Dodaj do ulubionych

Drugie cc po pierwszym cc

28.01.14, 18:34
Powiedzcie mi proszę - jak to teraz jest? Jeszcze do niedawna było chyba tak, że jak pierwszy poród był przez cesarskie cięcie, to z automatu drugi też taki był. Jeśli kobieta chciała rodzin naturalnie, to lekarze kręcili nosem. A teraz okazuje się, że pierwsza cesarka nie jest absolutnie żadnym wskazaniem do drugiej, chociaż z wielu artykułów internetowych wynika, że jest inaczej.

Jestem w ciąży. Pierwszy poród przez cesarskie cięcie z powodu braku postępu porodu i zagrożenia zamartwicą płodu. Byłam pewna, że przy drugim porodzie to ja już wybieram, czy chcę cc czy sn. A już od dwóch lekarzy się dowiedziałam, że nienienie, muszą być wskazania, będą sobie studiować mój wypis ze szpitala po pierwszym porodzie i nawet jak wypiszą skierowanie na cc, to ordynator porodówki może zdanie zmienić i kazać mi rodzić naturalnie.
Trochę mnie to zszokowało, bo byłam więcej niż pewna, że nawet nie ma takiej opcji.

Będę rodzić w Warszawie. Wiecie może, jak to teraz wygląda? Polityka różnych szpitali różni się pod tym względem?
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:40
      Mnie po cc nawet nie pytano czy chcę rodzic naturalnie. Stan po cc byl wskazaniem bezwzglednym do kolejnego cc.
      • aqua48 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:45
        Znajoma miała dwie cesarki i trzeci poród sn. Najlepiej dopytać lekarza. Pewnie to zależy od wielu czynników. Stanu powłok brzusznych, wielkości i ułożenia płodu, stanu ogólnego matki i jej wieku, a także odstępu czasowego między porodami.
      • cygarietka Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:46
        Ja co prawda zagraniczna, ale po pierwszym cc był z założenia poród naturalny, tylko ze względu na złe ułożenie dziecka (właściwie w ostatniej chwili) zrobiono cc.
    • jdylag75 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:43
      Pierwsze dziecko rodziłam przez cc ze względu na położenie miednicowe.
      W drugiej ciąży dostałam od lekarza prowadzącego skierowanie na cc, pod koniec ciaży pojechałam na konsultację z ordynatorem do wybranego szpitala i tam zostałam zakwalifikowana na drugie cc, dostałam termin i kwit, dziecko urodziło się wcześniej, przez cc. Wybrałam szpital w Krakowie 'liberalnie' podchodzący do takich przypadków z resztą ten sam w którym rodziłam pierwsze dziecko.
      • magg-dal Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 15:09
        który to szpital w Krakowie? dobrze wiedzieć na przyszłość
        • stacie_o Re: Drugie cc po pierwszym cc 21.07.14, 07:15
          Najpewniej ujastek
    • dziennik-niecodziennik Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:46
      pierwsza cesarka nie jest bezwzględnym wskazaniem do kolejnej.
      teoretycznie jak wyrazisz życzenie drugiej cesarki to powinni sie z tym spoko zgodzic.
      praktycznie jak trafisz na fanatyka to moze Ci kazac rodzic sn zawsze, niezależnie od wszelkich wskazań.
    • dorotanagazecie12 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:46
      po pierwszym cc po upływie dwu lat, rodziłam drugi raz i byłam przygotowywana do sn (badanie rozwarcia, jeszcze wtedy golenie, lewatywa obowiązkowo ), kroplówka na przyspieszenie akcji porodowej...gdyby nie wahania tętna u synka pewnie urodziłabym naturalnie - było cc
      gdyby nie przodujące łożysko w trzeciej ciąży też najprawdopodobniej byłoby sn
    • sanciasancia Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:50
      Po pierwszym cc urodziam sn.
      Kwestii drugiego cc nie rozważałam z lekarzem, bo akurat chciałam sn.
      Stawiałabym, ze to też zależy od szpitala. Te, które są nastawione na sn (swego czasu Karowa była, IMiDz) będą nakłaniać do sn.
    • ichi51e Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:50
      Zawsze sie mozesz nie zgodzic. Ale lepiej znalezc chyba lekarza ktory bedzie za cc jak ci zalezy.
      • joshimka Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:03
        Obawiam się, jak w praktyce wygląda to "nie zgodzić się". Bo nie zgodzić się to mogę na cc i np. zostać w domu do 42 tygodnia ciąży, czekając na sn. W drugą stronę trochę gorzej - sama cc sobie nie zrobię, jak nie zgodzę się na sn uncertain

Wkurza mnie to. Nie mam mowy, żebym urodziła naturalnie. Natura tak boleśnie mnie zawiodła przy pierwszym porodzie, że absolutnie nie zrobię sobie tego po raz drugi. Mam fatalne nastawienie, traumatyczne przeżycia za sobą (przebijanie pęcherza płodowego, z którego wyciekły totalnie zielone wody, które na nikim nie zrobiły wrażenia, zanikanie tętna dziecka na KTG, leukocytoza itd) i po prostu czuję i wiem, że nawet jakbym tego sn próbowała, to skończyłoby się tak samo.
        Pewnie muszę poszukac odpowiedniego lekarza i zorientować się w szpitalach.
        • zebra51 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:07
          Nie daj się splawic! Wystarczy, że napiszesz, że nie wyrażasz zgody na porod drogami natury. Muszą to respektowac!
          • e_r_i_n Re: Drugie cc po pierwszym cc 20.07.14, 21:55
            zebra51 napisała:

> Wystarczy, że napiszesz, że nie wyrażasz zgody na porod drogami natury. Muszą to
            > respektowac!

A z czegóż taki wniosek wysnuwasz?
          • a1ma Re: Drugie cc po pierwszym cc 11.08.14, 11:36
            zebra51 napisała:

> Nie daj się splawic! Wystarczy, że napiszesz, że nie wyrażasz zgody na porod
            > drogami natury. Muszą to respektowac!

Przepraszam, ale zartujesz, prawda?
    • ioanna80 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 18:51
      Moj gin twierdzi, ze pierwsza cesarka jest wskazaniem do następnej. Ze o sn mozna myslec po dluzszym czasie dopiero.
    • princy-mincy Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:00
      Jestem w temacie, bo wlasnie skończyłam 40 tc i czekam na porod.
      Pierwszy porod 4 lata temu był wlasnie przez cc.
      Teraz gin mówił, ze to ja muszę wyrazić zgodę na porod sn, co wlasnie zamierzam uczynić.
    • miacasa Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:02
      By podjąć próbę porodu sn po uprzednim cc musi być świadoma zgoda rodzącej, blizna na macicy powyżej 2mm, brak przeciwwskazań ze strony matki i dziecka. Rodziłam sn po wcześniejszym cc bo sama chciałam, udało się i jestem bardzo zadowolona ale gdyby poród nie zaczął się samoistnie to bym się nie zgodziła na indukcję ani na żadne wzmacnianie skurczy oksytocyną. Rozważ próbę porodu sn, zawsze to jedno otwarcie powłok brzusznych mniej. ja jestem też po usunięciu pęcherzyka żółciowego i chciałam uniknąć kolejnej operacji z uwagi na zrosty na jelitach (tak na wypadek gdybym np.musiała mieć jeszcze kiedyś laparotomię by chirurg miał możliwość mi pomóc).
      • bi_scotti Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:11
        Pierwszy sn, drugi cc, trzeci sn. Jedyne, co sie nie udalo to zeby ten trzeci porod byl w domu - z powodu cesarki za 2 razem, zadna midwife nie dala sie namowic na porod domowy a szkoda, bo wszystko poszlo no problem i moglo byc tak pieknie smile Ale niby je rozumiem. Niby wink
        Szczerze mowiac wciaz mam problem zeby zrozumiec chec poddania sie cc ale ja w ogole jestem przeciwko jakimkolwiek ingerencjom chirurgicznym w cud mojego ciala wink
        • miacasa Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:16
          A ja myślę, że jak ktoś miał traumatyczne przeżycia we wcześniejszym porodzie i nie dał rady się z tym uporać to z dobrego porodu sn nici bo poród jest w 90% w głowie. W mój poród sn tylko ja wierzyłam, lekarka skwitowała po badaniu, że "nic z tego nie będzie, nie ma warunków" a jednak ciało sobie dało radę (u mnie też pierwszy poród sn, drugi cc a trzeci sn). Ciekawa jestem w którym szpitalu Autorka miała taki ciężki pierwszy poród.
    • solaris31 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:23
      mój gin wpisał na skierowaniu jako wskazanie do drugiego cc - stan po cc - i szpital nie robil przeszkód. gin mówił, że wystarczyłoby, gdybym się nie zgodziła na poród ns - ale ja wolałam się zabezpieczyć skierowaniem.

ale zgadza się, że samo cc nie jest wskazaniem do następnego,i dość często po pierwszym cc drugi poród jest sn. zależy od lekarza i od szpitala.
    • ashraf Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:27
      Sn po cc jest mozliwe (przy braku przeciwskaza medycznych) przy swiadomej zgodzie rodzacej, co oznacza, ze trzeba podpisac zgode. Jest to porod podwyzszonego ryzyka (ew. pekniecie macicy). Idz do innego lekarza i umow termin cc, masz wskazanie (stan po cc). Nie daj sie zbyc, to twoje prawo, nikt nie moze cie zmusic do porodu sn po cc!
    • wegatka Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 19:32
      Miałam dwa porody przez cc, pierwszy 16 lat temu, a drugi 12 (nie Warszawie). Pierwsze dziecko rodziłam przez cesarskie cięcie z powodu braku postępu porodu i gdy zaszłam w drugą ciążę, wcale nie było takie oczywiste, że drugi poród będzie taki sam. Lekarz wręcz nastawiał mnie na poród naturalny. Dopiero pod koniec ciąży, gdy okazało się, że dziecko jest duże, stwierdził, że z uwagi na komplikacje przy poprzednim porodzie bezpieczniej będzie rodzić przez cc. Jego decyzja i tak była podważona przez ordynatora przed samym porodem. Na szczęście usg wykazało, że dziecko waży 4700 g (w rzeczywistości ważyło 4150), więc ostatecznie wyraził zgodę na cc. Tak więc nawet tyle lat temu nie było to takie oczywiste, że po pierwszym cc, każdy kolejny poród też musi być taki sam.
    • kerri31 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 20:09
      Do dwóch od pierwszego cięcia jest wskazaniem, potem już nie.

Pamiętaj, że wskazanie to nie pewność, że cięcie się odbędzie. Wszystko i tak zależy od lekarza dyżurującego .
      • kerri31 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 20:09
        * Do dwóch lat
    • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 20:30
      Przeczytaj sobie rekomendacje PTG i jeżeli chcesz rodzić CC to walcz o to, nie mogą Cię zmusić do porodu SN ale też pamiętaj żeby od razu po przyjęciu do szpitala jak podsuwają Ci milion kwitków i papierków do podpisania patrzeć co podpisujesz bo mogą Ci zgodę podsunąć.
      Aby rodzic SN po cięciu cesarskim musisz wyrazić świadomą zgodę po tym jak lekarz wyłuszczy Ci wszelkie niebezpieczeństwa jakie niesie za sobą poród siłami natury po cc i ją podpisać. Jeżeli tego nie zrobisz albo co lepsze napiszesz jasno i wyraźnie, że nie zgadzasz się na poród Sn muszą Ci zrobić CC i jak będziesz miała tego świadomość i powołasz się na PTG to nie sądzę, żeby tego nie zrobili...
      W wielu szpitalach stan po cc jest wskazaniem do rozwiązania drugiego porodu też przez cc-ja chciałam rodzić akurat SN i musiałam przejśc tą cała procedurę i podpisać wszelkie papieryżebym w ogóle miałą taką mołżiwość.

pulsmedycyny.pl/2582141,72628,ciecie-cesarskie-rekomendacje-polskiego-towarzystwa-ginekologicznego
      • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 20:32
        za szybko kliknęłam i nie wstawiłam cytatu:
        "Kobiety ciężarne i rodzące po przebytym cięciu cesarskim mogą być zakwalifikowane do porodu, gdy spełnione są wszystkie procedury, a rodząca akceptuje próbę porodu drogami rodnymi i wyraża świadomą zgodę na próbę porodu drogami rodnymi, podpisaną w załączonej dokumentacji. "
        • ichi51e Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 00:00
          Tylko problem moze byc taki -
          Jedziesz do szpitala no rodzisz. Nie zgadzasz sie na sn. No i szpital szuka lekarza... Szuka anestezjologa... W miedzy czasie urodzisz... Iw sumie jikt winny nie jest - oni szukali zajety... uncertain lepiej byc umowionym i ustawionym.
          • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 09:25
            a istnieją porodówki gdzie nie ma anestezjologa gdy jest potrzebny(to w ogóle zgodne z prawem)? a co jak nagłe cc jest konieczne?Na szczęście teraz już szpital można wybrać zwłaszcza jak nie mieszka się w jakiejś dziurze zabitej dechami...
            • wuika Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 09:28
              Czasem ma się pecha - np. zacznie się rodzić WTEM! i do porodu jedziesz karetką. Wtedy wiozą do najbliższego / tam, gdzie jest miejsce. Tak, wiem, defetyzm sieję, ale trzeba wziąć taką ewentualność pod rozwagę.
              • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 09:33
                No dobra ale to normalne i powszechne, że w szpitalu który ma oddział położniczy nie ma dostępnego anestezjologa w razie konieczności wykonania cc? ja rozumiem ,że to pOlska i standardy inne niż na zachodzie ale chyba piszemy o czymś podstawowym i takie rzeczy nie zdarzają się nagminnie?
                • wuika Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 09:42
                  Ja osobiście sobie nie wyobrażam. Ale wystarczy popytać, co się dzieje w szpitalach, które TEORETYCZNIE przecież oferują znieczulenie do porodu - ta sama kwestia, prawda? Potrzebny anestezjolog. I myśląc, że przecież i do pilnych cc i do porodów sn ze znieczuleniem musi być anestezjolog, to co za problem z jego dostępnością, skoro i tak musi być, co nie? suspicious A ile kobiet nie dostało znieczulenia, bo podczas porodu się okazywało, że no akurat nie ma tego lekarza?
                  • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 09:56
                    No właśnie. Zaplanować nie da się nic w stu procentach ale ważne żeby dziewczyna miała świadomość jakie ma prawa w ogóle...
                    Jednak znieczulenie do porodu a konieczność cesarki to dla mnie różne sprawy i jestem w stanie zrozumieć(choć oczywiście takie rzeczy nie powinny się zdarzać), że ktoś nie dostał znieczulenia bo anestezjolog musiał być na sali operacyjnej-dla mnie nieco inna ranga...

Zmuszenie do pordu sn po cc gdy nie ma zgody pacjentki to nie taka prosta sprawa bo muszą być wypełnione wszystkie inne procedury także, więc zwyczajnie im łatwej zrobić to cc, bo problemów mogą mieć potem całe mnóstwo jak coś nie pójdzie a zgody pacjentki mieć nie będą-oczywiście nie twierdzę że to sie nie zdarza ale łudzę, że to jednak jednostkowe jakieś marginalne zaniedbania a nie norma...

Jak chciałam rodzić SN to mi dokładnie wytłumaczono jakie mogą być niebezpieczeństwa, zapewniono, że sala operacyjna będzie przez calutki czas czekała z personelem w gotowości w razie jakby była jednak konieczność szybkiego cc, zapewniono o ciągłym monitoringu, wytłumaczono mi jak bedzie przebiegał poród i jakie zostaną procedury wykonane żeby był jak najbezpieczniejszy-w szpitalu tym byłam pierwszy raz w życiu ,nie znałam żadnego kompletnie lekarza, pojechałam na kontrolne ktg po terminie a okazało się że rodzę...a urodzić SN i tak się nie udało...
                  • morekac Re: Drugie cc po pierwszym cc 20.07.14, 22:09
                    Anestezjolog pewnie był, tylko zajęty przy tych pilnych cc czy innych znieczuleniach.
                • rozwielitka3 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:18
                  wyobraź sobie, że ja po dobie w szpitalu musiałam mieć zrobioną cesarkę to było pilne - szpital wojewódzki duże miasto - czekałam od 11 do 17.30 bo jedyny anestezjolog mial inną operacje. Syn urodzil się z niedotlenieniem i byl intensywnie rehabilitowany przez pierwszy rok.
                  • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:29
                    ale ja nie twierdzę, że takie przypadki się nie zdarzają ale to chyba nie jest normalne...zrobiłaś coś z tym w ogóle? bo to pod paragraf podchodzi przecież...
                    • rozwielitka3 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 15:26
                      wlasnie raczej w normie w tym szpitalu, ja nie byłam jedyna, dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się o innych przypadkach. Nie pisałam skargi do Izby Lekarskiej - mąż mowił, że nie ma sensu a wie co mówi skoro sie w tym towarzystwie obraca.
                      • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 17:28
                        straszne to jest, że w dzisiejszych czasach takie rzeczy się zdarzają-mam tylko nadzieję, że jednak nie jest tak wszędzie. A jak synek teraz? Zdrówka życzę!
      • kerri31 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 17:30
        slonko1335
        Albo zwyczajnie nie wyrazić zgody na poród siłami natury.
        Ja tak zrobiłam bo chciałam cc.
        Przeszło.

Coś takiego istnieje tylko niewiele rodzących o tym wie.
        • dorotek83 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 17:47
          Można spokojnie nie wyrazić zgody na poród siłami natury.
          Tylko trzeba bardzo uważać przy uzupełnianiu dokumentów podczas przyjęcia na porodówkę, żeby przypadkiem jej nie podpisać.
          Kilka miesięcy temu przerabiała to przyjaciółka.
          Pierwszy poród cc po 24h ze względu na długość trwania, a podczas przygotowań do cesarki tętno dziecko zaczęło zanikać, więc szybko wylądowała na stole. Córka i ona w porządku.
          Teraz była umówiona na cesarkę, tylko zaczęła rodzić 3 tygodnie przed terminem.
          Pech chciał, że w szpitalu trafiła na lekarza, któremu w nocy nie chciało się robić cesarki, a położne bały się odezwać
          Tyle, że trafiła kosa na kamień smile. Przyjaciółka konsekwentnie powtarzała, że nie wyraża zgody na poród sn, wypełniła dokumenty pomijając pytania dotyczące porodu sn, za co zerwała op... od lekarza. Jak drugi raz podpięto ją do ktg, powiedziała że ona wie że chce się ją zmusić do porodu sn i prosi kartkę papieru i długopis, bo chce napisać oświadczenie, że nie wyraża zgody na taki poród.
          Akurat wtedy zaczęła się poranna zmiana i po obchodzie pierwsza miała cesarkę.
          Mówiła, że gdyby nie wiedziała jakie ma prawa, to była spora szansa, że lekarzowi by się udało. Dzięki niemu zresztą cesarkę miała 8 godzin po przyjęciu do szpitala uncertain
    • run_away83 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 20:31
      Fakt, ze pierwszy poród odbył się przez cc sam w sobie nie jest bezwzględnym wskazaniem, żeby kolejne dzieci też musiały się urodzić tą drogą. Liczy się odstęp czasowy od pierwszej cesarki, stan blizny i ewentualne współistnienie innych wskazań. Ale, możesz odmówić próby porodu sn (najlepiej na piśmie) i wtedy muszą zrobić cc.

Ja miałam cc na cito przy pierwszym dziecku bo młodemu nagle zaczęło spadać tętno. Drugie i trzecie dziecko urodziłam sn ekspresowo i bez komplikacji.
    • mruwa9 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 22:53
      a to zalezy z jakiego powodu bylo pierwsze cc. Jesli np. z przyczyn matczynych, ktore ciagle sa aktualne (np. niewspolmiernosc porodowa, zbyt ciasny kanal rodny), to kazda kolejna ciaza zakonczy sie cc. Jesli np. przyczyna lezala po stronie plodu i nie musi sie powtorzyc, mozna rodzic silami natury.
      Na przyklad w moim przypadku: pierwsze bylo cc, potem psn, potem znow cc.
      Natomiast dwa przebyte cc sa wskazaniem do planowego cc w kazdej nastepnej ciazy.
    • joanna772 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 23:08
      Ja miałam dwa cesarskie cięcia, pierwsze z powodu takiego jak ty. Pod koniec drugiej ciąży dostałam skierowanie od lekarza na cesarskie cięcie i pojechałam z nim do szpitala w terminie porodu. Nikt mi żadnych trudności nie czynił, wskazaniem był "stan po cesarskim cięciu". Podobno, tak jak tłumaczyła mi moja lekarka, bierze się pod uwagę zdanie kobiety po cc, jeżeli chciałabym rodzic sn, też bym mogła. Wszystko działo się w Warszawie.
      • beti222 Re: Drugie cc po pierwszym cc 28.01.14, 23:25
        Rodziłam raz, miałam cc ze wskazań ortopedycznych. Nikt mi problemów nie robił, nikt nie namawiał, nie zmuszał do sn. Szpital Bielański w Warszawie, tam właśnie rodziłam, ciążę prowadziłam u lekarza z tego szpitala i on wykonał mi cc. Polecam ten szpital, ja byłam bardzo zadowolona i z porodu i z opieki. Tam podobno nie mają ciśnienia na sn i jak trzeba robią cc bez problemu, takie przynajmniej szpital ma opinie, a ja jestem tego przykładem. Nie jestem pewnie zbyt wiarygodnym źródłem, bo rodziłam tylko raz, ale chciałam Ci tylko podpowiedzieć, w którym szpitalu w Warszawie matka traktowana jest po ludzku i bez zbędnego ciśnienia na sn. Na Inflanckiej podobno też super, ale to wiem z opowieści koleżanek.
        • kiddy Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 18:09
          Aż dopytam. Do lekarza chodziłaś prywatnie czy do poradnie w Bielańskim? Trudno mi uwierzyc, ze Dębski pozwolił na cesarkę ze wskazań ortopedycznych. Mnie mimo takich wskazań kazał rodzić SN i nikt nie śmiał mu się sprzeciwić. A sposób w jaki mnie potraktował to osobna historia.
          • beti222 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 20:01
            Chodziłam prywatnie, ale nie do Dębskiego, tylko do innego lekarza, z którym Dębski bardzo się liczy. Zero problemów. Z resztą leżałam na sali z dziewczyną, której zrobili cc po 4 godzinach próby sn, więc też nie trzymali jej kilkanaście godzin tylko zrobili jak tylko wystąpiły trudności.
    • mag1982 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 07:45
      Ja miałam pierwsze cc trzy lata temu ze wskazań okulistycznych. Wskazania nie znikły, wręcz mój problem się pogłębił, jednak kiedy dwa tyg. temu poszłam się zapisać na kolejne cc, lekarz ginekolog, który mnie przyjął kręcił nosem i stwierdził, że zwyrodnienia siatkówki jakie mam nie grożą jej odklejeniem. Okulistka, której ufam ma inne zdanie na ten temat więc nie dałam się wkręcić. Powiedziałam lekarzowi, ze się boję i sn nie zaryzykuję. Stwierdził na to, że nie mogą mnie zmusić, żebym rodziła sn i zapisał na planowane cięcie w 40 t.c. Szpital ten sam co poprzednio, nie w Warszawie. Co prawda gdybym mogła chętnie spróbowałabym sn bo cc nie wspominam dobrze ani samej operacji ani stanu po niej. Moja koleżanka pierwszą miała cesarkę później rodziła naturalnie (świadomie) i dużo lepiej wspomina ten drugi przypadek.
      • sylwiak136 Re: Drugie cc po pierwszym cc 10.01.16, 19:23
        Witam,

czy moge prosić o namairy do okulistki na maila k_sylwia@poczta.onet.pl
    • kol.3 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 08:50
      Wg mnie rozsądna osoba zachodząc w ciążę organizuje sobie prywatnego lekarza który tę ciążę poprowadzi i przypilotuje poród/cc. Inaczej może zdarzyć się wszystko, a zdrowie dziecka jest bezcenne.

Ja przy pierwszym porodzie miałam absolutne wskazania do cc (wzrok minus 8) a szpital nie chciał go wykonać, bo się im po prostu nie chciało. Żeby było ciekawiej mój lekarz rejonowy z poradni K pracował w tym szpitalu. Leżałam sobie na porodówce, wody odchodziły, nic się nie działo, a lekarze mieli w d.. Dopiero okulistka, która przyszła przypadkowo do kogoś na konsultację i została dodatkowo skierowana do mnie, postawiła lekarzy do pionu.
      Przy drugim porodzie bylam już mądrzejsza i załatwiłam sobie prywatne prowadzenie ciąży, lekarza i wszelkie zaświadczenia od licznych okulistów.
      • wuika Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 09:27
        Rozsądek może mieć tu niewiele do czynienia.
        Co z tego, że znajdziesz lekarza, który nawet pracuje w tym szpitalu, w którym chcesz rodzić? Nie zagwarantujesz sobie w 100% porodu akurat w tym. Nie zagwarantujesz sobie w 100% obecności lekarza (chyba, że umawiasz się na cesarkę na zimno, z wyprzedzeniem w stosunku do terminu porodu - ale po co? dziecko może potrzebować jeszcze tygodnia czy dwóch w brzuchu). Lekarze mają urlopy, mają wyjazdy, konferencje, nie siedzą w szpitalu non-stop. Można sobie zwiększyć prawdopodobieństwo tego, że wybrany lekarz zrobi cesarkę, ale nie da się tego zagwarantować i nie ma to nic wspólnego z rozsądkiem.
        • slonko1335 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 09:59
          Akurat w przypadku cc to całkiem sporo można sobie zagwarantować i ustawić o ile poród nie nastąpi przed terminem oczywiście. Mój lekarz chciał umówić się na termin cięcia w 38 tc zanim akcja sie zacznie.
        • kol.3 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:22
          Mylisz się zasadniczo. Jak się lekarzowi zapłaci to on zawsze jest. Cc można zrobić parę dni przed terminem. Wcale nie trzeba czekać do rozpoczęcia akcji porodowej. Przy swoich dwóch cc nie wiem co to są bóle porodowe.
        • beti222 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 14:45
          Całą ciążę prowadziłam prywatnie u lekarza, który finalnie zrobił mi cc. Cesarka ze wskazań ortopedycznych była na zimno, umówiona, wcześniej jednak jeździłam na ciągłe kontrole do niego, czy dziecko już jest gotowe. Trzymał ile się dało aby dziecko było w 100% rozwinięte, córka urodziła się w 39tc, zdrowa 10/10. Dla mnie było oczywiste, że prowadzę ciążę u lekarza, który przyjmie poród, u lekarza ze szpitala, w którym chcę rodzić. Jeśli cc jest umówiona to nie odsyłają.
    • esi1 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 10:00
      Moja znajoma ze szkoły rodzenia - pierwsze dziecko przez cc, drugie - poród naturalny, w wodzie.
      • phantomka Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:05
        To na pewno zależy od szpitala. W moim jest jasno powiedziane, że pierwsze cc nie jest wskazaniem do drugiego. Co więcej, nawet waga dziecka 4 kg nie jest, a wg niektórych źródeł powinno to być wskazaniem.
    • dag_dag Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:36
      Ja spoza Polski. Po pierwszej cc mogłam wybrać, czy chcę drugie cięcie czy chcę rodzić naturalnie, ale gdy waga małej przekroczyła 4kg sugerowano mi już cięcie i na to się zdecydowałam. Po drugiej cc nie miałam wyboru i od samego początku było wiadomo, że będę miała trzecią cesarkę.
      • angela10086 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:38
        ty musisz wyrazic zgode na porod sn, malo kto o tym wie a wiekszosc lekarzy zeruje na tej niewiedzy.
    • wiu Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:51
      Popieram kogos, kto tu gdzies napisał, że najwazniejsza jest odpowiedź na pytanie, czy powody które były przyczyną wykonania CC przy pierwszym porodzie istnieją nadal? Ile czasu upłynęło od I CC? W jakim stanie jest blizna? Czy kobieta się zgadza? Czy są warunki w szpitalu do takiego porodu jaki kobieta wybiera?

Swoją droga, wpiszcie sobie w youtube hasło "VBA2C" czyli vaginal birth after 2 cesareans = poród drogami natury po 2 cesarkach.... tez możliwe, nawet domowy ("home")...choć moim zdaniem z deka ryzykowny...

Jestem po 2 cesarkach. Pierwsza: podejście do sn, indukcja porodu, słaba akcja, spadek tętna płodu, masywne krwawienie z pochwy, ryzyko odklejenia łożyska i zagrożenie płodu. Druga: z powodu pierwszej CC oraz z uwagi na wcześniejsze wielokrotne niepowodzenia położnicze (3 ciąże obumarłe we wczesnym stadium), diagnostykę niepłodnościową (2 laparoskopie, histeroskopia), dawną operację w jamie brzusznej (wyrostek), stan po leczeniu endometriozy (zrosty), wiek (ponad 35 lat), kolonizację streptococcus B (czy coś tam, nie pamiętam dokładnie)...

Pierwsze CC - prywatna klinika, kilak tys zł. ale pierwsze dziecko, wyczekane, więc stanęłiśmy na rzęsach.

Drugie CC - państwowy szpital, duże miasto, bezpłatnie, na skierowaniu od I gina miałam "stan po I CC". Umówiony termin 39 tc + kilka dni, znieczulenie podpajęczynówkowe, brak niespodzianek.
    • chipsi Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 11:58
      Nie pociesze Cię. Bratowa miała 2 cesarki, obie ze wskazania. Obie dziewczynki i tak urodziły się z problemami, jedna dosyć długo była na intensywnej. Mimo to przy trzecim porodzie lekarze postanowili zrobić "próbę naturalnego porodu". Dopiero po 2ch dniach gdy nagle przestali słyszeć tętno dziecka na szybko ja kroili. Zastanawiam się na ile to miało uzasadnienie, jakiekolwiek uncertain
    • ziutka23 Re: Drugie cc po pierwszym cc 29.01.14, 15:40
      Musisz wyrazić zgodę na poród siłami natury. Jeśli zgody nie wyrażasz, muszą ciąć.
      Po 2 cc z obligu idzie trzecie cięcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka