alfa36 12.11.14, 23:13 Coś kiepsko zaczęłam jesień. Po raz kolejny jestem przeziębiona. Muszę jakoś naturalnie się wspomóc. Może właśnie imbirem. Do herbaty? W nalewce? Stosujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cylia9 Re: imbir 13.11.14, 00:53 Można zalewac wrzątkiem. Ale skuteczniejszy jest wywar: kilka plasterków zalać woda, gotować przez ok.10 minut. Można pózniej dodać cytrynę i miód, jeśli naturlalny smak trzeba złamać stosuje przy początkach przeziębienia i teraz profilaktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: imbir 13.11.14, 07:49 jak boli gardło, to możesz odkroić kawałek imbiru i possać go chwilkę, zamiast tabletki. działa antyseptycznie i rozgrzewająco. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: imbir 13.11.14, 11:18 Dzięki. A tą herbatę to za każdym razem nowa robić? Czy można taki wywar ze świeżego imbiru w lodówce trzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka Re: imbir 13.11.14, 13:44 wydaje mi się że nie można trzymać. Ja robię jeszcze tak, że ścieram na tarce drobniutkiej, zalewam wrzątkiem i jak podstygnie tak do temperatury picia to dodaję miodu i soku z cytryny (miód i sok z cytryny powinno się do jak najchłodniejszego dodawać, ale w zimnej się nie rozpuści, no i ja lubię ciepłe, tak koło 40 stopni) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: imbir 13.11.14, 14:05 Imbiru spożywam naprawdę sporo, jest jedną z moich ulubionych przyprawo. Oprócz oczywistej oczywistości, czyli dań kuchni azjatyckiej dodaję go do pieczonych mięs, zup (polski rosół mocno zyskuje), flaków, do duszonej wołowiny... Świetnie przyprawia też buraczki, które uwielbiam. Jeśli z jakiś powodow nie mogę poddać imbiru obróbce cieplnej (np przyprawiam nim sałatkę) ścieram go na tarce, wiórki odciskam ręką i używam soku. Lubię tym sokiem przyprawiac herbate, drinki. Imbir ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii i inne takie, więc naprawdę warto go jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: imbir 13.11.14, 14:33 czystek piję. Poza tym same ziołowe herbaty. Póki co jestem zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: imbir 13.11.14, 15:15 Ten czystek całkiem ciekawy. Nigdy dotąd nie słyszałam o nim. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: imbir 13.11.14, 19:51 Ja też niedawno się dowiedziałam. Szukałam zastępstwa dla czosnku, bo nie jestem w stanie łykać elksirów z miodem i mlekiem, ani całych ząbków sote. A ten czystek ani nie śmierdzi ani w smaku nie odrzuca. Mam go od 2tyg więc o efektach nic nie powiem Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: imbir 13.11.14, 19:28 Kawę piję tylko gotowaną z imbirem, cynamonem, goździkami, kardamonem i kakao. Nawet kataru nie mam od kiedy zaczęłam ją pić, a więc od kilku lat. A kawa pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: imbir 13.11.14, 20:17 Imbir kandyzowany. Do kupienia w sklepach z herbatami. Jem paczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: imbir 13.11.14, 22:44 Ja sama kandyzuję, jest pyszny. Potrafię zjeść ze 300g na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mas.uka Re: imbir 13.11.14, 23:18 robimy sok świeży z jabłek i marchewek i dodajemy odrobinę (taki 2-3cm kawałek) imbiru do sokownika- sok wychodzi z charakterystycznym ostrym posmakiem imbiru, bomba witaminowa na jesień, spożywamy codziennie i jeszcze kataru nie mieliśmy w tym sezonie Odpowiedz Link Zgłoś