Dodaj do ulubionych

czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szatni?

17.04.13, 16:31
mam pytanie czy zawsze idziecie z przedszkolakiem do szatni i czekacie az się przebierze i pódzie do sali ?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 16:50
      tak, w przedszkolu do którego chodzi moje dziecko taki jest wymóg. dziecko ma być odprowadzone do sali przez rodzica lub opiekuna.
    • z_lasu Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 16:59
      A jak inaczej? U Was w szatni jest stale ktoś z opiekunów? U nas nie ma nikogo. Musiałabym zostawić dziecko całkowicie bez opieki, co więcej nikt nie wiedziałby o tym, że dziecko zostało przyprowadzone do przedszkola. Asystuję dziecku i przekazuję je nauczycielce. Od tego momentu ona sprawuje opiekę i jest odpowiedzialna za dziecko.
      • valtho Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 17:17
        Zawsze. W przedszkolu mojego dziecka jest taki wymóg - rodzice przekazują dziecko nauczycielowi.
    • jak_matrioszka Re: z reguly tak 17.04.13, 17:26
      Odprowadzam dziecko do przedszkola, pomagam zdjac buty i kurtke a potem zalozyc kapcie. Kiedy wchodzimy wychodzi do nas jedna z opiekunek, zabiera przebrane dziecko do sali (moze etz pomoc sie przebrac jesli ja sie bardzo spiesze).
      Przy starszej praktykowalam czasami wstawienie na teren przedszkola i pozegnanie pzry bramce, panie wiedzialy ze w niektore dni zasadzie zaczynam prace 15 minut przed otwarciem przedszkola i nawet nie musialam prosic zeby ja przejeto.
      • ola33333 Re: z reguly tak 17.04.13, 17:45
        u nas wprowadzili zasade w tym roku, ze nie wolno wchodzic w butach do budynku jak jest snieg. Nie chcialo mi sie tych butow zdejmowac wiec zegnalam sie z corka przy wejsciu do budynku. Dalej szla sama, nikt nigdy nie oponowal, ale ona ma 6 lat i idzie do szkoly w tym roku. U nas pare innych szesciolatkow mieszkajacych w poblizu przedszkola chodzi czasem samych bez rodzicow rano.
    • attiya Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 17:55
      że co?
      podjeżdżam samochodem, każę dziecku raz raz wysiadać i iść do przedszkola a ja z piskiem opon odjeżdżam do pracy
      a w statusie przedszkola nie ma coś o tym, że rodzic powinien dziecko przekazać opiekunom?
      a poza tym nie "odbijasz" karty?
      ludzie to mają pomysły...
      • jak_matrioszka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:01
        attiya, ale zwalniasz chociaz, czy gowniarz wyskakuje w biegu?
        • fasol-inka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:03
          matrioszka, chyba nie załapałaś
          • jak_matrioszka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:27
            A Ty? Jestes pewna ze zalapalas?
        • mood_indigo przez okno! 18.04.13, 08:55
          wyrzuca go przez okno wink
      • fasol-inka Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:02
        co to znaczy odbijać kartę w kontekście przedszkola?

u nas też jest oczywiście obowiązek odstawienia dziecka do sali osobiście
        • mona_mayfair Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:29
          W większości przedszkoli sa czytniki rejestrujące czas pobytu dziecka w placówce. Odbija sie albo kartą magnetyczną, albo wpisuje kod.
        • kannama Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 18:30
          niektóre przedszkola opłaca się za godziny, które dziecko w nim przebywa...czyli wchodzisz- odbijasz karte i wychodzisz- także....
        • mood_indigo czytnik 18.04.13, 08:57
          U nas jest czytnik, na którym "odbijamy" specjalne breloczki. Przy wejściu i wyjściu. W sensie - logujemy dziecko do przedszkola smile
    • klubgogo Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 17:55
      Tak, dziecko przebrane odprowadza się u nas do sali.
    • dag_dag Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 19:13
      Nigdy. Odprowadzam młodą pod drzwi, macham łapką i znikam. Z tego co wiem to młoda sama się rozbiera (na co zresztą nalegam, bo nie ma powodu by robić to za nią/nadzorować tak proste rzeczy).
    • kerri31 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 19:28
      Tak
    • monika3411 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 19:49
      Tak. Powiem więcej - pomagam córce się przebrać. A potem siedzę z nią w szatni i czekam aż przyjdzie pani, bo często jesteśmy przed panią.
      • mysz1978 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 20:06
        to jeszcze zalezy w jakim wieku jest dziecko... U mnie tak to wyglada - wchodzimy do przedskzola, ide z 3-latkiem ktorego rozbieram a prawie 6-latek idzie sam. Zwykle z kims gada w szatni i jak "skoncze" z maluchem i ide do niego sie pozegnac to wciaz w tej szatni jest, choc czasem okazuje sie ze go jzu nei ma i ze wszedl do sali (sam).

Kilkoro dzieci z najstarszej grupy jest podwozonych samochodem pod przedskzole i ida sami - moj starszy tez tak raz czy dwa mial (w dni kiedy sam szedl bez brata). No ale nasze przedskzoel jest w miare kameralne (w sumie nie wiecej niz 100 dzieci), nie ma pani woznej pilnujacej zeby nei wchodzic, rodzice moga do szatni wchodzic bez przeskzod. Przedszkoel niepubliczne.
    • slonko1335 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 20:39
      Tak, niekoniczne asystuję w szatni bo czasami w holu rozmawiam z jakimś znajomym rodzicem ale czekam aż przyjdą przebrani i pójdą do sal, z tym że czekam aż czterolatek wejdzie do tej sali i zamknie za sobą drzwi. Siedmiolatka ma salę na górze i na górę wchodzi już sama, jak dzieci były młodsze to rodzic przez domofon informował nauczyciela że puścił dziecko na górę.
    • edelstein Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 20:48

Tak.Dopiero po odprowadzeniu so sali wychodze.Gdyby zniknal nikt by sie nie zorientowal przez caly dzien.
    • lauren6 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:14
      Tak, do tego się żegnamy i inne takie, żeby dziecko się nie czuło jak towar odstawiony do przechowalni.
    • makahopsa Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:29
      mam dwie córki w przedszkolu, szatnię mają osobną, więc nie idę do szatni ze starszą, tylko z młodszą. później idę z młodszą do szatni starszej, pomagam jej jak trzeba. i odstawiam po kolei do sal, mówiąc paniom dzień dobry smile
      • bergamotka77 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:39
        Boze jestem w szoku - co za glupie pytanie? Dziecko ponizej 5 lat puszczasz luzem pod przedszkolem albo w ogole samo do przedszkola? A jak ma sto warstw zimowych i potrzebuje pomocy? U nas tez jest wymog oddaia malucha pod opieke do sali - a jakby wyszlo za rodzicem bo mialo gorszy poranek? Dzis to jest dopiero dzien durnych watkow albo nieodpowiedzialnych mamusiek. Ja 11-latka dopiero od tego roku puszczam samego do szkoly - na rowerze.
    • foro-estupido Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 21:35
      tak,to nawet obowiązkowe.
    • podkocem Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 22:04
      Tak, dziecko jest odprowadzane przez rodzica do sali, tam wiesza tabliczke ze swoim imieniem a pani wpisuje dziecko na liste obecnosci. Potem rodzic wychodzi.
    • ga-ti Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 22:10
      Tak, musimy się jeszcze przytulić, dać buziaki, powiedzieć miłe słowo, pomachać... Lubię, gdy mam rano czas i nie muszę poganiać małej w szatni.

Nie zauważyłam, żeby dzieci same do przedszkola wchodziły. Są rodzice, którzy czytają ogłoszenia, oglądają rysunki, prowadzą pogaduszki, ale czekają aż dziecko się rozbierze i będzie gotowe pójść do sali.
      • olewka100procent Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 22:43
        tak asystuje, bo muszę wejść z nim do sali i podpisać się na liście o której przyprowadziłam dziecko i tak dzień w dzień rano i po południu sad
        • hanna26 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 17.04.13, 23:10
          Oczywiście.
          Dziecko to nie waliza, którą trzeba szybko upchać na półce w przechowalni i lecieć dalej.
    • irima2 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 08:47
      Mam dwójkę dzieci, młodszemu muszę pomóc się przebrać. Starszy przebiera się sam. Tak więc siłą rzeczy asystuję i odprowadzam potem obydwóch do sali. Mniej więcej razem z nami przyjeżdża kolega straszego, którego mama zagląda do sali i mówi nauczycielce, ze zostawia syna w szatni i wychodzi. Nie uważam, żeby traktowała dziecko jak walizkę. Za pół roku i tak pójdzie do szkoły i będzie musiał sobie jakoś radzić.
      • hanna26 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 09:36

Za pół roku i tak pójdzie do szkoły i będzie musiał s
        > obie jakoś radzić.

A za piętnaście lat i tak pójdzie na studia. wink
        • hanna26 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 09:41
          Jeżeli ktoś nie ma czasu nawet żeby pożegnać się z własnym dzieckiem, i nie uczy dziecka, że należy się pożegnać z mamą, to to jest właśnie traktowanie malucha jak walizkę. Z walizką też nikt się nie żegna i nie wymaga pożegnania od niej. Zostawia i wychodzi. Tyle, że jeszcze bierze pokwitowanie.
          • irima2 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 09:52
            Nikt nie pisze że się z dzieckiem nie żegna. Można się chyba pożegnać z dzieckiem, które ma na nogach buty a nie kapcie?
    • esr-esr Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 08:51
      asystuję 1,5 roczniakowi, córka 3,5 lat rozbiera się sama. czasem przyjdzie po buziaka, czasem od razu leci do sali. ja tylko sprawdzam czy rzeczy wiszą w odpowiednim miejscu.
    • maesstra Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 10:51
      dlaczego jak ktoś zada ogólne pytanie to od razu jest posądzany że tak robi???
      Tak, oczywiście idę z dzieckiem do szatni.
      Jako 5 i 6 latek chodziłam sama do przedszkola po drugiej stronie ulicy, przebierałam się i szłam do sali, traumy nie mam, ale i za moich czasów byli rodzice którzy do 4 klasy dziecko prowadzali do klasy, zależy to pewnie od dziecka i samego rodzica.
    • kufferrek Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 11:10
      Tak. Pomagam mu się przebrać / sama go przebieram jeśli bardzo się spieszę. Potem daję buziaka a dziecko samo biegnie do sali.
    • triss_merigold6 Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 11:21
      Oczywiście, zawsze pomagałam dziecku się przebrać i odprowadzałam do sali.
    • ewa_mama_jasia Re: czy zawsze asystujecie przedszkolakowi w szat 18.04.13, 11:24
      Kiedy mój syn był w przedszkolu, wchodizłam z nim do szatni tylko w I grupie. Potem wchodziłam z nim tylko do korytarza przed szatnią, dawałam buzi i szedł sam (takie były wytyczne przedszkolne, do których sporo rodziców się nie stosowało). W szatni (korytarz + szatnia właściwa) dyzurowała zawsze przynajmniej jedna pani woźna i jej zadaniem było dopilnowac przebierania sie dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka