Dodaj do ulubionych

Nosidło ergonomiczne.

31.01.15, 16:03
Witam. Czy orientuje się któraś z Mam czy są nosidełka, których można używać już przy noworodku (1 miesięczne dziecko)? Plecy mi już siadają, chusty jakoś są zbyt skomplikowane dla mnie chyba jeśli chodzi o wiązanie, a Maluch niecierpliwy, więc wolę coś szybszego i łatwiejszego w "obsłudze". Nosidła Bondolino pisze, że od urodzenia można stosować, ktoś zna opinie ortopedy czy neurologa na ten temat???? Albo zna inną markę nosideł, które na pewno mogą być stosowane do noszenia noworodków. Dodam , że mój Synek obecnie waży 4600 i jest silny, na brzuszku główkę ładnie podnosi i trzyma długo. Ale dopiero będzie kończyć 4tyg za kilka dni..
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 16:51
      Ergo baby ma infant insert od 3.2kg chyba
      • ichi51e Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 20:59
        I aprica wkladke lezaca
        www.aprica.jp/products/sling/option_sling/39435_0/feature/
        • run_away83 Re: Nosidło ergonomiczne. 01.02.15, 11:03
          Ja raczej odradzam te wkładki do nosideł umożliwiające noszenie w pozycji kołyskowej (jak w ergo) - wbrew pozorom, o wiele trudniej prawidłowo ułożyć w tym noworodka niż w pionie. Nigdy nie spotkałam rodziców, którym układanie noworodka w pozycji kołyskowej nie sprawiałoby problemu, a ewentualne błędy mogą być tutaj tragiczne w skutkach - wystarczy, że dziecko wyląduje w tym ustrojstwie z brodą przygiętą do klatki piersiowej i będzie mieć problemy z oddychaniem, a niedoświadczeni rodzice mogą nie zauważyć w porę, że coś jest niehalo. W dodatku pozycja kołyskowa przy długim noszeniu fatalnie wpływa na stawy biodrowe. Podobnie zresztą jak pozycja kołyskowa w chuście. To nie jest dobre rozwiązanie dla początkujących "nosicieli". To już lepiej tego noworodka wsadzić na chwilę w bondolino - normalnie, pionowo, dbając o prawidłowe, symetryczne ułożenie i staranne dociągnięcie pasów nosidła.

To japońskie trochę śmieszne, wydaje mi się bardziej skomplikowane w użytkowaniu niż chusta i nie do końca podoba mi się, że dziecku dyndają nóżki, ale wydaje się bezpieczne - tu raczej nie ma ryzyka, że rodzic nieprawidłowo wsadzi dziecko i maluch się udusi. Z tym, że na żywo czegoś takiego nie widziałam, więc tylko teoretyzuję na podstawie zdjęć.
    • mag1982 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 16:57
      Ja miałam dla młodszej marsupi.
    • julka.82 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 17:07
      Niestety. Dziecko powinno siedziec do nosidla. Niby tula ma wkladke noworodkowa ale ja bym tam takiego malucha nie wlozyla. Mysle ze kazda osoba w temacie potwierdzi ze miesiecznego niemowlaka nie wolno wsafziac do nosidla.
    • mayaalex Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 18:22
      ja okazjonalnie wkladalam coreczke do manduki, ktora ma wkladke - producent pisze, ze mozna od urodzenia a raczej od 3500g... Nie pamietam, ile miala wtedy tygodni, mysle ze pewnie zaczelam jak miala okolo 6.
    • nauta_ Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 18:31
      Do nosidła można włożyć dziecko siedzące. No chyba że komuś nie zależy na bioderkach dziecka. Producenci piszą różne bzdury żeby im sprzedaż dobrze szła, np. że można dziecko nosić przodem do świata. Takie coś powinno być karane.
      Dla miesięcznego maluszka tylko chusta. Moja córa ma 3 miesiące i z zakupem ergo czekam aż usiądzie. Waży 6500 i walczymy z chustą.
      • niektorymodbija Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 18:34
        Ja miałam Marsupi, fajne dla młodszych niemowląt, ale jednak noworodka bym nie wsadziła... Chusta i to tkana!
    • run_away83 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 19:09
      Ja nie jestem ortopeda ani neurologiem, ale jestem instruktorem chustonoszenia i współpracowałam. Generalnie zasada jest taka, że nosić należy w tym, co zapewnia dziecku fizjologiczną pozycję - czyli podparcie kręgosłupa na całej długości i ustawienie stawów biodrowych w lekkim odwiedzeniu.

Jak wsadzisz tego noworodka do bondolino na kilka w kilkanaście minut jednorazowo, żeby zejść z dzieckiem i torbą do auta, skoczyć po bułki, wyrzucić śmieci,czy odebrać starszaka z przedszkola, to raczej mu krzywdy nie zrobisz. Na dłuższe noszenie polecam jednak chustę, przynajmniej do wieku 4-5miesięcy - t.j. do momentu, gdy dziecko będzie miało wykształcony sprawny gorset mięśniowy i będzie w stanie kontrolować pozycję tułowia przy pomocy własnych mięśni. Noworodek tego jeszcze nie potrafi, a jego kręgosłup jest na razie bardzo podatny na zniekształcenia. Nosidło, nawet ergonomiczne, nie podtrzymuje pleców dziecka w pionie tak dobrze jak prawidłowo zawiązana chusta, maluch który nie panuje jeszcze nad tułowiem bardzo łatwo się w nosidle przechyla i skręca na boki - przy intensywnym użytkowaniu jest spore ryzyko utrwalenia nieprawidłowego, asymetrycznego wzorca ułożenia ciała, coz kolei może mieć wpływ na powstanie skrzywienia bocznego kręgosłupa.

Wiązanie chusty nie jest tak skomplikowane jak się początkowo wydaje - podstawowe wiązanie z przodu można bez problemu opanować na podstawie instrukcji. W przypadku wątpliwości łatwo znaleźć pomoc - np. w Klubie Kangura (w większych miastach regularnie odbywają się spotkania, zwykle darmowe).
      • run_away83 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 19:12
        Korekta, bo coś zjadło fragment zdania: współpracowałam z lekarzami i rehabilitantami i opierałam się na ich wskazówkach.
    • marychna31 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 19:26
      W temacie nie podpowiem ale na Twoim miejscu skonsultowałabym jego napięcie mięśniowe ze specjalistą. Czterotygodniowe dziecko to trochę wcześnie na sztywne trzymanie głowy. Pewnie wszystko ok ale imo lepiej nic nie przegapić.
      • ichi51e Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 20:56
        O matko i corko - normalne jest ze takie male dziecko "trzyma"glowe -to sie nawet zdarza noworodkom big_grin nie ma to nic wspolnego z napieciem tylko z wielkoscia/ciezarem glowy
        • marychna31 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 21:01
          Przy wzmożonym napięciu mięśniowym też dziecko jako noworodek "trzyma sztywno głowę". Rodzice się cieszą, ze taki "mądry" i 'silny" a dziecko ma poważny problem, z którego długo potem wychodzi.
          Ta niechęć u ciebie do sprawdzania rozwoju dziecka powoli zaczyna zakrawać na jakąś obsesję.
          • ichi51e Re: Nosidło ergonomiczne. 01.02.15, 10:36
            smile akurat moje nie pamietam czy dzwigalo, ale pamietam ze moja ciotka pracujaca na noworodkach smiala sie kiedys ze ludzie tacy zachwyceni ze noworodek glowke trzyma a to fizjologiczne. jak cie to ciekawi moje dziecko bylo pod obserwacja neurologa - napiecia co prawda nie mialo - za to mialo czesciowe porazenie nerwu twarzy i rozne inne ciekawostki big_grin
        • run_away83 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 21:02
          I tu się zgodzę - fakt iż cztery tygodniowe dziecko sprawnie dźwiga głowę to nie powód do paniki - to się jak najbardziej mieści w fizjologicznej normie. Dzieci są różne i rozwijają się w różnym tempie.
        • mayaalex Re: Nosidło ergonomiczne. 01.02.15, 10:15
          ja mieszkam w kraju, gdzie malo sie mowi o napieciu miesniowym i moze przez to mam wrazenie, ze w Polsce przesadza sie w druga strone, diagnozujac onm lub wnm u prawie wszystkich dzieci. moje tez trzymaly glowy wczesnie, rozwijaja sie swietnie, nie wydaje mi sie zeby autorka posta miala powody do paniki.
      • edelstein Re: Nosidło ergonomiczne. 01.02.15, 11:07
        Bzdura,to calkiem normalne,ze dziecko trzyma glowe.Moj potrafil to po tygodniu.
    • berdebul Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 19:33
      Kup chustę bez wiązania (albo uszyj) tzw. baby bag. Nosi się przełożone przez jedno ramię, jak torbę.

Popieram sprawdzenie napięcia mięśniowego u dziecka - wcześnie na trzymanie główki długo.
    • memphis90 Re: Nosidło ergonomiczne. 31.01.15, 20:35
      A może chusta elastyczna? Wiąże się dużo łatwiej niż zwykłe, nie trzeba poprawiać, możesz wiele razy pakować dzieciaka w chustę i wyciągać. Ja stosowałam od 4t.ż. do 4.r..z (wakacje w górach).
    • straszny.upal Re: Nosidło ergonomiczne. 01.02.15, 12:43
      Chusta elastyczna jest polecana na takim etapie, łatwiej się wiąże niż zwykła tkana
      Ewentualnie kółkowa, też łatwo się wiąże, pozycja "kołyska" może być stosowana od dnia narodzin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka