default Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 07:28 Aniela ewentualnie, ale jakoś żadne z podanych mi nie leży... Podoba mi się Irena - piękne imię, zastanawiam się czemu, skoro mamy taki nawrót do dawniej używanych imion, akurat Irena nie powraca. Albo Helena, też ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 08:22 A może Kornelia? Nie jest pretensjonalne, w miarę niepospolite, zwłaszcza przy odimiennym nazwisku może brzmieć oryginalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:13 Zamiast Liliany- Lila. Tak chciałam nazwać córkę, maz postawił veto. Z pozostałych podoba mi sie Ida (tez brałam pod uwagę i tez maz sie nie zgodził) oraz Rozalia i Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 14:34 sko.wrona napisała: > Kalina Ech, Kalinka Kalinka maja Trochę mi też Halinę przypomina, a tego imienia nie lubię bardzo. Ale imię ogólnie ok. Pasuje do pokolenia naszych maluchów. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:32 takie wątki mnie bardzo bawią nie ma, jak wybieranie imienia dziecka / w dodatku - nie swojego /, przez publiczne forum Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:34 Ida ale w wersji Iga, Marcelina ale w wersji Marcela, Liliana ale w wersji Lila. W ostateczności. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:38 nie rozumiem, po co pytać o to obcych ludzi na forum liczysz się ze zdaniem anonimów? (Ja nie) A to dość ważna decyzja , nie uważasz? drugie: j.w. zauważam każdy ma inna opcję. I co teraz zrobisz Ty i Twoja koleżanka??? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:52 Zawsze można się dowiedzieć czy jakieś imię nie jest pretensjonalne/dziwaczne. Jakie budzi skojarzenia. Nie musi się wszystkim podobać. To zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:42 Emilia- najbardziej jest przepiękne. pozostałe też są bardzo , bardzo ładne. Chyba jedynie Liliana, jakoś tak mi nie bardzo leży. Ale ogólnie- super zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:43 mamy mnóstwo Janów, Stanisławów, a gdzie Kazimiery, Jadwigi, Haliny? Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Imię dla córeczki 15.02.14, 14:59 w szkole podstawowej mojej córki były 3 Jadwigi w jednej klasie Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 15.02.14, 15:06 mx3_sp napisała: > mamy mnóstwo Janów, Stanisławów, a gdzie Kazimiery, Jadwigi, Haliny? Są za to Jagódki i Kalinki. Halina brzmi mi straszliwie ciotkowato. Tak samo jak Grażyna, Bożena, Jolanta. Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 10:01 > Emilia- najbardziej jest przepiękne. Jako nazwa węzła autostrady chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 10:05 babunia_wygodka napisała: > > Emilia- najbardziej jest przepiękne. > > Jako nazwa węzła autostrady chyba. > A mi się to imię podoba. Może głównie dlatego, że kojarzy mi się z żoną Mariusza Czerkawskiego. Bardzo piękną, delikatną kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 10:08 lub z męską odmianą Emilian Kamiński bardzo męski i wybitny aktor. Fakt skojarzenia grajuą tu najistotniejszą rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 10:21 Oczywiście skojarzenia znaczą bardzo wiele, chociaż dla mnie imiona Emil, Emilian, Julian są kompletnie mało męskie, bardzo kobiece i delikatne. Tak jak Emilia dla dziewczynki mi pasuje tak już Emil/Emilian dla chłopca kompletnie nie. Tak samo Julian - męska Julia. A miłe skojarzenie mam z Emilią Czerkawską Odpowiedz Link Zgłoś
micha11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 15:25 No a jak dla mnie cały ten zestaw jest niezwykle pretensjonalny, imiona beznadziejne, przekombinowane. Pierwsza myśl po przeczytaniu tego zestawu to : "O Boże, gorszych się już nie dało wymyśleć ?" Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:49 > Która z tych propozycji Wam najbardziej się podoba - Emilia, Liliana, Ida, Idal > ia, Kaja, Aniela, Róża, Rozalia, Marcelina. Naprawdę ładna jest tylko Kaja, aż dziwne że się znalazła w takim spisie. Cała reszta, ale dosłownie cała, kojarzy się z nadętymi, pretensjonalnymi starymi ciotkami, bez poczucia humoru i oszczędnie zużywającymi mydło. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 09:54 babunia_wygodka napisała: > Cała reszta, ale dosłownie cała, kojarzy się z nadętymi, pretensjonalnymi stary > mi ciotkami, bez poczucia humoru i oszczędnie zużywającymi mydło. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Ida n/t 14.02.14, 10:15 Dla mnie tylko Marcelina do zaakceptowania, ale też nie żeby jakoś szczególnie mi się podobało Róża bardzo ładne ale dla starszej babki, chociaż ang. Rose by mi się podobało Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 10:30 Poza Kają wszystkie ujdą, ja wybrałabym chyba Rozalię, choć Róża też ładnie, i Idalia. Emilia zbyt popularna, Marcelek też sporo, ale imię ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 10:28 Marcelina - imię dla twardej, wiedzącej czego chce, radosnej, otwartej na życie Tak mi się kojarzy. Ale ja lubię długie imiona, mające swoją 'oficjalną' wersję. Z krótkich ładne: Ida. Mojej córce podoba się Liliana, chyba słyszała w jakiejś bajce z Barbie Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 14:31 ga-ti napisała: > Mojej córce podoba się Liliana, chyba słyszała w jakiejś bajce z Barbie Lilka rzeczywiście to bardzo słodkie imię. Idealne dla małej księżniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 15.02.14, 14:43 lelija05 napisała: > A może po prostu Anna. Imię ładne i zwykłe, ale już jest w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 14:37 Ja bym wybierała między Idą, Różą a Rozalią. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 14:57 Wszystkie te imiona oprócz Idy i Róży są takie oślizgłe. Ale Ida i Róża zalatują Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: dlaczego nie Czesława? n/t 14.02.14, 15:13 Bo nie pasuje do tego pokolenia. Brzmi babciowo. I raczej dziecko nie będzie się z nim dobrze czuło. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: dlaczego nie Czesława? n/t 14.02.14, 15:23 mx3_sp napisała: > a Rozalia pasuje? W tym pokoleniu jest to imię nadawane, więc nie jest to jakieś imię przestarzałe. Tak samo jak wróciła moda na Antosie, Zosię i Heleny. Na Czesławy jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: dlaczego nie Czesława? n/t 14.02.14, 15:26 a może jest jakieś imię, które jej się zwyczajnie podoba bez tych warunków czy na czasie, czy modne, czy jeszcze nie teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: dlaczego nie Czesława? n/t 14.02.14, 15:30 Właśnie są to te powyższe i nie ma tego jednego, które byłoby naj. Będą musieli losować chyba Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 16:19 Kwestia gustu po prostu. Jednym podobają się Zosie, innym Lile. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 17:29 Mnie się też wiele imion nie podoba, ale nie twierdzę, że są okropne, żeby nikogo nie urazić. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 17:51 emilia chyba juz zbyt popularne idalia i liliana jakiej takie miekkie ich zdrobnienia brzmia twardziej niz wlasciwie imie ida fajne kaja, aniela, rozalia bardzo fajne roza fajna ale bez polskich liter by byla fajniejsza marcela zamiast marceliny a mala niech nazwa matylda bo to sliczne imie Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Imię dla córeczki 14.02.14, 18:30 rhaenyra napisała: > a mala niech nazwa matylda bo to sliczne imie też mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Imię dla córeczki 15.02.14, 15:01 A ja zawsze chciałam mieć Rozalkę, ale mąż się sprzeciwiał, bo mu się tylko z piecem i trzema zdrowaśkami kojarzyło. Jak mówiła o Julianie, to znów tłumaczył, że jego kot miał tak na imię No i jak tu takiemu dogodzić? Wybraliśmy imiona, które się nikomu z niczym nie kojarzyły i nikogo o tym imieniu nie znaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawka_mnie_dobija Re: Imię dla córeczki 24.02.14, 16:14 Lilianna, ale tylko dlatego, że w skrócie Lilka. Nawet swoją planowałam tak nazwać, ale w sumie dałam jej na imię Hanka. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Imię dla córeczki 24.02.14, 16:25 Moja finałowa trójka: Rozalia Aniela Idalia Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Imię dla córeczki 24.02.14, 16:36 Aniela, Ida i Idalia Moja Idusia (Ida) jest jedna jedyna w calym przedszkolu i szkole w odroznieniu od Emilek, Lilianek i Marcelinek. I nie zalatuje Musierowicz, teraz to juz nie takie popularne, kiedy bylam w liceum. A zdrobnien jest bez liku, mimo krotkiej pelnej formy. Odpowiedz Link Zgłoś