czarna_kita 15.09.14, 11:13 psa czy kota? 11 i 2x6 lat. Osobiście wolałabym kota, bo z tym nie trzeba łazić na spacery codziennie i ogólnie wolę kota Żadnych świnek morskich ani chomików (jednego to za mało a 3 to za dużo) zresztą mąż się nie zgadza na gryzonie. Rybki już mamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rhaenyra Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:17 kot sobie lepiej z dziecmi poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:18 z takim podejściem to kup lepiej pluszowego misia. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:21 Kota z obowiązków tylko kuweta i czyste miski, można zabrać na wakacje, nie trzeba wyprowadzać w mróz i jak leje. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:23 no i czesanie koty lubia niszczyc meble (pazurki) zreszta jak trafisz na odpowieni model psa to tez poniszczy....osobiscie mam psa i uwazam ze to b. duzy obowiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:22 problem i z pesem i kotem... wyjazdy: psa mozesz zabrac kota niespecjalnie lubia zmiane miejsc. Zdaj sobie sprawe ze to Wy bedziecie sie zwierzem zajmowac? mieszkacie w domu czy bloku? Dom- mozna psa wypuscic i zalatwi sie w ogrodzie ktory bedzie po jakims czasie poprostu zniszczony...pies - drzewka popalone od sików , suka wysika w trawie placki trway. Kot , z wyj wyjazdów mniej uciazliwy i jak Ci pisano da sobie lepiej rade... Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:34 Mam 2 dzieci, 2 koty, psa i chomika. Rybki zdechły. Pies mieszka na podwórku - na tarasie, zimą w budzie. Koty są udomowione, jednak 3/4 roku nawet nie korzystają z kuwety w domu i głównie przybywają gdzieś w plenerze. Najmniej uciążliwe są koty. Mieszkamy w domu z ogrodem, więc na weekendy kiedy wyjeżdzamy zostawiamy koty na zewnątrz. Mają do dyspozycji zadaszony taras i liczne komórki do których wchodzą kiedy chcą przez uchylone lufciki. Pies często jeździ z nami, niekiedy jest to problematyczne. Czasami zostawiamy koty i psa na dużej, ale wtedy przychodzi koleżanka dospywać im karmy, porzucać piłeczkę psu, wygłaskać i wyczesać. Chomika na dłuższe wyjazdy córka wypożycza pod opiekę koleżankom. Czasami zajmujemy się też szczurkami/myszkami/świnkami znajomych. Najbardziej kocham koty i zdecydowanie polecam właśnie te słodkie milusie futrzaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:34 Po co ci żywe zwierzę, skoro ma pełnić funkcje zabawki. W czasie użytkowania wala sie po podlodze, po, jest odstawiane na półkę. Kup zestaw lego. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 13:47 Przesada z tą zabawką. To normalne, że dzieci chcą mieć w domu żywe zwierzę i w wieku szkolnym są już w stanie ogarnąć, jak należy je traktować. Wzięłam pierwszego kota, kiedy moje dzieci miały 8, 6 i 4 lata i nie robiły mu żadnej krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:39 Ja wybrałabym psa właśnie ze względu na te spacery, ale również ogólną większą chęć tego zwierzęcia do sprawienia frajdy właścicielowi. Psu zależy, a kot ma to gdzieś Mówię statystycznie. Sama mam kota a o psie na razie marzę. Dzieci coraz częściej kota pogłaskają, czasem machną mu jakąś zabawką, ale kot też już w zaawansowanym wieku, dzieci opatrzyły go sobie od niemowlęctwa. Kot lubi przyjść na kolana się położyć, na kołdrze - można go pogłaskać, ale charakter ma taki, że czasem się wkurzy, zniecierpliwi i drapnie. Psa tresowałabym na posłusznego, wychodzilibyśmy na wspólne spacery, nauczyli psa aportować - dzieciaki miałyby dużo więcej zabawy, a poza tym ruchu - a głaskać psa też można, czyli jest więcej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:42 Kota Mniej kłopotliwy w obsłudzie, nie trzeba o każdej porze dnia i nocy na spacerki biegać. Zabrałam swojego psa z ogrodu do domu na 3 m-ce, czułam się jakbym miała niemowlę w domu, 4:00 w nocy, a on siusiu musi. Odpowiedz Link Zgłoś
noowaak Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 13:32 Też polecam kota, najlepiej ze schroniska. Mam już kolejnego i każdy jeden był kochany. Były bardzo grzeczne, nie drapały, nie gryzły, widać było, że są wdzięczne za dom. Oczywiście miały swoje zwyczaje i kocie sekrety, ale wszystko było spokojne i cierpliwe. Dobrze znosiły pielęgnację, wizyty u weta, były zdrowe i wysterylizowane, nauczone czystości. Żaden nie brudził w domu, nie drapał mebli, korzystały z kuwety i ogrodu. Jeżeli nie zależy Ci na rodowodowym i rasowym, to dachowiec ze schroniska to dobre wyjście Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 13:44 > Osobiście wolałabym kota, bo z tym nie trzeba łazić na spacery codziennie Dla mnie to był rozstrzygający argument za kotem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek83 Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 14:52 Takie zwierzę jakie bardziej odpowiada rodzicowi, na którego realnie spadnie logistyka związana z opieką nad zwierzęciem. Opinia koleżanki, która dawno temu zgodziła się na świnkę morską i klnie do tej pory na opiekę nad nią. Bo świnka morska okazała się nadzwyczaj żywotna i żyje zdecydowanie dłużej niż jej się wydawało . Mimo zapewnień dzieci, że będą się nią zajmować, to głównie do niej należy opieka nad nią. Osobiście zgodziłabym się na kota, bo mniej wymaga opieki (kuweta, karmienie) i koty uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś