kietka 02.10.13, 11:46 http://www.medexpress.pl/start/trzeba-oswoic-starosc/22234/ przestali by draznic ludzi. idea swietna, ale realizacja chyba nietrafiona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: oswoic starosc 02.10.13, 11:53 Znaczy jaka realizacja? Ma rację, ze ludzie starsi są wykluczeni. Zniechęca mnie, ze nawet ona dźwiga na swoich barkach odpowiedzialność za zdrowie całej rodziny. To większa odpowiedzialność niż utrzymanie rodziny przez niejednego faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 12:05 Naprawdę byłaby lepsza? Bo nie tak bardzo zrobiona, po przejściach i może trochę mniej zamożna? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 12:27 Ale jaka ona stara jest?? Przeciez nawet 60 tki nie ma, to juz starosc? Ide zadzownic do ojca i tescia i kaze im oswajac starosc, zabiją mnie smiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 12:43 Kwasniewska epatuje luksusem i to moze zniechecac starszych, czesto niezbyt zamoznych ludzi, nie chodzi tutaj o zazdrosc, a o ich zdaniem "za wysokie progi", ludzi czesto nie stac na leki, a co dopiero narty w Alpach, rozumiem, ze starosc maja oswajac wszystkie pokolenia, ale sami zaiteresowani sa chyba poza nawiasem tych rozwazan... a moze to przekaz "dziewczynko, jak bedziesz mnie słuchała, to za 60 lat bedziesz tak luksusowa jak ja"... dla mnie troche po bandzie progrem jest w telewizji publicznej, stad moje pytanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 12:45 dlaczego dla was słowo "starosc" to ponizajacy epitet. czlowiek zaczyna sie starzec po 20 ktoryms tam roku zycia, jezeli ktos jest stary, to nie znaczy, ze jest brzydki i na smietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 13:37 Troche malo konkretow jesli chodzi o sama akcje. I do kogo ona ma byc tak naprawde zwrocona? Do mlodych, ktorzy sie zestarzeja wiec juz teraz maja sie zaczac przygotowywac czy do starych, ktorzy juz sie z ta staroscia borykaja? Bo to sa dwa zupelnie inne przeslania i inne cele jakiejs akcji. Oczywiscie, oszczedzac nalezy i jesc zdrowo, i nawet narty sa OK gdy sie jest w tzw. wieku produktywnym Ale gdy sie juz ma tych 70 pare czy 80 pare lat, maciupenka emeryture i pare chorob/niesprawnosci do oswojenia to hasla o odkladaniu na przyszlosc sa raczej komiczne. Mnie sie zdaje, ze dla tych skromniejszych seniors to by sie na pewno przydala jakas akcja zachecania ich do kontynuowania czynnego zycia, wyciagania ich z domow, wciagania w rozne zajecia spoleczne (chocby organizowane w bibliotekach czy innych "domach kultury" jesli gdzies takie jeszcze funkcjonuja), dyskusje publiczne o zdrowej i niekosztownej (!!!) diecie zapewniajacej to, co starsze osoby potrzebuja (chocby calcium!) etc. Bo zamozni seniors to jednak inna publika. Tak wiec albo wywiad skopany, bo potraktowal temat i JK po lebkac, albo sama akcja jakos niedoprecyzowana/niekonkretna. Ciezko wyczuc ... Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 13:48 własnie... tylko to troche dziwne, telewizja publiczna, misja itd, wciskaja kontrowersyjna piernik-lalę ubrana za ilka tys zł i ma mowic ludziom, jak ma zyc, bez wzgledu na wiek...troche zniechecajace. gdyby to bylo w tvn, czy polsacie, ok płacicie, macie, co chcecie, ale tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
naplaze Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 14:18 I do kogo ona ma byc tak napra > wde zwrocona? Do oglądających telewizję śniadaniową. Kwaśniewska dostała program w którejś ze stacji, w paśmie porannym. I teraz ten program trzeba wypromować, więc wymyśla się "akcję społeczną"; trudno tę akcję krytykować, no bo szczytne cele, każdy kiedyś będzie stary itp. komunały. Jednocześnie trzeba wypełnić ją treścią, ale taką możliwie przyjemną, wiec się pisze o wykluczeniu cyfrowym starszych ludzi. Dlaczego program o starości? Wcześniej prowadziła program lifestylowy w konwencji "klasa średnia naśladuje klasę wyższą", ale po pierwsze - to się już opatrzyło, po drugie - styl życia może z powodzeniem sprzedawać ktoś, kto ma fajne życie, a Kwaśniewska ma już swoje lata, więc nawet, jeśli ładnie je bezę, to i tak strzyka ją w krzyżu, a oglądający naśladują prowadzącego i nie chcą, żeby i ich strzykało w krzyżu, wiec przełączają TV na inną stację. Natomiast mamy w społeczeństwie całkiem sporą grupę ludzi w wieku emerytalnym/przedemerytalnym, tzw. wyż powojenny - a sporo z nich jest dość zamożnych, bo poza lichą emeryturą ma/będzie miało jeszcze jakiś dodatkowy dochód (beneficjenci przemiany ustrojowej, którzy zgromadzili kapitał, zainwestowali i na starość zamierzają z tego żyć). Ta grupa to łakomy kąsek dla reklamodawców. Więc jacyś spece od mediów uznali, że dobrze jest zrobić program o starości, bo jest i grupa docelowa, i znana twarz, która przyciągnie widzów, i potencjalne zyski z reklam emitowanych w tym, obiektywnie rzecz biorąc, mało atrakcyjnym czasie reklamowym. Teraz trzeba tylko ten program napełnić miłym contentem (zdrowe gotowanie, spacery) i wypromować ("akcja społeczna"). To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 02.10.13, 22:33 Ta grupa to łakomy kąsek dla reklamodawców. Więc jacyś spece od mediów uznali, że dobrze jest zrobić program o starości, bo jest i grupa docelowa, i znana twarz, która przyciągnie widzów, i potencjalne zyski z reklam emitowanych w tym, obiektywnie rzecz biorąc, mało atrakcyjnym czasie reklamowym. Teraz trzeba tylko ten program napełnić miłym contentem (zdrowe gotowanie, spacery) i wypromować ("akcja społeczna"). Z przykrością musze się zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 03.10.13, 08:44 O widzę, że światopogląd maciarewiczowski żyje w narodzie Mieszkasz w teczce tekturowej? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 03.10.13, 13:28 Kwaśniewska dostała program w którejś ze > stacji, w paśmie porannym. I teraz ten program trzeba wypromować, więc wymyśla > się "akcję społeczną"; trudno tę akcję krytykować, no bo szczytne cele, każdy > kiedyś będzie stary itp. komunały. Jednocześnie trzeba wypełnić ją treścią, ale > taką możliwie przyjemną, wiec się pisze o wykluczeniu cyfrowym starszych ludzi" No właśnie, to jest takie piarowskie pitu-pitu. Lepiej by coś o chorobie filipińskiej małżonka - ale tak szczerze - opowiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 03.10.13, 12:55 ropkacom napisała: > Naprawdę byłaby lepsza? Bo nie tak bardzo zrobiona, po przejściach i może troch > ę mniej zamożna? Wątpię. Nie dlatego, że po jakichś szczególnych przejściach tylko dlatego, że: a.) buddystka z całym dobrodziejstwem intwentarza b.) zdrowo i krzepko ale naturalnie się starzejąca c.) nie kojarząca się z establishmentem a więc nie wzbudzająca niechęci zamożnością i przynależnością do politycznych koterii. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 03.10.13, 13:12 Pani bywa, że odlatuje. Buddyści też miewają swoich dewotów. Którym się wzmacnia na starość, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: może inna prowadząca by była wiarygodna, np: 03.10.13, 13:14 A to nie wiedziałam, że odlatuje. Przyjrzę się teraz Braunek uważniej. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: oswoic starosc 02.10.13, 14:04 A moim zdaniem ani inna prowadząca ani nawet Papież Franciszek (gdyby się wypowiedział) nic by nie wskórał bo "starość" siedzi po prostu w głowie. I jak siedzi to zawsze można powiedzieć -" aaa co Ona tam wie, albo "ona jest aktorką/znaną malarką/politykiem( itp.) to ona dlatego tak wygląda ale jakby popracowała tak jak ja w fabryce to też by była taka schorowana jak ja" Jeśli akcja jest skierowana do ludzi aktywnych (np. 40+ bo tym już bliżej do emerytury niż 20+) to ok ale jak do obecnych 60+ tu raczej dobry psycholog/może aktorka ta co gra w "M jak..." seniorkę rodu, namawiająca do chodzenia na uniwersytet III wieku/warsztaty w domach kultury/dni otwarte w muzeach dla seniorów a do tego równorzędnie akcje wśród młodzieży w stylu "spotkajmy się w - parku/muzeum/teatru razem z babcią/dziadkiem" "zauważ sąsiadkę/sąsiada 60+" itp. To wtedy będzie oswajanie starości. Widzę swoją teściową i znajomą. Jedna 72 lata druga 69. Dwa zupełnie różne światy. Jedna jest po prostu "stara" a druga wie, że wiek ogranicza ale za to są inne formy działania (basen - areobic, sadzi kwiatki - "grzebie w ziemi wiosną -latem", obszywa całą rodzinę, opiekuje się wnukiem od czasu do czasu). Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: oswoic starosc 02.10.13, 14:18 ok, trzeba spojrzec troche szerzej, ktos musi do tego 67 roku zycia pracowac nie mam problemu, ze wogole ktos posadzil kwasniewska w takim miejscu, razi mnie, ze zrobila to telewizja publiczna, ktora zyje z supłanych przez staruszków abonamentu i gadanie o nartach i nowych technologiach w zakiecie za pare tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: oswoic starosc 02.10.13, 23:01 Całkowicie się z Tobą zgadzam. Pani Kwaśniewska to chybiony pomysł ( nie trafi do osób na emeryturze a tym bardziej do młodszych) Niemniej jednak problem istnieje - jest mnóstwo osób, które nie wiedzą co zrobić ze swoją "starością" i mają kilkaset złotych miesięcznie na przeżycie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: oswoic starosc 03.10.13, 09:17 No właśnie, ja się w tym tygodniu tak zastanowiłam - jak w ogóle udaje się przeżyć emerytom mającym - jak moja mama - ok. 1000 zł emerytury i jednocześnie samotnych, pozbawionych możliwości finansowego wsparcia ze strony dzieci, rodziny. Ja wydaję na mamę ok. 2.500 zł miesięcznie, w tym miesiącu (z powodu nagłej choroby + uzupełnienie garderoby na zimę) wydatki znacznie przekroczyły 3 tysiące... Jak się ma do tego ten tysiąc emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: oswoic starosc 03.10.13, 13:13 Najpierw dobre warunki życia, a potem pogadamy o reszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: oswoic starosc 02.10.13, 22:21 I na tę okoliczność dają wywiad z nabotoksowaną Kwaśniewską? Nie, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: oswoic starosc 03.10.13, 08:31 oswoić... wyborcza.pl/1,75478,14712353,W_calej_Unii_seniorom_zyje_sie_lepiej__Ale_nie_w_Polsce.html#MT Odpowiedz Link Zgłoś