paradopary 07.03.14, 11:27 mam złamaną nogę i z tego powodu nie mogę pracować. Jestem na L4. W tym miesiącu rozpoczęłam naukę w studium. Czy to jest zgodne z prawem? Czy szkoła (zaoczna) zgłasza uczniów do zusu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maslova Re: L4 a szkoła 07.03.14, 11:37 Ale czy co jest zgodne z prawem? Żadna szkoła nie zgłasza uczniów do zus-u. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: L4 a szkoła 07.03.14, 11:52 nie rozumiem. l4 masz do pracy. do szkoły moze posłużyc jako usprawiedliwienie nieobecnosci na zajęciach obowiazkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: L4 a szkoła 07.03.14, 11:56 a, w sensie ze do pracy nie chodzisz, a do szkoły tak? to nie wiem. ale chyba tak, bo na zwolnieniu lekarskim nie mozesz tylko zarabiac. pracowac niezarobkowo w zakresie odpowiednim do kontuzji (czyli ze złamaną nogą pracować na komputerze itd) zdaje sie ze mozna, wiec uczyc sie pewnie tez. zależy co masz wpisane na zwolnieniu, czy ze masz leżec, czy ze mozesz chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:00 Dzięki za rozjaśnienie, to chyba przedweekendowe zmęczenie, bo nie pojęłam o co chodzi autorce Odpowiedz Link Zgłoś
paradopary Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:03 doczytałam na stronie szkoły że wystawia zaświadczenia bezpłatne do zusu, krusu, mopsu i wku. Co to znaczy z tym zusem? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:06 Jeśli ktoś np. pobiera rentę po zmarłym rodzicu/rodzicach, wtedy musi donosić zaświadczenia, że się uczy, ponieważ tylko wtedy renta ta mu się należy. Nie ma to nic wspólnego ze zwolnieniami lekarskimi, nie musisz się obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:07 pewnie jak poprosisz, to wystawią, bo nauka w tej szkole daje tytuł do ubezpieczenia jak nie masz innego Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:06 Obstawiałabym, że raczej możesz chodzić do szkoły. Wnioskuję z tego, że jak znajomej radcy prawnej zdarzyło się zaciążyć na aplikacji, to patronowi dała zwolnienie, ale na zajęcia (5 godzin w tygodniu) chodziła normalnie. Ani ZUS, ani korporacyjny sąd dyscyplinarny (uj, w sensie patron, złożył na nią doniesienia do rzecznika dyscyplinarnego) nie dopatrzyły się niczego nieprawidłowego. Odpowiedz Link Zgłoś
paradopary Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:10 Dzięki dziewczyny na zwolnieniu mam że mogę chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:15 Czad Ze złamaną nogą pracować nie możesz ale chodzi tak Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:28 Kowalczyk ze złamaną stopą medal wybiegała. nie wiemy jaki konkretnie uraz ma autorka ani jaką prace wykonuje, ale przy pewnych konfiguracjach mozliwe jest i chodzenie z uszkodzoną konczyną, i zwolnienie z tego tytułu z pracy a przyzwolenie na poruszanie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
takoda Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:30 No wiesz, bez przesady - to trochę tak jak z grypą. Chodzić możesz, od biedy nawet do sklepu pójść i zakupy zrobić, żeby mieć w chałupie picie i jedzenie, ale już w pracy jako pracownik jesteś do kitu i nie wydajny. Wyobrażam sobie, że raz na dwa tygodnie mogę zwlec się trzy godziny wcześniej, żeby jakoś dotelepać się na uczelnię a potem przez kilka godzin po prostu siedzieć w ławce i nie łazić, ale już co dzień wstawać dużo wcześniej rano (bo poruszam się wolniej więc wszystko dzieje się dłużej), masakrować się w autobusie a potem w pracy być wydajnym tylko częściowo, bo chodzić z papierami za bardzo się nie da... Już faktycznie dla świętego spokoju lepiej wziąć zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: L4 a szkoła 07.03.14, 12:37 A może autorka jest np. kurierem, przedszkolanką, sprzątaczką lub wykonuje inny zawód wymagający mobilności i złamana noga zdecydowanie przeszkadzałaby jej w wykonywaniu obowiązków? Odpowiedz Link Zgłoś