nie rzucaj słów na wiatr, bo jeszcze Cię ktoś pociągnie do odpowiedzialności.wink

> byle nie dowalali mi tych paru tysiecy, podobno??, kary wink

Już nie pamiętam, jaka to dokładnie kara. Nie wiem, czy się nie mylę, ale chyba naliczają to w proporcji do dochodów.
                        • antyideal Re: czynny żal 30.04.12, 00:27
                          Nie wiem wlasciwie. Byc moze ten kto mnie kiedys straszyl tą wielką karą chciał mnie zmotywowac. Ale, jak widac , nie wyszlo musmile
        • antyideal Re: 29.04.12, 23:28
          Wiem! przeciez mówiłam, ze jestem mistrzem w pro..pro...jak to było ??smile
          • borys314 Re: 29.04.12, 23:31
            Prokrastynacji! big_grin
            • antyideal Re: 29.04.12, 23:34
              Zartowalam, juz pamietam tongue_out
    • jolunia01 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 00:31
      W tym roku WWF, wcześniej inne "zwierzowe".
    • anorektycznazdzira Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 00:38
      na hospicjum.
      • toxicity1 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 00:54
        Hospicjum.
        • mamaemmy Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 01:14
          na Adę Przydatek.Kilka osób z mojej rodziny-tak samo.
          Miała wypadek nie ze swojej winy-jak szła w wieku 15 lat na pierwsza w zyciu randkę.W tamtym roku wzruszył mnie jej tata,który poswieca czesc swojego zycia i chodzi wszędzie proszac o ten 1 %..
          Dzieki rehabilitacji-coraz z nią lepiej,rok temu i teraz to niebo i ziemia!
    • kropkaa Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 02:10
      Jak zwykle od kilku lat: Fundacja Rodzić po Ludzku.
      • paartycja Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 06:15
        ja co roku na zwierzaki ale w tym się wyłamałam i dałam 1% Amelce
    • mancipi Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 08:06
      ja na goldeny-dzięki sadosi
      M na Krajowy Fundusz na rzecz dzieci, którego lata temu sam był beneficjentem, a udział w programach funduszu zaowocował tym, że teraz ten 1% jest baaardzo chojny
      • mysiam Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 08:25
        fundacja Iskierka-pomoc dla dzieci z chorobą nowotworową
      • sadosia75 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 14:31
        Oooo super! Dziękuję pięknie w imieniu goldenów smile
    • wuika Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 08:27
      Na internetową znajomą, cierpiącą na stwardnienie rozsiane. Koszty sensownego leczenia wynoszą kilka tysięcy zł, myślę, że każdy worek złotówek, nawet mały, nieco jej pomaga.
      • marzeka1 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 09:09
        Na koleżankę syna z jego byłej szkoły, choruje na białaczkę, jest pod opieką fundacji "Zdążyć z pomocą"- drugi rok na ten sam cel wpłacam.
    • mood_indigo Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 09:10
      Na córeczkę znajomego.
    • szanowna_pani Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 09:27
      Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą". Cel szczegółowy - dziecko sąsiadów, roślinka po szczepieniu.
    • guderianka Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 09:35
      Dla córeczki koleżanki
    • kocianna Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 09:38
      Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, cel szczegółowy: klub absolwenta w Helenowie.
      To takie miejsce, gdzie dorosłe osoby niepełnosprawne niezdolne do samodzielnego życia mogą coś fajnego robić.

Gdyby nie było TPD, 1% poszedłby na www.spotkaniamalzenskie.pl
      • super-mikunia Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 09:54
        niezmiennie na SPOJRZENIE
    • ryza_malpa1 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 10:44
      Nie stój w kolejce w skarbowym, wyślij pocztą poleconym....Ja dałam na jeże.
      • femme-fatale Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 18:45
        Ja też na jeże smile
    • hellulah Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 11:04
      PIT przez Internet. Już dostaliśmy zwrot podatku tongue_out

1% na zaprzyjaźnioną organizację, zajmującą się działalnością kulturalną i pro-społecznościową.
      • ledzeppelin3 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 11:16
        Centrum Zdrowia |Dziecka, każde z naszych dzieci się tam przez jakiś czas leczyło, o dziwo- CAŁKOWICIE ZA DARMO :p
      • uczula Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 11:18
        zdazyc z pomoca , na Amelke Bajk - juz chyba 3 x z rzedu.
        Walczy z bialaczka szpikowa...
        • best_bej Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 13:45
          na ZHP
        • mariken też na Amelkę :-) 30.04.12, 17:02
          moze uda się stworzyć namiastkę przedszkola w domu?
    • 22marysia Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 13:21
      jeszcze raz przeczytalaam:
      synowie rmeinka maja juz fundacje??

niezla buta, normnlie krol umar z lekarkauncertain
      • borys314 Re: 30.04.12, 19:43
        Wiem, że nie powinienem odpisywać na ten post w imię zasady "nie karmić trolla", ale trudno mi przejść do porządku dziennego nad faktem, że ktoś może wypisywać takie podłości, choćby i anonimowo.

> jeszcze raz przeczytalaam:
        Przeczytałaś jeszcze raz, a znowu bez zrozumienia. Fundacja dla Ofiar Wypadków Komunikacyjnych istnieje od lat, nikt jej specjalnie dla tych chłopców nie zakładał - ale można ich wskazać jako beneficjentów donacji.

I obojętnie, co myślisz o RK i jego żonie (choć ja wiem, że RK był prawym człowiekiem), ich synów spotkała straszna tragedia - jednego dnia stracili oboje rodziców i brata, a sami wymagają rehabilitacji po wypadku. Nie wiem, jak możesz tego nie widzieć.
    • sadosia75 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 14:30
      Na zwierzęta.
      • asiara74 Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 17:03
        hospicjum w moim mieście
      • desacratrix Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 21:34
        Też, konkretnie na fundację Emir.
    • gardenia_nowak Re: Na jaki cel przekazaliście 1% podatku? 30.04.12, 20:36
      Rozliczam się z mężem i od zeszłego roku postanowiliśmy wybierać na zmianę (bo wcześniej na Psiego Anioła). Poprzednio maż wybrał Wikipedię w tym roku ja Fundację Mama Podatek rozliczony przez net już w marcu i teraz kilka dni temu przyszedł zwrot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka