Dodaj do ulubionych

Skuteczna dieta - ogromna prośba

15.05.14, 12:29
Dziewczyny, mam do Was ogromną prośbę smile
Myślę, że odpowiedzi w tym wątku mogą pomóc nie tylko mnie, niejedna z tego skorzysta.
Przy okazji wątków sąsiednich takich jak np. o dyskryminacji otyłych wpisują się osoby, które mam wrażenie posiadają sporą wiedzę nie tylko teoretyczna o prawidłowym, skutecznym odchudzaniu. Nie chcę nikogo obrazic i pominąc róznych nicków, ale zapamiętałam np. Madzioreck, D.O.S.I.A., opium74 czy jakoś tak. Zwłaszcza jak mnie moja słaba pamięć nie myli wypowiadała się już nie raz Madzioreck, że skutecznie bez efektu jojo schudła.
Nie chciałam umieszczać mojej prośby własnie w tym sąsiadnim wątku, bo tam temat o odchudzaniu bardzo rozbudowany, zamieniony w jatkę i zapewne by moje pytanie nie zostało przyuważone.
Czy dziewczyny byłybyście tak miłe i poświęciły parę minut na wypisanie przykłądowego menu dziennego albo jeszcze lepiej tygodniowego, które sprawiło, że waga poleciała w dół, nie było niedoborów róznych składników w Awszych organizmach, brak efektu jojo.
Byłabym Wam bardzo wdzięczna.
Parę słów o sobie, mam 36lat, obecnie ponad 70kg, męczę się... w teorii wydaje mi sie, że jestem super hiper zorientowana, brak mi silnej woli. Ale bardzo chcę coś zrobić.
Z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 12:48
      Po pierwsze informacje, które podałaś są niewystarczające, aby na ich podstawie sugerować dietę.

Ja ze swej strony, mogę polecić forum kulturystyczne www.sfd.pl.
      I nie zrażaj się, że to dla kulturystów.
      Sama stosowałam i stosuję sposób odżywiania przez nich polecany, jednocześnie nie stosuję ani odżywek dla kulturystów, ani nie chodzę na siłownię. Aktywność sportowa u mnie to dużo marszu i jazdy rowerem.
      Zasada jest prosta wyliczasz zapotrzebowanie kaloryczne, ale dietę układasz wg wyliczenia ile potrzebujesz białek, potem tłuszcze, resztę z węglowodanów. (Stosowałam rozkład ok 135 g białek, 70 g tłuszczy, reszta węglowodany - ale każdy powinien sobie to sam wyliczyć).
      Ja jadłam w okresie odchudzania sporo - 1700- 1800 kcal, przy czym nie doliczałam do tego warzyw. Waga leciała w dół. Tam jest forum, można poczytać, podpatrzeć odżywanie innych osób.
      Dla mnie wszelkie głodówki odpadają, tak jak utrzymywanie diety na niskim poziomie kcal.
      Ale oczywiście, każdy wybiera sam.
    • jan.kran Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 12:55
      Ja chudnę powoli ale skutecznie . Trenuję dwa razy w tygodniu na fitness ( chciałabym trzy ..) , zajecia w grupie, spinning , pilates, siłka .
      Nie stosuje konkretnej diety ale zmieniłam sposób odżywiania i mam zamiar sie go trzymać.
      Jem pięć razy dziennie , okolo , nie licze ale jem czesto.
      Jem choćby cokolwiek na śniadanie , nawet jakis drobiazg , z trudem mi to przychodzi.
      Ograniczylam alkohol , słodycze jadam śladowo. Pozwalam sobie regularnie raz , dwa razy w tygodniu na wino lub czekoladę.
      Jem bardoz mało chleba , tylko ciemny. Nie jem wogóle masła.
      Bardzo ograniczylam pastę i ryż , ten ostatni góra trzy razy w tygodnie , dawniej codziennie prawie.
      Minimalnie ziemniaki ale ja po prostu nie lubię ziemniaków.
      Ograniczam owoce.
      Nie licze kalorii ale wiem mniej wiecej ile co ma.
      Nie jadam produktów light, ograniczam jogurty.
      Nie używam prawie cukru ale ja od lat nie słodze kawy i herbaty bo nie lubię.
      Napoje typu cola pije kilka razy do roku , za słodkie ale czasem mam ochotę.
      Pije dużo wody.
      Po godzinie 23 - ej ( kładę sie około pierwszej czasem później ) jem max 300 kalori , raczej mniej . To zostalo ustalone z dietetyczką.
    • ichi51e Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 12:57
      Wbrew pozorom to jest bardzo trudne. Dieta zeby byla skuteczna powinna byc ustawiona pod czlowieka zgodnie z jego trybem zycia i upodobnaiami. Co z tego ze ktos ci tu przepisze swoj jadlospis jak np okaze sie ze jajka (np) sa dla ciebie niestrwane?
      Oczywiscie ze najlatwiej podazac za menu ale jadlospis jest zawsze tylko wskazowka - to ty masz sie nauczyc jesc tak jak tego twoj organizm potrzebuje a nie do konca zycia byc na diecie.
      A wytyczne to sa komunaly ktore wszyscy znaja - regularnie duzo warzyw pelnoziarniste nieprzetwozone sniadanie najwieksze...
    • feel_good_inc Keto 15.05.14, 13:01
      Możesz być na innej, albo możesz być na skutecznej smile
      www.reddit.com/r/keto
    • po-trafie Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 13:02
      Tak jak pisaly poprzedniczki - bardzo ciezko jest ulozyc diete nie znajac czyjegos stylu zycia, wysilku, budowy ciala, warunkow zdrowotnych. Moze warto przejsc sie do dietetyczki raz w miesiacu? Znalezc dobra, polecana, komentowana pozytywnie przez klientki?

Pogladowo, mozesz tez popatrzec np na menu zagranicznych serwisow ukladajacych diete i dostarczajacych ja. Swego czasu uzywalam np bodychef.com (podajesz wzrost, wage i wiek oraz ilosc dodatkowego wysilku tygodniowo; wybierasz pulap kaloryczny 1200, 1600, 2000 lub 2500 kcal; wybierasz program diety i wykluczenie czyli rzeczy, ktorych nie jest, a oni ukladaja ci menu i nastepnei to dostarczaja pod drzwi). Minusem jest to, ze strona jest po angielsku, ale do momentu dostawy jedzenie wszystko jest bezplatne, takze mozesz pobawic sie z planami i zobaczyc, co proponuja jako calotygodniowe menu np na poziomie 1200kcal.
      • jan.kran Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 13:17
        Mnie pomogła dietetyczka. Jetem stara , z duża nadwagą , mam niskie spalanie, 1600 kalorii oraz troche specyficzne godziny aktywności życiowej.
        Ale to napisałam można w sporej mierze zastosowac , przynajmniej częściowo do kazdego.
        Z tym że u mnie nie dieta ale zmiana sposobu życia na zawsze.
        • oqoq74 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 13:27
          Ale to już tak jest. Pewnie, że można zastosować diete 1000 kcal, tylko co z tego, jeśli po osiągnięciu żądanego efektu znów powróci się do starych nawyków.
          Potrzeba zmiany sposobu życia.
    • irima2 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 13:45
      Mi pomogły wskazówki z bloga: qchenne-inspiracje.blogspot.com/
      • martaaa_1978 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 15.05.14, 14:31
        irima2 napisała:

> Mi pomogły wskazówki z bloga: qchenne-inspiracje.blogspot.com/

Również polecam. Przerabiałam różne diety, aż w końcu natrafiłam na bloga Małgosi. Efekt: 9 kg w 2 miesiące tylko zmieniając nawyki żywieniowe i jedząc regularnie. Polecam.
    • euphoria77 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 00:08
      Dzięki za porady, zalinkowanego bloga przeglądam, bardzo ciekawy
    • mama.gucia Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 00:42
      Wydaje mi sie, ze dieta powinna byc dopasowana do konkretnej osoby. Chodzi o to by zmienic niewlasciwe nawyki zywieniowe. Po ciazy chcialam zwalic nadprogramowe kilogramy, nie poszlam do dietetyka. Znalazlam w ksiegarni ksiazke dieta Dukana i zastosowalam sie. Akurat lubie nabial, produkty bialkowe i moge je jesc. Dosc szybko zmiescilam sie w ciuchy sprzed ciazy. Teraz sa jakies nowe diety, ale nie orientuje sie. U mnie sprawdzila sie dieta Dukana i po ciazy tez na nia przejde. Odpowiadal mi tamten repertuar zywieniowy. Wlasciwie i tak ze wzgledow zdrowotnych nie moge jesc wielu produktow, ktorych w tej diecie nie wolno. Modyfikujac swoj jadlospis osiagnelam oczekiwane rezultaty.
      Jesli lubisz smazone, obtaczane w panierce mieso, kluski, makarony, tluste wedliny i stanowi to Twoj staly jadlospis to ta dieta nie jest dla Ciebie. Bedziesz ciezko znosic pozegnanie z tymi produktami. Nie moge jesc takich rzeczy, przynajmniej ich unikam, zdarza mi sie zjesc (w gosciach) bo nie jestem typem dziwaka, ktory komentuje co kto polozy mi na talerzu. Dlatego mi poszlo gladkowink
      • martaaa_1978 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 11:39
        Dieta Dukana to samo zło. Robiłaś sobie po niej wyniki krwi?? Dieta bogata w białko obciąża nerki i wątrobę, a organizm jest wycieńczony. Nie można jej stosować przez dłuższy czas. W USA są procesy ludzi, którym Dukan zniszczył zdrowie.
        Jak ktoś chce schudnąć, to niech zapomni o diecie, która z zasady jest na krótki czas, a później co? powrót do starych nawyków i efekt jojo! Trzeba od razu zmienić nawyki żywieniowe, jeść zdrowo i racjonalnie, jedzenie urozmaicone, jak najmniej przetworzone.

Zajrzyj tu: qchenne-inspiracje.blogspot.com/p/life-style.html. Masę cennych informacji. Od dłuższego czasu stosuję się do jadłospisów z tego bloga i efekty są rewelacyjne. Lepiej się czuję, poprawiła mi się cera, włosy mi przestały wypadać no i przede wszystkim waga zaczęła spadać. POLECAM!
        • mama.gucia Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 12:42
          Wyniki badan krwi mialam idealne, ale moze dlatego ze nie stosowalam jej dlugo (chyba ze 3 mce). Czułam sie tez swietnie, a gdy mialam ochote na zjedzenie czegos z poza listy to jadlamwink. Nie stosowalam nigdy zadnej diety, ta Dukana byla pierwsza i na razie ostatnia. Czytalam o niej zarowno pozytywne jak i negatywne opinie. Mysle, ze zadna z diet (szablonowych) wylaczajaca jakies okreslone skladniki niezbedne w codziennym menu nie wplywa korzystnie na organizm.

Bloga, ktorego podalas poznalam dzieki forumwink. Dzis zrobilam paste z soczewicy z pomidorem (a nie z papryka jak bylo w przepisie).
          • martaaa_1978 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 13:01
            robiłam, pyszna, ale dla mnie hitem jest pesto smile
            • mama.gucia Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 16:02
              Malgosia ma wiele ciekawych przepisow, ktore niewatpliwie wykorzystamwink. Jednak zawsze wprowadzam modyfikacje jesli ktoregos skladnika nie lubie albo nie mam w domu. Plusem jej inspiracji niewatpliwie jest mozliwosc korzystania z przepisow przez kobiety w ciazy. Wszak nie jest to dieta, ktora zubozy jadlospis a przyklady zdrowego, pelnowartosciowego jedzenia.
        • madzioreck Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 16:26
          martaaa_1978 napisała:

> Dieta Dukana to samo zło. Robiłaś sobie po niej wyniki krwi?? Dieta bogata w bi
          > ałko obciąża nerki i wątrobę, a organizm jest wycieńczony. Nie można jej stoso
          > wać przez dłuższy czas. W USA są procesy ludzi, którym Dukan zniszczył zdrowie.
          >
          > Jak ktoś chce schudnąć, to niech zapomni o diecie, która z zasady jest na krótk
          > i czas, a później co? powrót do starych nawyków i efekt jojo!

Jesteś spamerką, ale ponieważ szerzysz głupoty, to napiszę: tak, robiłam badania krwi i przed, i w trakcie, i po diecie i wszystko gra i buczy, a nawet jest lepiej niż było. Czwarty rok trzymam osiągniętą wagę, więc proszę przestańcie już chrzanić.
    • d.o.s.i.a Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 00:43
      Dostalas powyzej duzo dobrych rad. Ja tylko dorzuce, ze sprobuj nie skupiac sie na diecie za bardzo, z wyjatkiem analizy kazdej rzeczy ktora wkladasz do ust pod katem "czy warto". Od razu odpadna Gi rzeczy takie jak maslo, smietsna kremowka, lody, sery itp. i bedziesz na dibrej drodze i nie stracisx czasu na ukladanie menu.

Druga rada to taka abys skupila sie glownie na drugiej stronie, czyli jak spalic to co masz. 10 kg to powiedzmy 70000 kcal. Musisz to spalic, wychodzic, wybiegac, wytanczyc, przekopac ogrodek, narabac drzewa, i co tylko przyjdzie Ci do glowy. Glupi marsz szybkim krokiem jeden przystanek to 5 kcal dajmy na to. W ciagu roku to juz 1000. Potrzebujesz jeszcze 60000
      Zbieraj kamyczek do kamyczka i wynajduj sobie sposoby na spalanie kalorii. To nie musi byc chodzenie na aerobik jesli nie lubisz ale np. kilkugodzinna wyprawa rowerowa itp. albo zrezygnoeanie z windy.
      • jola-kotka Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 01:16
        Ułożone diety sa do kitu bo trzeba im poświęcać sporo czasu. Ustala sie limit kalorii np. 1200 moim zdaniem to dużo ale podobno bezpieczne i jesz to na co masz aktualnie ochotę pilnujesz aby tego limitu nie przekroczyć.
        • default Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 08:38
          jola-kotka napisał(a):

> Ustala sie limit kalorii np. 1200 moim zdaniem to dużo ale podobno bezpieczne i jesz to na > co masz aktualnie ochotę pilnujesz aby tego limitu nie przekroczyć.

Nieprawda. 1200 kcal to może być np. kawałek tortu i czekolada - nie wyżyjesz na tym przez cały dzień, skręci Cię z głodu.
          Ale w 1200 kcal można "upchnąć" np. owsiankę z chudym mlekiem, zupę jarzynową, gotowaną pierś z kury, chudy biały ser lub plaster chudej szynki z kromką razowego chleba - i to już jest menu, którym się doskonale najesz, nie będziesz głodna przez cały dzień i dostarczysz organizmowi odpowiednich składników.
          • jola-kotka Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 13:47
            Ale co jest nie prawda? 1200kcl i co tam w nich upchniesz to twoja sprawa jeden zje czekoladę inny bedzie jadł zdrowe posiłki. Wszystko zależy od upodobań gdzie nieprawda w moim poście?
            • default Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 14:25
              Nieprawda, że to nieważne co się złoży na te wyliczone 1200 kalorii.
              • jola-kotka Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 16:43
                Dla zdrowia nieprawda ale dla spadku wagi prawda bo liczy sie ujemny bilans kaloryczny a weszlkie braki można uzupełnić udając sie do apteki. Dieta ma odchudzić i to sie liczy. Jesli ktoś je przez całe życie np.tylko Słone paluszki i pije colę bo i takie osoby znam i nagle zamiast dwóch paczek paluszkow bedzie jadł jedna a colę z cukrem zamieni na colę zero to tez schudnie.zdrowe to nie jest ok jednak sa osoby które nie przykładają do tego wagi liczy sie tylko to co pokazuje waga.
          • przeciwcialo Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 16:14
            Biedniutka ta dieta. Paszowa a nie odżywcza. Gdzie warzywa, gdzie owoce, orzechy, nasiona?
        • 3-mamuska Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 15:17
          jola-kotka 16.05.14, 01:16
          Ułożone diety sa do kitu bo trzeba im poświęcać sporo czasu. Ustala sie limit kalorii np. 1200 moim zdaniem to dużo ale podobno bezpieczne i jesz to na co masz aktualnie ochotę pilnujesz aby tego limitu nie przekroczyć.

I tu sie zgodzę, ja nie moge trzymac sie żadnych diet bo:
          1- ciezko przy rodzinie jesc zupełnie cos innego, do tego logistyczne i finansowo mize byc ciężej,
          2-często mam smaka na cos innego niż w menu.

Do tego jakiś ruch.

Ja stosowałem dietę 1000 to znaczy czasem było 1200-1100,
          Jadłam wszystko chleb ciemny bez masła, zupę bez śmietany, sos do mięsa z serka Filadelfia light, mam mała wagę , sprawdzałam ile co zapisywalam.
          2 litry wody po szklance co godzinę.
          Posiłki o stałych porach.
          19-14-18.
          Jadłam posiłek bardzo powoli aby trwal 20 minut, o stałych porach i skupiłam sie na posiłku bez czytania oglądania tv.
          I 2 kawy nawet z kawa jajkami 2 malutkie ciasteczka.
          Jadłam sałatkę , nalesniki zupy gotowanie mieso.
          Spadło 26 kg.

2 kromki chleba ciemnego dobrego-2 plasterki chudej szynki plus sałata pomidor.
          Lub płatki do mleka, kukurydziane plus mleko 0% tłuszczu.

Obiad- zupa najcześciej ogórkowa bez śmietany, lub ziemniaki gotowane, mieso gotowane bądź z grila, plus warzywka kalafior fasolkę,

Kolacja albo sałatka owocowa albo to co na śniadanie.

Teraz był dała jeszcze serek wiejski plus warzywka.

Wszystko na wagę obliczyć kalorie po jakimś czasie juz bez sprawdzania wiedziałam co i jak.
      • bri Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 11:47
        >>>Musisz to spalic, wychodzic, wybiegac, wytanczyc, przekopac ogrodek, narabac drzewa,

Dosiu, no przestań już. Tobie wystarczy 20 min marszu dziennie, a innym każesz się pocić? wink
    • przeciwcialo Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 05:59
      Ja schudłam sporo. Nie ćwicze, duzo spaceruje. Diete ułożono pod mój stan zdrowia. Chudne nadal, głodna nie chodze.
      • najma78 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 08:13
        Jesli masz 36 lat to twoj organizm zwalnia a wiec nalezy jesc mniejsze porcje (nie drastycznie male oczywiscie). Jesc 5× dziennie ale dwa posilki to przekaski raczaej i one powinny bv sensowne czyli nie baton czy kawal placka a orzechy, owoce, ciastko owsiane itp. Weglowodany daja energie potrzbena do zycia ale to wazne co sie je i np nalesnikow na slodko ani pierogow z truskawkami czy jagodami z cukrem i smietana bym nie polecala jako danie obiadowe. Za to makaron z maki pelnoziarnistej czy ciemny ryz plus sos bolognese albo curry czy gulasz owszem. Nabial pomaga bufowac miesnie i uszkodzone komorki wiec tez jest potrzebny ale ostroznie z jego iloscia bo jest tlusty. Produktow light nie polecam. No i oczywiscie spalanie czyli ruch - jaka forme lubisz ale sporo zwlaszcza jesli wiekszosc dnia siedzisz np w pracy. Maksymalnie tez obciac alkohol, chipsy itp. Pic wofe a nie soki. Nie klasc sie pozno czyli pozniej niz po 23 - to wrog odchudzania i wogole zdrowia.
        Ja zawsze utrzymywalam prawidlowe ibm ale wlasnie dlatego ze prowadze tzw zdrowy tryb zycia. Mam siedzaca prace (malo ruchu) ale cwicze fitness class 3-4×tygodniu plus plywanie 1× tygodniu rower plus rolki/lyzwy z dziecmi itd.
    • lena.green Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 09:09
      w pierwszym etapie to pierwsze dni jem o 2/3 mniej aby skurczyć zoładek.
      Ograniczam węglowodany - jem je jako dodatki w wersji pełnoziarnistej -np kasza jaglana do obiadu, w diecie przeważają warzywa potem bialko trochę owoców.
      jem 3 posiłki(więcej w pracy nie dam radysad nie jem po 18,

przykład dziś: rano jugurt nat., drugie śniadanie-dwa jabłka, w pracy woda z cytryną, obiad-ryba na parze, mix sałat, pomidory z oliwą z oliwek, wieczór-surowa marchew.

Jestem starsza, tak schudłam zeszłym roku 10 kg ale mam dobrą przemianę materii.
      • opium74 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 10:42
        Naprawdę udzielałam się w watkach o odchudzaniu i dietach? smile
        Ja jestem "wyznawczynią" Metody Montignac - nie jest to dieta co po prostu zdrowy tryb zywienia.
        Zaczełam to stosowac kiedy chciałam schudnąć ale efektem ubocznym było także: więcej energii, lepsza cera, lepsze włosy - znajomi na ulicy zaczepiali mnie co ja robię że tak promienieje big_grin
        Nawet kilka osób się przekonało dzięki mnie do tego zywienia.
        W interneci znajdziesz pełno przykładowych przepisów i menu.
        Dla mnie najważniejsze w tym wszytskim jest to żeby było smacznie i zgodnie z naszymi upodobaniami ale zdrowo.
        Czyli posiłki komponuję tak żeby mi smkowały i żebym je z chęcia jadła - jesli będziesz myśleć "jejku...jeszcze 4 tygodnie tego syfu i koniec diety" to do niczego to nie prowadzi.
        dla mnie największą trudnościa na poczatku było poszukiwanie produktów i marek które będą OK - czyli śmietana bez gumy guar, mączki chleba świętojańskiego itd.
        wędliny bez cukru smile
        ogórki kiszone czy konserwowe bez cukru
        teraz juz wiem które firmy i które produkty wybierać w sklepie i idzie znacznie szybciej.
        Dla mnie dieta ta jest fajna bo jest po prostu zdrowa - dużo warzyw, dobrego białka, bez cukru i produktów z białej mąki.
        • myelegans Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 16:45
          opium, dobrze gada, dac jej wodki wink bo to nie przejscie na tymczasowa diete, tylko zmiana trybu zycia i diety do konca zycia i o to chodzi.
          Im bardziej zdrowo jemy, tym mniejsza ochote mamy na smieci.

Mnie sie przez lata upodobania smakowe bardzo zmienily, bylo to bardzo stopniowe i tak jakos samo mi sie porobilo, wyeluowalam powoli najpierw w kierunku wegetarianizmu, a teraz coraz wiecej weganizmu mam w diecie, a raczej diety opartej na roslinach, bo weganizm z ideologia mi sie kojarzy. Ot, tak sie stalo, ze po prostu mieso przestalo mi smakowac, kielbasy, ani zadnej szynki do ust nie wezme, bo mi smierdza. Wyostrzyl mi sie smak i wech i przetworzone produkty wala mi chemia i po prostu nie smakuja. Powoli tak mi sie zaczyna robic z nabialem, jogurt kupny mi zajezdza i robie wlasny. prosty jak budowa cepa. Ryby jem 1-2 razy w tygodniu, codziennie do kolacji lampka wina, duuuuzo wody. NIe kupujemy wcale nic gazowanego i slodkiego, soki robie sama.
          Rodzina miesozerna, ale umiarkowanie, a ze ja miesa nie jem, a gotuje, to gotuje rzadziej, to i oni powoli sie przestawiaja np. na zupe fasolowa z peczkiem jarmuzu, ktora jest bardziej wartsciowa i rownie pozywna niz schabowy
          Za to w wagonowych ilosciach jem warzywa zielone, korzenne, owoce, fasole, i inne straczkowe, kasze, i dodaje superfood naladowane wartosciami odzywczymi: kwasami 3-omega, antyoksydantami, dobrymi mikroelementami. Mam wiecej energii, poprawila mi sie cera, wlosy, paznokcie, HDL wzrosl mi o 10 punktow, a trojglicerydy spadly do poziomu ponizej 50 (lekarz nie chcial uwierzyc, myslal, ze blad laboratorium). Nie uzywam maki, cukru, polproduktow. Do koktajli, ktore smakuja jak mrozone desery wrzucam zamrozonego banana, albo daktyle. Kubki smakowe nie cierpia wcale i maja satysfakcje.

Do tego trzeba sie ruszac, nie ma wyjscia, tez dla zdrowotnosci serca, stawow, ukladu krazenia. NIc nie zastapi cwiczen, dieta pomoze, ale wysilek godzine dziennie i podnoszenie tetna musi byc czescia trybu zycia. Ja biegam albo chodze na ogolnorozwojowke 5-6 dni w tygodniu, to mi pomaga nie na psyche i cialo. Jestem grubo po 40 i mam lepsza figure, forme i samopoczucie niz w latach 20. W niedziele przebieglam polmaraton w bardzo dobrym czasie smile

powodzenia
    • niecierpek_25 Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 16:23
      Ja schudłam w niecałe pół roku z 78kg do 60
      Zmieniłam tryb życia
      - z dwóch posiłków na 4 (równomiernie porozkładane)
      - odstawiłam pieczywo (czasem się poczęstuje, najczęściej u kogoś)
      - wyeliminowałam potrawy mączne, typu pierogi, pyzy, pizza
      - słodzę tylko kawę, którą piję notabene jakiś raz w miesiącu, poza tym nie jem żadnych słodyczy, a także chipsów, chrupków, prażynek itp. oraz nie piję żadnych słodkich napojów

-

poza tym:

- dużo chodzę pieszo
      - ćwiczę 5 razy w tygodniu (zwykłe treningi z MEL B - pupa, uda, brzuch i kardio) po około pół godziny
      Schudłam tak po wakacjach 2012 roku.
      Od tego czasu waga utrzymuje się na stałym poziomie.
      Czasem mi się nie chce ćwiczyć wink i tragedii nie ma
    • madzioreck Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 16.05.14, 16:37
      No i widzisz, dostałaś tysiąc sprzecznych porad, moja do niczego Ci się też nie przyda, szczególnie w zestawieniu z dosiowymi i ze świętym "jedz mało a 5x dziennie" wink
      Tak, schudłam dużo i utrzymuję wagę, ale prawda jest taka, że wystarczy, że mój sposób odżywiania Ci nie podpasuje, i rady biorą w łeb. Za mało danych.
      Ja generalnie unikam węglowodanów (a nie tłuszczy, jak paplają wieczne odchudzaczki) jak ognia, przy reszcie produktów się nie ograniczam jakoś specjalnie (uwzględniając własne nietolerancje, ale to od niedawna). Lepiej dla mnie, jak wszamię na kolację dużo serów i warzyw, niż 2 kanapeczki.
      Chudłam na Dukanie, bez wykrętów i odpuszczania sobie, bo imieninki, bo komunia, bo grill, bo stres, bo nie ma czasu, bo coś tam - na tym ludzie się wykładają.
    • cytrynamalina Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 23.05.14, 16:38
      Ja schudłam mieszkajac sama, bo teraz mieszkam z rodzicami i znowu waga poszla mi w gore- waze 57kg, mieszkajac sama wazylam okolo 51kg. Nie jadalam chleba- bo mi sie marnowal, jadlam bardzo malo masla- bo mi sie marnowalo a zamrozonego chleba czy masla nie jadlam. Jadam 2razy w tyg rybe i 1raz w tyg mieso. W domu jem praktycznie codzinnie mieso, a rybe raz w tyg. Nie jadalam ziemniakow bo nie chcialo mi sie obierac. Wracajac po roku do domu nie moglam sie na dziwic ze rodzice tyyyyle jedza, ze po co az tyle. Ciagle w domu mamy jakies przekaski i kazdy je jada. Wrocilam do domu i znowu waze 57kg i znowu jem tyle ile oni i uwazam, ze jemy normalnie, zdrowo i wcale nie duzo. A jednak duzo, skoro wtedy uwazalam, ze to jakas masakra ile jemy. Mieszkajac sama jadlam duzo salatek- salata, pomidor, rzodkiewka, papryka czy co tam milam oliwa z olwiek swiezo mielony pieprz i troche soli. Bardzo duzo jadlam warzyw, zup. Miesa jak pisze malo, ziemniakow i chleba- i te czynniki uwazam za najbardziej tuczace w moim przypadku. Juz niedlugo znowu zamieszkam sama wiec waga ladnie poleci w dol, przy domowym jedzeniu sie nie da tongue_out
    • cytrynamalina Re: Skuteczna dieta - ogromna prośba 23.05.14, 17:00
      a ile masz wzrostu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka