joshimka
28.01.14, 18:34
Powiedzcie mi proszę - jak to teraz jest? Jeszcze do niedawna było chyba tak, że jak pierwszy poród był przez cesarskie cięcie, to z automatu drugi też taki był. Jeśli kobieta chciała rodzin naturalnie, to lekarze kręcili nosem. A teraz okazuje się, że pierwsza cesarka nie jest absolutnie żadnym wskazaniem do drugiej, chociaż z wielu artykułów internetowych wynika, że jest inaczej.
Jestem w ciąży. Pierwszy poród przez cesarskie cięcie z powodu braku postępu porodu i zagrożenia zamartwicą płodu. Byłam pewna, że przy drugim porodzie to ja już wybieram, czy chcę cc czy sn. A już od dwóch lekarzy się dowiedziałam, że nienienie, muszą być wskazania, będą sobie studiować mój wypis ze szpitala po pierwszym porodzie i nawet jak wypiszą skierowanie na cc, to ordynator porodówki może zdanie zmienić i kazać mi rodzić naturalnie.
Trochę mnie to zszokowało, bo byłam więcej niż pewna, że nawet nie ma takiej opcji.
Będę rodzić w Warszawie. Wiecie może, jak to teraz wygląda? Polityka różnych szpitali różni się pod tym względem?