jak-nie-ja-to-kto 08.08.14, 08:32 Na buraczki, takie do słoika na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: Pilnie potrzebny sprawdzony przepis 08.08.14, 08:48 Jeżeli w całości to może takie: smak-zdrowia.blogspot.com/2012/08/buraczki-w-caosci-w-zalewie-octowej.html Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pilnie potrzebny sprawdzony przepis 08.08.14, 09:27 mam przepis na buraczki z papryką, podać? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Pilnie potrzebny sprawdzony przepis 08.08.14, 09:32 3 wersje, u mnie sprawdzone od lat: 1. 3 kg buraków-ugotować, obrać, zetrzeć na wiórki . Zalewa: 1i 1/4 szkl cukru 1 szkl octu 1 i 1/2 łyżki soli 3 cebule 3 ząbki czosnku po 10 ziairen pieprzu, ziela ang, liśc laurowych. Składniki zalewy zagotować, wystudzić, zalać buraczki,wymieszać w duzym garnku, odstawić na 1 godz.Nakładać do słoików, pasteryzować 2.Buarczki z kapustą: 2 kg białej kapusty 2 kg buraków 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szkl octu, 1 szkl wody,1 szkl cukru,2 łyżki soli, liście laurowe, ziele ang. Kapustę zszatkować, buraki ugotować, zetrzeć na wiórki, cebulę pokroić w piórka. Składniki zalewy zagotować, ostudzić. w dużym garnku wymieszać buraki, kapustę, cebulę, zalewę.Odstawić na 2 godz.Nakładać do słoików, pasteryzować 3.Buraki z papryką: 7 kg buraków-ugotować, zetrzeć na wiórki. 1 kg zielonej papryki surowej-pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić. 10 cebul pokroić w kostkę, posollić. Wymieszać wszystkie składniki razem, dosolić, dopieprzyć Zrobić zalewę: 2 szkl cukru, 2 szkl octu zagotować, zalać warzywa, wymieszać, odstawić na 1 godz..Nakładać do słoików, pasteryzować. Można po wyjęciu ze słoików, już później wymieszać z olejem. Robię na wszystkie 3 sposoby, najbardziej lubię wersje pierwszą,ale wszystkie są fajne, w zimie jako dodatek do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś