Dodaj do ulubionych

Dla dzieci lepiej

15.09.14, 11:13
psa czy kota? 11 i 2x6 lat. Osobiście wolałabym kota, bo z tym nie trzeba łazić na spacery codziennie i ogólnie wolę kota tongue_out
Żadnych świnek morskich ani chomików (jednego to za mało a 3 to za dużo) zresztą mąż się nie zgadza na gryzonie. Rybki już mamy wink
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:17
      kot sobie lepiej z dziecmi poradzi wink
    • czar_bajry Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:18
      z takim podejściem to kup lepiej pluszowego misia.
    • klubgogo Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:21
      Kota big_grin z obowiązków tylko kuweta i czyste miski, można zabrać na wakacje, nie trzeba wyprowadzać w mróz i jak leje.
      • pomidorpomidorowy Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:23
        no i czesanie smile koty lubia niszczyc meble (pazurki) zreszta jak trafisz na odpowieni model psa to tez poniszczy....osobiscie mam psa i uwazam ze to b. duzy obowiazek.
    • pomidorpomidorowy Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:22
      problem i z pesem i kotem...
      wyjazdy: psa mozesz zabrac kota niespecjalnie lubia zmiane miejsc. Zdaj sobie sprawe ze to Wy bedziecie sie zwierzem zajmowac? mieszkacie w domu czy bloku? Dom- mozna psa wypuscic i zalatwi sie w ogrodzie ktory bedzie po jakims czasie poprostu zniszczony...pies - drzewka popalone od sików , suka wysika w trawie placki trway.
      Kot , z wyj wyjazdów mniej uciazliwy i jak Ci pisano da sobie lepiej rade...
      • emonik Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:34
        Mam 2 dzieci, 2 koty, psa i chomika. Rybki zdechły. Pies mieszka na podwórku - na tarasie, zimą w budzie. Koty są udomowione, jednak 3/4 roku nawet nie korzystają z kuwety w domu i głównie przybywają gdzieś w plenerze.
        Najmniej uciążliwe są koty. Mieszkamy w domu z ogrodem, więc na weekendy kiedy wyjeżdzamy zostawiamy koty na zewnątrz. Mają do dyspozycji zadaszony taras i liczne komórki do których wchodzą kiedy chcą przez uchylone lufciki. Pies często jeździ z nami, niekiedy jest to problematyczne. Czasami zostawiamy koty i psa na dużej, ale wtedy przychodzi koleżanka dospywać im karmy, porzucać piłeczkę psu, wygłaskać i wyczesać. Chomika na dłuższe wyjazdy córka wypożycza pod opiekę koleżankom. Czasami zajmujemy się też szczurkami/myszkami/świnkami znajomych.
        Najbardziej kocham koty i zdecydowanie polecam właśnie te słodkie milusie futrzaczki!
    • fadilla Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:34
      Po co ci żywe zwierzę, skoro ma pełnić funkcje zabawki. W czasie użytkowania wala sie po podlodze, po, jest odstawiane na półkę. Kup zestaw lego.
      • echtom Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 13:47
        Przesada z tą zabawką. To normalne, że dzieci chcą mieć w domu żywe zwierzę i w wieku szkolnym są już w stanie ogarnąć, jak należy je traktować. Wzięłam pierwszego kota, kiedy moje dzieci miały 8, 6 i 4 lata i nie robiły mu żadnej krzywdy.
    • hema14 Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:39
      Ja wybrałabym psa właśnie ze względu na te spacery, ale również ogólną większą chęć tego zwierzęcia do sprawienia frajdy właścicielowi. Psu zależy, a kot ma to gdzieś wink Mówię statystycznie. Sama mam kota a o psie na razie marzę. Dzieci coraz częściej kota pogłaskają, czasem machną mu jakąś zabawką, ale kot też już w zaawansowanym wieku, dzieci opatrzyły go sobie od niemowlęctwa. Kot lubi przyjść na kolana się położyć, na kołdrze - można go pogłaskać, ale charakter ma taki, że czasem się wkurzy, zniecierpliwi i drapnie. Psa tresowałabym na posłusznego, wychodzilibyśmy na wspólne spacery, nauczyli psa aportować - dzieciaki miałyby dużo więcej zabawy, a poza tym ruchu - a głaskać psa też można, czyli jest więcej opcji. smile
    • mw144 Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 11:42
      Kotasmile Mniej kłopotliwy w obsłudzie, nie trzeba o każdej porze dnia i nocy na spacerki biegać. Zabrałam swojego psa z ogrodu do domu na 3 m-ce, czułam się jakbym miała niemowlę w domu, 4:00 w nocy, a on siusiu musi.
    • noowaak Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 13:32
      Też polecam kota, najlepiej ze schroniska. Mam już kolejnego i każdy jeden był kochany. Były bardzo grzeczne, nie drapały, nie gryzły, widać było, że są wdzięczne za dom. Oczywiście miały swoje zwyczaje i kocie sekrety, ale wszystko było spokojne i cierpliwe. Dobrze znosiły pielęgnację, wizyty u weta, były zdrowe i wysterylizowane, nauczone czystości. Żaden nie brudził w domu, nie drapał mebli, korzystały z kuwety i ogrodu. Jeżeli nie zależy Ci na rodowodowym i rasowym, to dachowiec ze schroniska to dobre wyjście smile
    • echtom Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 13:44
      > Osobiście wolałabym kota, bo z tym nie trzeba łazić na spacery codziennie

Dla mnie to był rozstrzygający argument za kotem.
    • dorotek83 Re: Dla dzieci lepiej 15.09.14, 14:52
      Takie zwierzę jakie bardziej odpowiada rodzicowi, na którego realnie spadnie logistyka związana z opieką nad zwierzęciem. Opinia koleżanki, która dawno temu zgodziła się na świnkę morską i klnie do tej pory na opiekę nad nią. Bo świnka morska okazała się nadzwyczaj żywotna i żyje zdecydowanie dłużej niż jej się wydawało uncertain. Mimo zapewnień dzieci, że będą się nią zajmować, to głównie do niej należy opieka nad nią.
      Osobiście zgodziłabym się na kota, bo mniej wymaga opieki (kuweta, karmienie) i koty uwielbiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka