Dodaj do ulubionych

Tripacel a infanrix

12.02.13, 15:40
jutro mam zaszczepić mojego 6-latka na ksztusiec, tężec, błonnicę i powiedzieli mi, że teraz szczepią infanrixem zamiast Tripacelu. Czy jest jakaś różnica między tymi szczepionkami, która według Was jest lepsza w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Tripacel a infanrix 12.02.13, 16:12
      Infanrix jest najnowoczesniejsza chyba na rynku. Natomiast lepsza ochrone przed krztuscem podobno daje szczepionka starej generacji, od ktorej juz sie odeszlo. Ale i powiklania po niej wieksze mozliwe, no i jest to preparat nieskojarzony, wiec lepiej infanrix.
      • solaris31 Re: Tripacel a infanrix 12.02.13, 23:04
        nie chodzi o to, czy skojarzony czy nie - zarówno tripacel jak i infanrix są szczepionkami acelularnymi, czyli nie mają pełnokomórkowego krztuścca i dlatego sa bezpieczniejsze. w wieku lat 6 dziecko powinno przyjąć szczepienie typu DTP i polio ale wg. kalendarza OPV, nie IPV jak w infanrixie - z infanrixem dostaje dodatkowo jeszcze hib, a to juz niepotrzebne.

ja szczepiłam tripacelem i imovaxem / inaktywowaną szczepionką na polio - zamiast aktywnej szczepionki doustnej/. ale z tego, co czytałam - podanie infanrixu nie będzie błędem.

zwykłego państwowego DTP nie podałabym dziecku żeby nie wiem, co uncertain
        • solaris31 Re: Tripacel a infanrix 12.02.13, 23:16
          no, to doczytałam więcej i usciślam poprzednia wypowiedź, bo nie jest ścisła. coś mi się nie zgadza - symbole szczepionek mi się nie zgadzają. infanrix jest typu DTPa, a szczepienie ma być typu DTaP.

w kalendarzu szczepień jest w 6 roku życia szczepionka typu DTaP, a nie DTPa - i chyba dlatego nie może być infanrix. chodzi o szczepionkę bezkomórkową.

są tez te nowe szczepionki, np. boostrix, które mają wszystkie składniki, czyli DTaP +IPV. nie wiem, jak ze skutkami ubocznymi, nie znam tej szczepionki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka