Dodaj do ulubionych

Na słodko (już przedświątecznie)

28.03.15, 23:03
Dobra, zaczynam planować. Przypadła mi w udziale działka cukiernicza. Babka- bo wszyscy lubią, sernik- bo dzieci lubią (no i co, że mało wielkanocny). I tyle sad Nic mi nie przychodzi do głowy. Z pewnością nie mazurek, bo u mnie w rodzinie nikt go nie je. Dziewczątka, podrzućcie coś, proszę, ja jakaś jałowa w pomysłach się zrobiłam.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • czarna_kita Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:36
      Jak to sernik mało wielkanocny? Sernik pasuje do wszystkiego tongue_out Co roku robie czarno- biały plus babkę makową. To jest standard. Bez tego nie ma świąt.
      • purchawkapuknieta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:07
        Ja też robię czarno-biały (przepis jeszcze mojej mamy). Na każdą okazję. Ale, kurka, mi się sernik bardziej z Bozym Narodzeniem kojarzy.
    • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:40
      Pascha smile
      • memphis90 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 10:39
        Jadłam raz paschę podaną jak lody- w schłodzonych kulkach. Smakowało jak lody sernikowe, mniam! U mnie w domu nie jada się paschy, ale wersja lodowa strasznie mnie kusi...
        • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:49
          Jedyną wadą paschy jest dość trudne wykonanie wink ale warto, smak niepowtarzalny, w necie dziesiątki przepisów smile
      • purchawkapuknieta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:08
        moja bratowa robi. To jedyna słodycz, która jej wychodzi. ale generalnie gotuje b. dobrze.
    • capa_negra Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:43
      2 babki żeby było świątecznie, sernik i placek orzechowy z masą kawową bo wszyscy lubią
      • andaba Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 15:22
        Placek orzechowy z masą kawową mnie zainteresował, możesz przyblizyć? nawet bez dokładnego przepisu, bo ja i tak wolę improwizować smile
        • capa_negra Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:10
          Piekę trzy blaty orzechowe:np.: 1.orzechy mielone + łyżka kakao,2. orzechy mielone + łyżka kawy, orzechy krojone ( każdy wygląda i smakuje inaczej) - czasami któryś blat piekę migdałowy
          Do tego masa z jaj ubijanych na parze, z mocnym naparem z kawy mielonej i sporą ilością alkoholu i w masie i do nasączenia ciasta.
          • alexa0000 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 21:08
            Brzmi zaje@#ście, podasz szczegóły? Chociaz blaty.
            • capa_negra Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 21:47
              Blaty:
              5 jajek, 5 łyżek cukru, 10 dag orzechów zmielonych, 2 łyżki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
              i tak 3 x tyle że dodajesz łyżkę kakao, czy łyżkę kawy, lub dajesz orzechy siekane, albo migdały
              Dalej tradycyjnie :- białka ubić z cukrem.... i upiec jak biszkopt
              Masa
              8 jajek, 25 dag cukru, 2,5 kostki masła, mocny napar z kawy
              Całe jaja z cukrem ubijamy na parze, łączymy z utartym masłem, na końcu kawa i alkohol.
              Dodaje sporo alkoholu i do masy i do nasączenia ciasta wink
              • alexa0000 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 30.03.15, 19:21
                Dzieki. W mojej rodzinie uznanie zdobywają tylko takie z duza iloscia alkoholu, Twoje wpisuje sie idealnie. Mercismile
    • kota_marcowa Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:57
      Rób ciasta sprawdzone, które wszyscy lubią.
    • lati7 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:57
      U mnie sernik , babka cytrynowa i takie cudo: weselnybox.pl/13248,ciasto-alpejskie-mleczko-
    • mamaa3d Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 00:02
      U mnie taka pyszność kobieceinspiracje.pl/17362,pieczony-sernik-tiramisu.html tylko dodaję mniej kawy co w przepisie bo za mocno gorycz wychodzi.
      • mamaa3d Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 00:03
        I jeszcze to moje ulubione zjemto.pl/sernik-latte-macchiato/
    • eliszka25 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 06:12
      hehe z tym mazurkiem, to jak bym mojego meza slyszala. tez twierdzil, ze mazurkow nie lubi, a jak na pierwsze nasze swieta we dwojke zrobilam mazurek orzechowy, to zjadl pol blachy tongue_out. mazurkow jest tyle rodzajow, ze stwierdzenie "mazurka nikt nie lubi" jest dla mnie co najmniej dziwne. ja bede miala tradycyjnie dla nas mazurek orzechowy, bo to jest nasz ulubiony i nie ma przy nim specjalnie duzo roboty. no i jest bez zadnego kremu, wiec moze dluzej postac bez lodowki (nie zmiesci mi sie). zastanawiam sie, czy zrobic jeszcze jakies ciasto, bo bedziemy tylko w 6 osob, z czego jedna to diabetyk, wiec zje symbolicznie, a my z mezem nie chcemy sie zbytnio slodkim objadac. moze jeszcze drozdzowego baranka albo drozdzowe zajaczki upieke.
      • aknaszilak Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 10:36
        A, bo wszyscy ,myślą, że mazurek to takie ochydztwo sklepowe z grubym lukrem i marną marmoladą.

U nas rządzi mazurek czekoladowy, duża blacha ma szanse przetrwania do połowy poniedziałku.
        • memphis90 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 10:40
          Daj przepis, co? Bo rzeczywiście- dla mnie mazurek to niejadalne suche ciasto polane twardym lukrem...
          • aknaszilak Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 23:30
            Ok, ale uprzedzam, że u nas w domu jest mazurek taki pokomunistycznysmile

Spód - ciasto półkruche, najważniejsze, żeby było w nim sporo skórki z cytryny. ( tak pi razy oko 1/2 kg mąki, kostka zimnego masła, 1 i 1/2 jaja, łyzka kwaśnej śmietany, niecała szklanka ziarnistego cukru i skórka z całej cytryny)
            Piekę cieniutki spód, z takim wałkiem dookoła.
            Potem smaruję kwaśnymi powidłami śliwkowymi ( w tym roku chcę spróbować z gorzką marmoladą).

Potem robię czekoladowa maźsmile
            Czyli:
            1 kostkę masła, 0,5 szk wody, niepełną szk cukru, cukier wanilinowy i 3 łyżki kakao czarnego zagotowuję jak na polewę, jak pacniesz na blat to kropla nie może się rozlać.
            Potem studzę ciut i wrzucam mleko w proszku (NIEGRANULOWANE) ile wejdzie, ciut spirytusu i lu na te blaty - my lubimy dużo, ale jak wolisz mniej słodko to zrób warstwę poniżej 1cm. Tylko musisz się sprężać, raźno mieszać, bo lubi się warzyć.
            Potem na to - sparzone migdaly, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową i robię wzorki.

Słodko jest, ale nie cukrowo-lukrowo. Kiedys próbowałam zrobić prawdziwy kajmak, ale się bezczelnie scukrzył, a ten z puszki ciągnie puszką. Możesz np zmniejszyć cukier w kruchym, bo w masie się nie da. No i kroi się na kawałki ok 2x2, bo to jednak takie "pralinowe", słodkie ciasto.
      • kolia300 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 11:28
        do Eliszka 25-możesz podać przepis na mazurka orzechowego bez pieczenia?
        • eliszka25 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 22:46
          ten mazurek nie jest bezpieczenia. napisalam tylko, ze nie ma przy nim duzo roboty, ale upiec go trzeba. on jest bez zadnego kremu. caly mazurek sie piecze, razem z masa. po wyjeciu z pieca juz nic nie trzeba dekorowac itd.
      • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:58
        Jak robisz te mazurki? Czekoladowy, orzechowy- sa na kruchym spodzie?
      • purchawkapuknieta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:09
        Żona mojego szefa robiła pyszny mazurek, ale nikomu nie zdradziła receptury sad
    • feniks_z_popiolu Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 06:23
      Ostatnio jałowasmile jestem nie tylko w pomysłach ale i w robocie. Robię keks rozpuszczając masło i do tego dosypuję/ dolewam pozostałe składniki. Keks lepszy jak chwilę po leży więc robię w tygodniu.
    • dzika41 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 07:24

U mnie nietypowo w tym roku:
      - sernik na zimno czarną porzeczką
      - zamiast babki "cytrynowe ciasto śniadaniowe z Waldorf-Astoria"
      - na Lany Poniedziałek tort karmelowo-czekoladowy z gruszkami na 2 urodziny syna
      - i chcę się pobawić jeszcze i zamierzam zrobić jakieś praliny z MW
      • a.va Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:00
        To ciasto cytrynowe jest pyszne, parę razy je robiłam, dzięki, że o nim przypomniałaś, też pewnie zrobię.
        • dzika41 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:41

Nie ma za co 😃
      • zwariowana_wariatka Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:53
        proszę ślicznie o przepis na to cytrynowe śniadaniowe smile
        • dzika41 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:20
          Proszę

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51872751,51872751,0,2.html?v=2
          Ciacho wychodzi również w foremkach muffinkowych lub w małych babeczkach.
          Na Wielkanoc piekę je w formie na babkę z kominem.
    • solejrolia Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 09:15
      Mylisz się- sernik to ciasto bardzo wielkanocne!

U nas będzie babka, sernik i babeczki kruche z bita śmietaną.
      A dla dorosłych ajerkoniak -nie ciasto, ale skoro pytasz co na słodko, to piszę wink
    • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 11:23
      murzynek-zawsze się udaje
      z dodatkiem wiśni będzie wysmienity
      polany czekoladą posypany wiórkami okosowymi lum płatkami migdałów będzie świąteczny....smile
      • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:50
        Ale murzynek jest ciastem codziennym, a nie swiatecznym.Taki sobie prosty zapychacz.
        Ja mam problem z wielkanocnymi slodkosciami, bo za sernikami nie przepadam(jesli juz robie, to nie klasyczne tylko np. na spodzie brownie z owocowa fruzelina albo karmelem).Mazurki z reguły sa na ciescie kruchym,mocno słodkie,zjem kawalątek,a reszte na siłę.Z babek marzy mi się ponczowa,szukalam jakichs sprawdzonych przepisów i ciezko z tym, ale moze sie skusze i w koncu upieke.
        • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:05
          a kto tak zadecydował????
          dla mnie może być świątecznym, na co dzien mało piekę i niekoniecznie murzynek to jest..
          a babka to świąteczna niby??? najprostsze i jak najbardziej codzienna....big_grin
          • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:00
            Piecz sobie co chcesz, mozesz nawet herbatniki podac, jednakze nie zmienisz faktu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste.
            Co do babek- to juz zalezy co masz na mysli, bo ponczowa czy muslinowa to babki wymagajace pracy, super skladnikow- tylko wtedy sie udadza.Ale efekt wart zachodu.
            • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:11
              lola211 napisała:

> Piecz sobie co chcesz, mozesz nawet herbatniki podac, jednakze nie zmienisz fak
              > tu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste.
              bo co??? bo Ty tak uważasz????
              > Co do babek- to juz zalezy co masz na mysli, bo ponczowa czy muslinowa to babki
              > wymagajace pracy, super skladnikow- tylko wtedy sie udadza.Ale efekt wart zach
              > odu.
              to samo z murzynkiem
              bardziej świąteczne niż babka....
              murzynka polewasz czekoladą, dodajesz wiśnie, posypujesz migdałami, efekt powalający i wart zachodu....
              a dyskusja taka sama jak ważność świąt Wielkanocnych czy Bożonarodzeniowych...
              • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:20
                Nawet o to się potraficie tutaj kłócić? Czy jakieś ciasto jest "świąteczne"? O matko z córką i wszyscy prelegenci.
                • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:30
                  a kto się kłóci???
                  ja tylko bronię swojego (nie)codziennego murzynka...suspicious
                  • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:34
                    Ja się nie dziwię, że bronisz, tylko po co takie udowadnianie na siłę jednej z drugą. Ona niech sobie zrobi piętnaście tortów ananasowych, a Ty zrób swojego murzynka i wszyscy będą szczęśliwi.
                    Każda z Was ma prawo do swojego poglądu smile
                    • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 15:01
                      kill.emall napisał(a):

> Każda z Was ma prawo do swojego poglądu smile
                      zgadza się, tylko zauważ, że ja nikomu nie wytykam, że piecze "tylko codzienną" babkę na święta....
                      i skoro zwykła zmodyfikowana babka może uchodzić za świąteczną to dlaczego tak potraktowany murzynek już nie..?? suspicious
                      • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 15:17
                        Dla mnie jak najbardziej może i dyskutowanie o tym jest bez sensu smile Co, komisja jakaś chodzi po domach i sprawdza ludziom stopień świąteczności potraw? big_grin
                        PS. dla mnie każde ciasto jest świąteczne - nie mam piekarnika, ciasta na zimno robię rzadko, więc jak u kogoś jest jakiekolwiek ciasto domowe, to już jest dla mnie rarytas big_grin
              • zwariowana_wariatka Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:57
                murzynek na świątecznym stole? parówki zawinięte w ciasto francuskie tez podajesz? to ten sam rodzaj wykwintności big_grin
                • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 17:11
                  a możesz mi wyjaśnić czym różni się babka na stole świątecznym od murzynka??? bo o tym ta dyskusja..
                  parówek w cieście nie jadam....
                  • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:24
                    Po pierwsze- tradycja.Baby wielkanocne króluja na stolach od dziesiątek lat, a tenze murzynek z kakao tak sie ma do tradycji jak pięść do nosa.Po drugie baba z 18 zóltek przy murzynku, którego mozna widelcem roztrzepac to jak merc przy małym fiacie.
                    Baby drozdzowe nie sa codzinnoscia, zas murzynek w wiekszosci domów rzadzi jako ciasto proste co to wszyscy lubia.
                    Rozumiem, ze lubisz tego murzynka, ale nie nadawaj mu tresci jakiej nie posiada, po prostu.
                    • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:27
                      nie nadaję mu żadnej treści napisałam tylko propozycję i być może upiekę za to Ty go umniejszyłaś do byle czego a jest porównywalny do babki niestety.....
                      • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 23:15
                        Ambicjonalnie podeszlas do tematu.Murzynek NIE JESTswiatecznym ciastem i tyle.
                        Ja uwielbiam tiramisu,ale nie bede go promowac w watku o slodyczach wielkanocnych, bo to nie ta okazja po prostu.
            • mandolinka.bramborova Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:20
              "jednakze nie zmienisz faktu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste."

bawią mnie takie stwierdzenia smile jajko na twardo czy szynka to też żaden delikates w dzisiejszych czasach, a jakoś królują na wielkanocnych stołach.
              no ale skoro ktoś musi się koniecznie popisać przed rodzinką, to rzeczywiście, murzynkiem, nawet najsmaczniejszym i najładniej przybranym, wzgardzi...
              • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:25
                Dobre jajko i dobra szynka to obecnie rarytas, na swieta piecze sie miesa, czego na co dzien w wiekszosci domów nie robi.
                Bo ma byc swiatecznie.A nie jak na co dzień.
    • moni_kaw Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:54
      to chyba zależy od zwyczajów w danej rodzinie; u nas nie ma żadnej uroczystości bez szarlotkismile i na ogół jest jakiś tort - ale nie taki zwykły urodzinowy - ale coś typu - czarny las czy sachera;
    • aagnes Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:00
      Robie mazurek śmietankowo kokosowy z konfiturą malinową, pierwszy raz - podoba mi sie zestaw smaków, mam nadzieje, ze bedzie dobry.
      Po za tym mam zamowienie na klasyczny pieczony sernik z sera bialego, mnóstwa jajek - szukam przepisu - to co kiedys bylo normalnym wypiekiem teraz jest jakas awangardą.
      Babke bym zrobila - moze cytrynową? macie jakie sprawdzony przepis?
      • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:24
        mam w doku książkę-Dobra Kuchnia i tam jest przepis na sernik z kg sera i 6-7 jaj mogę fotkę zrobić przepisu, pamiętam w domu zawsze go robiłam, bardzo dobry był, bez konserwantów wink
        teraz jakoś nie mogę się zmobilizować, żeby go upiec.
        • aagnes Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:37
          6-7 jaj to cieniutki ten sernik smile
          pamietam z dawnych lat jak ucieralo sie co najmniej 1,5 kg sera bialego z koglem moglem z co najmniej 10 jaj - cieżkie, wilgotne, slodkie ciasto - doskonałe!
          • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:43
            no jak będę chciała zrobić z 1,5 kg sera to i jaj będzie 10..
            przepis jest na 1 kg sera.
    • millitta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:17
      Spróbuj przygotować domowy mazurek. smile Dużo osób uważa, że mazurek to takie sklepowe twarde ciasto z toną cukru i niejadalnych ozdób. A tymczasem domowy mazurek jest super, kruchutki spód na to lukier lub czekolada i fajne dodatki. To tak jakby powiedzieć, że się kruchych ciasteczek nie lubi. wink No i sernik akurat jest bardzo wielkanocny.
      Ja jeszcze będę robić kruche ciasteczka w kształcie jajek kolorowo lukrowane i nakrapiane czekoladą(niedawny przepis na Moich Wypiekach), babeczki bazyliowe(bo są wiosenne, zielone i ciekawe).
      Fajnie może pasować też tarta cytrynowa, jakieś babeczki wielkanocne(np. z ajerkoniakiem z dekoracją w kształcie jajka, czy z wiosenną dekoracją), jeśli będziecie przygotowywać coś z dziećmi to na MW jest przepis na popsy(kurczaczkowe i kogucikowe). U nas mama też zawsze piecze keks ale nie jest to chyba tradycyjnie wielkanocne ciasto. smile Mnie jeszcze fajnie pasuje pavlova bo jest lekka i można ją zrobić z owocowymi różnymi dodatkami, ja ostatnio robiłam z limonkowo-bazyliową i była super. smile
      • mandolinka.bramborova Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:34
        ja ostatnio robiłam z limonkowo-baz
        > yliową i była super. smile

wow! połączenie słodkiej bezy z orzeźwiającą limonką i bazylią musiało być przepyszne! idę szukać przepisu smile
        • millitta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:57
          Dokładnie tak było. smile A przepis pochodzi z książki ostatniej zwyciężczyni Masterchefa. smile
    • mandolinka.bramborova Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:32
      Ja piekę babkę cytrynową, mazurka - zaszaleję, bo jeśli uda mi się znaleźć konfiturę z płatków róży, to zrobię różanego (kruchy spód + masa z konfitury różanej z mascarpone, w zasadzie mogłaby to być tarta, a nie mazurek). Sernik zaklepała moja siostra, a szkoda, bo lubię piec serniki. I jako ostatnia słodkość - muffinki w mikroforemkach - zastanawiałam się nad kruchymi babeczkami z nadzieniem, makaronikami (bo mogłabym się pobawić w kolorysmile) i małymi ptysiami, ale mama wybrała muffinki.
      Jeśli nie lubisz mazurków, poszukaj przepisów na tarty - też są na ogół na kruchym cieście, ale nadzienie to niekoniecznie bardzo słodki krem. Ja kiedyś piekłam na święta tartę cytrynową, przepis chyba z Moich Wypieków.

Inny pomysł - ostatnio jadłam ciasto japońskie. Jest z makiem, więc bardziej nadaje się na Boże Narodzenie niż Wielkanoc, ale jest tak pyszne, że by mi to w ogóle nie przeszkadzało smile Plus - nie ma masy, więc może postać na stole na paterze.
      • marzeka1 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:34
        Upiekę sernik i tyle, za to moja szwagierka , która spędzi u nas dzień- drugie ciasto. Nie piekę więcej, bo nie lubię takiego nadmiaru jedzeniowego, który potem zostaje.
    • zwariowana_wariatka Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:56
      jak można nie jeść mazurków?! chyba nikt u was zrobić mazurka po prostu nie potrafi tongue_out
      • marzeka1 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:11
        Ja nie potrafię, naprawdę nie ma talentu do pieczenia ciast, wychodzą mi takie łatwe i proste.
    • misterni Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:59
      Robię w tym roku:
      mazurek krówkowy z orzechami i czekoladą
      cycki murzynki
      sernik z oreo
      muffinki kokosowe z rafaello
      szarlotkę
      babkę drożdżową
      • marzeka1 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:20
        A mogę zapytać, ILE osób będziesz miała na święta, że taki ogrom ciast?
        • misterni Re: Na słodko (już przedświątecznie) 30.03.15, 11:57
          Ogrom? U nas standard - nic się nie marnuje, wszyscy wcinają aż miło smile. Jedno czy dwa ciasta to ja piekę na weekend wink
          Inna sprawa, że w święta mam powiększony skład do konsumpcji, a i zaopatruje w prowiant dwie samotne sąsiadki smile
    • purchawkapuknieta Dzięki dziewczyny 29.03.15, 19:14
      Nie ma rady widzę, trza iść na durszlak i zawalczyć z mazurkiem big_grin
      • agni71 Re: Dzięki dziewczyny 29.03.15, 23:27
        Mazurki sa fajne równiez dlatego, że ładnie aktywizują kuchennie dzieci. Ja nie robię artystycznych mazurków, za to dzieci mają radochę, dekorując je. W tym roku zrobię jeden - prawdopodobnie porzeczkowo-kajmakowy (lubimy połączenie kajmaku z dżemem z czarnej porzeczki).

Poza tym, mąz zrobi sernik, a ja jeszcze babke czekoladową z mojewypieki - jest wilgotna, pyszna i długo świeża, tylko do środka juz nie wrzucam kawałków czekolady, wystarcza nam polewa.

Zazwyczaj mąz piekł babki drożdżowe, ale one jednak szybko czerstwieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka