maesstra 17.04.13, 16:31 mam pytanie czy zawsze idziecie z przedszkolakiem do szatni i czekacie az się przebierze i pódzie do sali ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 16:50 tak, w przedszkolu do którego chodzi moje dziecko taki jest wymóg. dziecko ma być odprowadzone do sali przez rodzica lub opiekuna. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 16:59 A jak inaczej? U Was w szatni jest stale ktoś z opiekunów? U nas nie ma nikogo. Musiałabym zostawić dziecko całkowicie bez opieki, co więcej nikt nie wiedziałby o tym, że dziecko zostało przyprowadzone do przedszkola. Asystuję dziecku i przekazuję je nauczycielce. Od tego momentu ona sprawuje opiekę i jest odpowiedzialna za dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 17:17 Zawsze. W przedszkolu mojego dziecka jest taki wymóg - rodzice przekazują dziecko nauczycielowi. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: z reguly tak 17.04.13, 17:26 Odprowadzam dziecko do przedszkola, pomagam zdjac buty i kurtke a potem zalozyc kapcie. Kiedy wchodzimy wychodzi do nas jedna z opiekunek, zabiera przebrane dziecko do sali (moze etz pomoc sie przebrac jesli ja sie bardzo spiesze). Przy starszej praktykowalam czasami wstawienie na teren przedszkola i pozegnanie pzry bramce, panie wiedzialy ze w niektore dni zasadzie zaczynam prace 15 minut przed otwarciem przedszkola i nawet nie musialam prosic zeby ja przejeto. Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: z reguly tak 17.04.13, 17:45 u nas wprowadzili zasade w tym roku, ze nie wolno wchodzic w butach do budynku jak jest snieg. Nie chcialo mi sie tych butow zdejmowac wiec zegnalam sie z corka przy wejsciu do budynku. Dalej szla sama, nikt nigdy nie oponowal, ale ona ma 6 lat i idzie do szkoly w tym roku. U nas pare innych szesciolatkow mieszkajacych w poblizu przedszkola chodzi czasem samych bez rodzicow rano. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 17:55 że co? podjeżdżam samochodem, każę dziecku raz raz wysiadać i iść do przedszkola a ja z piskiem opon odjeżdżam do pracy a w statusie przedszkola nie ma coś o tym, że rodzic powinien dziecko przekazać opiekunom? a poza tym nie "odbijasz" karty? ludzie to mają pomysły... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:01 attiya, ale zwalniasz chociaz, czy gowniarz wyskakuje w biegu? Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:03 matrioszka, chyba nie załapałaś Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:27 A Ty? Jestes pewna ze zalapalas? Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:02 co to znaczy odbijać kartę w kontekście przedszkola? u nas też jest oczywiście obowiązek odstawienia dziecka do sali osobiście Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:29 W większości przedszkoli sa czytniki rejestrujące czas pobytu dziecka w placówce. Odbija sie albo kartą magnetyczną, albo wpisuje kod. Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:30 niektóre przedszkola opłaca się za godziny, które dziecko w nim przebywa...czyli wchodzisz- odbijasz karte i wychodzisz- także.... Odpowiedz Link Zgłoś
mood_indigo czytnik 18.04.13, 08:57 U nas jest czytnik, na którym "odbijamy" specjalne breloczki. Przy wejściu i wyjściu. W sensie - logujemy dziecko do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 17:55 Tak, dziecko przebrane odprowadza się u nas do sali. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 19:13 Nigdy. Odprowadzam młodą pod drzwi, macham łapką i znikam. Z tego co wiem to młoda sama się rozbiera (na co zresztą nalegam, bo nie ma powodu by robić to za nią/nadzorować tak proste rzeczy). Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 19:49 Tak. Powiem więcej - pomagam córce się przebrać. A potem siedzę z nią w szatni i czekam aż przyjdzie pani, bo często jesteśmy przed panią. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 20:06 to jeszcze zalezy w jakim wieku jest dziecko... U mnie tak to wyglada - wchodzimy do przedskzola, ide z 3-latkiem ktorego rozbieram a prawie 6-latek idzie sam. Zwykle z kims gada w szatni i jak "skoncze" z maluchem i ide do niego sie pozegnac to wciaz w tej szatni jest, choc czasem okazuje sie ze go jzu nei ma i ze wszedl do sali (sam). Kilkoro dzieci z najstarszej grupy jest podwozonych samochodem pod przedskzole i ida sami - moj starszy tez tak raz czy dwa mial (w dni kiedy sam szedl bez brata). No ale nasze przedskzoel jest w miare kameralne (w sumie nie wiecej niz 100 dzieci), nie ma pani woznej pilnujacej zeby nei wchodzic, rodzice moga do szatni wchodzic bez przeskzod. Przedszkoel niepubliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 20:39 Tak, niekoniczne asystuję w szatni bo czasami w holu rozmawiam z jakimś znajomym rodzicem ale czekam aż przyjdą przebrani i pójdą do sal, z tym że czekam aż czterolatek wejdzie do tej sali i zamknie za sobą drzwi. Siedmiolatka ma salę na górze i na górę wchodzi już sama, jak dzieci były młodsze to rodzic przez domofon informował nauczyciela że puścił dziecko na górę. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 20:48 Tak.Dopiero po odprowadzeniu so sali wychodze.Gdyby zniknal nikt by sie nie zorientowal przez caly dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:14 Tak, do tego się żegnamy i inne takie, żeby dziecko się nie czuło jak towar odstawiony do przechowalni. Odpowiedz Link Zgłoś
makahopsa Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:29 mam dwie córki w przedszkolu, szatnię mają osobną, więc nie idę do szatni ze starszą, tylko z młodszą. później idę z młodszą do szatni starszej, pomagam jej jak trzeba. i odstawiam po kolei do sal, mówiąc paniom dzień dobry Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:39 Boze jestem w szoku - co za glupie pytanie? Dziecko ponizej 5 lat puszczasz luzem pod przedszkolem albo w ogole samo do przedszkola? A jak ma sto warstw zimowych i potrzebuje pomocy? U nas tez jest wymog oddaia malucha pod opieke do sali - a jakby wyszlo za rodzicem bo mialo gorszy poranek? Dzis to jest dopiero dzien durnych watkow albo nieodpowiedzialnych mamusiek. Ja 11-latka dopiero od tego roku puszczam samego do szkoly - na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:35 tak,to nawet obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 22:04 Tak, dziecko jest odprowadzane przez rodzica do sali, tam wiesza tabliczke ze swoim imieniem a pani wpisuje dziecko na liste obecnosci. Potem rodzic wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 22:10 Tak, musimy się jeszcze przytulić, dać buziaki, powiedzieć miłe słowo, pomachać... Lubię, gdy mam rano czas i nie muszę poganiać małej w szatni. Nie zauważyłam, żeby dzieci same do przedszkola wchodziły. Są rodzice, którzy czytają ogłoszenia, oglądają rysunki, prowadzą pogaduszki, ale czekają aż dziecko się rozbierze i będzie gotowe pójść do sali. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 22:43 tak asystuje, bo muszę wejść z nim do sali i podpisać się na liście o której przyprowadziłam dziecko i tak dzień w dzień rano i po południu Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 23:10 Oczywiście. Dziecko to nie waliza, którą trzeba szybko upchać na półce w przechowalni i lecieć dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 08:47 Mam dwójkę dzieci, młodszemu muszę pomóc się przebrać. Starszy przebiera się sam. Tak więc siłą rzeczy asystuję i odprowadzam potem obydwóch do sali. Mniej więcej razem z nami przyjeżdża kolega straszego, którego mama zagląda do sali i mówi nauczycielce, ze zostawia syna w szatni i wychodzi. Nie uważam, żeby traktowała dziecko jak walizkę. Za pół roku i tak pójdzie do szkoły i będzie musiał sobie jakoś radzić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 09:36 Za pół roku i tak pójdzie do szkoły i będzie musiał s > obie jakoś radzić. A za piętnaście lat i tak pójdzie na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 09:41 Jeżeli ktoś nie ma czasu nawet żeby pożegnać się z własnym dzieckiem, i nie uczy dziecka, że należy się pożegnać z mamą, to to jest właśnie traktowanie malucha jak walizkę. Z walizką też nikt się nie żegna i nie wymaga pożegnania od niej. Zostawia i wychodzi. Tyle, że jeszcze bierze pokwitowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 09:52 Nikt nie pisze że się z dzieckiem nie żegna. Można się chyba pożegnać z dzieckiem, które ma na nogach buty a nie kapcie? Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 08:51 asystuję 1,5 roczniakowi, córka 3,5 lat rozbiera się sama. czasem przyjdzie po buziaka, czasem od razu leci do sali. ja tylko sprawdzam czy rzeczy wiszą w odpowiednim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
maesstra Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 10:51 dlaczego jak ktoś zada ogólne pytanie to od razu jest posądzany że tak robi??? Tak, oczywiście idę z dzieckiem do szatni. Jako 5 i 6 latek chodziłam sama do przedszkola po drugiej stronie ulicy, przebierałam się i szłam do sali, traumy nie mam, ale i za moich czasów byli rodzice którzy do 4 klasy dziecko prowadzali do klasy, zależy to pewnie od dziecka i samego rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
kufferrek Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 11:10 Tak. Pomagam mu się przebrać / sama go przebieram jeśli bardzo się spieszę. Potem daję buziaka a dziecko samo biegnie do sali. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 11:21 Oczywiście, zawsze pomagałam dziecku się przebrać i odprowadzałam do sali. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 11:24 Kiedy mój syn był w przedszkolu, wchodizłam z nim do szatni tylko w I grupie. Potem wchodziłam z nim tylko do korytarza przed szatnią, dawałam buzi i szedł sam (takie były wytyczne przedszkolne, do których sporo rodziców się nie stosowało). W szatni (korytarz + szatnia właściwa) dyzurowała zawsze przynajmniej jedna pani woźna i jej zadaniem było dopilnowac przebierania sie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś