Dodaj do ulubionych

Tata i cała Nasza Rodzina

02.04.15, 14:58
Skąd ta mania wielkich liter? Pytam poważnie, bez złośliwości. Widzę to w praktycznie każdym poście, w którym mowa o kimś bliskim dla autora. Kiedy uczono mnie pisać, wpojono mi trochę inne zasady, dlatego próbuję zrozumieć o co chodzi.

Dawniej napisałoby się: "Widziałam wczoraj mojego wspaniałego tatę, bardzo go kocham, tak samo jak całą naszą rodzinę".
Teraz: "Widziałam (początek zdania) wczoraj Mojego (szacunek do siebie) Wspaniałego (odpowiednia ranga) Tatę (członek rodziny), bardzo Go (nadal członek rodziny) kocham, tak samo jak całą Naszą (szacunek do wszystkich) Rodzinę (szacunek do instytucji).

O ile pisanie w ten sposób o ojcu mogę sobie jeszcze wytłumaczyć (względy uczuciowe), to reszta wydaje mi się naprawdę przerostem formy nad treścią. Podkreśla się szacunek/miłość waląc wielkie litery w każdym możliwym miejscu. Przymiotniki i zaimki mają już chyba inną rangę, nie wspominam już o pisaniu wielką literą słów od czapy, np. "Ślub", "Para Młoda", "Sąsiad", "Obiad" czy "Szkoła". Niedługo dojdzie do tego, że ludzie zaczną nadawać rangi roślinom i ich kolorom, bo wyda im się to kulturalne. smile

Zwracacie na to uwagę, czy może stało się to już normą i nie powinno dziwić?
Obserwuj wątek
    • mildenhurst Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 15:00
      może piszą tak zgermanizowani Polacy. Takie mieszanie języków.
    • stacie_o Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 15:08
      Moja koleżanka tak pisze. Spytałam dlaczego. Odpowiedziała, że z małej wydaje jej się, że jest bez szacunku. Poza tym jak ma napisać tak: Mój mąż Marek jest informatykiem, bardzo go kocham, to "go" wydaje jej się niestosowne bo Marek jest z dużej, więc go też wypada.
    • rasowa_sowa Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 15:10
      Mnie bardziej razi "Ci ludzie", bo jeszcze Tata można wytłumaczyć szacunkiem, a Tych ludzi ciężko wytłumaczyć czymkolwiek..
      • martishia7 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 15:14
        Odruchem. Tak jak niektórzy maja pieniądze na kącie wink
        • panidemonka Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 20:41
          A dzieci za karę stawiają do konta. Autentyk, kiedyś przeczytałam na forum.
          • martishia7 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 07.04.15, 10:22
            > A dzieci za karę stawiają do konta.

To bankowcy big_grin
            Nie razi mnie jakoś nadzwyczaj, wydaje mi się, że to jest jakiś rodzaj zawirowania związany z pamięcią ciała (konkretnie rąk, które stukają w klawiaturę). Odruchowo wystukują wyraz o danym lub podobnym brzmieniu w takiej wersji, w jakiej go najczęściej piszą.
    • fomica Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 15:14
      Nie zauwazyłam tego. Najczęściej zdarzają się problemy z interpunkcją i brak polskich liter, co wynika z pospiechu i niedbałości w pisaniu. Dla mnie posty na forum to cos pośredniego pomiędzy językiem pisanym i mówionym, bardziej eleganckie i złożone niz mowa, ale jednak wyższa literatura to też nie jest.
    • ludborka Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 15:19
      dziś zwróciłam uwagę na Mamę, Tatę i żonę Starszego Brata
      widocznie żona sobie nie zasłużyła...
      • ichi51e Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 16:43
        Ja to odbieram ze Mama Tata Brat to sa jakby imiona tych osob (bo wiadomo na forum wsjo incognito) oczywiscie z zasadami pisowni to nie ma wiele wspolnego smile
        • ludborka Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 17:00
          czyli żona to nie imię big_grin ? czy nabiera podmiotowości tylko dzięki Starszemu Bratu? jego to jeszcze można rzeczywiście pod imię podciągnąć, tak jakby się nad tym zastanowić. taki Siedzący Byk czy inny Milczący Wilk

• mid.week Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 21:03
            żona Brata czy to Starszego czy Młodszego to nawet nie rodzina! Jakies takie obce toto, znane tylko dzięki Bratu smile
        • rosapulchra-0 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 14:39
          Znowu jesteś głodna?
    • latarnia_umarlych Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 15:53
      Zwracam uwagę i drażni mnie ta maniera.
      Jest charakterystyczna dla ludzi, którzy nie odróżniają "przynajmniej" od "bynajmniej".
    • lauren6 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 16:15
      Bardziej mnie drażni nadużywanie pisania z dużej litery niż pomijanie dużej litery gdy jest wymagana.
      • tryggia Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 21:17
        Piszemy wielka/dużą literą, nie z duzej litery.
    • goodnightmoon Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 16:22
      psim2 napisała:

> nie wspominam już o pisaniu wielką literą słów od czapy, np. "Ślub", "Para Młoda", "Sąsiad", "Obiad" czy "Szkoła".

Te "od czapy" mi osobiscie "powieksza" wredny niemiecki system - identyfikuje rzeczowniki i koryguje to, co uznaje za blad. Jesli zauwazam, to poprawiam, jesli nie - idzie w swiat z duzej litery smile
      • katklos Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 16:36
        Zauważam i drażni mnie to bardzo.
        Szczególnie, gdy mama kilkumiesięcznego dziecka pisze "zmieniłam Mu pieluchę', 'idę Go nakarmić'. Nasz/nasza z wielkiej litery też widuję.
    • majenkir Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 16:53
      Tez mnie to denerwuje. Oprocz zdan typu "Wczoraj zmarl moj Tata", bo to jakos jeszcze rozumiem.
    • mayaalex Re: Tata i cała Nasza Rodzina 02.04.15, 17:21
      zwracam uwage i rzeczywiscie jest do dla mnie dosc irytujace. Ale sama bez grzechu nie jestem, nie uzywam polskich znakow bo pisze na tablecie, wiem ze kogos innego to akurat moze draznic.
    • lady-z-gaga Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 09:34
      To jest jak odginanie małego paluszka przy trzymaniu szklanki wink osoba chce pokazać maniery, a pokazuje pretensjonalność i nieuctwo
      • totorotot Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 14:48
        10/10
        Skadinad to pożyteczny zwyczaj; pomaga odróżnić a od b. Sorry, nie chciałam dosadnie, stąd literki
    • a.va Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 14:16
      Mnie to ogromnie śmieszy, najbardziej w kontekście: Ci ludzie i ale z Niego ch.j.
      • triss_merigold6 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 14:34
        O tak! Autorka obszernie opisuje wady i złe zachowania męża oraz pyta w jaki sposób może się z Nim rozwieść.
    • mondovi Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 14:26
      To nie mania, tylko brak znajomości reguł.
    • rosapulchra-0 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 14:37
      Powiem ci skąd to zjawisko wynika. Z NIEDOUCZENIA. I nic poza.
    • kwietniowka2011 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 14:40
      oj drażni, drażni
      ostatnio spotkałam się nawet z Odrą (chorobą) i to nie przez pomyłkę bo napisane kilka razy
    • mankencja Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 15:03
      Kiedyś jakiś troll napisał do mnie "pie... Ciebie, Szmato!". Tyle lat, a nadal mnie to bawi big_grin
    • eliszka25 Re: Tata i cała Nasza Rodzina 03.04.15, 15:48
      zauwazam, ale mnie to raczej smieszy niz drazni. zwlaszcza, ze sama nie jestem swieta, bo ja z kolei wielkich liter i polskich znakow nie uzywam na forum w ogole. zdecydowanie bardziej drazni mnie brak interpunkcji lub stawianie znakow przestankowych na chybil trafil, bo czasem naprawde bardzo trudno polapac sie wtedy w tekscie.
    • jesienna.nuta Re: Tata i cała Nasza Rodzina 07.04.15, 10:29
      Skąd ta mania wielkich liter?

Z niewiedzy i z ignorancji.
    • mia_siochi Re: Tata i cała Nasza Rodzina 07.04.15, 11:58
      Była taka jedna, co pisała Mnie, Moje- z szacunku do siebie big_grin

Ups, Siebie.
    • gaga-sie Re: Tata i cała Nasza Rodzina 07.04.15, 12:09
      Edyta Górniak ma taką manierę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka