Dodaj do ulubionych

Rozmiar buta vs stanika.

31.03.15, 11:52
Jak myślicie dlaczego nie ma 40,5.11.s rozmiarów buta jak to ma miejsce wśród staników. Kwestia trudności w produkcji. Stopa ważniejsza jest od biustu, a traktowana bardziej po macoszemu. Są różne podbicia, deformacje, kostki i nikt nie kombinuje z butami, z wyjątkiem specjalistycznych ortopedycznych?
Obserwuj wątek
    • paskudek1 Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 12:07
      nie bardzo wiem o co ci chodzi bo nie wiem jaki to jest rozmiar 40,5.11.s.
      A co do kombinowania to tak samo jak w przypadku staników tak i butów - zapewne są firmy, które, jak to określiłaś - kombinują. Staniki wbrew pozorom też nie wzystkie firmy szyją w szerokiej gamie rozmiarów. Zwłaszcza, ze o ile nogi w za mały but zwyczajnie nie wciśniesz, o tyle piersi w za małe miski, przy zwiększonym obwodzie i owszem. Zwłaszcza jeżeli nikt ci nigdy nie pokazał JAK ten biust powinien wyglądać w dobrym staniku. A uwierz mi, że wiele kobiet tego zwyczajnie nie wie.
      Aczkolwiek współczuję szukania butów na nietypową nogę.
      • mildenhurst Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 12:21
        nie wcisnę owszem, ale mogę założyć buty większe i w wówczas stopa tak jak pierś w za dużym staniku nie ma właściwej pozycji. Podany przeze mnie rozmiar buta jest przykładem, że wśród staników nie ma tylko 75B jak w butach 39,5 , ale są różne kombinacje.
        • paskudek1 Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 13:45
          nie ma w stanikach różnych kombinacji, jest rozmiar uwzględniający obwód oraz miseczkę, czyli różnicę obwodu w biuście u kobiety a obwodem stanika. Dla przykładu przy miseczce D ta różnica wynosi 19 cm. "Kombinacją" jak to nazywasz moze być szerokość fiszbin, głębokość miseczki, wysokość mostka czy boczków. Ale tak samo zróżnicowane jest obuwie - jedna firma szyje buty tylko sportowe (a i to w milionie odsłon), druga mokasyny, trzecia sandałki. Kozaki też mogą być na płaskim obcasie czy na wysokim. Szerokość butów też bywa różna w zależności od firmy. Ba, niektóe firmy mają właśnie "połówki" numerów, a niektóre nie. W stanikach jest rozmiarówka firmy i jak szyją miseczki co 2 cm to co 2 i "połówek" nie ma. Dla przykładutabelka rozmiarów brytyjskich wg której szyje większość tamtejszych firm. (z tego co wiem smile )
          • mildenhurst Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 13:48
            tak tak tak i tak samo można zrobić z rozmiarami butów.
            • wtop.ek nowe wcielenie mx3_sp vel laaisa? 31.03.15, 13:58
              smile
            • ichi51e Re: Rozmiar buta vs stanika. 03.04.15, 19:46
              Jest jeszcze rozmiar tegosci buta. Chyba ABC oznaczany. Rylko tak mial. I bloch ale to raczej specyficzne buty
              • ichi51e Re: Rozmiar buta vs stanika. 03.04.15, 19:48
                I Clarks
    • rhaenyra Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 12:32
      bo nie ma lobby butowego
      a by się przydalo
      • turzyca Re: Rozmiar buta vs stanika. 04.04.15, 01:15

> bo nie ma lobby butowego

To zaloz. smile Butters tez ktoregos pieknego dnia zalozyla Lobby biusciatych w nadziei, ze spotka choc jedna pokrewna dusze.
    • kozica111 Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 12:38
      Myślałam, że będzie tu o tym jak się ma długość stopy do wielkości biustu smile
    • mildenhurst Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 12:43
      a może też dlatego, że stopy jednak nie są tak zmienne jak piersi, po etapie wzrostu.
      • katnip Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 12:48
        Oj racja, racja. Moja stopa po etapie wzrostu zmieniła się raz - w pierwszej ciąży przybyło kilka milimetrów.
        Za to biust i pod biustem w ciągu ostatnich 10 lat zmieniło się tak, że obleciałam prawie całą tablicę rozmiarową.
    • triismegistos Re: Rozmiar buta vs stanika. 31.03.15, 13:55
      Staniki mają dwa rozmiary :miska i obwód. Buty też powinny takie coś mieć, i nawet niektóre firmy zagranico mają, to rozmiar i "tęgość". Tez bym tak ciała bo mam wąskie stopy i często mi buty kłapią.
    • turzyca biust trojeczka 03.04.15, 17:35
      W sumie ten zalew rozmiarowki stanikowej to tez zupelna nowosc, przez lata rozmiarowka byla zredukowana do pojedynczych cyferek, potem dopiero pojawily sie takie rozmiary jak 75B. 65H to w ogole totalna nowosc na polskim rynku - z piec lat moze. A i tak trzeba sie stanikow namierzyc, bo przeciez nigdzie nie jest zaznaczone, jakie sa fiszbiny. No ale faktycznie jest troche latwiej. Choc przy butach tez sa tegosci, wiec w sumie system istnieje, tylko jakos jest malo stosowany.
      • mildenhurst Re: biust trojeczka 03.04.15, 17:49
        Istnieje ale w specjalistycznych sklepach
        • turzyca Re: biust trojeczka 04.04.15, 01:09
          Staniki w romiarze 65G tez istnialy tylko w specjalistycznych sklepach. 10 lat temu mozna bylo sie udac do Rudej z Grochowskiej i to by bylo na tyle.
          Jeszcze piec lat temu wiekszosc polskich producentow ignorowala takie "dziwne" rozmiary. A teraz 65G to zupelnie normalna rozmiarowka, do dostania za niezbyt duze pieniadze.

Trzeba bylo tylko uswiadomic konsumentom, jakie moge miec potrzeby i wzbudzic popyt, reszte zalatwil wolny rynek.
    • lauren6 Re: Rozmiar buta vs stanika. 03.04.15, 18:59
      Rozumiem problem, bo sama mam nietypową stopę. Rozmiar 38 jest dla mnie za krótki, 39 na długość są ok, ale za szerokie. Kupowanie szpilek to dla mnie mordega: kupuję nie to, co mi się podoba, tylko to w czym mogę chodzić.
      • mildenhurst Re: Rozmiar buta vs stanika. 03.04.15, 19:51
        moja znajoma ma 34 i weź kup szpilki.
        • turzyca Re: Rozmiar buta vs stanika. 04.04.15, 01:02
          Wloskie buty sa swietne, a Wloszki zazwyczaj nieco nizsze, wiec 34 da sie dostac bez problemu. No i w czasach netu to w ogole zycie jest latwiejsze, ja kozaki kupuje glownie w WB, bo w duobootsach da sie oddzielnie dopasowac rozmiar stopy i cholewki. I nikt mi focha nie strzela, ze w styczniu chce kupic kozaki w rozmiarze 35. A jak ostatni raz w mojej dziurze chcialam kupic kozaki w styczniu, bo mi sie poprzednia para nagle rozpadla, to wszedzie slyszalam, ze ten rozmiar to oni we wrzesniu mieli, jedna pare, ale przeciez moge isc do dzialu dzieciecego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka