Dodaj do ulubionych

prosze o poradę

28.04.14, 14:07
Chodzi o szkołe podstawową, gdzie chodzi moja córka.
Ostatnio była szkolna impreza, gdzie byłam organizatorem.
Widziałam jak dziecko z klasy mojej córki kradnie.
Byłam całkowicie zaskoczona tą sytuacją i nie zareagowałam, żałuję.
Teraz mam wątpliwości ponieważ przy rozliczaniu towarów bedzie na mnie że to ja ukradłam bądź posiałam, czy cokolwiek - bo brakuje.
Nie chciałam dzieciakowi robic przykrości, afery, zadymy. Ale po ochłopnięciu gotuje sie we mnie że popuściłam złodziejowi.
Co teraz? Zgłosic? Czuje sie źle.
Obserwuj wątek
    • blond_suflerka Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:12
      A co ukradł? Oraz czy to chłopiec biedny czy 'po prostu' łobuz? Czy co?
      • verdana Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:14
        Zgłoś wychowawcy.
        • mx3_sp Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:15
          wychowawcy, może to nie była pierwsza taka akcja. rozmowa z wychowawczynią.
        • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:16
          verdana napisała:

> Zgłoś wychowawcy.

no tak ale to ne za pózno? na gorącym uczynku powinnam, a teraz? a jak ona powie że
          nie i wyprze sie??
      • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:14
        blond_suflerka napisała:

> A co ukradł? Oraz czy to chłopiec biedny czy 'po prostu' łobuz? Czy co?

Nie wazne chyba co ukradła - chodzi o fakt. Dwie rzeczy, nie drogie, ale jednak.
        Podobno grzeczna dziewczynka, z tego co wiem - wzorowa nawet chyba
        Rodzice widzieli i nie zwrócili uwagi.
        • blond_suflerka Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:33
          No jak nieważne? Pewnie, że ważne. Czasem ludzie kradną bo muszą. Ale mniejsza z tym.
          Tu problem jest powazniejszy bo rodzice widzieli. Zglosiłam wychowawczyni jesli to madra osoba. Bo w tej sytuacji potrzeba duzej mądrości, żeby zrobić coś, żeby dziecku pomoc a nie tylko ukarać.
    • sonniva Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:15
      A dziecko z jakiej klasy?
      A pytam, bo w klasach I-III (wiem z mojego doświadczenia) zdarzały się różne historie z dzieciakami i teraz wiem, że niekoniecznie to dziecko to patologia i należy donosić. Niby kradzież to kradzież, ale ja nie jestem z tych którzy widzą świat tylko w kolorach albo białym albo czarnym. Ja porozmawiałbym z rodzicami tego dziecka.
      • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:16
        sonniva napisała:

> A dziecko z jakiej klasy?
        > A pytam, bo w klasach I-III (wiem z mojego doświadczenia) zdarzały się różne hi
        > storie z dzieciakami i teraz wiem, że niekoniecznie to dziecko to patologia i n
        > ależy donosić. Niby kradzież to kradzież, ale ja nie jestem z tych którzy widzą
        > świat tylko w kolorach albo białym albo czarnym. Ja porozmawiałbym z rodzicam
        > i tego dziecka.

4 klasa.
    • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:19
      denerwuje mnie że popuściłam tego dnia. Teraz czuje że nieco za późno, no nie wiem dlatego pytam Was, co sądzicie.
      Ona niby taka wzorowa ale złodziejskie rączki to posiada. Kurcze zła jestem.
      • mx3_sp Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:21
        no wiesz skoro rodzice widzieli i nie zareagowali to nie był• to kradzież a zwykłe wzięcie. Zabulisz najwyżej.
        • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:23
          mx3_sp napisała:

> no wiesz skoro rodzice widzieli i nie zareagowali to nie był to kradzież
          > a zwykłe wzięcie. Zabulisz najwyżej.

nie zabule, daj spokój to n ie chodzi o to. Coś co było do sprzedazy uważasz za zwykłe wzięcie?
          inni kupowali a tamta ukradła i to jest normalne?
          • mx3_sp Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:28
            to był sarkazm. Zgłoś wychowawczyni.
        • kota_marcowa Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:25
          Bo się reaguje od razu, tak samo jak dzieciak np. kopałby psa.

Przestaje mnie dziwić, że widząc napad, większość ludzi odwraca głowę, zamiast zadzwonić na policję, jak niektórzy mają problem ze zwróceniem uwagi czwartoklasistce, zwłaszcza widząc jak kradnie.
          • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:28
            kota_marcowa napisała:

> Bo się reaguje od razu, tak samo jak dzieciak np. kopałby psa.
            >
            > Przestaje mnie dziwić, że widząc napad, większość ludzi odwraca głowę, zamiast
            > zadzwonić na policję, jak niektórzy mają problem ze zwróceniem uwagi czwartokla
            > sistce, zwłaszcza widząc jak kradnie.

to nie problem a poprostu zaskoczenie i ona uciekła jak ukradła. Musialabym wołać robić afere. Nie wiedziałam jak sie zachować, bo przez coś mało wartościowego, nie chciałam robić dziecku problemu, naganne zachowanie czy coś.
            Ale powinnam zareagować, teraz nie wiem czy coś wspominać.
            • kota_marcowa Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:34
              A powinnaś zrobić problem, bo złodziejstwo trzeba piętnować. Dostałaby nauczkę teraz, to może w przyszłości już więcej by nie ukradła. A tak sama się postawiłaś w bardzo nieprzyjemnej sytuacji.
              W tej chwili chyba jedynym sensownym wyjściem, jest zgłosić zaistniałą sytuację wychowawczyni.
              • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:37
                kota_marcowa napisała:

> A powinnaś zrobić problem, bo złodziejstwo trzeba piętnować. Dostałaby nauczkę
                > teraz, to może w przyszłości już więcej by nie ukradła. A tak sama się postawił
                > aś w bardzo nieprzyjemnej sytuacji.
                > W tej chwili chyba jedynym sensownym wyjściem, jest zgłosić zaistniałą sytuację
                > wychowawczyni.

Ona jest taka cwana, z tego co widziałam, może sie wypierać. Była podobna sytuacja kiedyś.
                Miała z córką jakąś sprzeczkę i wiem że to jej wina ale córce się oberwało.Cwana dziewucha.
                • joa66 Re: prosze o poradę 28.04.14, 15:30
                  Jeżeli nie zareagowałaś od razu , to teraz za późno.

zwłaszcza w kontekście:

Miała z córką jakąś sprzeczkę i wiem że to jej wina ale córce się oberwało.Cwana dziewucha
            • iziula1 Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:35
              Skoro rodzice widzieli, tak napisałaś to dlaczego do nich nie podeszlaś? Zalatwiłabys sprawę od razu i bez zbędnych nieporozumień.
              A tekst " zlodziejskie rączki " daruj sobie.
              • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:38
                iziula1 napisała:

> Skoro rodzice widzieli, tak napisałaś to dlaczego do nich nie podeszlaś? Zalatw
                > iłabys sprawę od razu i bez zbędnych nieporozumień.
                > A tekst " zlodziejskie rączki " daruj sobie.

dziewczyna która ma 11 lat to wie co robi. To nie jest 3 latek.
                • aqua48 Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:46
                  inowro napisała:

> iziula1 napisała:
                  >
                  > > Skoro rodzice widzieli, tak napisałaś to dlaczego do nich nie podeszlaś?

> dziewczyna która ma 11 lat to wie co robi. To nie jest 3 latek.

Jeśli jej zawsze uchodzi, bo nikt nie ośmieli się zwrócić uwagi lub zrobić afery, to co się dziwić jedenastolatce? Trzeba było złapać na gorącym uczynku i powiedzieć rodzicom i wychowawczyni od razu.
                  Teraz możesz tylko z wychowawczynią porozmawiać, przedstawić sytuację tak jak na forum, powiedzieć, że byłaś zaskoczona, ale jesteś pewna.
                • raczek47 Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:52
                  A nie możesz zwrócić uwagi rodzicom dziewczynki np.przed czy po zebraniu? Powiedzieć,że widziałaś jak ich córka kradnie, i że teraz ty musisz za te rzeczy zapłacić.I że zgłosiłaś to wychowawcy. I osobno powiedzieć też wychowawczyni,żeby wiedziała,że dziecko ma takie skłonności.Jak rodzice się wyprą,możesz im powiedzieć(o ile masz odwagę),że poruszysz tę sprawę publicznie na zebraniu, bo nie zamierzasz ponosić kosztów, choćby t nawet miało być 10 zł za to,że wychowują dziecko na złodzieja.
                  Dodam,że niewychowawcze byłby zostawienie tej sprawy, dziecko wie,ze mu się upiekło(może kolejny raz) i staje się coraz bardziej bezkarne.
    • lelija05 Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:45
      Jakiej rady oczekujesz?
    • tonik777 Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:52
      Wg mnie cała ta historia kupy się nie trzyma. Niby 11 coś tam ukradła, ale nie wiadomo w sumie co, ani jak ta sytuacja wyglądała. Może ona po prostu nie wiedziała, że te rzeczy są na sprzedaży tylko myślała, że skoro sobie stoją to są dla uczestników imprezy i może sobie je spokojnie wziąć.
      • inowro Re: prosze o poradę 28.04.14, 14:59
        Dobrze wie ze to bylo do sprzedazy bo wczesniej jej rodzice kupowali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka