echtom 17.04.15, 17:10 zdołowałam się jak diabli. Chciałabym, żeby ten artykuł był ściemą, ale obawiam się, że nie jest: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17769251,Ostatni_taki_nosorozec_na_swiecie__Straznicy_pilnuja.html#MT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:14 Też mnie to zdołowało, smutne bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:28 a mnie z jednej strony zdołowalo, a z drugiej strony podniosło nieco na duchu. JEST szansa. moze nie wymrą całkiem. aczkolwiek szczerze mowiac pierwsza mysla bylo "czemu go nie zamkną w jakiejs klatce, nie doją z nasienia i nie zapładniają samic sztucznie?"... tylko nie wiem jak tam u nososrożców rozrod wspomagany, moze tez kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:31 Jak to 'tylko'? W stosunku do czego 'tylko'. Co masz konkretnie na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:36 Cóż, wiele osób pewnie uważa, że po co się przejmować jakimiś nosorożcami, kiedy wokół umierają ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:40 Powinnas zatem uzyc cudzyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:44 Masz rację, mój błąd, ale już nie mam możliwości edycji. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:32 Zachmurzone niebo i oświetlenie na dwóch zdjeciach są genialne. Moje ulubione. Wiem, nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:41 Ale czemu sie zdolowalas, przeciez to tylko jeden z gatunkow nosorozca? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:47 Bo jestem sentymentalna i zawsze mi szkoda, jeżeli coś jest zagrożone nieodwracalnym wyginięciem - ludzka społeczność, język, gatunek zwierzęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:58 No, przeraziłam się z lekka, widząc to zdjęcie, nawet bez tekstu, zdjęcie i tytuł wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:00 Człowiek wciąż pozostaje bezmyślnym niszczycielem przyrody i żywych istot, pomimo wielkich ekologicznych haseł. Smutne. Co innego, kiedy taki gatunek wymiera z powodów czysto ewolucyjnych. Ale tutaj bezmyślnie zakłócamy prawa natury. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:10 Obserwuję to na własnym lokalnym podwórku. Dwa lata temu byłam na objeździe nowych gdańskich inwestycji z przewodnikiem-technokratą. Strasznie się podniecał tymi wszystkimi terminalami, estakadami, obwodnicami itp. Zachwycał się nowymi osiedlami, które są tak pięknie zaprojektowane, że nawet uwzględniają trawniki i nasadzenia drzewek. A ja sobie pomyślałam: "K...a, wycinają las, żeby potem sztucznie nasadzać namiastki". Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:02 Dla tych co nie skumały. Smutne jest to, że pewni ludzie postanowili wyrżnąć cały gatunek po to, by mieć monopol na sprzedaż kości tego nosorozca. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:11 Dorabiasz sobie jakas teorie spiskowa, bo z tego co wiem to wszystkie nosorozce sa aagrozone wyginieciam Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 19:30 Róg nosorożca nie jest kością. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:05 Fajne video ktos tam zalinkowal MAN Czlowiek to jednak jest bestia.... Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:15 Niestety, na pewno nie jest ściemą, gwałtowne wymieranie gatunków jest faktem. Niestety ciągle sporo ludzi wierzy w magiczno-zdrowotne działanie różnych części ciała zwierząt. Do tego ludzi na świecie coraz więcej, kurczą się obszary na których zwierzęta mogą żyć i się rozmnażać, zanieczyszczenie, polowania dla rozrywki, zabijanie dla pieniędzy i zysków. Jedziemy teraz na majówkę w okolice jeziora Nezyderskiego w Austrii żeby zobaczyć gody dropia (może się uda). W Polsce już się dropia nie zobaczy, ten ptak wyginął całkowicie, tu można poczytać smutną historię końca polskiego dropia. niechzyja.pl/faqs/drop-jak-w-polsce-wykonczylismy-ptasia-arystokracje/ Mnie się żywego udało zobaczyć tylko raz w życiu, na Węgrzech. Wklejam pamiątkowe zdjęcie jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda drop w naturze. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2199227,5,43,41073,spacer-dropia.html Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 19:24 Ale dlaczego owijać w jedwab? Winni są Chińczycy. Zresztą podobnie jest z rekinami - z ich płetw robią zupę którą podają tradycyjnie na weselach. Ciekawostka - płetwy nie mają smaku. Są jedynie po to by zagęścić zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 20:24 Słoń stratował myśliwego Przynajmniej jednego pokarało. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:07 Zauważ że myśliwi nie zabijają bezmyślnie każde zwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:16 no fakt nie kazde będzie ladnie wygladac na scianie Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:18 No właśnie. Jeśli zabijesz wszystkie to nie będzie na co polować. Dlatego dbają o zwierzęta. W przeciwieństwie do kłusowników. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:20 Tylko to się raczej nie tyczy tych w Afryce. No chyba, że jakiś gatunek jest już naprawdę na skraju wyginięcia, tak jak ten ostatni nosorożec. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:23 A bylas w parku narodowym w Afryce? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:26 No nie zupełnie. Na przykład w afryce wielkim faux pas jest polowanie z lunetą. Trzeba więc podejść do lwa lub słonia na 50 metrów. A jak się to kończy to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:29 antyk-acap napisał: > No nie zupełnie. Na przykład w afryce wielkim faux pas jest polowanie z lunetą. > Trzeba więc podejść do lwa lub słonia na 50 metrów. A jak się to kończy to wid > ać. > O, widze ze zeszli sie tu sami eksperci od Afryki skad masz tego typu informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:33 Gentlemen takie rzeczy wie. To jak jedzenie nożem i widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:24 Smutny jest, że mu ten róg wycięli. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:27 Ale za to wszystkie samice tego gatunku są tylko jego Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:22 smutne, ale i pozytywne zauważ, ile gatunkow wyginęło wczesniej, bo ludzkość nie miała świadomości ekologicznej, nie było przepisów, ani organizacji zajmujących się ochroną przyrody Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:35 Smutne, mam jednak nadzieję, że uda się uratować gatunek. Odpowiedz Link Zgłoś