Dodaj do ulubionych

To tylko nosorożec, ale...

17.04.15, 17:10
zdołowałam się jak diabli. Chciałabym, żeby ten artykuł był ściemą, ale obawiam się, że nie jest:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17769251,Ostatni_taki_nosorozec_na_swiecie__Straznicy_pilnuja.html#MT
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:14
      Też mnie to zdołowało, smutne bardzo.
    • dziennik-niecodziennik Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:28
      a mnie z jednej strony zdołowalo, a z drugiej strony podniosło nieco na duchu. JEST szansa. moze nie wymrą całkiem.
      aczkolwiek szczerze mowiac pierwsza mysla bylo "czemu go nie zamkną w jakiejs klatce, nie doją z nasienia i nie zapładniają samic sztucznie?"... tylko nie wiem jak tam u nososrożców rozrod wspomagany, moze tez kiepsko...
    • laquinta Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:31
      Jak to 'tylko'? W stosunku do czego 'tylko'. Co masz konkretnie na mysli?
      • echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:36
        Cóż, wiele osób pewnie uważa, że po co się przejmować jakimiś nosorożcami, kiedy wokół umierają ludzie.
        • laquinta Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:40
          Powinnas zatem uzyc cudzyslow.
          • echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:44
            Masz rację, mój błąd, ale już nie mam możliwości edycji.
    • kropkacom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:32
      Zachmurzone niebo i oświetlenie na dwóch zdjeciach są genialne. Moje ulubione. Wiem, nie na temat smile
    • asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:41
      Ale czemu sie zdolowalas, przeciez to tylko jeden z gatunkow nosorozca?
      • echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:47
        Bo jestem sentymentalna i zawsze mi szkoda, jeżeli coś jest zagrożone nieodwracalnym wyginięciem - ludzka społeczność, język, gatunek zwierzęcia.
    • echtom Powinno być: To "tylko" nosorożec, ale... n/t 17.04.15, 17:49

• lily-evans01 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 17:58
      No, przeraziłam się z lekka, widząc to zdjęcie, nawet bez tekstu, zdjęcie i tytuł wystarczą.
      • lily-evans01 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:00
        Człowiek wciąż pozostaje bezmyślnym niszczycielem przyrody i żywych istot, pomimo wielkich ekologicznych haseł. Smutne. Co innego, kiedy taki gatunek wymiera z powodów czysto ewolucyjnych. Ale tutaj bezmyślnie zakłócamy prawa natury.
        • echtom Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:10
          Obserwuję to na własnym lokalnym podwórku. Dwa lata temu byłam na objeździe nowych gdańskich inwestycji z przewodnikiem-technokratą. Strasznie się podniecał tymi wszystkimi terminalami, estakadami, obwodnicami itp. Zachwycał się nowymi osiedlami, które są tak pięknie zaprojektowane, że nawet uwzględniają trawniki i nasadzenia drzewek. A ja sobie pomyślałam: "K...a, wycinają las, żeby potem sztucznie nasadzać namiastki".
    • lauren6 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:02
      Dla tych co nie skumały.

Smutne jest to, że pewni ludzie postanowili wyrżnąć cały gatunek po to, by mieć monopol na sprzedaż kości tego nosorozca.
      • asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:11
        Dorabiasz sobie jakas teorie spiskowa, bo z tego co wiem to wszystkie nosorozce sa aagrozone wyginieciam
      • antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 19:30
        Róg nosorożca nie jest kością.
    • majenkir Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:05
      Fajne video ktos tam zalinkowal

Czlowiek to jednak jest bestia.... uncertain
    • nenia1 Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 18:15
      Niestety, na pewno nie jest ściemą, gwałtowne wymieranie gatunków jest faktem. Niestety ciągle sporo ludzi wierzy w magiczno-zdrowotne działanie różnych części ciała zwierząt. Do tego ludzi na świecie coraz więcej, kurczą się obszary na których zwierzęta mogą żyć i się rozmnażać, zanieczyszczenie, polowania dla rozrywki, zabijanie dla pieniędzy i zysków.

Jedziemy teraz na majówkę w okolice jeziora Nezyderskiego w Austrii żeby zobaczyć gody dropia (może się uda). W Polsce już się dropia nie zobaczy, ten ptak wyginął całkowicie, tu można poczytać smutną historię końca polskiego dropia.

niechzyja.pl/faqs/drop-jak-w-polsce-wykonczylismy-ptasia-arystokracje/
      Mnie się żywego udało zobaczyć tylko raz w życiu, na Węgrzech.
      Wklejam pamiątkowe zdjęcie jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda drop w naturze.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2199227,5,43,41073,spacer-dropia.html
    • antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 19:24
      Ale dlaczego owijać w jedwab? Winni są Chińczycy. Zresztą podobnie jest z rekinami - z ich płetw robią zupę którą podają tradycyjnie na weselach. Ciekawostka - płetwy nie mają smaku. Są jedynie po to by zagęścić zupę.
    • kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 20:24
      Słoń stratował myśliwego

Przynajmniej jednego pokarało.
      • echtom Tak a propos ;) 17.04.15, 20:33
        https://www.andrzejrysuje.pl/wp-content/uploads/2015/04/mis-i-mysliwy.png
      • antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:07
        Zauważ że myśliwi nie zabijają bezmyślnie każde zwierzę.
        • rhaenyra Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:16
          no fakt
          nie kazde będzie ladnie wygladac na scianie suspicious
          • antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:18
            No właśnie. Jeśli zabijesz wszystkie to nie będzie na co polować. Dlatego dbają o zwierzęta. W przeciwieństwie do kłusowników.
            • kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:20
              Tylko to się raczej nie tyczy tych w Afryce. No chyba, że jakiś gatunek jest już naprawdę na skraju wyginięcia, tak jak ten ostatni nosorożec.
              • asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:23
                A bylas w parku narodowym w Afryce?
              • antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:26
                No nie zupełnie. Na przykład w afryce wielkim faux pas jest polowanie z lunetą. Trzeba więc podejść do lwa lub słonia na 50 metrów. A jak się to kończy to widać.
                • kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:28
                  I dobrze smile
                • asmarabis Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:29
                  antyk-acap napisał:

> No nie zupełnie. Na przykład w afryce wielkim faux pas jest polowanie z lunetą.
                  > Trzeba więc podejść do lwa lub słonia na 50 metrów. A jak się to kończy to wid
                  > ać.
                  >

O, widze ze zeszli sie tu sami eksperci od Afryki wink skad masz tego typu informacje?
                  • antyk-acap Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:33
                    Gentlemen takie rzeczy wie. To jak jedzenie nożem i widelcem.
    • klubgogo Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:24
      Smutny jest, że mu ten róg wycięli.
      • kota_marcowa Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 21:27
        Ale za to wszystkie samice tego gatunku są tylko jego wink
    • lady-z-gaga Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:22
      smutne, ale i pozytywne
      zauważ, ile gatunkow wyginęło wczesniej, bo ludzkość nie miała świadomości ekologicznej, nie było przepisów, ani organizacji zajmujących się ochroną przyrody
    • aamarzena Re: To tylko nosorożec, ale... 17.04.15, 22:35
      Smutne, mam jednak nadzieję, że uda się uratować gatunek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka