Dodaj do ulubionych

Właściwe/indywidualne BMI

29.05.14, 15:53
Jakiś czas temu natknęłam się na test, dzięki któremu można było oszacować właściwe BMI, tzn. nie obliczyć wskaźnik jako taki, ale wyliczyć, jaki dla danej osoby jest tym idealnym, np. dla niektórych byłoby to 21, a dla innych 25.

I teraz próbuję go znaleźć, ale nie mogę.

Ma któraś z Was link?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 15:56
      Podbije bo moze ltos wie o co chodzi suspicious
    • cytrynamalina Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:12
      arenasportu.pl/kalkulatory-bmi-kalorii/ tutaj masz wiek, mase ciala, wzrost, plec i mniej wiecej jak waga powinna sie wahac i jakie bmi powinno byc
      • cytrynamalina Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:13
        Czyli 20letnia kobieta, mająca 162cm powinna wazyc od 51-55
      • morgen_stern Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:14
        O, jaki ładny kalkulator, pokazuje, że mam idealne BMI smile Choć osobiście wolałabym zrzucić 3 kg.
        • antyideal Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:40
          Kazal mi przytyc conajmniej 4 kg, no jeszcze czego tongue_out
      • daga_j Re: Właściwe/indywidualne BMI 30.05.14, 14:09
        Ale dziwne te wyliczenia. Podają tam jakoby z wiekiem waga powinna rosnąć pomimo niezmieniającego się wzrostu, ciekawe smile Sprawdziłam, że za 7 lat powinnam przytyć o 5kg, a wcale nie zamierzam, bo i czemu?
    • cytrynamalina Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:15
      Zresztą optymalne BMI dla polaków to maksymalnie 23, na pocieszenie daliśmy sobie 25, jednak do 23 powinniśmy liczyć.
      • bella_roza Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:24
        a niby czemu Polacy powinni być szczuplejsi niż reszta świata?
        ktoś kiedyś tu na ematce dawał link do kalkulatora który uwzględniał szerokość nadgarstka (grubość kości) i tam sensowne wyniki wychodziły
        ja przy wzroście 162 i wadze 55 wyglądam jak szkieletor a taka niby jest idealna, a nawet niższa
        teraz jak mam bmi 23 to wygladam normalnie, niektórzy nawet nazywają mnie szczupłą tongue_out
        • bella_roza Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:28
          ten jest niezły choć trochę się zdenerwowałam że mi każe schudnąć wink
          vivalavita.pl/kalkulator/multikalkulator.html
          • morgen_stern Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:35
            O, fajny! Znów ideał... <wzdycha>
          • vocativa Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:47
            Ten jest super!!! Bardzo trafnie określił moją sytuację, wyszło, że mam drobną budowę, sporo tłuszczu i niedowagę wink Niestety poradził mi,żebym przestała jeść większość rzeczy które lubię jeść więc go nie lubię tongue_out
          • priszczilla Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 17:00
            U mnie stwierdził typ figury gruszka. Jak skoro nie pytał o szerokość ramion i obwód klatki?
            • ira_07 Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 17:30
              U mnie też gruszkę, choć ani bioder, ani ud "nie mam", jestem typowym jabłkiem, jeśli tyję to na brzuchu.
          • ira_07 Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 17:29
            Nie, jest durny big_grin Napisano mi, że moja należna masa ciała to 55 kg, a jednocześnie, że najwięcej mogę ważyć 52,7, co jest skończonym idiotyzmem - bo nie uwzględnia stosunku tłuszcz/mięśnie. Kiedy ważyłam 53-55 kilo wyglądałam całkiem nieźle, śmiem twierdzić, że ogólnie lepiej niż przy obecnych 47. A zapotrzebowanie kaloryczne obliczyło mi na 2500 - no bez jaj. Może i latam codziennie, ale nie maratony. A hitem jest hasło, że mój organizm ma tendencje do gromadzenia toksyn, czyli odkładania tłuszczu (ta, ma tendencje jak kazdy inny - jak objadam się ciastkami i nie ćwiczę). Od kiedy tkanka tłuszczowa składa się z toksyn?
            • anorektycznazdzira Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 22:25
              Mi napisał, że powinnam ważyć 65-71 kg (!!!), dżizas, gdybym tyle ważyła, to bym chyba po schodach nie mogła wejść, to z 10 kilo więcej niż ważę. Przy czym nie przeszkodziło mu to poinformować, że moja waga jest idealna. O co kaman?
          • ivaz Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 23:17
            A mi stwierdził niedowagę BMI 17,87 wg kalkulatora powinnam ważyć 5 kg więcej.
            Tkanki tłuszczowej mam 22%
          • daga_j Re: Właściwe/indywidualne BMI 30.05.14, 14:17
            Ojej, ten jest strasznie restrykcyjny, podaje mi zarazem, że mam wagę idealną ale i zakres ile mogę ważyć najwięcej to tylko 1kg więcej, natomiast podaje mi że mam 17% tłuszczu co świadczy o niedowadze. Jedno z drugim się wyklucza. Zważywszy też na to, że będąc wysoką na pewno dobrze (szczupło) bym wyglądała nawet o 5kg grubsza.
        • oqoq74 Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:29
          Mnie wychodzi, że wg. BMI powinnam ważyć 60-65 kg, a przy wadze 68 kg znajomi intensywnie pytali mnie czy na coś choruję.
          BMI nie uwzględnia wielu czynników, więc nie ma co się nim kierować.
          • bella_roza Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:31
            www.dieta-forum.pl/kalkulator-kalorii/waga-idealna wzrór Creffa wylicza mi idealną wagę czyli tyle ile mam teraz smile
            • priszczilla Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 17:04
              Wzór Bernharda - uwzględnia wielkość biustu. Ten mi się podoba i wg niego jestem blisko ideału smile
            • irina_katodina Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 17:27
              bella_roza napisał:

> www.dieta-forum.pl/kalkulator-kalorii/waga-idealna wzrór Creffa wylicza mi idealną wagę czyli tyle ile mam teraz smile

To mógł być jeden z tych kalkulatorów, chociaż mam wrażenie, że tamten test jakby zbierał do kupy te wszystkie elementy, tzn. obwód szyi, nadgarstka, płeć etc.

Znajoma, która robiła sobie ten test, otrzymała w wyniku BMI ok. 27, wtedy właśnie tyle mniej więcej miała i wyglądała super. Teraz schudła (odchudzała się, bo uznała, że jest jej za dużo) i obecnie przy BMI ok. 23 wygląda naprawdę źle, na taką wręcz zabiedzoną. Tak więc osoby o grubej budowie chyba jednak powinny sobie odpuścić dążenie do "ideału".
              • bri Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 17:44
                Za każdym razem jak schudnę, nawet jeśli do idealnej wagi mi daleko znajdzie się ktoś, kto stwierdza, że wyglądam na zabiedzoną. Po prostu otoczeniu ciężko jest zaakceptować takie relatywnie gwałtowne zmiany w wyglądzie jak znaczna utrata wagi. Czasem ten efekt zabiedzenia jest potęgowany przez nie dość szybką wymianę garderoby na mniejszą.

Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, że idealne BMI będzie oznaczać najlepszy dla danej osoby wygląd. To są przecież zupełnie różne rzeczy. W dodatku ocena czy ktoś wygląda dobrze czy źle zależy też od preferencji oceniającego. Nie każdemu się szczupli ludzie podobają.
    • lisciasty_pl Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:29
      irina_katodina napisała:
      > I teraz próbuję go znaleźć, ale nie mogę.

I słusznie, bo to bzdury.

skarzynski.pl/2007/trzemeszno-v-zimowy-bieg-trzech-jezior-i-mistrzostwa-polski-grubasow/
      Facet na zdjęciu nr 8 ma BMI 30. Wygrał "bieg grubasów".
      Według BMI jest otyły.
      • bella_roza Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:33
        dla większości osób ma sens, dla kulturystów faktycznie nie bo mięśnie ważą więcej niż tłuszcz
      • princess_yo_yo Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:39
        bmi jest dobrym narzedziem statystycznym i bardzo dobrze sie sprawdza w duzej populacji i w stanach srednich bo do takich sie odnosi.
        tak, bmi jako wskaznik w przypadku sportowcow z masa miesniowa powyzej sredniej nie jest adekwatnym wskaznikiem. to jest dobrze znany truizm
      • irina_katodina Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 16:53
        lisciasty_pl napisał:

> irina_katodina napisała:
        > > I teraz próbuję go znaleźć, ale nie mogę.
        >
        > I słusznie, bo to bzdury.
        >
        > skarzynski.pl/2007/trzemeszno-v-zimowy-bieg-trzech-jezior-i-mistrzostwa-polski-grubasow/
        > Facet na zdjęciu nr 8 ma BMI 30. Wygrał "bieg grubasów".
        > Według BMI jest otyły.

No właśnie nie bzdury, dla tego gościa BMI na poziomie np. 23, czyli w środku normy, byłby prawdopodobnie stanowczo za niski.
    • ira_07 Re: Właściwe/indywidualne BMI 29.05.14, 17:16
      Ale wszystkie netowe kalkulatory są idiotyczne, bo nie uwzględniają stosunku tłuszczu do mięśni. Co z tego, że ktoś waży no 50 kilo, jeśli jest tzw. skinny fat?
    • aandzia43 Re: Właściwe/indywidualne BMI 30.05.14, 14:53
      Z grubsza chodzi o rodzaj budowy ciała. Laski z długimi nogami, wąską klatką piersiową i w ogóle wąską.budową żeby wyglądać przyzwoicie muszą mieć BMI w.okolicach 20-22. Kwadratowe z krótkimi nogami i szeroką klatą szczuplło i ładnie wyglądają mając BMI 23-25. Sztandarowy przykład to moja koleżanka i ja: prawie ten sam wzrost, ten sam wiek. Kiedyy ja wyglądam pięknie przy BMI 23, ona ważąc tyle samo i mając prawie identyczne BMI jest gruba. Bo ja jestem kwadratowa (choć nie grubokoscista), a ona wąska, smukła i dronbnokoścista.
      • mynia_pynia Re: Właściwe/indywidualne BMI 30.05.14, 15:17
        Dokładnie. Ja jestem proporcjonalna ale mam "drobne" kości i ważąc np 58 przy 162 wyglądam trochę przy kości. Moja siostra przy tej samej wadze wygląda szczupło, bo ma grubsze kości. Ja w jej spodnie wejdę z trudem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka