Dodaj do ulubionych

To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto...

17.10.13, 23:55
Na poczatku mnie wkurzało gdy M szufladkował kierowców, teraz juz sama się bawię w zgadywanie.

Jedziemy sobie z M. Rondo. Auto przed nami zatrzymuje się niespodziewanie na rondzie, chyba zgasł silnik. M stwierdził, że to na pewno kobieta za kółkiem. Mijamy to auto - patrzę - no faktycznie kobieta. Jedziemy dalej. Przed nami kierowca w waskiej uliczce wykonuje dośc niefajny manewr między zaparkowanymi samochodami blokując mozliwość ruchu zarówno sobie jak i jadacym za nim i z naprzeciwka (w UK parkuje się na ulicy a nie chodniku i czesto jeździ się slalomem uważając na samochody z naprzeciwka). Troche trwało zanim sie kierowcy nagimnastykowali i się odetkało. M stwierdził, że to na 100% Hindus. Złapalismy go dalej na światłach. Oczywiście, że Hindus. Innego dnia cięzarówka przejechała na przejsciu nie ustępując pierwszeństwa pieszym: polska rejestracja... Podobnie z jazdą na suwak - rzadko się zdarza by ktoś nie wpuścił, ale jeśli juz to ludzie o typowych rysach z Europy środkowo-wschodniej. A trąbią buraki bez względu na rasę, płeć i wiek (nie zauważyłam w kazdym razie żadnego schematu). Na londyńskich uliacach w wiekszości przypadkow uzycie klaksonu jest bezcelowe i jest trąbieniem dla trąbienia.

Stereotypy? Może. Tylko kurcze, dlaczego w 90% przypadków sie jednak potwierdzają?
Obserwuj wątek
    • zawsze-w-drodze Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 00:02
      Zaciekawiłaś mnie. Co to są "rysy z Europy środkowo-wschodniej"? I przy okazji - skąd to są ludzie według Ciebie? Polacy? Niemcy? Litwini? Czesi? Ukraińcy? Rumuni? Bo wiesz - defonicja Europa Środkowo-Wschodnia to raczej definicja polityczno-ekonomiczno-historyczna. Z geografią i podziałem etnicznym niewiele ma wspólnego...
      • podkocem Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 00:09
        nie wiem jak to wytłumaczyc, ale Polaka zawsze rozpoznam... To po prostu widac smile
        • jamesonwhiskey Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 00:33
          widac
        • zonajana Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 00:33
          Jak widzę belga na autostradzie, to wiem, że mam oczekiwać nieoczekiwanego, a jak polaka, to że jest zmęczony/niedostosowany . Każda nacja jeździ w swoim stylu, ot co.
          --
        • minerallna Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 00:38
          Czasem widać...
          Chociaż zastanawiam się po czym? Po jeździe samochodem, owszem coś w tym jest wink Ale na sam wygląd, ubiór, zachowanie to nie zawsze.
          Za to uwielbiam te brytyjskie "królicze" zęby. No widzę ten uśmiech i już wiem wink big_grin
          • bi_scotti Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 00:49
            Nie ma nic gorszego na drodze niz facet w czapce. Powaznie. No matter ethnic background, nie ma znaczenia wiek, adres czy inne detale: jak ktos obok, za mna albo przede mna ewidentnie nie wie co robi na drodze, to for sure bedzie facet w czapce. Baseball cap, tuque, uszanka, cokolwiek. Ja nie wiem co sie facetom robi w tych czapkach ale to tak jakby czapka odbierala im jakiekolwiek umiejtnosci w temacie driving tongue_out Magic ... must be magic big_grin
            • minerallna Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 01:18
              Dla mnie to będzie facet w kapeluszu takim świąteczno- niedzielnym w samochodzie wypucowanym jak ........... smile wink
            • iwoniaw Znaczy najgorszy to szofer w uniformie? 18.10.13, 11:28
              Taki zawodowy szofer milionera albo wojskowy w mundurze? big_grin

Najgorszy kierowca gdziekolwiek to człowiek w aucie "numery rejestracyjne z tej właśnie gminy i nie z innej", który jeździ na pamięć, jest przekonany, że skoro wyjeżdżał sto tysięcy razy z tej drogi i nic nie jechało, to jeśli teraz przypadkiem jedzie, to ani chybi tamten jadący "nie umie jeździć" i "przez niego (o mały włos nie) doszło do wypadku".
          • podkocem Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 12:02
            brytyjczyka, a raczej Brytyjke zawsze poznam po:
            - rysach twarzy
            - ubiorze

Polki czasem nie rozpoznam - coraz lepiej się kamuflują skubanice, ale Polaka wyczuję na kilometr tongue_out.
            • zawsze-w-drodze Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 12:43
              No sorki ale znowu nie rozumiem - Polki to środkowo-wschodnio-europejki? I kamuflują rysy twarzy i różnice etniczne?
              Rdzenne Brytyjki? Jako hermetyczne etnicznie?! Masz na myśli Angielki? Szkotki? Walijki? Irlandki? Są identyczne?
              • podkocem Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 16:15
                Jakbys posiedziała kilka lat w multinarodowym miescie, tez bys rozrozniala bez pudła po samym wyglądzie. Szkotkę od Irlandki rozroznisz po akcencie. Kobiety są bardziej hmm.. elastyczne i łatwiej "upodabniają się do otoczenia", zmieniają swój styl ubioru, gesty, uczesanie. Facecetom przychodzi to z większym trudem.
        • zawsze-w-drodze Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 13:01
          A weź mi jeszcze powiedz kogo definiujesz "Hindusem"? Emigranta z Indii? Całych? W Indiach cała masa zupełnie różnych etniczne i kulturowo ludzi. Jeśli to ma być po prostu mieszkaniec Indii - obojętnie północnych, czy południowych, to jak go odróżniasz od emigranta z Pakistanu? Bangladeszu? Sri Lanki? A może to właściwie wszystko jedno?
          • rosapulchra-0 zawsze_w_drodze 18.10.13, 14:08
            Masz dziś okres, czy czepialstwo masz we krwi? confused
            Podkocem ma rację - Polaka od razu się rozpoznaje, Polki często są bardziej brytyjskie niż same Brytyjki. Hindus - w tym przypadku to ogólna nazwa nacji ze wschodniej Azji.
            Coś jeszcze?
            • zawsze-w-drodze Re: zawsze_w_drodze 18.10.13, 14:14
              Ze Wschodniej Azji powiadasz? Wschodnia Azja, Wschodnia Azja... Gdzie to jest - weźmy atlas...Od północy - Rosja, Chiny, Japonia, Koree, Filipiny... Hm - Ty ich Rosa nazywasz Hindusami?!
              Nie ludzi z Półwyspu Indyjskiego? Zadanie: Sprawdź gdzie jest Półwysep Indyjski.
              Znajomość geografii na poziomie podstawówki, bo już nie gimnazjum.
              • rosapulchra-0 Re: zawsze_w_drodze 18.10.13, 14:20
                No przecież nie leży po zachodniej stronie Azji, tylko bardziej wschodniej, choć zdecydowanie południowej. Ale jak widać - czepianie masz we krwi tongue_out
                • zawsze-w-drodze Re: zawsze_w_drodze 18.10.13, 14:26
                  Aaaa umarłam. big_grin. Półwysep Indyjski leży według Rosy w Południowo-Wschodniej Azji. To się nadaje do humoru z zeszytów szkolnych. Bardziej Południowej i Wschodniej...I dlatego graniczy z Nepalem i Iranem, który leży - uwaga, uwaga na BLISKIM Wschodzie. Ośmieszasz się.
                  • zawsze-w-drodze Re: zawsze_w_drodze 18.10.13, 14:28
                    A Polska leży pewnie w Południowej Europie co? No przecież nie w Północnej - tam jest Norwegia i Islandia nie?
                    • rosapulchra-0 Re: zawsze_w_drodze 18.10.13, 14:29
                      Żałośnie śmieszna jesteś.
        • landora Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 16:31
          Pewnie że widać.
          Inne rysy mają Niemcy, inne Anglicy, jeszcze inne Polacy.
          Tak samo inaczej wyglądają Niemki, inaczej Polki, jeszcze inaczej Angielki. przy odrobinie wprawy można nawet rozróżnić Szkotkę od Angielki.
      • yuka12 Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 11:48
        Nie wiem, jak mozna by to bylo opisac, ale Polacy i Polki w wiekszosci wyrozniaja sie z tlumu. Po sposobie ubierania sie, zachowania, nie mowiac o akcencie. Np. wymalowana kobieta na obcasach, w mini i pofarbowanych wlosach po 30. raczej nie bedzie tubylka, gdyz na obcasach ale nie w mini i raczej umiarkowanie kolorowych wlosach moze najwyzej chodzic jakas urzedniczka, ale wtedy sie ja poznaje po "biurowym" i oficjalnym wygladzie. Znowuz w mini i na obcasach, ale rowniez z silnym makijazem i roznokolorowymi wlosami chodza raczej nastolatki i mlode studentki, rzadko panie po 30. A jezeli po 30., to widac po ubraniu i zachowaniu, ze to raczej nizsza klasa bezrobotnych pan w w domu. A Polki najczesciej sa bardziej od nich zadbane. Do tego dochodzi tzw. mowa ciala. Polacy-mezczyzni tez sie czesto wyrozniaja.
        • yuka12 Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 11:54
          A wracajac do sposobu prowadzenia samochodu, rzeczywiscie mozna poznac, ktore auto prowadzi kobieta wlasnie po sposobie jazdy. O Hindusach nic nie wiem, u nas ich mieszka jeszcze mniej niz Polakow, a Polakow i innych nacji nie mieszka tutaj zbyt wiele (maksymalnie 15%-20% populacji w calym hrabstwie). Wiecej jest tylko Anglikow.
        • iwoniaw Dobrze ci koresponduje sygnaturka z treścią posta 18.10.13, 11:58
          smile
          • yuka12 Re: Dobrze ci koresponduje sygnaturka z treścią p 18.10.13, 12:31
            Alez ja nie stygmatyzuje Polakow, sama przynaleze do tego narodu i jestem z tego dumna. Ale w jakis sposob roznimy sie od Walijczykow, chociazby nasz jezyk czy kultura sa inne, wiec czemu temu zaprzeczac? Nie zauwazanie tych roznic tez jest etykietowaniem (pt."wszyscy jestesmy tacy sami"), nie uwazasz?
        • zawsze-w-drodze Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 12:06
          No dobrze, ale to co opisujesz to są wzorce kulturowe plus akcent. Podkocem była zaś uprzejma napisać, że rozpoznaje kogośtam "po rysach z Europy środkowo-wschodniej" czyli po różnicach etniczno-rasowych. To mnie zaciekawiło. Kogo ma na myśli i jak go rozpoznaje?
          • yuka12 Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 12:27
            Rysy twarzy Polakow tez sa nieco inne smile. Ale wyrozniaja sie, bo tutaj, gdzie mieszkam, jest mala roznorodnosc kulturowo-rasowa, przewazaja tubylcy z dziada pradziada z niewielka domieszka przybylych Anglikow. Wiec wyzsi Polacy z szerszymi twarzami i wyraznymi rysami, wlosami najczesciej nie blondo-rudawymi, ruchliwi i energiczni, rzucaja sie w oczy. Dodaj do tego sposob ubierania sie. ALE innosc nie musi oznaczac bycie gorszym.
            • zawsze-w-drodze Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 12:33
              Ale ja zupełnie abstrahuję od wartościowania. Interesuje mnie wyłącznie definicja "rysów z Europy środkowo-wschodniej". Udało mi się skończyć kierunkowe studia, ba nawet doktorat sklecić i jako żywo nie słyszałam o czymś takim. Więc chętnie posłucham. Może dowiem się czegoś nowego. Kto to jest ten etniczny "środkowo-wschodnio-europejczyk", na jakim terenie żyje rdzennie i jakimi różnicami etnicznymi, do rozpoznania na pierwszy rzut oka, przez okno samochodu się wyróżnia.
    • ichi51e Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 03:11
      Byly badania na temat takiego zgadywania w ogole. Ludzki mozg tak dziala ze highlituje sytuacje w ktorych mialas racje zeby stworzyc pattern. W rzeczywistosci mylisz sie czesciej niz ci sie wydaje ;p
      • bi_scotti Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 03:28
        ichi51e napisała:

> W rzeczywistosci mylisz sie czesciej niz ci sie wydaje ;p

O really? big_grin
        https://bestride.com/blog/wp-content/uploads/2013/10/driver-car-hat-ride.jpg
    • d.o.s.i.a Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 12:28
      Oj, dawno zauwazylam taka prawidlowosc. Jak sie samochod nie zatrzyma na pasach to na 99% jest to osoba narodowosci pakistanskiej, albo podobnej. Natomiast Hindusi z upodobaniem rozjezdzaja chodnik pod moim blokiem, bo uwazaja, ze moga tam parkowac. Z powodow zupelnie mi nieznanych - jakakolwiek uwaga bardzo panow denerwuje i sklania do artykulowania pod moim adresem oskarzen o rasizm. Przysiegam nie wiem - moze w Indiach parkuje sie na chodnikach?
      • zawsze-w-drodze Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 12:47
        Jezu... Narodowość pakistańska... Weź może książkę o historii Azji. Zobacz Skąd się wziął Pakistan, Indie, Bangladesz. Ile tam jest różnic etnicznych. Bo na razie to jak za przeproszeniem prezydent Bush - przepraszający w Brazylii, że nie mówi po brazylijsku...
        • d.o.s.i.a Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 13:29
          A jak napisze, ze sniada cera to bedzie dobrze?
          • zawsze-w-drodze Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 13:37
            No pewnie smile. Ja się totalnie nie czepiam uwag i spostrzeżeń związanych z różnicami kulturowymi. W końcu tam mieszkacie - macie to sprawdzone empirycznie. Zresztą ciekawie by było zbadać jak się nawzajem postrzegają różni emigranci.
            • gorajka Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 15:14
              ha ha w ogóle się nie czepiasz
              wiesz teraz studia skończyć każdy może, po co machać doktoratem skoro nie potrafisz rozróżnić rysów twarzy Polaka, Hindusa czy Anglika, jesteś mało spostrzegawcza/y
              trzeba było wybrać inne studia
              • syswia Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 16:21
                he he he, niektorzy `naukowcy` tak maja, ze kazda oczywistosc musza miec naukowo przebadana i potwierdzona (vide ostatnie rewelacje naukowcow, ktorzy odkryli, ze dzieci, ktore ida spac o nieregularnych porach sa niewyspane i gorzej sie ucza... lol)
                ja tez potrafie rozpoznac osobe z Europy Srodkowo->schodniej po twarzy... potrafie tez w miare bezblednie rozpoznac osobe pochodzaca z Pendzabu oraz ze Sri Lanki
                no trudno, nic na to nie poradze, ze to tak nienaukowo lol, za to poparte osobistym wieloletnim doswiadczeniem
                • bi_scotti Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 17:26
                  syswia napisała:

> ja tez potrafie rozpoznac osobe z Europy Srodkowo->schodniej po twarzy... p
                  > otrafie tez w miare bezblednie rozpoznac osobe pochodzaca z Pendzabu oraz ze Sr
                  > i Lanki
                  > no trudno, nic na to nie poradze, ze to tak nienaukowo lol, za to poparte osobi
                  > stym wieloletnim doswiadczeniem

Ilosc lat spedzonych w diverse society, ilosc kontatow z ludzmi o roznych ethnic backgrounds i trzaska-prasku po prostu "sie wie" kto np. w wagonie metra jest pochodzenia chinskiego a kto wietnamskiego czy koreanskiego, kto ma korzenie w Somalii, kto w Etiopii a kto w Ghanie czy Sudanie, czyi rodzice/przodkowie to Tamilowie etc. etc. Ale moze bardziej ciekawe jest np. to, ze gdy bylam w czasie TIFF na pokazie filmu Agnieszki Holland "Burning bush", na sali bylo kilka pokolen emigrantow z tzw. Europy Wschodniej - bezblednie mozna bylo wciaz poznac kto Czech, kto Polak, kto Rosjanin jeszcze zanim wyciagniete ucho moglo potwierdzic trafnosc zagadywanki. Przy czym gdy sie zastanowie i sprobuje wypunktowac "jak/po czym" to nie potrafie odpowiedziec ...
                  Co i tak nie zmienia faktu, ze najgorszy na swiecie kierowca to facet w czapce tongue_out
                  • syswia Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 17:46
                    nie widzialam jeszcze tego filmu
                    warto? bo krotki opis na Wiki jawi mi sie jako taka kolejna proba przyblizenia Zachodowi bohaterskiego, wallenrodowego Wschodu Europy w stylu ekhem wajdowskim
                    no wiec, jest tam cos jeszcze?
                    • bi_scotti Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 18:05
                      Dlugi jak nie wiem co (3 x 80 minut!), byl zrobiony jako mini-seria dla HBO wiec moze tak sie bedzie latwiej ogladalo jak zlapiesz w 3 oddzielnych czesciach. Dobry, oglada sie dobrze, glowna aktorka przepiekna, ma super zgrabne nogi i w ogole yummy wink Ja tamten czas pamietam dokladnie i przyznaje, ze film zrobiony uczciwie z pelna dbaloscia o szczegoly. Nie mialam wrazenia, ze byl robiony "pod" zachodniego widza, raczej cos w rodzaju "jeszcze jedna kartka z historii" szarych/codziennych ludzi, ktorzy staneli przed okreslonymi wyborami. Jak to w zyciu, szczegolnie tamtym naszym zyciu ... A kwestia wyborow jest ponadczasowa i ponad-narodowa, co AH nienachalnie podpowiada. Moj glowny zarzut jest do dlugosci ale to pewnie dlatego, ze z racji formuly festiwalu film byl pokazany jako jedna calosc z dwoma bardzo krotkimi intermissions. W sumie polecam, uczciwie polecam.
                      • syswia Re: To auto prowadzi kobieta, to Hindus, a tamto. 18.10.13, 22:32
                        dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka