Dodaj do ulubionych

oc- odszkodowanie

13.08.12, 15:33
Mój brat stwierdził, ze rzeczoznawca zbyt nisko wycenił koszt naprawy mojego samochodu i powinnam sie odwoływac. Z waszego doświadczenia, czy takie odwołanie ma sens, jest szansa na uzyskanie wiekszego odszkodowania, o ile to przedłuza cały proces?
Obserwuj wątek
    • bri Re: oc- odszkodowanie 13.08.12, 15:48
      Moim zdaniem ma to sens i często jest skuteczne, tyle, że nigdy nie robiłam tego sama - kłócił się zakład naprawczy, któremu zleciłam likwidację szkody.
    • irima2 Re: oc- odszkodowanie 13.08.12, 15:48
      Z mojego doświadczenia kompletnie nie opłaca się brać odszkodowania wyliczonego przez rzeczoznawcę. Mi szkodę wycenili na 1200 zł. Oddałam samochód do warsztatu, oświadczyłam że rozliczam się bezgotówkowo i w warsztacie wystawili fakturę na ok. 7 tys.
      Jeżeli masz szkodę całkowitą i nie masz wyboru to oczywiście, że się odwołuj. TU zawsze próbują z małą kwotą, bo a nuż przejdzie.
      • asiula1306 Re: oc- odszkodowanie 13.08.12, 16:16
        Jeżeli chciałabym mieć zrobiony samochód porządnie to mam do wstawienia tylną szybę i trzy elementy do lakierowania, klapa, zderzak, tylny błotnik, rzeczoznawca wycenił mi to na 1500 zł, motywując tym , ze samochód nie ma zbyt dużej wartości( w tej chwili jakieś 3-3,5 tyś), bo to 97 rocznik ale samochód jest spory to i elementy do pomalowania duże(mondeo kombi), to co bym musiała teraz zrobić żeby się odwołać albo ewentualnie tak jak ty odstawić po prostu do warsztatu?Dzwonić na infolinię, czy lepiej od razu pismo napisać?Czy w ogóle mogę coś zrobic jeżeli podpisałam papierek o ugodzie kosztorysowej?
        • asiula1306 Re: oc- odszkodowanie 14.08.12, 16:46
          może ktoś coś jeszcze pomoże smile
          • velluto Re: oc- odszkodowanie 14.08.12, 21:35
            wygoogluj sobie rzecznika praw ubezpieczonych, jest darmowa infolinia z dyżurującymi prawnikami, podpowiedzą co i jak napisać.

standardem jest przesyłanie pierwszej wyceny w minimalnej wysokości, TU liczą że połowa klientów się na to skusi. Odwołanie zazwyczaj podnosi wycenę o dobre 30%. Nawet przy szkodzie całkowitej warto się poszarpać.
    • kol.ja Re: oc- odszkodowanie 15.08.12, 11:25
      to trwa do ok miesiąca np w PZU.
      Odwołuj się! nie czekaj na wypłatę tak niskiego odszkodowania.
      ja dostałam 40% więcej po odwołaniu.
      Napisałam ze wezmę sobie rzeczoznawcę który mi wyceni samochód uczciwie., Skoro wycena mojego samochodu wyszłą 50% mneiej (rynkowa)po stłuczce, a jakbym oc chciała płacic to wycena jakoś 50% wyższa. Na to sie powołalam. Opisz że częsci droższe, ze naprawa wyjdzie droższa.
    • dartanians Re: oc- odszkodowanie 30.08.12, 18:07
      Należało by się dokładniej temu przyjrzeć. Pracuję dla kancelarii prawnej specjalizującej się w odszkodowaniach. Jesteśmy liderem na rynku, mamy największe doświadczenie i uzyskujemy największe odszkodowania. Proszę nie zwlekać i pisać do mnie na maila dartanians@wp.pl Ma Pani szansę na odzyskanie należnego odszkodowania. Ubezpieczyciele zaniżają szkody wiedząc, że poszkodowany nie ma bladego pojęcia ile mu się należy. Nie bierzemy pieniędzy z góry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka