Dodaj do ulubionych

rogale świętomarcińskie

11.11.13, 09:00
Kupujecie? Ja od kilku lat, co prawda nie pochodze z wielkopolski, ale dla mnie kazda okazja do zjedzenia czegos ciekawego jest dobra wink wczoraj zakupilismy 2 swiezutkie, jeden juz poszedl, a drugi bedzie na spole po sniadaniu. Podobno sa bardzo kaloryczne, konkubin wyguglal, ze 1 300-tu gramowy ma 1000 kalorii.

Btw, po ile u was sa? Bo imho 6,50 za takiego rozmiaru drozdzowki to sporo. Dobrze, ze chociaz jest smaczny ...
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 09:03
      Uważaj co mówisz. Rogale świętomarcińskie to tylko w wielkopolsce. Ty możesz kupowac co najwyżej wyrób rogalowy z makiem. Inaczej łamiesz prawo wink
      • zazou1980 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 09:12
        Poguglalam i nazywa sie to rogal marcina, wiec faktycznie azjatycka podroba ;p
        • bei Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 09:18
          smilesmile

Piekę podróby z orzechami nerkowca, platkami migdałów i makiem,
    • lola211 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 09:19
      Zjadłam 2 sztuki.Owszem,bardzo smaczne, tylko za słodkie.Lukier caly zdarłam.
      Ja jestem ciekawa smaków,dlatego musialam spróbowac,co to za wielkopolski specjał.
      Fajnie, ze maja taka tradycje.
      Sama bym upiekla, tylko nie wiem gdzie dostac biały mak.
      • feiticeira Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 15:33
        > Sama bym upiekla, tylko nie wiem gdzie dostac biały mak.

Udalo mi sie kupic bialy mak w "hinduskim" sklepie spozywczym smile (w Polsce).
      • misterni Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 16:22
        Lola, linkowałam Ci kiedyś, gdzie kupić wink
        • lola211 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 17:53
          Znalazłam, mamsmile.
          Mnie nigdy z allegro nie po drodze, zapomnialam na smierc.
          Dzieki wielkie za przypomnienie.
    • a1ma Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 09:23
      Wczoraj zjadlam TRZY bydgoskie (podroba marcinskich, tylko 2x mniejsze), uwielbiam! Ale podobnie jak paczki - jem raz w roku.
    • echtom Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 09:32
      Uwielbiam. Na szczęście PiP ma kwaterę główną w Poznaniu i sprowadzają stamtąd przed świętem. Kit, że kaloryczne, gorzej, że strasznie drogie.
      • zazou1980 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 09:47
        My w zeszlym roku na nowym swiecie kupowalismy podobno oryginalne, sprowadzane z posen, na wage byly. W tym roku w zwyklym cukierniczym i musze przyznac, ze te mi bardziej smakuja - slodkie az do bolu...
        • olewka100procent Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 10:46
          jadłam w tym roku pierwszy raz, mama mi przywiozła z poznania, ale czy ja wiem ? jak dla mnie smak zwykłej drożdżówki z makiem
          • przystanek_tramwajowy Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 10:52
            Mnie te, które widywałam zawsze odstraszały od konsumpcji swoim wyglądem. Dla mnie są nieapetyczne. A słodkie koooocham!

---
            Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • z_lasu Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 10:56
            No to jakąś lipę jadłaś, a nie rogale marcińskie. Ja akurat wielką fanką tych rogali nie jestem (za słodkie, za mdłe, no i arachidy to przecież nie orzechy!), ale w dobrym wykonaniu to to na pewno nie jest zwykła drożdżówka. Mąż w tym roku kupił przepyszne. Masa, jak masa, ale ciasto - niebo w gębie.
            • manekineko Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 17:07
              Powinny być posypane włoskimi orzechami!smile Tylko takich szukaj na przyszłość.
    • lily-evans01 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 10:53
      Jemy je z młodą już od tygodnia. Z PiP, sprowadzane z Poznania, z Bagietki - też sprowadzane z Poznania, faktycznie drogie toto. Wczoraj kupiłam szczecińską podróbę, słodsza, ale inne ciasto niestety. Jak na wagę, to mamy gdzieś 5,5-6 zł za sztukę. Bagietka przebiła wszystkich - są po 7,20, bo "od Kandulskiego", jak mnie pani uświadomiła.
      W przyszłym roku zrobię sama chyba, wreszcie się odważę...

A jadł ktoś te z Biedronki, z certyfikatem wink ???
      • naplaze Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:32
        Te od Kandulskiego są, niestety, jednymi z najlepszych (chociaż to też zależy, na jaką partię się trafi). W Poznaniu sprzedawane na wagę, po około 40 pln/kg, a kolejka od rana jak za komuny.
        • lily-evans01 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:37
          No, to mnie chyba bardziej smakowały te z PiP, ale to pewnie kwestia gustu.
          Te wielgaśne od Kandulskiego miały bardzo dużo nadzienia, ale znowu ciasto z PiP bardziej mi podchodzi.
          Chyba w przyszłym roku wybiorę się do Poznania ok. 10 listopada smile.
          • naplaze Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:50
            Kandulskiemu co roku wychodzi takie trochę zakalcowate, gumowate ciasto - prawdopodobnie ze względu na tę dużą ilość wilgotnego nadzienia - ale ludzie i tak kupują. Jest dużo orzeszkówsmile
    • kadfael Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 10:53
      No pewnie!
      Ale uwaga - bo już parę osób tutaj popełniło ten błąd - prawdziwe rogale świętomarcińskie to nie ciasto DROŻDZOWE! To ciasto półfrancuskie. A od kiedy są certyfikaty to jakość rogali się znacznie poprawiła. Muszą też być z białym makiem.
      • aniuta75 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:02
        Biedronkowego jadłam, taki sobie ; lidlowy o wiele lepszy - ciasto jak trza, nadzienia dużo, słodki jak cholera big_grin.
        • dorcia1234 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:34
          w zeszłym roku pojechaliśmy w tym celu specjalnie do Poznania. Warto było choć drogie jak nie powiem co. W tym nie daliśmy rady wyjechać, więc po południu idę do znajomych na podróbkowy wypiek własny.
      • vilez Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 13:55
        dokładnie- półfrancuskie smile
    • wielkafuria Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 10:59
      mnie nie smakowały, słodkie tak że oczy mi w poprzek stanely smile
      a cena kosmiczna
    • aandzia43 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:02
      Bardzo smaczne są i jak odwiedzam Poznań, to konsumuję. Ale całego na raz trudno mi zjeść smile
      • mysz1978 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:22
        ja kupilam podrobe jakies 2 tygodnie temu (nie wiem czemu wtedy) w jednym ze Slaskich miast. Drogie jak cholera ze wzgledu na swoja wage (kupilam dwa) i w smaku taki sobie jak dla mnie, troche a ciezki, za duzo tego maku i w ogole.
        • andaba Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:40
          Może rzućcie raczej przepisem, nudzę się dzisiaj...
          • owianka Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 12:30
            Proszę:
            wielodzietni.org/discussion/11282/rogale-swietomarcinskie
            Ale jeśli się dziś nudzisz w Polsce, to wątpię, czy coś z tego będzie smile W osiedlowym sklepie czy Żabce raczej składników nie dostaniesz.
      • lola211 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:55
        Bo ponoc nimi trza sie dzielic, a nie jesc samemu.I to ma wówczas sens, ze takie duze i takie slodkie.
    • notting_hill Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:40
      A, bo i w Poznaniu są różnice i rogal rogalowi nierówny. Testowałyśmy z córką kilka różnych w ostatnim tygodniu i mam swoje faworyty smile. A drogie cholerstwo jest, zawsze tak było. Wczoraj zapłaciłam za taki do podziału na 2 osoby (ale bez szału) prawie 10 pln. Tyle, że super był.
      Górna granica ceny dochodzi do ponad 45pln/kg.
      • echtom Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 12:06
        W PiP były po 30 i 37 złotych. A że ciężkie cholerstwo, za 2 sztuki tych tańszych zapłaciłam 13 zł. Nie mam teraz kasy, ale czego się nie robi dla tradycji wink
    • kawka74 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 11:57
      Za słodkie i za duże, nie dałam rady.
      Może podejmę kolejną próbę.
    • vilez Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 12:00
      Dobre są, dobre, paskudy suspicious Mój mąż piecze lżejsze. Obżalim się właśnie.
      • riki_i Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 12:16
        Zeżarłem jednego. Kupiony na wagę w PiP, 5,79 zł jak wychodzi z paragonu. Nie zachwycił mnie, za słodki, kilo lukru i masa orzechów arachidowych, których nie lubię.
        • vilez Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 12:23
          No, mój piecze właśnie bez arachidów, mniej słodkie- słowem odpowiednio zmodyfikowane smile
          • kadfael Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 13:09
            Prawdziwy rogal marciński nie może mieć arachidów, fuj! Włoskie, no ewentualnie laskowe
            • vilez Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 13:38
              Z włoskimi jemy smile
              • kadfael Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 16:17
                My też wink
    • oqoq74 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 12:20
      Uwielbiam. W tym roku od kilku dni kupowaliśmy. Poznańskie z Elite i Ekspresowej - pycha, zawsze w czołówce rankingu. Wyjątkowo smaczne okazały się lidlowskie, mimo, że z orzechami arachidowymi.
      Z lokalnej cukierni, rzekomo z certifikatem, okropne.
    • xxe-lka Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 13:10
      jak mamy okazję to kupujemy i kaloriami sobie głowy nie zaprzątamy - są pyszne
    • puza_666 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 13:15
      A gdzie w Krakowie mozna je kupic?smile
      wie ktoras?
    • varna771 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 16:06
      Jak przystało na rodowitą Poznanianke, tradycje kultywuje, w tym dniu rogale świętomarcińskie z białym makiem zawsze były i beda w naszym domu. Nigdy tez nie słyszałam by ktokolwiek rogale nazwał drożdzówkamismile
    • mayaalex Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 16:07
      sad
      Chyba wlasnie za rogalami najbardziej tesknie w Brukseli... A one musza byc swieze (no, ok, odgrzane jeszcze na drugi dzien sa dobre) wiec ze sprowadzaniem klopot sad
      Mamy mnostwo polskich sklepow ale znakomita wiekszosc jest prowadzona przez imigrantow z zupelnie innej czesci Polski wiec rogali nie maja.
      Dopoki jezdzilam do PL na Wszystkich Swietych to zawsze sie najadalam rogali na zapas i pare wiozlam w podrecznym - ale ostatnie dwa lata jestem na miejscu wiec nici z rogali...
      Ech, zatesknilam... A jeszcze w Belgii dzis wszyscy maja wolne a ja niestety pracuje - no zycie nie jest sprawiedliwe, niestety sad
      Buuuuuuuuuuuuuu.... sad
      • stef63 Re: zamawiałam z Poznania 11.11.13, 16:25
        W tamtym roku zamawiałam rogale z Poznania, tu:

www.rogalemarcinskie.pl/pl/o_firmie.html
        Trochę drogie, świeże na pewno lepsze. Kurier przywiózł zimne (nie było mrozu), dobre - połówkę rogala podgrzałam w piekarniku i był super.
        Gdybym mieszkała w Poznaniu częściej bym kupowała.
        • varna771 Re: zamawiałam z Poznania 11.11.13, 16:55
          stef63 napisała:

> Gdybym mieszkała w Poznaniu częściej bym kupowała.
          Te prawdziwe marcińskie są tylko raz w roku i w tym tym dniu najlepiej mi smakuje, tak samo jak karp smakuje mi tylko w wigilie.
        • mayaalex Re: zamawiałam z Poznania 11.11.13, 18:20
          Dzieki!
          Jesli w przyszlym roku nie polece do Polski na 1.11. to zamowie smile
    • lady-z-gaga Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 18:15
      Nie wiem skąd pochodzą te sprzedawane w Wwie, w Piotrze i Pawle, w tym roku nie kupiłam, w ubiegłych latach próbowałam
      potwornie drogie, potwornie słodkie, dla mnie - żaden rarytas
      • przeciwcialo Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 18:27
        Mąż przywiozł z Poznania, dobre nawet ale 35 zeta za kilo to niezła cenawink
    • memphis90 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.13, 18:51
      Jeśli jecie słodkie ulepy, to na 100% nie jest to rogal marciński! W rogalu ciasto nie jest słodkie, masa lekko słodkawa, ma lekko migdałowy posmak, słodycz nadaje lukier i ew. skórka z pomarańczy (nie wszystkie mają, niektóre tylko orzechy). Dobre rogale kosztują 40-45zł/kg, te na pewno mają biały mak. Oczywiście, można też kupić całkiem smaczne podróbki, tańsze, z ciemnym makiem, ale tu trzeba mieć dobrego, sprawdzonego dostawcę - no i nie będzie to już do końca to samo smile Natomiast na pewno nie powinno być toto:
      -słodkie jak ulepek
      -drożdżowe
      -z masą inną niż z białego maku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka