Dodaj do ulubionych

Jaką książkę aktualnie czytacie?

30.06.13, 19:06
Albo jaką właśnie skończyliście? ( + poproszę ultrakrótką recenzję)

Szukam inspiracji na wakacje wink
Obserwuj wątek
    • szmytka1 autorka Anna Ikeda 30.06.13, 19:27
      https://3.bp.blogspot.com/-qz3muGsVltw/T-640RV5S6I/AAAAAAAABmw/V21AGzr_u00/s260/cover1.jpg

Obrazek jest aktywny, polecam zajrzeć. książka napisana na podstawie bloga, dużo lepiej się czyta niz bloga, jakoś przyjemniej i jest moim zdaniem ciekawsza. Opisuje życie autorki na japońskiej prowincji.
      • morgen_stern Re: autorka Anna Ikeda 30.06.13, 20:23
        Oj! Coś dla mnie, dzięki wink
      • barefoot_duck Re: autorka Anna Ikeda 30.06.13, 20:39
        Dla mnie też. Biorę smile
    • wuika Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 19:33
      "Gamedec Czas silnych istot 01" suspicious
      • yenna_m Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 23:19
        dobra jesteś smile
        ja przy trzecim Gamedecu odpadłam big_grin
        • wuika Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 08:57
          A co. Jak szaleć, to szaleć smile (4 była kul, przy 2 się zdziwiłam: jak to, to nie ma rozwiązania co rozdzialik? wink )
    • loola_kr Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 19:40
      Po skończeniu ksiązek Cherezińskiej ("Saga Sigrun", "Ja jestem Halderd ", "Gra w kości", "Korona śniegu i krwi") przeczytałam "Śmierć w Breslau" Krajewskiego i teraz się zastanawiam czy czytać "Koniec świata w Breslau" czy zmienić kilmat smile - planowałam Murakamiego, ale podpatrzę jeszcze tu w wątku.
    • bisuneh Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 19:51
      https://www.wielkalitera.pl/www-data/_photo/pozycja/rok-na-majorce-390.jpg
    • amoreska Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 19:55
      ja czytam teraz to:
      https://merlin.pl/Cudza-maska_Aleksandra-Marinina,images_product,3,978-83-7747-846-2.jpg
    • mynia_pynia Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:06
      Czytam Zbrodnie i Karę, przeczytałam chwilę temu Annę Kareninę - ale w sumie nie wiem nad czym ten zachwyt bo Droga przez Mękę jest fajniejsza, następna w kolejności Grona Gniewu.
      • angazetka Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 10:12
        A cóż to za seria klasyków? wink
    • nangaparbat3 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:16
      Zbrodnie robali - dostalam na Dzień Matki. O robakach, insektach, pająkach, zwlaszcza tych, co na nas pasozytują albo trują. Smakowite.
    • morgen_stern Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:22
      https://img545.imageshack.us/img545/3587/7yod.jpg

"Czarny ogród" Małgorzaty Szejnert, o historii katowickiego Giszowca. Bardzo ciekawe i urocze, ale to chyba dla zainteresowanych tematem smile
      • angazetka Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 10:12
        Wspaniała książka, zachwycona byłam smile Zresztą w ogóle autorkę bardzo cenię.
    • podkocem Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:26
      Aktualnie czytam:
      Domowe narodziny. Fanaberia szaleńców czy powrót do normalności?
      ale to specyficzna tematyka i nie każdego interesuje tongue_out
    • stara.kociara Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:26
      Katarzyna Pawlak "Za Chiny ludowe" - reporterskie miniaturki z pobytu autorki w Chinach. Lekkie, dobrze napisane, ale płytkie - tzn. nie mam wrażenia, że czegoś się o Chinach dowiedziałam, ot, kilka obrazków.
      • wioskowy_glupek Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:32
        Pieśń Lodu i Ognia - czyli popularna Gra o Tron wink "Taniec ze Smokami" Tom 2
    • w_cieniu_akacji Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:36
      https://finlandia.2taj.net/images/literatura/pod_wiatr.jpg

Sensacja w mrocznym skandynawskim klimacie
      • shan_sa Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:44
        merlin.pl/Matrioszka-Rosja-i-Jastrzab_Maciej-Jastrzebski/browse/product/1,1262032.html?gclid=COuyw_G3jLgCFYO23godvx8AUQ
        Matrioszka, Rosja, Jastrząb - Macieja Jastrzębskiego
    • barefoot_duck Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 20:47
      Pearl S. Buck - Łaskawa ziemia (w starszych tłumaczeniach "Błogosławiona ziemia").
      https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/34000/34474/352x500.jpg
      Jestem dopiero na początku, ale wiem, że książka mi się spodoba. Czytałam już wiele tytułów tej autorki. To historia Wanga Lu, jego rodziny i jego miłości do ziemi. To też piękny obraz feudalnych jeszcze Chin, chińskiej kultury i mentalności.
      Generalnie lubię te klimaty, kupuje wszelką beletrystykę z akcją dziejącą się w Chinach bądź Japonii. Lisa See przerobiona od góry do dołu, teraz zostało mi kilka książek Pearl Buck.
      • thaures Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 21:00
        Obecnie "Jeźdźca miedzianego"
        lubimyczytac.pl/ksiazka/41741/jezdziec-miedziany
    • guderianka Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 21:04
      Psze bardzo
      Johan Theorin "Smuga krwi' s. 371, przedwczoraj skończyłam "Zmierzch' tegoż autora. Rewelacyjne kryminały z ciekawą fabulą, opisami postaci i przyrody, zakończenie "Zmierzchu' mnie zaskoczyło-co się rzadko zdarza. "Smuga' też wciąż interesuje bo nie wiem co dalej i dalej wink Podobają mi opisy przeżyć wewnętrznych, bardzo prawdziwe, szczegóły które zna się tylko z przeżyć , bo nie da rady ich opowiedzieć..warto wink
    • butterfly_33 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 21:07
      Obecnie czytam Cobena. Gustuje w dobrch kryminalach. Jedna z lepszych ksiazek jakie przeczytalam to "Ulubione rzeczy" Boltona. Super ksiazka. Jesli ktos lubi taki gatunek. Polecam!!!!!
      • kropkacom Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 21:14
        > Obecnie czytam Cobena. Gustuje w dobrch kryminalach.

A konkretnie co czytasz tego autora? Jeśli jakaś nowość to poproszę o małą recenzję smile
        • dlania Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 21:22
          4 tom "Pana Lodowego Ogrodu" - boże, jak mnie wkurza ta saga, kilka tysięcy stron drogi przez mękę wraz z bohaterem, nikt nie wie o co chodzi, pokręcone to jak słuchawki od empetrójki, flaki sie leją, same wstrętne potwory dookoła, jeszcze tylko 400 stron i KONIEC, uff. Podsumowując: polecamwink
          I równolegle cos o wojenno-zesłaniowych losach polskiej rodziny, ale kiepskawe, więc nie polecam (mimo wstepu pisanego przez Normana Davisa).
          • wuika Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 09:00
            Miałam tak samo. Ale tak w 1/3 ostatniego tomu musiałam sobie zrobić przerwę na miesiąc, bo już mnie ciężka cholera brała - niech się coś dzieje, gdzie jakieś wyjaśnienia? Dawać mi tu wyniki bitew! suspicious Czytałam cięgiem 1-2-3-4, bo ja taki leń jestem i wolę całe serie ciurkiem (ew. z przerwami), a nie, że czytam i czekam milion pięćset lat na kolejną część.
      • lafiorka2 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 12.07.13, 14:52
        butterfly_33 napisała:

> Obecnie czytam Cobena.

kocham Cobena całym sercem smile
        już wszystko co mogłam przeczytałam...jak idę do empiku to dostaje spazmów,bo zaraz chciała bym mieć najnowsze i wszystkie jego książki smile
    • dzika41 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 21:59
      https://files.students.ch/thumbnails/590x332/b/2012/02/14/amerykanskazona.jpg

lubimyczytac.pl/ksiazka/67643/amerykanska-zona
      Świetna!
    • sadzia87 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 22:04
      Grzesiuk, pięć lat kacetu. niedawno skończyłam, jestem pod wrażeniem.
    • joanna.pio Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 22:21
      Aktualnie wchłaniam Cobena, jak leci, z pobliskiej biblioteki - wszystkie pozycje, jakie mają na stanie. Lubię kryminały, jego pióro mi odpowiada (choć seria z Myronem Bolitarem jakaś słabsza mi się wydaje).
      Ale odkryciem roku jest - póki co - Katarzyna Bonda - świetne pióro, polecam gorąco!
      • anel_ma Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 22:43
        Witches Abroad - T. Pratchetta smile
        5 razy czytałam po polsku, w końcu sięgnęłam po oryginał
        uwielbiam Świat Dysku smile
      • lafiorka2 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 12.07.13, 14:53
        joanna.pio napisała:

> Aktualnie wchłaniam Cobena, jak leci, z pobliskiej biblioteki - wszystkie pozyc
        > je, jakie mają na stanie. Lubię kryminały, jego pióro mi odpowiada (choć seria
        > z Myronem Bolitarem jakaś słabsza mi się wydaje).
        > Ale odkryciem roku jest - póki co - Katarzyna Bonda - świetne pióro, polecam go
        > rąco!
        >
        serię z Myronem uwielbiaaam smile
    • princy-mincy Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 22:55
      Z powodu przymusowego lezakowania w ostatnim tygodniu przeczytałam:
      1. IV cześć Pana Lodowego Ogrodu Grzedowicz, nie ma sensu czytać jesli nie czytało sie trzech poprzedńich części i nie lubi sie tego gatunku.
      2 Irena- duet Kalicinska i Grabowska- miłe czytadlo w sam raz, jesli sie oczekuje lekkiej lektury bez wspinania sie na wyżyny intelektualne
      3. Paradyzja, Zajdel
      4. Cylinder van Troffa, Zajdel

Zajdel jest klasa sama w sobie i geniuszem polskiej sf, zwlaszCza nurtu fantastyki socjologicznej. Klasyka gatunku polskiego, szok, ze gość pisał to tyle lat temu a wciąż te wizje sa tak fascynujące. Wplatańie analogii do ówczesnego systemu- mistrzostwo swiata!
    • yenna_m Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 23:19
      https://merlin.pl/Sekret-hiszpanskiej-pensjonarki_Eduardo-Mendoza,images_big,21,978-83-240-2387-5.jpg
      • yenna_m Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 18:19
        skończyłam Pensjonarkę, zaczęłam

https://merlin.pl/Awantura-o-pieniadze-albo-zycie_Eduardo-Mendoza,images_product,11,978-83-240-2362-2.jpg

a potem będzie

https://merlin.pl/Walka-kotow_Eduardo-Mendoza,images_product,17,978-83-240-2275-5.jpg

i kolejne podejście do
        https://merlin.pl/Trylogia-husycka-Tom-1-3_Andrzej-Sapkowski,images_product,31,978-83-7054-199-6.jpg
    • dziennik-niecodziennik Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 30.06.13, 23:20
      Życie i śmierć Anny Boleyn oraz biografię królowej Bony po raz kolejny big_grin
    • lykaena Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 00:53
      "Narrenturm" Sapkowskiego.
      I autentycznie jestem pod wrażeniem.
      Pierwsza książka Sapkowskiego.
      Do tej pory uważałam go za autora książek dla pryszczatych gimnazjalistów z pierwszym wąsem.
      Naiwnych i pełnych bzdur wszelakich.
      Zwracam honor wink
      • hellulah Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 15:37
        Dobrze, że zwracasz honor, a przede wszystkim dobrze, że zauważyłaś, iż nie osądza się tekstów nie mając z nimi nic wspólnego.

Sagę wiedźmińską też polecam, każdy wyczyta z niej tyle, na ile go stać; jeśli tak dystansujesz się od pryszczatych gimnazjalistów, tym lepiej - dostrzeżesz w tych tekstach sporo oj sporo intertekstualnych smaczków i prawdziwych, głębokich treści.
      • yenna_m Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 18:16
        boszsz, zaczęłam pierwszy tom i odstawiłam
        po pierwszym rozdziale się nie wciągnęłam

znów spróbuję, gdy rozliczę się z Mendozą
    • rosapulchra-0 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 01:07
      amoreska napisała:

> Albo jaką właśnie skończyliście?
      The Help w oryginale, więc wolno mi to idzie.

( + poproszę ultrakrótką recenzję)
      Polecam. Film również.
      >
      > Szukam inspiracji na wakacje wink
      • pina_colada88 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 01:38
        "Kolor bursztynu" Hanny Cygler

https://www.rebis.com.pl/rebis/import/books/K5928/coverbig.jpg
      • white.orchid Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 12.07.13, 14:42
        > ( + poproszę ultrakrótką recenzję)
        > Polecam. Film również.

Książki nie czytałam, ale film ("Służące") mogę polecić jak najbardziej.
        www.filmweb.pl/film/S%C5%82u%C5%BC%C4%85ce-2011-567127
        • anika772 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 12.07.13, 14:53
          Książka jest świetna!
    • vocativa Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 03:15
      "Dziecko z chmur". Dwie kobiety opisują jak one i ich mężowie przeżywali niepłodność i ich drogę adopcyjną. Mnie wciągnęła, z tym, że temat jest mi bliski.
    • sylki Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 08:22
      "Oskar i pani Róża", krótka, ale czytam w pracy więc pewnie z kilka dni mi ona zajmie, wszystko zależy od natężenia ruchu.
      • azja001 Re: Jaką książkę aktualnie czytacie? 01.07.13, 09:13
        Pejzaże z Agnieszką Osiecką,

jeśli lubisz biograficzne to dobrze się to czyta, zaczęłam w piątek dzisiaj skończę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka