Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach??

24.07.13, 22:55
Na fali wątku o słoikach na Chorwację - czy naprawdę trzeba targać słoiki i śmieci w postaci zupek w proszku oraz buł z Biedry do miejsca, gdzie bez problemu da się przeżyć na owocach, warzywach, serach i rybach? Czy naprawdę na wakacjach trzeba żreć co chwila? Byłam niedawno na spływie, żywiliśmy się głównie razowym chlebem, serem, warzywami i owocami. Super, poprawiła mi się cera, zeszczuplałam, wyglądam naprawdę ładnie. Po co sobie w wakacje zawracać głowę duperelami pt. co dziś na obiad?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 24.07.13, 23:00
      Może nie wszystkim zeszczuplenie i poprawienie cery jest potrzebne? Dzieciom zwłaszcza.
    • cherry.coke Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 24.07.13, 23:02
      Tez mnie to dziwi, bo w cieplych miejscach mam ochote glownie na swiezyzne, a opisywane delicje w wekach i zupy w proszku spoczywalyby nietkniete w tym bagazniku...
    • aurinko Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 24.07.13, 23:02
      zlotonaiwnych napisała:

> Na fali wątku o słoikach na Chorwację - czy naprawdę trzeba targać słoiki i śm
      > ieci w postaci zupek w proszku oraz buł z Biedry do miejsca, gdzie bez problem
      > u da się przeżyć na owocach, warzywach, serach i rybach? Czy naprawdę na wakacj
      > ach trzeba żreć co chwila? Byłam niedawno na spływie, żywiliśmy się głównie raz
      > owym chlebem, serem, warzywami i owocami. Super, poprawiła mi się cera, zeszczu
      > plałam, wyglądam naprawdę ładnie. Po co sobie w wakacje zawracać głowę duperela
      > mi pt. co dziś na obiad?

Wprawdzie nie jadę do Chorwacji i słoików na urlop nie wożę, ale moje dzieci chyba by umarły z głodu mając do jedzenia owoce, warzywa, ser, rybę (chyba, że dorsz by się trafił, tylko dorsza zjedzą), chleb, a nie dostałyby ulubionych zup, makaronów, jajek czy leniwych.
      Każdy ma inną sytuację, każdy co innego lubi, po co zawracać sobie duperelami pt. co inni jedzą na urlopach?
      • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:41
        No tak,skoro leniwe i pomidorowa sa ulubione i rodzice sie troszcza,by wszedzie podawane ulubione dania to nie dziw,ze dzieci nie zjedza czegos innego.

GazetaMiPlaci: dziadek jeszcze dycha i moze zmienic zapis na swoja corke jak dowie sie,ze wnuczka chce wyrzucic matke z mieszkania.
        mytka82:Nie ma takiej opcji,dziadek w stanie agonalnym.
        GazetaMiPlaci:No to chwala Bogubig_grin
        Wniosek:Z rodzina najlepiej wychodzi sie na zdjeciach!
        • aurinko Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:52
          edelstein napisała:

> No tak,skoro leniwe i pomidorowa sa ulubione i rodzice sie troszcza,by wszedzie
          > podawane ulubione dania to nie dziw,ze dzieci nie zjedza czegos innego.

Nic nie wiesz w tym temacie jeśli chodzi o moje dzieci.
          • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:00

Naapisalas wystarczajaco,ist smazyc kotlety,bo jeszcze dzieciaki zawalu dostana Jak krewetke zobacza.

GazetaMiPlaci: dziadek jeszcze dycha i moze zmienic zapis na swoja corke jak dowie sie,ze wnuczka chce wyrzucic matke z mieszkania.
            • aurinko Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:02
              Heh, jak zwykle goowno wiesz ale usiłujesz się mądrzyć smile
              • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:30
                Przynajmniej kulinarny mego syna nie konczy sie na leniwych i nie dostaje spaznow gdy na stol wyjedzie Inna potrawa.Taka to mala roznica.

• aurinko Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:49
                  Faktycznie mała różnica bo moje dzieci też spazmów nie dostają i jedzą coś poza leniwymi ;p
                  • ashraf Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 17:44
                    Szkoda w takim razie, że nawet w wakacje nie próbujesz zmienić niezdrowych nawyków żywieniowych rodziny.
    • angazetka Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 24.07.13, 23:06
      > Po co sobie w wakacje zawracać głowę duperelami pt. co dziś na obiad?

Bo, wyobraź sobie, niektórzy to lubią.
      Póki nie każą tobie robić tak samo - co ci do tego?
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 00:06
        Bo robią wieś tymi słoikami nam na świecie. A potem się dziwić, że inni ciągle myślą, że u nas bieda jak za czasów PRL-u i nic nie ma bo wiocha zajechała ze słojami.
        Robią tymi słoikami z siebie Murzynów Europy.
    • atteilow Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 24.07.13, 23:41
      Bo ty sama jesteś, bez dzieci i męża, nie jestes karmicielka rodziny. W takiej sytuacji mozna jechac na survival gdzie jemy co upolujemy. Super, fajnie, ale nie dla rodzin z dziećmi.
    • joana.mz Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 00:02
      Pewnie dlatego, że poza wakacjami, na co dzień też tyle jedzą.

Gdybym jechała do Chorwacji z okrojonym budżetem to i tak nie brałabym żadnych słoików bo po prostu takich rzeczy nie jadamy.
      • lajente Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 00:06
        Dokładnie, jeśli ktoś je dużo na co dzień, ma rozepchany żołądek, to jak niby na wakacjach
        miałby mniej jeść? Poza tym, mnóstwo ludzi spędza wakacje w dość bierny sposób, leżąc cały dzień na plaży - szczególnie gdy dzieci małe, więc jest znaczenie więcej czasu na jedzenie i sięga się po nie z braku innych bodźców.
        • 3-mamuska Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 00:44
          Ja nie zabieram ze sobą jedzenia. Czasem coś wezmę, gdy nie jestem pewna ,ze akurat dana rzecz kupię na miejscu.
          Np.ulubiony sos. Do kurczaka mamy taki jeden.

Ja gotuje szybkie obiady lekkie czesto z grila.
          Ale to prawda ze jemy wiecej owoców np. Arbuza na kolacje.
          Do knajp nie chodzimy, bo nie lubie jeść wynalazków. Do tego jeździmy na zadupie blisko morza żeby odetchnąć od dużego miasta i nie ma wyboru z jedzeniem.
    • myelegans Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 01:05
      Tez nie wiem, bo ja na wakacjach to tez glownie na owocach, serze i jakims pieczywie jestem. Glownie sucha pasza, raz na dwa dni do jakiejs knajpki na kolacje.
      Dziecko podobnie. Nic mu sie nie stanie jak 2 tygodnie na chlebie i jablkach bedzie jak mu nic nie podejdzie z miejscowych rzeczy.
      Bedac w Polsce przestawia sie na diete bezmleczna, a jest mlekopijca, bo mu mleko smierdzi, wiec ktoregos roku byl 3 tygodnie na chlebie z maslem, marchewce i jablkach ku lamentowi mojej mamy i moim zupelnie luzackim podejsciu do "problemu"
      • czar_bajry Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 01:19
        Też się nad tym zastanawiam pochłaniając gofratongue_out
      • aneta-skarpeta Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 07:39
        ja nie rozumiem sprawy w drugą stronę. Lubię dobrze zjeść. Nie wiem więc czemu miałabym specjalnie na wakacjach, na których mam się relaksować i sprawiać przyjemnośc wpieprzać chleb z serem, skoro moge zjeść tyle dobrych rzeczy

głodówkę mogę sobie urządzić w domuwink
        • aurita Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 10:48
          Popieram: na urlopie lubie dobrze zjesc, ale poniewaz nie przepadam za gotowaniem to glownie stolujemy sie w knajpach.
          Zreszta co komu do tego co ja jem i w jakiej ilosci?
          • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:00
            Nic, dopóki słoiki wpieprzasz na własnym podwórku a nie robisz nam jako Polakom wiochę za granicą wyciągając zza pazuchy zawekowaną goloną zamiast jak cywilizowany człowiek, którego stać na wyjazd zagraniczny zjeść w lokalnych hotelach i restauracjach.
            • aurita Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 15:06
              Kiedy tu mi wmawiaja, ze cywilizowany czlowiek zywi sie serem i owocami...
        • antychreza Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:48
          Też lubie dobrze zjeść, dlatego w Chorwacji kupuję lokalne sery, lokalne pieczywo, lokalne owoce i warzywa i lokalne wino. W tym roku bede miała do dyspozycji grill, więc dojdą ryby. I nic więcej nie potrzeba żeby dobrze jeść. No, może ze 2 razy pójdę sobie do knajpy na kalmary i paszticadę bo uwielbiam, a sama nie umiem zrobić.
        • antychreza Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:28
          Chociaż z drugiej strony gdybym była z dzieckiem, to pewnie wzięłam jakąś żelazną rację, a nuż trafiłoby mi się takie jak ja za smarkacza, co to nie i już. I to nie dlatego że rodzice nie proponowali nowych rzeczy. Proponowali, tylko nie i już. Odmieniło mi się koło liceum ;p
    • adellante12 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 01:22
      I zgodnie z twoja cerą wszyscy maja od dzisiaj wpierniczac chleb razowy na wakacjach/??
      A co cię to obchodzi kto ile i czego zjada??
      Placisz za to?
      Wolę miec dylemat co na obiad niż dylematy co iini maja na obiad....
      • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 07:16
        Wolę miec dylemat co na obiad niż dylematy co iini maja na obiad....

Bardzo trafne.Ale są osoby co zamiast jeść ten razowiec będą zerkać na talerz sąsiada.
    • solejrolia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 07:12
      jeśli odpoczywają biernie- to z nudów

jesli aktywnie- to z czegoś siłę trzeba mieć na to zwiedzanie, łażenie, wspinanie się po górkach czy skałkach.

dodatkowo dzieci- jest pewien typ dzieci, że jak o odpowiedniej porze nie zatkasz im dziobów czymś KONKRETNYM (owoce? warzywa? niewiele jest dzieci, które zjadaja z apetytem owoce i warzywa, ewentualnie zjadają W.Y.B.R.A.N.E ) to stękają, marudzą, domagają się loda, gofra, za chwilkę czipsów, za chwilkę znów loda, i jak były głodne, tak są nadal.

WIĘC
      lepiej dać rodzinie coś do jedzenia normalnego, takiego jak mają na co dzień w domu, niż psuć sobie wakacje.
      tongue_out
      • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 07:39
        Eee tam, wątek założony po to aby pokazać "patrzcie jaka jestem Dżoana,, lekka, zwiewna i fit" big_grin

A potem chłop da jej w ryło, jak mu zaproponuje wakacje na arbuzie i muszelkach big_grin
      • aneta-skarpeta Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 07:40
        ja rozumiem ze czasem mozna miec ochote zjesc arbuza w takiej ilości, że starczy za kolację, ale dla moich chłopaków to nie jest kolacja

a już w szczególności męża
    • girl.anachronism Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 08:01
      Rozumiem jeszcze zdziwienie dla targania sloikow i gotowania na miejscu, gdzie duzy wybor knajp jest. Ale bycie zaskoczonym, ze ktos przez 2 tygodnie nie ma ochoty jesc chleba z serem i owocow na wszystkie posilki mnie szokuje big_grin Ludzie, ktorzy na co dzien jedza pelne posilki i codziennie gotuja obiady (zwlaszcza rodziny z dziecmi) sa do takiego zywienia przyzwyczajeni. Jak sie lezy plackiem na lezaku i popija koktajle to moze sie je mniej, ale nie wyobrazam sobie w upale pojechac np. na calodzienna wycieczke albo lazic po gorach bez konkretnego posilku - omdlenia murowane.
    • tola_i_tolek Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 08:07
      A ja uwielbiam jeść, lubię prawie wszystko- rzeczy zdrowe i niezdrowe, tłuste i chude, słodkie i słone. W domu gotuję sama- zdrowo, chudo, odżywiamy się racjonalnie- ze względu na zdrowie , sylwetkę.
      Więc na wakacjach sobie folgujemy, jemy wszystko na co mamy ochotę- choć w niewielkich ilościach, celebrujemy obiady w knajpach- jeździmy zwykle w to samo miejsce i mamy sprawdzone miejsca, w których można dobrze zjeść. Nie gotujemy sami - wakacje to też odpoczynek od obowiązków domowych.
      • an.16 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 08:21
        Naprawdę macie dzieci, które jedzą tylko "swoje" zupy, leniwe i inne tego typu smakołyki? To może czas żeby im tyłki przewietrzyć, żeby nauczyły się jeść normalnie? Pamiętam jak w zeszłym roku w Grecji Polacy wracali z Lidla z jakimiś jogurtami, co to ich dzieci lubią... Szczękę zbierałam z chodnika, bo byli w tym samym hotelu co my, z doskonałym all inc. , w którym m.in. były świetne gęste jogurty, a obok mióg orzechy, konfitury etc. No ale jak sie schlebia niskim gustom i bezrozumnym zachciankom to potem się tak masad Ja nigdy niczego do jedzenie ze soba nie wlokę, a dzieci od zawsze jedzą to co my i to co inne nacje, wśród których się znajdują.
        • aneta-skarpeta Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 08:27
          mój wprost przeciwnie, uwielbia karmienie zbiorowe- nawet liche

a takie z restauracji? hohoho, zje aż mu się uszy trzęsą

kiedys nawet zjadł ryż z jabłkiem na wakacyjnej stołówce- a dałabym sobie prawą rękę uciąć, że nie zje... i nie miałabym ręki
        • agni71 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:06
          Te gusta i guściki dzieci są często podsycane, ze tak powiem, przez rodziców. Rodziców, którzy sami czegoś nie lubią, albo wydaje im się, ze nie lubią (bo nigdy nie jedli, ale nie spróbują), więc to samo sądzą o swoich dzieciach. My z mężem jesteśmy dośc otwarci na nowe smaki, chętnie próbujemy lokalnej kuchni, za granicą nie żyjemy tym co znamy, tylko trochę eksperymentujemy. I zachęcamy do tego dzieci. I moje dzieci owszem, lubią też hamburgera czy nuggetsy z Macdonalda, ale ostatnio np. wyrywały sobie niemalże z talerzy krewetki, jadły ze smakiem pstrąga, a ich ulubiona ostatnio wędlina to salami z oliwkami.
          Z drugiej strony, jak nie jestem zwolenniczką wożenia jedzenia i gotowania na wakacjach (brrr), tak ostatnio miałam chęć zrezygnować z tej zasady. Spędziłam tydzień w Czechach, bynajmniej nie w dużych ośrodkach miejskich, bo tam pewnie lepiej, i przyznaję - tak kiepskiej kuchni i tak kiepskiej oferty gastronomicznej jeszcze nigdzie nie zaznałam. Jak zaraz po tym spędzałam jakiś czas w Polsce, to normalnie rzuciłam się na żarcie restauracyjne, i odszczekuję wszystko złe co kiedykolwiek powiedziałam o polskiej gastronomii w średniej, a nawet niskiej cenie, nie mówiąc o lokalach droższych, których w Czechach po prostu nie bylo mi dane znaleźć. U nas jest cud, miód i malina smile
          • aneta-skarpeta Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 10:43
            nie do końca sie zgodzę

my z męzem uwielbiamy nowosci, rózne kuchnie, syn nie tak bardzo

pamietam jak był mały i były sledzie w smietanie

-spróbujesz?
            - nie, nie lubie
            - ale nawet nie wiesz co to jest
            - wiem, że nie lubie
            - jak mozesz nie lubic czegos czego nigdy nie jadłes?
            - mogę

smile
          • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:08
            Faktycznie, Czechy mają wybitnie paskudną kuchnię, chyba najgorszą w Europie, nigdzie nie jadłam mniej smacznie niż u nich uncertain
        • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:23
          Przyjrzy się niuńka brytyjskim czy niemieckim dzieciakom wp...cym kopy frytek z majonezem i burgery z ketchupem big_grin
          • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:33

Jakos nie widuje niemieckich dzieci jedzacych na kopy frytek i burgerow.
            Taki bigos ze sloika po parunastogodzinnej podrozy czy miecho w tluszczu to faktycznie samo zdrowiebig_grin

• papalaya Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:44
              oj widuje widuje, aż z mordy im to wypada i cieknie po brodzie

a szczególnie celują w domowym jedzonku wasi wermachtowscy weterani, którzy w greckich hotelach każą sobie podawać wursty z kapuchą big_grin

nie wspominam o obciach na chorwackich kempingach w postaci dywanów i żyrandoli rozpinanych między niemieckimi przyczepami big_grin
              • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:51

Nastepnym razem nie zapomnij sie przelogowacbig_grin az takie rozdwojenie jaznibig_grin
                • papalaya Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:54
                  mylisz mnie z przedmówczynią, ja skomentowałam kulinarne zwyczaje europejskiej turystycznej stonki big_grin
                  • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:02
                    Jasne,jasnebig_grin

• gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:35
              Bigos bym zjadła, ale świeży i zimą, nie rozumiem jak można jeść tak ciężkostrawne potrawy w upał.
              No, ale przecież za granicą w tamtejszych knajpach trują Polaków więc lepiej przywieźć coś ze sobą, choćby bigos.
              • wtopek Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 14:03
                nudny jesteś
        • kosa.bar Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:44
          To super,że Twoje dzieci wszystko jedzą, możesz sie cieszyć. Ale czy tak trudno pojąć,że dzieci są różne? Moja córka je wszystko to co my pod warunkiem,że jest przygotowane w domu, tak jak lubi. Takie ma dziwactwo. Żadne próby zmobilizowania jej do jedzenia innych potraw nic nie dają, potrafi nic nie jeśc i głodzić się kilka dni. Poza tym jest zdrową, super rozwiniętą dziewczynką, zaakceptowałam to jej dziwactwo i tyle.
          • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:37
            Trzeba bylo z dzieciakiem wychodzic poza wlasny kuchnie i podworko,dzieci nie lubiace jesc poza miejscem zamieszkania to tylko zu na Forum sa.
          • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:37
            To nie dziwactwo, a rozpuszczenie, ciekawe czy gdyby musiała dwa tygodnie spędzić w szpitalu też by nic nie jadła.
            • lily-evans01 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 17:41
              Jedzenie (o ile to można tak nazwać) w szpitalu to w ogóle osobna kategoria.
        • dziennik-niecodziennik Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:57
          > No ale jak sie schlebia niskim gustom i bezrozumnym zachciankom to potem się tak masad

ach te niskie dziecięce gusta big_grin
        • luska1973 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 10:18
          Zgłoś się po medal do Prezydenta, za to żeś taka światowa i dzieci na światowe wychowujesz.
          A jakby Ci było mało, to zrób analizę postów i wyłap te ematki co to dzieciom nie chcą tyłka na światowo przewietrzyć, a następnie zgłoś do MOPS jako patologię.
          Z pewnością się lepiej poczujesz.
        • lily-evans01 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 17:39
          Ale pani założycielka wątku nie proponuje tym dzieciom i ich rodzinom lokalnych specjałów czy bogatego wyboru pożywienia typu AI - tylko razowca, ser i pomidory wink. Proponuje jedzenie niedbałe, oparte głównie na kanapkach.
          Moje dziecko umarłoby na takiej diecie z głodu, bo rośnie i zjeść obiad musi, i to sporo (a i tak ma wzrost powyżej 97 centyla, a wagę tylko w przedziale 50-75). Co nie znaczy, że ma być akurat ta pomidorowa czy leniwe (których zresztą nigdy nie jadła wink).
      • aneta-skarpeta Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 08:25
        lubię tosmile
    • triss_merigold6 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 08:30
      Zapewne dlatego, że dzieci nie chciałyby żywić się owocami, warzywami, serem i rybami tylko pragną posiłków do jakich są przyzwyczajone.
      • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:34
        Jak wiadomo, ematki są światowe, obyte i elytarne. Mają wpojone prawidłowe nawyki żywieniowe

Ich dzieci, wzorem rodziców, także ze wstrętem odwracają się od pizzy, burgerów czy naleśników, natomiast z upodobaniem degustują tradycyjne w polskich domach przysmaki jak kozi ser, panierowane ośmiornice czy też szpinak w sobie balsamicznym big_grin
      • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:48

-Jak ktos podaje schabowego na zmiane z pomidorowa o nalesnikami to nie dziwi,ze dzieci przyzwyczajone i nix innego nie rusza.
        Moje dziecko rybe uwielbia do tego stopnia,ze najpierw pomagal ja wypatroszyc a potem zjadlbig_grin owoce morza tak samo.Ser i warzywa rowniez.
        Hah i wzorem mamusi obowiazkowo koktajle,mama z alko,on bez.

• guderianka edel 25.07.13, 12:03
          Twoje dziecko ma dopiero 4 lata wink
          Zobaczymy za lat kilka wink
          • edelstein Re: edel 25.07.13, 12:33

No coz ja jestem wszystkozerna,chlop takze,watpie w to,ze syn nagle stanie sie francuskim pieskiem.
            • guderianka Re: edel 25.07.13, 12:52
              czas nauczy Cię pokory wink
              • gazeta_mi_placi Re: edel 25.07.13, 13:40
                Raczej w drugą stronę, czas (czyli na przykład określone warunki, nie zawsze pod ręką będzie mamusia pięć razy w tygodniu robiąca pomidorową na żądanie) nauczy pokory francuskie pieski.
              • edelstein Re: edel 25.07.13, 14:25

Watpie,jestem z tych rodzicow,ktorzy uwazaja,ze jesli dziecko nie chce jesc to niech nie je,nic innego nie bedzie.Nie ugotowalam i nie ugotuje oddzielnego obiadu dla mego syna chyba,ze podane danie bedzie zawierac orzechy ziemne lub mleko kokosowe na ktore syn ma alergie.

• lajente Re: edel 25.07.13, 16:06
              edelstein napisała:

>
              > No coz ja jestem wszystkozerna,chlop takze,watpie w to,ze syn nagle stanie sie
              > francuskim pieskiem.

No akurat francuskie dzieci od małego jedzą to co dorośli i z pewnością żaden rodzic nie będzie na urlopie latał specjalnie po sklepach po znany jogurt albo woził jedzenie z domu bo mały terrorysta nie będzie jadł tego czego nie zna.
    • jak.z.nut Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:40
      Bo lubią? Bo żyją jak chcą, nie patrząc że Tobie się to nie podoba.
      Niezmiernie mnie zadziwia zdziwienie ludzi, ze na świecie ludzie wybierają rożne style życia. Może czas przyjąć to do wiadomości.
    • lauren6 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:43
      Może nigdzie w Europie nie ma takich pysznych paczkowanych bułeczek, nafaszerowanych połową tablicy Mendelejewa? big_grin

Serio, też się zastanawiam. Gdyby jeszcze chodziło o jakiś kraj w buszu, inna flora bakteryjna, te sprawy.

A najlepsze jest tłumaczenie, że to specjalna dieta męża. Ciekawe, która dieta obejmuje chińskie zupki za złotówkę i nafaszerowane chemią buły?
      • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:53
        No i co w związku z ta "chemią"? Umarł ktoś od niej?
        • lauren6 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:40
          Na pewno jest pyszna i z tego powodu warto ją wozić przez pół Europy big_grin
        • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:46
          weź ze sobą na wakacje zestaw "małego chemika" i analizuj co tam siedzi w arbuzie, bo zły nie spi i zaczniesz swiecić w ceiności big_grin
          • lauren6 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:53
            Nie no skąd, przecież tylko zakupy z Biedrony wchodzą w skład specjalnej diety.
            • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:55
              trudno, nie weszscy zaopatrują się w ą i ę z Harrodsa jak Jaśnie Pani
              • lauren6 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:11
                Palnęłaś, bo zdarza mi się kupować w Biedronce. Dlatego wiem jak syfiaste są wyżej opisane bułeczki i co sądzę o wliczaniu ich w skład specjalnej diety.
      • edelstein Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:59

To byla dieta bigosowabig_grin zwyczajne dorabianie ideologii do zwyklego nie stac. Nie besten w stanie wyobrazic sobie zabrania kotletow nad morze srodziemne gdzie kuchnia jest boska,knajpki na kazdym rogu.A potem dzis,ze dzieci nic nie zjedza.
        Branie sloikow gdzie indziej niz pod namiot w puszczy to wg mnie obciach i wiocha.Raz sie zgodze z gazetatongue_out

• dziennik-niecodziennik Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 09:53
      > Czy naprawdę na wakacjach trzeba żreć co chwila?

fakt że ktoś zabiera ze sobą obiad w słoiku jest dla Ciebie równoznaczny z żarciem co chwila?...

> Po co sobie w wakacje zawracać głowę duperelami pt. co dziś na obiad?

no własnie po to ludzie biorą zapasy żeby sobie nie zawracac tym głowy big_grin
    • ilonka001988 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 10:33
      Zapomniałaś o podstawowej rzeczy - nie wszyscy jadą na smażing na plaży. Wakacje to czas uprawiania sportów, wędrówek, zwiedzania a wtedy konieczny jest porządny posiłek.

Dwa - dzieci są o wiele bardziej problemowe jedzeniowo na wakacjach niż dorośli. Nie zawsze będą chciały to co dają, a co ważniejsze - w przypadku zatrucia dziecko o wiele gorzej zniesie. Pamiętam pewną rybkę nad jeziorem, ja rzygłam dwa razy, wódką z pieprzem zapiłam a na drugi dzień jak nowo narodzona. Dziecko pary z pokoju obok rzygało całą noc, płakało, szukanie po miasteczku jakiegoś lekarza nad ranem... rodzice na drugi dzień byli jak z krzyża zdjęci.
      Dziwne w takich sytuacjach są własne słoiki, co dziecko na sto procent zje, będzie zapchane i zadowolone? Ja sama wiele restauracji omijam, i nie dziwię się że rodzice na maluchach nie chcą testować wszystkich lokalnych specjałów.
    • run_away83 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 10:59
      Słoików nie targam, ale jak jadę pod namiot to mam ćwierć bagażnika żarcia w postaci półproduktow (ryż, makaron, kasza, przetwory z warzyw) a produkty świeże dokupuję na bieżąco na miejscu w niewielkich ilosciach (bo lodowki niet). Zapasy są nam niezbędne z prostego powodu - jak idziemy rano w góry z plecakami i schodzimy z powrotem na biwak późnym popołudniem/wczesnym wieczorem to jesteśmy tak głodni, że jakby mi ktoś kazał samej się najeść i nakarmić rodzinę owocami, chlebem i serem, to chyba bym zabiła śmiechem big_grin Kanapki i owoce owszem, w charakterze suchego prowiantu do plecaka. Po powrocie trzeba zjeść coś porządnego, a nie zawsze po całym dniu wędrowania chce się jeszcze iść parę km żeby w przydrożnej knajpie zjeść odgrzewane pierogi czy żurek z torebki. I na tę okoliczność mamy zapasy - ugotuję ryż czy makaron, na grilla wrzucę jakieś mięcho, pokroję pomidora i już coś jest. Albo robimy jajecznicę na wypasie, z różnymi dodatkami big_grin
      Kielbaski z ogniska i pieczone ziemniaczki są potem "na deser" tongue_out

Na wyjazdach hotelowych żywię się głównie tym co mi podadzą w hotelu, ale lubię też czasem skosztować lokalnych specjałów w jakiejś małej knajpce.

Na szczęscie nie mam potrzeby się odchudzać, z moją cerą też wszystko w porządku smile
    • sefora74 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:12
      My jedziemy z przyjaciółmi do Chorwacji w połowie sierpnia z dużymi już dziećmi i nie bierzemy żadnych słoików czy prowiantu. Mamy ochotę jeść tamtejszą żywność w knajpkach i zakupioną w na targach czy marketach. Nie zamierzamy oszczędzać bo to w końcu wakacje a taki wyjazd to dla nas wszystkich również podróż kulinarna i poznawanie nowych smaków.
    • bromba11 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:17
      byłaś w Chorwacji i widzialaś te mityczne stragany - rogi obfitości z owocami i warzywami w tysiącu gatunków i smaków, w dodatku oczywiście za pół darmo? Bo ja jakoś nie. Moim zdaniem polski byle warzywniak jest o niebo lepiej zaopatrzony od chorwackich straganów i warzywniaków. A ceny z kosmosu!
      To całe gadanie o "smakowaniu lokalnych potraw" i kupowaniu u miejscowych gospodarzy to projekcja artykułów z kolorowych pisemek o tym jak to spędzają wakacje celebrytki.
      • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:24
        Najlepsza jest ta mityczna "domowa oliwa", kupowane w parolitrowych bańkach, rozlewana do butelek i sprzedawana za ciężkie pieniądze naiwnym frajerom.

No i ceny z kosmosu płacone przez turystów, kiedy miejscowi kupują "na zeszyt" i rozliczają się wg prawdziwych cen po sezonie big_grin
      • sefora74 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:25
        tak byłam i widziałam i nigdy nie głodowałam.
      • sefora74 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:28
        jak się na zadupie jeździ i sknerzy na każdym kroku to faktycznie lipa wink
      • ilonka001988 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:30
        Też racja. Dobrze zaopatrzone ryneczki czy coś to w dużych miastach, gdzie ceny potrafią zwalić z nóg przy okazji. Nie zapomnę jak poleciłam obcokrajowcom jeden modny eko-targ w Wawie - pytali ile w tej Wawie ludzie zarabiają skoro tam takie ceny xd. Za granicą pewnie nie inaczej.

W wioskach możesz owszem, trafić na coś dobrego z jakiegś gospodarstwa, ale jak nie trafisz toTwój problem. Poza tym np. tłuste mleko prosto od krowy jest najczęściej powodem masakrycznej biegunki dla "miastowych" którzy do takiego mleka nie piją na co dzień. I podobnie jest z wieloma innymi produktami.

Ja się załatwiłam w Pieninach uncertain byliśmy tylko trzy dni, nie chciało mi się marnować czasu na latanie po mieścinie w poszukiwaniu czegoś zjadliwego, ceny w lokalnym markecie były pod turystów. Plułam sobie w brodę przeokropnie czemu nie zrobiłam zakupów w jakimś sklepie "przy trasie".

• aniorek Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:39
        bromba11 napisała:

> To całe gadanie o "smakowaniu lokalnych potraw" i kupowaniu u miejscowych gospo
        > darzy to projekcja artykułów z kolorowych pisemek o tym jak to spędzają wakacje
        > celebrytki.

Ale pitolisz. W lipcu jadlam ostrygi w Cap Ferret, swiezo zlowione. Mozna podejsc sobie do jednej z chatek rybackich w tej wiosce i sprobowac. Ceny przystepne, jak na Francje.
        Na wakacjach jem to, w czym specjalizuje sie okolica - jest to dla mnie taka sama atrakcja turystyczna, jak pojscie do muzeum.

W Chorwacji z 10 lat temu zatrzymalismy sie na wyspie Korcula w jednym z prywatnych apartamentow. Wlasciciel byl rybakiem i codziennie na kolacje dostawalismy swieze ryby i owoce morza po naprawde atrakcyjnej cenie (o wiele nizszej niz w polskim supermarkecie). Nie wiem, jaki ma to zwiazek z celebrytami, to chyba twoja wlasna "projekcja".
        • feleedia Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:57
          No tak, dzieci zajadają się ostrygami. Prze cale 2 tygodnie big_grin
          • aniorek Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:37
            feleedia napisał(a):

> No tak, dzieci zajadają się ostrygami. Prze cale 2 tygodnie big_grin

nie bede dyskutowac z trollem, ktory nie rozumie kilku prostych zdan. do szkoly, geniuszu.
      • antychreza Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:15
        Tak, w Trogirze jest jeden taki. W Szybeniku zresztą też. Cukinia mała, duża, zielona żółta, 5 odmian bakłażana, melony i brzoskiwinie po 2-3 zł za kilo (to akurat na straganie tuż przy plaży, sorry ale brzoskiwinie z polskich sklepów nie miały wjazdu, kwaśne i suche), gdzie takie znajde w Polsce w każdym warzywniaku? Abok jeszcze targ rybny. Oliwy i trawaricy pędzonej na oleju silnikowym nie kupuję. Wolę banderolowane wyroby Maraski i jedno sprawdzone gospodarstwo koło Plitwic z najlepszą cytrynówką świata.
        Kolorowych pisemek nie czytuję.
        • pade Antychreza! 25.07.13, 13:52
          będę za dwa tygodnie blisko trogiru, w seget vranjicy, znajdę ten targ warzywny z łatwością? a może jest blisko jakiegos charakterystycznego punktu?
          nie mogę się doczekać brzoskwiń i melonów, aż mi ślinka cieknie, mniamsmile
          aha, czy jest w trogirze lidl? chciałabym tam kupic makaron, oliwki i małe ogóreczki konserwowe, bez których nie umiem się obejśćbig_grin i nie wiem czy mam targać z Polski, czy tam spokojnie kupię
          a w ogóle, to mogłabyś mi coś napisać o okolicy? jadę tam pierwszy razsmile
          • antychreza Re: Antychreza! 25.07.13, 14:22
            Targ jest w dość charakterystycznym miejscu, tuż przy moście na najstarszą część miasta. Jest całkiem spory, więc trudno przeoczyć. Miejscowi robią na nim zakupy, mam wrażenie że to coś na kształt ichniejszego Kleparza. Nie kojarzę czy w samym Trogirze jest Lidl (pewnie jest, bo sa w większych miastach, tylko czasem trochę na uboczu), na 100% jest Konzum, to ichniejsza sieć sklepów w rodzaju Lidla/Biedronki. Generalnie polecam te okolice, 4 lata temu byłam w tamtej okolicy w miejscowości Vinisce, bardzo przyjemna senna dziura. Jest blisko do ciekawych miejsc (Krka, Szybenik, Split i sam Trogir), a jeśli będziesz z dziećmi, to nie umęczysz ich aż tak podróżą. I nie bedzie aż tak gorąco jak na samym południu.
            • pade Re: Antychreza! 25.07.13, 14:33
              dzięki!
              zamierzamy zwiedzić Trogir i Split, no i Plitvickie Jeziora, ale te ostatnie to chyba w drodze

a brzoskwnie...nawet jak będą po 9 zł/kg to i tak zamierzam się najeśćsmile
              po prostu, wolalabym kupić na targu niż w markeciesmile
          • gryzelda71 Re: Antychreza! 25.07.13, 14:28
            Raczej nastaw się na wyższe ceny niż 3 zł za kg brzoskwiń.
            • wtopek Re: Antychreza! 25.07.13, 14:38
              ale gdzie tam, w szczycie sezonu Chorwaci dopłacają ematkom do apartamentów i zakupów smile
            • maggorlo Ceny porównanie 25.07.13, 15:00
              dość proste w dobie internetu...

www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-340C311D-A9F8E3E8/lidl_hr/hs.xsl/index.htm
              cena z ichniego Lidla
              8,99 kun/kg
              kurs 0,56
              załóżmy 5zł

Polska TESCO:
              brzoskwinie koszyk 4,99
              brzoskwinie tacka 5,99
              ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Product/BrowseProducts?taxonomyId=Cat00001004
              • wtopek Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:12
                polski targ: brzoskwinie 4,50 zl

chorwacki targ: brzoskwinie 12 kun

brzoskwinie kupujesz w lidlu? smacznego big_grin
                • antychreza Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:19
                  Na straganie płaciłam tak bliżej 8 kun, za 4 spore brzoskwinie i melona wyszło 12 kun.
                  I porównaj sobie brzoskwinię chorwacką z polską. Ale to już co kto lubi, ja z polskich robię dżem.
                  • gryzelda71 Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:34
                    Ty porównujesz ceny,nie co za to dostaniesz.Że smaczniejsze owszem,ale i droższe niż w Polsce.
                    • antychreza Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:41
                      Ale ja nie porównuję żadnych cen sad i poza cytrynami i limonkami nie kupuje owoców w supermatketach. I dalej twierdzę, że akurat owoce kupowałam taniej niż w Polsce.
                      • gryzelda71 Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:44
                        A ja nigdy nie kupiłam taniej owoców niż w Polsce.
              • gryzelda71 Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:16
                Tu mowa o STRAGANACH.
                • maggorlo Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:40
                  Przykro mi, że zalinkowane ceny nie są po waszej myśli, ale doprawdy nic na to nie poradzę.

Podziwiam za to strategię wzaparteiścia.

Nie sądzę, aby chorwackie dyskonty sprowadzały trujące brzoskwinie z czarnobylskich sadów skoro mają w kraju ich jak u nas pszenicy. I nie sadzę aby wbrew prawom rynku i logice chorwackie stragany podnosiły ceny, podczas gdy za rogiem jest dyskont, market, hipermarket które proponuje 8,99... No ale jestem otwarta na nowe informacje, jeśli macie jakieś linki to proszę bardzo, chętnie poczytam.

• gryzelda71 Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:48
                    Kobieto,na straganach ZAWSZE JEST DROŻEJ.
                    Ale racja,specjalnie dla Polaków opuszczają ceny.

Trogir 4 lata temu.100 metrów od marketu stoisko z arbuzami,pięknymi,chłodzonymi strumieniem wody i 3 razy droższymi niz w markecie.Ale wiem,wydawało mi się.
                    • guderianka Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:51
                      No ale przecież w Polsce też tak jest-praktycznie ze wszystkim
                      Netto ziemniaki 0,89zł/kg, rynek 1,80zł/kg
                      Pomidory Netti 2,99zł/kg rynek 5-8 zł/kg
                      Fasolka szparagowa Netto -7,99 zł/kg w tym czasie na ryneczku 13,99 zł/kg

itd. itp.
                      • antychreza Re: Ceny porównanie 25.07.13, 15:58
                        To chyba zalezy gdzie, fasolka szparagowa 7-8 zł Plac Imbramowski, Kaufland 11 zł, truskawki Plac Imbramowski 4-6 zł, Kaufland 6 zł itp.
                        • gryzelda71 Re: Ceny porównanie 25.07.13, 16:03
                          Tylko,ze za chwilę sa promocje i wówczas taniej,na rynku nie ma promocji.
                          • guderianka Re: Ceny porównanie 25.07.13, 16:07
                            Dokładnie- ja osobiście na rynku kupuj wtedy gdy zależy mi na smaku-pomidory w sałatce-z Netto, -ze śmietaną-z rynku, brzoskiwinie ufo-z rynku , nie ma mowy bym zjadła te z marketu, tak samo truskawki, borówki itp
        • kk345 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:52
          > brzoskiwinie po 2-3 zł za kilo (to akurat na straganie tuż przy plaży,

Koniecznie daj namiar na ten stragan z brzoskwiniami po 2-3 złote (Sibenik, tak?), bo od paru lat w Chorwacji jestem co roku i takich cen nigdy tam nie widziałam, chętnie skorzystam.
          • wtopek Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:58
            ja też nie widziałem na targach średnio 12-15 kun za kilogram

no ale to przecież forum, więc można wszystko napisać big_grin
            • antychreza Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 14:11
              Równe 2 lata temu na straganie w Baskiej Vodzie. Fakt że nie przy promenadzie, tylko już prawie na końcu miejscowości. Nie mam paragonu żeby ci udowodnić (sorry, babcia straganiarka nie dawała ;P) ale zażerałam się przez cały wyjazd (bo jedzenie w hotelu było syfne jak mało które).
              • wtopek Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 14:25
                wiadomo, że tylko ematka znajdzie tanio, kiedy wszędzie drogo i kiepsko big_grin

tak forumowa specyfika
                • antychreza Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 14:38
                  Nie jestem *(e)matką ;p
                  Tak, 3 dni temu znalazłam tani apatrament na drugi tydzień sierpnia. Jeśli na placu jest 5 straganów z takim samym asortymentem, ja na 95% trafię do najtańszego. Jeśli potrzebuje noclegu, to znajdę najtańsza ofertę w danym standardzie. Generalnie mam do tego talent i lubię szukać i organizować, lepszy połówek śmieje się że powinnam zarabiać na życie organizując ludziom wakacje. To nie ma nic wspólnego z forum, no chyba że z jakimś turystycznym.
        • wtopek Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:56
          lipcowe polskie brzoskwinie są bardzo dobre i slodkie
    • guderianka Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 11:59
      Hmm. Ty się tak odżywiałaś na spływie a ja się tak odżywiam cały czas wink
      Ale odpowiem Ci na pytanie.
      Wezmę z domu (do Chorwacji) -słoik z pulpetami mięsnymi, makaron i ryż i zupki chińskie.Po przejechaniu 1300 km nie będzie mi się chciało szukać miejsca, gdzie jest dobre jedzenie, ryzykować że jednak nie będzie dobre i zdrowe, owoce i warzywa i chleb razowy będziemy jeść w drodze-więc po przyjeździe zapchamy się makaronem z konserwantami. A na drugi dzień by nie być zmuszonym jechać na zakupy i szukać miejsca z dobrym jedzeniem-i w miarę tanim-bo 5 osób nakarmić to mimo wszystko jest już sztuka- ugotuję w kuchni w domku który będziemy wynajmnować makaron, zrobię sos pomidorowy ze świeżych pomidorów i pulpety mięsne. A potem ze smakiem wypiję nie ruszając się z miejsca pyszną kawę z ekspresu. A na kolejny dzień będzie już czekał schłodzony ugotowany ryż do którego dodamy lokalne owoce.
      No i w końcu-rozwijające się dzieci potrzebują czegoś więcej niż warzywa i owoce wiesz ? wink
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:02
        Dwa tygodnie w roku na owocach i warzywach, nikomu nawet dzieciom nie zaszkodzi, a patrząc na współczesne spaślaki raczej zwłaszcza dzieciom nie zaszkodzi big_grin
        • guderianka Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:05
          To zależy jaki kto ma metabolizm. Moja jedna córka ja zje więcej surowizny ma sraczkę jak ta lala-w przypadku zdrowej osoby może nie problem, w jej przypadku i problemach z poruszaniem się. Młodsza z kolei wygląda na to ma nietolerancję laktozy-podobnie jak i Mąż-więc eksperymenty serowo-jogurtowe może niekoniecznie.
          Poza tym-w imię czego odmawiać dzieciom i sobie tego, co się lubi by na siłę jesć to co autorce posłużyło na cerę ? tongue_out
        • run_away83 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:31
          Musialabym być psychopatką żeby przez dwa tygodnie fundować dietę warzywno owocową dwójce zdrowych, szczupłych dzieci, które po pierwsze - rosną, po drugie - na wyjazdach po kilkanaście godzin na dobę spędzają naświeżym powietrzu i cały czas są w ruchu. Sobie, nawiasem mówiąc, też nie mam ochoty takiej diety fundować - nie jestem "spaślakiem", a gołe warzywa i owoce nie zaspokajają potrzeb mojego organizmu w trakcie aktywnego wypoczynku.

Co innego jak ktoś cały dzień smaży odwłok na tropikalnej plaży, w temperaturze 40 stopni, a jedyna aktywność jaką uprawia to wrzucanie fotek na fejsbuka. Wtedy i czystą wodą można wyżyć, zwłaszcza jak ktoś potrzebuje schudnąć tongue_out
          • guderianka Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:53
            i.. podnoszenie wypielęgnowanej dłoni z koktajlem do zmysłowych ust wink
    • kiddy Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:00
      Ludzie na wakacjach jedzą więcej, bo jedzenie kojarzy się z relaksem i wypoczynkiem, z przyjemnością, a także "wolnym" od rygorów. Mnie nie zdarzyło się przytyć w wakacje, ale sporo znajomych uważa, że to właśnie ten okres, a nie zima, "dodaje im kilogramów". No bo długie śniadanka, potem obiad w knajpie, potem lody, gofry, ciasto na deser, a potem dłuuuga kolacja albo codzienny grill.
    • fredka01 Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:06
      Ja jeżdżę prawie co roku w góry do Austrii i prawie zawsze zabieramy ze sobą 3-4 słoiki, np. z gołąbkami, gulaszem , a czasami również nasze swojskie pierogi ruskie.
      Jest to dla nas, a głównie dla dziecka przyjemna odmiana od austriackiej, bardzo tłustej kuchni. Ileż można jeść wursty albo ichniejsze knedle, a mięsa są dla nas w większości za tłuste. A pieniądze zaoszczędzone na jednorazowym obiedzie dla nas (ok. 35EUR) wolę przeznaczyć np. na jakieś atrakcje. Akurat u mnie w rodzinie obiad to podstawa i nie wyobrażam sobie dwóch tygodni tylko na owocach i warzywach i chlebie.
      Każdy ma swoje priorytety i bez sensu zaglądać innym do talerza.
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:09
        My nie zaglądamy do talerza tylko do słoika.
    • maggorlo Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 12:14
      Z głodu, bo od stycznia są na diecie, aby wcisnąc się w stroje kąpielowe i nie płacić za 2 miejsca w samolocie wink
    • moje.m Re: Dlaczego ludzie tyle jedzą na wakacjach?? 25.07.13, 13:25
      zlotonaiwnych napisała:

> Na fali wątku o słoikach na Chorwację - czy naprawdę trzeba targać słoiki i śm
      > ieci w postaci zupek w proszku oraz buł z Biedry do miejsca, gdzie bez problem
      > u da się przeżyć na owocach, warzywach, serach i rybach? Czy naprawdę na wakacj
      > ach trzeba żreć co chwila? Byłam niedawno na spływie, żywiliśmy się głównie raz
      > owym chlebem, serem, warzywami i owocami. Super, poprawiła mi się cera, zeszczu
      > plałam, wyglądam naprawdę ładnie. Po co sobie w wakacje zawracać głowę duperela
      > mi pt. co dziś na obiad?

co znaczy dla Ciebie "jedzą tyle". Zreć można też rybę, sery, to dopiero tuczące...
      była też tucząca ale nie każdego stać na ryby. Jeżeli ktoś jedzie do Chorwacji to zapewne nie stac go na nic tylko bierze ze sobą taniznę.
      Jakby leciał na Dominikanę to zapewne nie brałby nic. Tam z All jest hotel.
      Wybierz sie na Dominikanę i nie będziesz żreć tanich ryb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka