Dodaj do ulubionych

nocny intruz na dachu

09.12.13, 16:32
Od jakiegoś czasu mamy problem w naszym domostwie - nawiedzają nas tajemniczy nocni goście. Jakieś 3-4 razy na przestrzeni kilku ostatnich miesięcy(od jesieni) budziły mnie nocne szmery,szybkie bieganie,itp. Zajrzałam na strych,żeby odkryć kto urządza sobie takie nocne harce,ale tam ani widu ani słychu...Mieszkamy na obrzeżach, gdzie natura kwitnie - dookoła las, łąki i polany, więc można się spodziewać rożnych "przybyszy".Za ostatnim razem udało nam się w końcu namierzyć intruza na dachu - biegał sobie w najlepsze i błysnął oczyma w ciemności.Teraz już wiem, że to KUNA. Ok, zwierzątko piękne i urokliwe:

www.youtube.com/watch?v=c_8YhwakeG0
,ale co z tego, skoro nie daje nam spać i jest straszliwym szkodnikiem? Boję się,że zniszczy nam dach albo jeszcze się zadomowi i rozmnoży... Poczytałam trochę o zniszczeniach jakich może dokonać i jestem trochę przerażona. Jak wykurzyć tego stwora? Słyszałam,że mogłyby pomóc tygrysie odchody,ale raczej ich nie zdobędę...Myślę nad jakąś pułapką,a na razie zapuszczamy na strychu nagrane na mp3 dźwięki wydawane przez borsuka
(borsuk = największy wróg kuny).

Jakieś pomysły? Ktoś miał podobny problem?

Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 16:33
      Przeprowadź się do bloku w mieście.
      • jak_matrioszka Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 17:10
        big_grin
        • opium74 Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 17:26
          Zbadaj tarczyce wink
          A poważnie to poszukaj ultradzwiekowych odstraszaczy. Widziałam kiedyś sklep odstraszacze.pl chyba.
          Pewnie na Allegro tez cis będzie.
    • goodnightmoon Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 17:24
      nolus napisała:

> Jakieś pomysły?

Skontaktować się telefonicznie z najbliższym ZOO i poprosić o przysłanie tygrysich odchodów.
      Ewentualnie pofatygować się osobiście.
      • totorotot Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 18:15
        > Skontaktować się telefonicznie z najbliższym ZOO i poprosić o przysłanie tygrys
        > ich odchodów.
        > Ewentualnie pofatygować się osobiście.

Ona może pofatygować się osobiście, ale to nadal będą ludzkie odchody.
        • goodnightmoon Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 18:20
          > > Skontaktować się telefonicznie z najbliższym ZOO i poprosić o przysłanie tygrysich odchodów.
          > > Ewentualnie pofatygować się osobiście.

> totorotot napisała:
          > Ona może pofatygować się osobiście, ale to nadal będą ludzkie odchody.

Dlaczego??? Czy tygrysie odchody są wielkim skarbem i nie wolno ich ot tak rozdawać?
          • heca7 Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 22:36
            Hmmm big_grin Chyba chodzi o nie do końca jednoznaczną konstrukcję zdania jakie stworzyłaś- "pofatygować się osobiście". Brzmiało jakby sama miała narobić na strychu big_grin
    • daisy Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 22:26
      Kuny domowe są miłe, ale psują samochody i tego już bym nie wybaczyła.
      Może pomógłby (duży) kot albo pies, jakiś zajadły mały terrier czy york?
      A tygrysie odchody pewnie pomogłyby na wiele rzeczy. smile
    • mynia_pynia Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 22:32
      Też miałam kilka razy kunę na dachu.
      Jak słyszę ten charakterystyczny dźwięk łapek biegnących po dachu to mi słabo.
      My każdorazowo przepędzamy cholerstwo. Otwieram okno dachowe i klaszczę, uderzam ręką w dachówkę.
      Mąż kupił sprej odstraszający zwierzynę leśną i kilka razy w sezonie opryskiwał okolice domu.
      "Nasza" kuna próbowała włamać się nam pod dach, próbowała podnosić dachówki co doprowadzał mnie do zawału serca. Mieliśmy akcje o 1-3h w nocy.
      Co jakiś czas wraca a my ją skutecznie przepędzamy.
      Nie pozwól żeby ci wlazła w dach, bo doprowadzi w ociepleniu do wielkich szkód, zniszczy izolację - uwielbia wełnę mineralną, bo jest ostra i wyczesuje sobie o nią z futra pasożyty.
      Kuna jest bardzo sprytna i urocza. Możesz ją złapać na żywo-łapkę, jak ci się uda, ale co później z nią zrobić? Wywieść 100 km od domu?

• mynia_pynia Re: nocny intruz na dachu 09.12.13, 22:33
        My mamy sznaucera i kuna ma naszego psa w poważaniu, bo przecież na dach o kącie nachylenia 39 st. go nie puszczę wink
    • 18lipcowa3 Re: nocny intruz na dachu 10.12.13, 08:12
      Trutka?
    • princy-mincy Re: nocny intruz na dachu 10.12.13, 08:29
      Kuna moze nadrobić wielu szkód.
      Moj samochód tak uszkodzila, ze naprawa o czesći wyniosły ponad 6 tys, dobrze, ze to poszło z ubezpieczenia.
      Wiem, ze sa w stanie uszkodzić izolację pod dachem i pogryzc przewody.
      U nas po dachu nie biegają, a w autach mamy zamontowane odstraszacze dźwiękowe, mozna kupić na allegro.
      Słyszałam tez (ale nie wiem, czy to prawda i czy to działa) ze kuny nie lubią zapachów kostek toaletowych i ze niektórzy rozkładają takie kostki na strychu lub pod maska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka