Dodaj do ulubionych

matka NIE idealna

18.12.13, 20:43
zanim urodził się synek marzyło mi się rodzicielstwo idealne, życie to zweryfikowało...
Miało nie być smoczka, zdrowe odżywianie, zero tv
Mam wymagającego malucha więc smoczek szybko poszedł w ruch bo skutecznie go uspokajał jak był naprawdę malutki, teraz żyć bez niego nie może...
piosenki edukacyjne dla dzieci na youtube to kilka chwil żebym mogła coś zrobić, podżeranie między posiłkami, chlebka flipsów, chrupeczków tez na porządku dziennym bo dość mocno go to absorbuje. Generalnie mnie to załamuje ale nie walczę z tym bo inaczej cały dzień nie miałabym chwili na podstawowe czynności. najbardziej martwię się o jego nawyki żywieniowe. Ile wasze dzieci zjadają w ciągu dnia np. flipsików (daje mu hippa)?
martwię się tez o jego oczy czy od patrzenia w monitor komputera nie nabawi się jakiejś wady. Bez przesady nie ogląda cały dzień ale rano i wieczorem po powiedzmy pół godziny...
Sama nie wiem może przesadzam... może to normalne i większość Mam ratuje się w ten sposób?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: matka NIE idealna 18.12.13, 20:49
      nie pociesze Cie, bo ja nie smile
      jezeli chodzi o przekaski i TV tylko.

przekasek miedzy posilkami jest zero, null. pilnuje z zelazna konsekwencja.
      TV - ma puszczanego reksia moze 2 razy w tyg. ale nie dlatego, zeby go zajac tylko dla rozrywki ogradamy, po jednym odcinku. uwazam, ze styka.

ale za to odpuszam na innych polach, wiec nie martw sie - jedyna nieidealna nie jestes smile
    • kopiko-lol Re: matka NIE idealna 18.12.13, 20:56
      Chyba idealnych nie ma smile
      U nas co prawda tv nie ma, ale za to czesto mloda dostaje w lape komorke jak np pieluche zmieniam i mi ucieka.
      Z przekasek to czasem chrupke dostanie, ale sporadycznie raczej.
      Mamy inne wady.... glownie to chyba wygoda matki i zbyt czeste podawanie cyca zamiast stalych pokarmow (ma 11 msc ) ehhh trzeba w koncu sie ogarnac smile
      • malinowa80 Re: matka NIE idealna 18.12.13, 21:00
        no właśnie ogarnąć się muszę! mój też ma 11 miesięcy. Ja pracuję, jak wracam tyle rzeczy mam do zrobienia a on tylko by wisiał na mniesmile jeśli go czymś nie zajmę muszę czekać do spania... wtedy sama zasypiam przy usypianiu smile
        ale to podjadanie mi sen z powiek spędza, teraz to już w ogóle ciężko odstawić bo wiem jak to lubi, aż oczy mu się świecą i jak tu odmówić?!
        • kopiko-lol Re: matka NIE idealna 18.12.13, 21:11
          jak chcesz to wyeliminowac, to zwyczajnie nie dawaj. Wazne zeby tego dziecko nie widzialo. Pozjadajcie to co macie i wiecej nie kupujsmile
    • giba116 Re: matka NIE idealna 18.12.13, 21:13
      Oj, skąd ją to znam smile
      Już po tygodniu od narodzin córki wiedziałam, że nici z moich założeń.

1. Przed narodzinami zapierałam się, że moje dziecko smoczka nie pozna. Ojj... modliłam się po tygodniu, żeby jakiegokolwiek złapała. Żadnego nie chciała. A darla się dniami i nocami.

2. Podawanie przegrych między posiłkami było nie do pomyślenia. Dziś w torbie wozkowej paczka flipsow to mus. Pozwala nam to przedłużyć spacery o jakieś 20 minut, bo córka z tych antywozkowych.

3. Krytykowalam matki noszące i bujajace dzieci i co? Dostałam kopa w zad i niemowlę niedokładne mi się trafiło.

4. Tv włączam podczas ubierania na spacer i jak muszę do toalety a dzieć ma akurat fazę na wiszenie na mnie.

Itd, itd. długo by wymieniać...
      • malinowa80 Re: matka NIE idealna 18.12.13, 21:16
        lepiej mi smile dziękuję smile
    • pederastwa Re: matka NIE idealna 18.12.13, 21:15
      Mój codziennie na podwieczorek dostaje jabłko i kilkanaście chrupek. Niby czemu miałby nie dostawać?
      Piosenki na YT też ogląda.
      • malinowa80 Re: matka NIE idealna 18.12.13, 21:20
        pederastwa napisała:

> Mój codziennie na podwieczorek dostaje jabłko i kilkanaście chrupek. Niby czemu
        > miałby nie dostawać?
        > Piosenki na YT też ogląda.

polecam kidstv123 naprawdę fajne i może trochę angielskiego łykniesmile
    • aleksandra1357 Re: matka NIE idealna 18.12.13, 21:52
      Zamiast flipsów, które powodują galopującą próchnicę, dawałam jabłka, marchewki, chrupki ryżowe.
      TV u nas nie ma i nie będzie, uważam że to zżeracz mózgu.
      Za to popełniłam wiele innych błędów, jak każdy.
      • alutka314 Re: matka NIE idealna 18.12.13, 23:38
        Moja córka smoczka używa ale ja nigdy nie twierdziłam że go nie będzie. Nawet przed porodem kupiłam. Chrupek jej nie daje, podjadania między posiłkami narazie nie ma (czas pokaże jak będzie dalej).
        Ale tak:
        -tv ogląda czasami, zwykle rano jak siedzi na nocniku (mogę spokojnie umyć zęby), i wieczorem Baby Jake i teletubisie. Chodzi biedna za mną z pilotemuncertain
        - jak ktoś przyniesie danonka to jej dam choć sama nie kupuję ( zawsze się zapierałam że nigdy nie dam tak małemu dziecku)
        I pewnie jeszcze wiele innych rzeczy by się jeszcze znalazło smile
    • ashraf Re: matka NIE idealna 18.12.13, 23:42
      Youtube u nas też jest, a jakże, nie ma innej opcji na obcięcie paznokci na ten przykład wink Przy czym w domu puszczam rzadko, sprawdza się za to w aucie. Tragedii z tego nie robię, ważne żeby mieć kontrolę nad tym co dziecko ogląda. Jeżeli martwisz się, że synek za długo wpatruje się w ekran, może puszczaj mu wymiennie piosenki z odtwarzacza?
      Flipsy/chrupki daję rzadko, ale mój jest wszystkożerny i sałata fascynuje go równie mocno, więc korzystam.
      Smoczek miałam, synek sam dość szybko zrezygnował.
      Wyluzuj - nie ma matek idealnych! Każdy popełnia błędy, każdy jest tylko człowiekiem smile Nie ma się co porównywać do innych, bo każde dziecko, matka, ojciec, rodzina jest inna i rozwiązanie świetne dla jednych zupełnie nie pasuje drugim.
      • mamatomika Re: matka NIE idealna 22.12.13, 20:50
        Co znaczy błędy...to ciezkie slowo. Kazdy wychowuje jak chce. Jedni bardziej radykalnie inni mniej. Ja tez pozwalam corce bajki na dobranoc ogladac i sluchac muzyki na youtube. Syn 1,5 nie bardzo sie tym interesuje,chyba ze muzyka to tanczy. Czasami dostaja jakies ciastko, czy chrupka. Jednak dziennie mandarynke, banana czy jabko lub winogrona. Corka 4 lata ma piekne i zdrowe zeby tak wiec nie robie problemu z ciastka czy chrupka. Wszystko nalezy do zycia jesli sie uwaza i nie przesadza. A radykalizm obojetnie w ktora strone jest zawsze nie zdrowy.
        • ibelin26 Re: matka NIE idealna 23.12.13, 11:23
          Córka 1,5 roku
          1) Podjadania nie ma, słodyczy nie ma - jest za to wyjadanie matce z talerza smile
          2) Smoczek był i jest
          3) TV - jako deska ratunku, kiedy coś muszę zrobić, ale i tak działa max przez 5 minut. Ciekawsze jest to co robi mama np. sprzątanie łazienki
          4) Noszenie na rękach było - czasami czułam się jak Felicjan Dulski idący na kopiec Kościuszki, łaziłam po całym mieszkaniu, od jednego okna do drugiego
    • kasiap0585 Re: matka NIE idealna 24.12.13, 14:05
      U nas też miało nie być smoczka, miało być kp, bez tv...
      Już na początku trudności, poród wywoływany, brak mleka w piersiach w konsekwencji odwodnienie do tego żółtaczka... dziecko pod lampami pod kroplówką czyli rozłąka, walka o pobudzenie laktacji, brak postępów w konsekwencji lekka depresja... i potem już z górki czyli stanęło na mm. A skoro mm to i smoczek poszedł w ruch. W wieku 3 miesięcy zaczęły się problemy skórne (AZS) smarowanie emolientami kilka razy dziennie, jak była mała to leżała i jakoś szło, teraz bez tv jej nie posmaruje bo drapie się do krwi sad
      Co do odżywiania to nawet zdrowo jest. Nie je wszystkiego bo nie może, ale dieta jest b. dobra. Mnóstwo warzyw jada i uważam to za sukces. Przekąski tylko jak jest napad drapania, wtedy taki chrupek zajmie jej ręce, a potem już zapomina i się bawi.
      Komputer też jest (muzyka na youtube) - i znowu z powodu choroby bo łatwo jej zapomnieć że swędzi...
      Gdyby była zdrowa pewnie nie zakazałabym kategorycznie ale byłoby tv zdecydowanie mniej.

Pozdrawiam matki NIE idealne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka