Dodaj do ulubionych

Gruczolak przysadki

14.07.13, 18:46
... powstały prawdopodobnie w wyniku nadmiernego wydzielania somatotropiny.
Znacie kogoś, u kogo badania wykazały takowy? Jakie były rokowania? Ponoć nie zawsze konieczne jest leczenie inwazyjne.
Zrobiono badania endokrynologiczne, w planie jest tomografia. Co jeszcze można zrobić? Lekarze niewiele chcą mówić.
Obserwuj wątek
    • princess_yo_yo Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 20:36
      wiekszosc gozow przysadki jest niezlosliwa, rozmiar ma znaczenie dla terapii, macroadenomy sie usuwa zazwyczaj, jesli wystepuje nadmiar wydzielania hormone (prolaktyna, hormone wzrostu, somastotyna) czesto odpowiedzia jest terapia lekowa.
      najlepszym sposobem diagnozowania jest mri z kontrastem I bez bo lepiej pokazuje tkanki miekkie I ukrwienie niz ct.
      to by bylo na tyle wiedzy laika pod tym wzgledem.
      • varna771 Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 20:42
        ja miałam gruczolaka przysadki mózgowej. Wykazał rezonans głowy. Lekarze zadecydowali leczenie farmakologiczne. Odchodzi sie już od zabiegu usunięcia guza poprzez zatoke nosową.
    • easyblue Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 20:42
      Nalegaj na rezonans! Tomografia faktycznie nie jest skuteczna przy takim diagnozowaniu. Jak ci lekarze będą gadać, ze szybciej wykonają ci TK niż RM, to powiedz, ze zaryzykujesz. No i kontrast też by się przydał.
    • gazeta_mi_placi Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 20:44
      Miałam znajomą z gruczolakiem przysadki, powstał na skutek brania leków antydepresyjnych, nie wiem jak się skończyło, ale znajoma żyje i wiem na pewno, że nie miała operacji, może wyleczyła farmakologicznie albo jeszcze inaczej.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 21:34
        bliski mi temat eh... jesli wiadomo, ze to gruczolak czyli byl juz rezonans to po co tomografia? jak wymiki hormonow przysadkowych? zwlaszcza prolkatyna, hormon wzrostu, igf1. czy sa jakies objawy typu bol glowy, zaburzenia widzenia, mlekotok lub objawy niedoboru hormonow?
        • lily-evans01 Re: Gruczolak przysadki 15.07.13, 08:31
          To nie ja, tylko osoba z mojej rodziny.
          Nie wiem, czy był rezonans i jak ustalono, że to gruczolak.
          Z objawów - ból głowy, zaburzenia widzenia, zmiany w twarzy (w bardzo szybkim tempie rozwijają się cechy akromegaliczne), problemy z poruszaniem się i zachowaniem równowagi. Z tego, co wiem, prolaktyna też była wysoka.
          Chcą robić operację sad.
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: Gruczolak przysadki 15.07.13, 08:54
            to dobrze. operacja przy akromegalii to najlepsze wyjscie. potem ewentualnie korekcja hormowow okreotydem, lanreodydem, pegvisomatem- to b. drogie leki ale refundowane- przynajmniej byly. ile lat ma ta osoba?
            • lily-evans01 Re: Gruczolak przysadki 15.07.13, 11:26
              61
          • princess_yo_yo Re: Gruczolak przysadki 15.07.13, 10:25
            zaburzenia widzenia i bole glowy wskazuja na to ze to macroadenoma, operacja to najlepsze wyjscie. zero blizn (wchodzi sie przez podniebienie) i praktycznie zero rekonwalescencji, bardzo krotki pobyt w szpitalu - 3 dni max, w pl moze dluzej bo praktyka inna.
            btw, jak bylam ostatnio w pl i zapomnialam przywiesc swojego octreotide to sie strasznie zdziwilam jak drogi jest ten lek w rzeczywistosci (i w pl), ja akurat jestem na nim prawie permanentnie z powodu hypogycemi ale w przypadku acromegalii to raczej standardowe leczenie i to najczesciej dlugo dzialajaca wersje w comiesiecznym zastrzyku raczej niz poskorne dozy kilka razy dziennie. efekty uboczne moga byc srednio przyjemne.
    • agniech30 Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 21:36
      Moja koleżanka miała, z nadmiaru prolaktyny. Wyleczyli ją bezinwazyjnie. Brała leki, hormony i co tam jeszcze, ale operacji nie miała na bank.
      • princess_yo_yo Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 21:58
        nadmiar hormone jest wynikiem guza a nie na odwrot, guzy moga byc wydzielajace hormony (secreting) albo nie wydzielajace
        nie wiem w jaki sposob leki antydepresyjne moglyby spowodowac guza przysadki jak ktos napisal wyzej - mechanism przyczynowo skutkowy jest troche inny z tego co mi wiadomo
        guzy endokrynologiczne najczesciej diagnozuje sie najczesciej na podstawie badan hormonalnych (zaburzone wydzielanie odpowiednich hormonow) I na tej podstawie robi sie badania obrazowe.
        guz przysadki jesli wspolistnieje z innymi objawami (wysoki poziom wapnia, nadkwasota, wrzody zoladka, hypoglycaemia, lipomy / drobne zmiany skorne na twarzy moze wskazywac na MEN typu 1).
        • varna771 Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 22:11
          princess_yo_yo napisała:

> nie wiem w jaki sposob leki antydepresyjne moglyby spowodowac guza przysadki ja
          > k ktos napisal wyzej
          wysoka prolaktyna ( tak jak w moim przypadku) tez było spowodowana "czymś" powodów może być bardzo wiele i trudno ustalić co jest przyczyną np.silny stres, odchudzanie , nadmiar seksu ( lekarz pytał mnie jak to u mnie wygląda ) być może leki antydepresyjne maja wplyw na pojawienie sie gruczolaka.
          • princess_yo_yo Re: Gruczolak przysadki 14.07.13, 22:39
            przyczyny wysokiego poziomu prolaktyny moga byc rozne - guzy przysadki wlasnie, leki - niektore antydepresanty, albo 'uspokajacze' moga spowodowac nadmierne wydzielanie prolaktyny ale nie spowoduja guza, niedoczynnosc tarczycy, niektore nowotwory, stymulacja piersi (stad to pytanie o seks podejrzewam ale w takim przypadku poziom hormone nadal nie przekraczalby normy ani sie do niej nie zblizal raczej),
            powstanie guza jako takiego to defect wynikajacy z procesu podzialu, i tego jak dojrzewaja komorki itd. przyczyny tego z kolei sa roznorakie, drobne bledy w tak skomplikowanej maszynie jak ludzkie cialo to codziennosc, wiekszosc bledow nie ma zadnego zanczenia dla dzialania organizmu i nie powoduje zadnych objawow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka