Dodaj do ulubionych

jaka prace byscie wybraly?

28.03.14, 16:49
Spokojną, trochę nudną ale bez problemu mozna przy niej posiadac dzieci, ogarniac dzieci. Finansowo calkiem dobra a o godzinie 13-14 bylabym wolna. Bez pracy w weekendy, czasami w święta wiec naprawde dla rodziny super sprawa
. Tym bardziej, ze w perspektywie bedzie troje dzieci smile
Opcja druga: zawód który mi się naprawdę podoba i da frajde, jednak o wiele bardziej stresujacy, praca byc moze od czasu do czasu w weekendy i swieta, praca dluzsza, napewno mniej czasu dla rodziny, zarobki lepsze niz w pracy nr 1. W sumie znam pania, ktora ogarnia w tym zawodzie 4dzieciakow i daje sobie swietnie rade. Jednak jest to praca ciezsza psychicznie i trocjhe ciezej bedzie ogarniac przy niej rodzine.
Maz pracuje rownie ciezko wiec domowe obowiazki w wiekszej czesci spadaja i beda spadac na mnie. Zreszta to lubie, moj pomysl z trojka dzieci i lubie ogarniac dom.
W sumie nie wiem ktora opcje z tych dwoch wybrac. Rozum podpowiada 1, a chyba serce 2 opcje.
Obserwuj wątek
    • matyldamoja Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 16:54
      praca z pasją - czyli 2, w tej nudnej się nie zrealizujesz, no chyba że jako matka. Dasz radę w 2 i będziesz szczęśliwsza
    • beverlyja90210 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:03
      Ja przy trojce nie wyobrazam sobie pracy nr.2 tylko ze ja jestem w tygodniu sama z dziecmi maz w Berlinie pracuje,nie wiem jakby yo bylo gdyby maz byl na miejs u pewnie wolalabym robic cos co lubie. Moja praca to teraz cos w stylu opisanej prze Ciebie pra y numer 1 i musze powiedziec ze ja pracuje tylko dla kasy(placa niezle) taka praca jest mocno oglupiajaca, i zawsze zachodze w glowe jak ematki moga tu pisac ze realizuja sie w pracy biurowej??
      • beverlyja90210 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:04
        Pisze z tel.sorki za bledy
      • 3goraco Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:14
        Wlasnie ta praca numer1 bardziej biurowa niz zwiazana z moim zawodem, ta opcja numer 2 zdecydowanie zwiazana. Maz nie da rady przejac dokladnej polowy obowiazkow okolodzieciowych i domowych, bo jednak jak u Ciebie to przede wszystkim on bedzie nas utrzymywal chociaz z mojej opcji numer 1 i 2 bysmy mogli w miare utrzymywac rodzine czyli naprawde przyzwoicie platne. W sumie w ogole bym nie musiala pracowac ale tego sobie nie wyobrazam. Lubie siedziec w domu i nim sie zajmowac ale na stale to zupelnie odpada. Maz daje mi wolna reke moge siedziec w domu i zajmowac sie dziecmi albo wybrac opcje numer 1 albo opcje numer 2. Tylko on z pracy nie zrezygnuje zeby przejac czesc oboweizkow bo u niego bardziej zero jedynkowo albo praca albo brak pracy wiec nie moze. Nie wiem, naprawde nie wiem moze zaczne od dwojki a jak nie dam rady z obowiazkami to przejde na 1. Tylko teraz od zera tu i tu bede startowac, a potem znowu ciezko bedzie z czegos rezygnowac jak juz zaczelam i znowu od zera nowa rzecz zaczynac.
    • rosapulchra-0 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:06
      Bierz to, co uważasz za lepsze dla siebie.
    • naomi19 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:09
      tylko i wylacznie 2.
    • peggy_su Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:12
      Ale masz już 3 dzieci czy dopiero planujesz?
      • 3goraco Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:18
        Nie, planujemy. Wiec wiadomo, ze plany planami, a zycie zyciem. Jestem w pierwszej ciazy. I bede miala troche czasu na przemyslenia.
        • peggy_su Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 18:42
          Wobec tego wybrałabym to, do czego serce ciągnie, czyli opcję nr 2.
          Z jednym dzieckiem pewnie dasz radę logistycznie, kolejne dzieci będą za dwa, trzy lata, czyli za jakiś czas. Wtedy będziesz się martwić. Do żadnej pracy nie jesteśmy przypisani na wieki. Zawsze można po czasie coś zmienić, szukać nowych rozwiązań. Póki co wybrałabym to co pociąga i będzie dawać frajdę.
          Powodzenia smile
        • solejrolia Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 19:49
          no to spokojnie urodź to pierwsze dziecko, a dopiero potem planuj drugie, a potem planuj trzecie...a nie piszesz tak, jakbyś J U Ż miała trójkę bąbli w domu...
          no naprawdę pojechałaś po całości...big_grin
    • z_lasu Re: Znamienne 28.03.14, 17:18
      > Maz pracuje rownie ciezko wiec domowe obowiazki w wiekszej czesci spadaja
      > i beda spadac na mnie.

A Ty masz już chociaż jedno dziecko?
      • 3goraco Re: Znamienne 28.03.14, 17:22
        Nie, jestem w ciazy. Tzn nie rownie ciezko, niestety pracuje ciezko, ciezej i około 5krotnie wiecej zarabia. Jednak jak pisalam wyzej praca zero jedynkowa czyli albo nic albo bierze robote i to robi. On napewno nie zrezygnuje z pracy i nie czuje sie oszukana tym faktem bo przed slubem byly rozmowy o tym, ze zapewne ja w wiekszej czesc bede zajmowac sie domem i wiedzialam na co sie "pisze". Czyli on nie zrezygnuje z pracy zeby byc na moim utrzymaniu.
        • alexa0000 Re: Znamienne 28.03.14, 17:30
          Ja chyba strasznie nieogarnieta jestem i nie umiem planować, bo myśl o kobiecie, która jest w pierwszej ciąży i planuje , jak to bedzie, jak bedzie mieć trójke i którą prace wobec tego wybrać teraz, po prostu mnie rozsmiesza. Nie gniewaj sięsmile
          • 3goraco Re: Znamienne 28.03.14, 17:41
            Nie no prace numer 2 moglabym rozpoczac juz od lipca czyli bedac jeszcze w ciazy, a potem z jednym dzieckiem. A nie, ze po urodzeniu trojki dopiero bym te prace zaczela. Te prace moge juz teraz rozpoczynac bedac w ciazy, potem urlop macierzynski i dalej ja kontynuowac. To samo z praca numer 1. Tylko planuje bo jak juz w czyms zaczne sie specjalizowac to pozniej zal rzucac i rozpoczynac od nowa wszystko. Wiec powinnam sie zdecydowac juz teraz na cos.
            • 3goraco Re: Znamienne 28.03.14, 17:42
              I chyba jednak rozum wygra. Pewnie jak urodze dziecko to zal bedzie mi sie poswiecac pracy i bede wolala spedzac wiecej czasu z dzieckiem. Wszystko pewnie okaze sie jak urodze i wtedy bede decydowac.
              • alexa0000 Re: Znamienne 28.03.14, 17:47
                Właśnie o to mi chodziło. Pamietam, jak będąc w ciązy byłam pewna,że po czterech miesiacach macierzyńskiego pojadę na szkolenie za granicę, na 2 miesiące, bosz, nie wiem, co ja wówczas miałam w głowie. Zobaczysz, zdecydujesz.
        • awidyna Re: Znamienne 28.03.14, 18:06
          To wybierz opcję z lepszą pensją, bo będziesz miała lepiej płatne macierzyńskie, tylko musisz chyba przynajmniej 3 mies przepracować. A potem zobaczysz, bo planować można duuużo wink Życie zmieni Ci się i to nawet nie wiesz jak bardzo, a przede wszystkim zmienią Ci się priorytety.
    • to_ja_tola Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:26
      Rozum podpowiada 1, a chyba serce 2 opcje.

no własnie.
    • 18lipcowa3 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:30
      1 opcja póki są małe dzieci.
      Nie ma bata by robić kariere, mieć stresującą pracę wymagającą dyspozycyjności i mieć małe dzieci, na dodatek trójkę.
      Może i ogarniesz, ale jakim kosztem? Zdrowia ? Nerwów? Czasu ? Dzieci ?
      Po co ?
    • mayaalex Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:30
      Ja bym teraz, majac jedno dziecko i bedac w drugiej ciazy, byla jednak za opcja numer jeden. Bo z dzieciakami jest nie tylko sporo do zrobienia w domu ale i przede wszystkim duzo akrobacji logistycznych. Wiec taka troche rutynowa praca z przewidywalna siatka godzin i szybkimi powrotami do domu wydaje mi sie bardzo kuszaca. Chyba, ze bedziesz miala bardzo elastyczna czasowo i dyspozycyjna nianie.
      Ale skoro Cie ciagnie do pracy numer dwa to sprobuj teraz a potem najwyzej zmienisz. Zawsze latwiej zmieniac cos bardziej ambitnego na mniej niz odwrotnie.
      • mdmaj2371 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:46
        kiedys tez mialam takie dylematy, ale byly one jeszcze przed dzieciakami. Teraz juz sie wyleczylam I dla mnie jedyna z mozliwych opcji to #1, szczegolnie przy mezu ktory pracjue duzo I czesto I gesto wyjezdza.
        Ale w sumie to ja mam nudny zawod (ktory I tak lubie) wiec, czasami to mysle ze wielkiej w sumie roznicy nie robi gdzie pracuje z wyjatkiem godzin.
        Teraz mam spokojna prace, swietne godziny (jak dla ksiegowej), bossa ktorego nie interesuje ile jestem w biurze I co robie dopoki praca jest zrobiona (jak dzieci chore to zostaje bez problem w domu I pracuje wieczorem jak juz spia)
        Dzieci prostuja plany. Lubie pracowac I jest o moj wybor, ale musze wiedziec ze o przyzwoitej porze bede w domu, bede miala czas na odrobienie lekcji z nimi, zabawe, przy cieplejszej pogodzie na spacer I zabawe na placu, kolacje o przywoitej porze.
    • beauty_agadir Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:32
      Jako matka dwójki dzieci zdecydowanie opcja 1. Kariera poczeka. Sama mam mega nudną, ale przyzwoitą pracę, w której mogłam spokojnie urodzić i odchować maluchy. Jestem dla nich, nie mam problemu z wzięciem wolnego, gdy dziecko zachoruje. Jak odchowam, poświęcę się karierze.
    • pe.tronela Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 17:41
      Opcja nr. 2
      Za nadwyzke pieniezna jaka bedziesz zarabiac w tej pracy zatrudniasz dziewczyne ktora przyjdzie dwa razy w tygodniu, sprzatnie Ci chalupe, poprasuje i ugouje obiad na dwa dni. I tym sposobem bedziesz miala wiecej czasu dla dzieci niz w opcji nr. 1, brak dobijajacej nudy w pracy i jakies perspektywy na przyszlosc, jak dzieci ci podrosna.
    • triss_merigold6 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 18:11
      Nr 1, ale ja leniwa jestem.
    • nangaparbat3 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 18:12
      gdyby sie dalo, to drugą, póki dzieci małe na 1/2, 3/4 etatu.
      • 3goraco Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 18:15
        Niestety sie nie da.
        • 3-mamuska Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 19:19
          1 opcja póki są małe dzieci.
          Nie ma bata by robić kariere, mieć stresującą pracę wymagającą dyspozycyjności i mieć małe dzieci, na dodatek trójkę.
          Może i ogarniesz, ale jakim kosztem? Zdrowia ? Nerwów? Czasu ? Dzieci ?
          Po co ?

Dokładnie.
          Jestes jeszcze w ciąży, nie wiesz jak bedziesz sie czuła i czy bedziesz wstanie spędzać weekendy i swieta poza domem.
          W tym czasie dziecko z kim? Z niania? Na całe dnie i noce?
          A do tego z biegiem czasu 3?
          Do tego nie wiem czy dasz rade, ogarnąć stresująca prace, dom i np. Wstawanie w nocy bo żabki zły sen itp.
    • solejrolia Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 19:46
      brałabym dwójkę.
      ja muszę czuć adrenalinę, że się kręci, że robię, to co lubię, że są wyzwania- to mnie motywuje.
      lepsza kasa- też dla mnie jest ważna.
      • solejrolia Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 19:51
        ta, apotem doczytałam, że dzieci na razie zerobig_grin bo pierwsze w drodze.
        • 3goraco Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 20:18
          Ale propozycje pracy konkretne i musze zdecydowac, a dziecko w drodze. Pewnie teraz nie bede decydowac i sie deklarowac, najwyzej przepadnie ktoras z propozycji i samo sie rozwiaze. Czy wy nigdy niczego nie planujecie? szczegolnie jak juz konkretnie czarno na bialym macie jakies oferty ? ja wole miec zaplanowane, tak po prostu. Bo ja wiem, ze chce wiecej dzieci nie tylko to jedno. Co w tym takiego dziwnego? napisalam, ze zycie zyciem i roznie sie moje plany moga ulozyc ale jednak wole miec jakis tam zarys jak ma wygladac moje zycie.
          • triss_merigold6 Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 20:24
            Kobieto, ja mam dwójkę dzieci, partnera, który zwykle ogarnia odwożenie/przywożenie i choroby, dość dyspozycyjną i pomocną babcię i pracę w wersji nr 1. Dłużej niż do 13-14, bo normalny etat, ale na sporym luzie. Przy wersji nr 2 bym się pocięla.
    • panirogalik Re: jaka prace byscie wybraly? 28.03.14, 19:58
      wybrałabym opcję nr 1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka