Dodaj do ulubionych

Do Warszawianek

26.04.15, 21:20
Pytam z ciekawości.... byłam w Warszawie - jeden dzień. Chciałam pokazać dzieciom najważniejsze miejsca w stolicy. Jechaliśmy pendolino wobec tego w Warszawie nie mieliśmy się czym przemieszczać. Korzystaliśmy z metra, tramwajów a także z taxi. Pytam o to ostatnie - czy podwózka z Łazienek Królewskich na Powązki (według mapy 5 km) - normalnie kosztuje 75 zł czy może nas taksówkarz naciągnął? Pytam tylko z ciekawości - do Warszawy mam prawie 350 km więc i tak pojechałabym na te Powązki, bo kolejny raz ich tak szybko dzieciom nie pokażę. Zdziwiłam się jednak bo u mnie w mieście nie zapłaciłabym za taki odcinek więcej niż 20 -30 zł.
Swoją drogą pięknie jest obecnie w Warszawie. W ciągu jednego dnia zwiedziliśmy
-zamek królewski
-starówkę z kościołem św. Anny
- park Saski z Grobem nieznanego żołnierza
-pałac kultury i nauki
-Łazienki Królewskie
- Powązki
- telepizzę
-przejechaliśmy się metrem
Wieczorem padając na ryjek doczłapaliśmy się do Trójmiasta. Teraz dzieciaki namawiają mnie na wycieczkę - Kraków w jeden dzień - ale tu już chyba będę twarda i bez noclegu się nie zgodzę. Jakoś tak się to głupio układa, że jak się nie pracuje to nie ma kasy na takie wycieczki a jak się pracuje to nie ma czasu sad sad

Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:26
      chyba cię orżnęli?
      www.finmarket.pl/taxi
    • ichi51e Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:29
      Trzeba bylo wziac komunikacje. Cena nieuczciwa imho ja tyle place jada z Kabat do Starej Milosny. Z korpo braliscie? Jak tak bym reklamowala.
      • ichi51e Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:30
        Moze doplate za vma wam doliczyli?
        • ichi51e Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:30
          Vana!
          • niktmadry Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:36
            Zwykła taxi - zatrzymaliśmy jakąś, która przejeżdżała pusta. Trudno - nie znam stolicy na tyle by wszędzie dojechać komunikacją a czasu do pociągu powrotnego mieliśmy mało. Nie ukrywam, że się zdziwiliśmy ale przyznaję, ze i tak byśmy pojechali bo jak pisałam, nastepna wizyta w stolicy pewnie za kilka lat.
            • arwena_11 Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:37
              dostalaś paragon/rachunek?
              • niktmadry Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:46
                Nie - pewnie mój błąd - trzeba się było upomnieć sad. Z jednej strony nie żałuję - chciałam dzieciom pokazać stolicę, z drugiej strony nie lubię być naciągana .... ech.... mimo wszystko wyjazd uważam za udany, pogoda była piękna. Jedynie co mnie zdziwiło to cena tej taxi i cena przejażdżki bryczką (200 zł ale nie skorzystaliśmy).
                • baltycki Re: Do Warszawianek 26.04.15, 22:05
                  > Z jednej strony nie żałuję
                  A powinnas zalowac, ze napisalas o tym.
                  Teraz taksowka zdominowala watek i panie zamiast gratulowac Tobie i dzieciakom fajnego dnia, licza kilometry, zlotowki, jakby nic innego nie bylo w Twoim poscie big_grin
                  • jakw Re: Do Warszawianek 26.04.15, 22:07
                    Ale post powstał przynajmniej w połowie wskutek zdziwienia ceną taryfy wink
            • koronka2012 Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:42
              Sporo za dużo, nawet w weekend
              Po Warszawie kręcą się podszywacze taksówkowi, podobnie pooznaczani, ale to lewizna:
              www.tvp.info/19021416/nabici-w-taryfe-stoleczna-mafia-taksowkowa-wciaz-ma-sie-dobrze
            • ichi51e Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:44
              No to niestety mysle ze oszukali. Zdarza sie - kazdemu nawet miejscowym. Ja w takich sytuacjach mysle zeby sie udlawil wink
              Na przyszloosc moge polecic apke "jakdojade" - genialna sprawa. Ma wszystkie wieksze miasta polski - znajduje po gps gdzie jestes i podpowiada jak dojsc do przystanku i czym jechac optymalnie. Odkrylam ostatnio ze sa tez inne miasta (zmienia sie w ustawieniach) podczas przykrej pogrzebowej wizyty w Gdansku. Cene biletow tez podaje i czas przejazdu.
    • valtho Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:35
      Wydaje sie za dużo.
    • joa66 Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:36
      albo trafiłaś na oszusta albo na super korek (płacisz nie tylko za kilometry, ale za stanie w korkach też).

Niedawno za trasę, za którą normalnie płace 25-30 pln zapłaciłam 58 pln.
    • baltycki Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:52
      Ciesz sie tym, co zobaczylas, co pokazalas dzieciom, zapomnij o taksowcesmile
    • martynka831 Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:53
      Moim zdaniem to raczej mapa Was oszukala, bo z lazienek na powazki to na pewno nie jest 5 km. Na moje "oko" zaplaciliscie ok
      • arwena_11 Re: Do Warszawianek 26.04.15, 21:59
        w linku jaki zamieściłam masz kalkulator cen taksówek. Na powązki z łazienek jest max 10 km
    • jakw Re: Do Warszawianek 26.04.15, 22:03
      Raczej zostałaś orżnięta. Nie jest to wprawdzie 5 km tylko trochę więcej, ale prawdopodobnie nie powinnaś zapłacić więcej niż 40 złotych - nawet jeśli po drodze byłyby korki albo jechałabyś w dzień niepowszedni. Cwaniak pewnie doszedł do wniosku, że jesteś przyjezdna, śpieszy ci się i nie będziesz się awanturować. Za następnym razem zaopatrz się wcześniej w telefony do korpotaxi w Wwie - dzwonisz z kwadrans wcześniej i masz taryfę. I bierz rachunek - w razie wątpliwości możesz przynajmniej dochodzić swoich racji.
    • baltycki Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n/t :D 26.04.15, 22:11
      ą
      • kropkacom Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 26.04.15, 22:14
        A pieniądze też trącał?
        • baltycki Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 26.04.15, 22:18
          Naorawde taxi najwazniejsza w poscie zalozycielskim?
          Poczytaj, nikt nie pogratulowal fajnej wycieczki dzieciakow, kazdy tylko liczy.
          • niktmadry Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 26.04.15, 22:24
            Ano fajny, choć przyznaję, że męczący. Przy całkowitych kosztach tej wycieczki te 75 zł to nie było nie wiadomo co - ale przyznaję, ze zaskoczyło mnie. Nie wiem czy ktoś ma jeszcze takie pomysły, żeby jechać z trójmiasta do Warszawy na spacer ale ja nie żałuję. Dzieciaki będą pamiętać. Jedyne czego żałuję to to, że piątek i poniedziałek mamy z mężem pracujący - gdyby był wolny pewnie byśmy załatwili jakiś nocleg.
            • joa66 Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 26.04.15, 23:48
              Nie wi
              > em czy ktoś ma jeszcze takie pomysły, żeby jechać z trójmiasta do Warszawy na s
              > pacer ale ja nie żałuję.

Ja. Co prawda nie "do Warszawy" a "z Warszawy" , ale też na spacer, kawę czy koncertsmile
            • morekac Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 08:26
              Przy całkowitych kosztach tej wycieczki te 75 zł to nie było nie wiadomo co

W sumie chyba trochę przepłaciłaś, ale raptem pewnie z 30-40 zł, przecież za złotówkę nie wożą. Trudno, na przyszłość bierz taksówkę na telefon, nie ze słupka.
              -------------------------------------------------------------
              "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
            • heca7 Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 08:36
              Ja niedawno byłam z mężem w ten sam sposób w Gdańsku wink Mieliśmy na zwiedzanie chyba 6 godzin.
            • thea19 Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 10:27
              w czasach przeddzieciowych zdarzalo mi sie jechac na kolacje z wawy do gdanska albo tylko morze zobaczyc, czasem wieczorem komus sie zachcialo swiezej, mazurskiej rybki. samo zycie smile
              • asmarabis Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 10:30
                A w ogole czy teraz na mazurach to idzie kupic swieza rybbe? Nad morzem tylko sledzia chyba, reszta to mrozonki z Aldiego serwuja w barach i restauracjach, nie wiem jak jest na Mazurach, ktos zorientowany?
                • thea19 Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 10:41
                  teraz to nie wiem ale cos tam lowionego w jeziorze mieli. nad morzem na pewno nie ma latem dorsza, bo wtedy sie go nie lowi. na mazury teraz jezdze na splyw krutynia, po drodze sa przystanki z pysznym, niezdrowym jedzeniem (ryb akurat chyba nie ma).
                • triismegistos Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 12:17
                  Nie wiem jak teraz, ale trzy lata temu na mazurach jadłam świetne liny.
                  • asmarabis Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 16:57
                    No dobrze ze ci smakowaly, pytanie czy jestes pewna ze one bly swieze a nie mrozone, zakupione w markecie? Bo wkurza mnie to wszechobecne oszustwo z tymi rybami serwowanymi nad woda!
          • kropkacom Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 26.04.15, 22:25
            Dla mnie? Czy dla autorki? Bo ja na przykład nie lubię być oszukiwana. I tak, potrafi to zepsuć ogólne dobre wrażenie. Szłam ulicami Barcelony i pytani o drogę ludzie mówili aby pilnować bagaż. Na końcu oczywiscie taksówkarz nas oszukał. Jak widzisz to też pamiętam nadal.
            > Naorawde taxi najwazniejsza w poscie zalozycielskim?
            • asmarabis Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 09:47
              Tak, mnie tez wlasnie w Barcelonie wszyscy ostrzegali ale jakos nie wpadlam z tego powodu w depresje, co w tym zlego?
              • kropkacom Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 09:52
                Zaraz depresja... Można się zdziwić, a nawet przestraszyć, ale zaraz depresja... Może nie wiesz czym jest depresja?
                • asmarabis Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 10:15
                  ale czemu zdziwic? czesto tak jest w miejscach turystycznych, moze maja problem z kieszonkowcami a moze tak na wyrost ostrzegaja bo problem byl kiedys, bylam z grupa i nikogo nie okradli, jakos ten problem nie przeslonil mi wyjazdu, przypomnialo mi sie jak napisalas, no zeby sie takimi rzeczami przejmowac, to lepiej nie wychodzic z mieszkania...
          • aneta-skarpeta Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 08:08
            autorka napisala post w konkretnym celu- zapytala o jedną konkretną rzecz- czy zaplacila za duzo za taxi

to dostaje odpowiedzi na temat
          • snakelilith Re: Fajny dzien mieliscie ;) (pies trącal taxi) n 27.04.15, 09:50
            baltycki napisał:

> Poczytaj, nikt nie pogratulowal fajnej wycieczki dzieciakow, kazdy tylko liczy.

Ach, tylko liczy? To nie o forsę chodzi, a o niesmak, który zostaje. Miała być fajna wycieczka, a ktoś, komu powinno zależeć, by klient wrócił, okrada swoją podstawę gospodarczą. Mnie też oszukał taksówkarz w Warszawie. 15 lat temu, ale jak widać, wiele się nie zmieniło. Muszą mieć chyba dobrego nosa do turystów. Mnie zniechęciło to całkowicie do korzystania ich usług. Stracona forsa nie zabolała, ale nie lubię gdy traktuje się mnie jak frajerkę.
    • kamunyak Re: Do Warszawianek 27.04.15, 02:20
      Następnym razem zamów taxi dawniej państwowe, obecnie zresztą też, czyli miejskie MPT, 19191, bez problemu z komórki mozna zadzwonić. Musisz tylko sprawdzic nazwę ulicy, przy której stoisz i numer budynku.
      Teraz nie czeka sie na taksówkę dłużej niz 5 min a przynajmniej będziesz miała pewnośc, że żaden oszust -prywaciarz cię nie orżnie.
      Ja, mimo, że może prędzej bym sie połapała, jako miejscowa, to z żadnej innej taxi nie korzystam, na wszelki wypadek.
      A tak przy okazji, to jak długo jechałaś i ile pendolino kosztuje? bo ja tak sobie kombinuje w druga stronę, że może bym sobie w lecie, w jakis ciepły dzień, na plażę wyskoczyła? na jeden dzień.
      • czar_bajry Re: Do Warszawianek 27.04.15, 02:26
        Jak taxi w Warszawie to tylko grosik- jedne z najtańszych.
      • lauren6 Re: Do Warszawianek 27.04.15, 08:08
        Ja przed wyjazdem do innego miasta zawsze spisuje telefony do kilku lokalnych korporacji taxi, żeby nie przepłacać za taksowke wzieta z ulicy. Lokalni przewoźnicy zawsze starają się wydoic turystów, to nie tylko cecha Warszawy.
      • niktmadry Re: Do Warszawianek 27.04.15, 09:19
        Jechałam 3,5 h w jedną stronę. Koszt: Jak ja rezerwowałam bilety z wyprzedzeniem to wyszło mi około 150 zł za 4 osoby w jedną stronę (dwa bilety ze zniżką na dzieci szkolne). Jeśli kupujesz na ostatnią chwilę to kosztuje coś około 100 zł od osoby. Tańszy jest polskibus - jakieś 40 zł i z poczęstunkiem na trasie (lody, kawa, ciastka). Jednak jedzie dłużej (5 h) i trochę tam mało miejsca na nogi.
        Poszukaj cen na stronach: http://rozklad-pkp.pl/pl/tp?queryPageDisplayed=yes&REQ0JourneyStopsS0A=1&REQ0JourneyStopsS0G=5100010&REQ0JourneyStopsS0ID=&REQ0JourneyStops1.0G=&REQ0JourneyStopover1=&REQ0JourneyStops2.0G=&REQ0JourneyStopover2=&REQ0JourneyStopsZ0A=1&REQ0JourneyStopsZ0G=5100065&REQ0JourneyStopsZ0ID=&date=27.04.15&dateStart=27.04.15&dateEnd=27.04.15&REQ0JourneyDate=27.04.15&time=09%3A15&REQ0JourneyTime=09%3A15&REQ0HafasSearchForw=1&existBikeEverywhere=yes&existHafasAttrInc=yes&existHafasAttrInc=yes&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_3=1&REQ0JourneyProduct_pr od_section_1_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_3=1&REQ0JourneyProduct_opt_section_0_list=0%3A000000&existOptimizePrice=1&existHafasAttrExc=yes&REQ0HafasChangeTime=0%3A1&existSkipLongChanges=0&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0HafasAttrExc=&existHafasAttrInc=yes&existHafasAttrExc=yes&wDayExt0=Pn|Wt|%C5%9Ar|Cz|Pt|So|Nd&start=start&existUnsharpSearch=yes&came_from_form=1#focus

www.polskibus.com/
        • niktmadry Re: Do Warszawianek 27.04.15, 09:22
          sorki za wklejkę - pkp-rozkad - znajdziesz cennik próbując rezerwować bilet. Im bliżej lata i bliżej wyjazdu tym drożej.
        • kamunyak Re: Do Warszawianek 27.04.15, 12:02
          > Jechałam 3,5 h w jedną stronę

dzięki.
          Bus raczej odpada bo chodzi mi o czas przejazdu. Chciałabym ten czas spedzic na plazy a nie w busie. Dlatego pendolino brzmi zachęcająco. Jednak chyba jeszcze za mało zachęcajaco, 3,5 godz w jedną stronę to w sumie 7 godzin w podrózy.
          Chyba poczekam na te pociągi co to mają jeździc 600km/godz, jak dożyję.
          • ichi51e Re: Do Warszawianek 27.04.15, 16:40
            Polec wizzairem. Ja na trasie modlin wwa zaplacilam 36pln i 45 min...
            • asmarabis Re: Do Warszawianek 27.04.15, 16:58
              po co lecialas z wawy do modlina, jesli mozna spytac?
    • kalina_lin Re: Do Warszawianek 27.04.15, 09:36
      Raczej przepłaciłaś. Tak samo trafili znajomi cudzoziemcy jadący z Dworca Centralnego na Okęcie - wzięli od nich 80 zł, ja miesiąc wcześniej na tej samej trasie zapłaciłam 38zł. A co gorsza zamiast normalnego paragonu dostali jakiś świstek z na którym było napisane "rachunek", poniżej tabelka i napisane 80zł. Żadnej pieczątki, nazwy firmy, nic.
      • asmarabis Re: Do Warszawianek 27.04.15, 09:46
        38 to tez duzo, chyba jechaliscie przez Prage....ale dziwne sa ceny, znajomy jechal ze 2 lata temu wlasnie na okecie, i wlasnie wzial taksowke ktora zlapal spod centralnego a nie przez telefon i zaplacil niecale 20 pln, az bylam w szoku....cena powinna byc ok. 30
    • asmarabis Re: Do Warszawianek 27.04.15, 09:50
      > Swoją drogą pięknie jest obecnie w Warszawie. W ciągu jednego dnia zwiedziliśmy

Czy palacu kultury i lazienek oraz grobu nieznanego wczesniej nie bylo ze tak sie zachwycasz?
      • niktmadry Re: Do Warszawianek 27.04.15, 10:09
        Był i co z tego.... pochwalić nie można?
        Byłam w Warszawie jakieś 6 lat temu. Przyjemnie się wraca.
        • asmarabis Re: Do Warszawianek 27.04.15, 10:17
          Ale jak sie tak zachwycasz nowosciami i zmianami to powinnas jechac na stadion narodowy wink
          • niktmadry Re: Do Warszawianek 27.04.15, 10:21
            no tak. Widzieliśmy z daleka - jak byliśmy na Zamku Królewskim ale z drugiej strony "basen" mamy też w naszym mieście smile
            • kim5 Re: Do Warszawianek 27.04.15, 10:34
              Z łazienek na Powązki warto wziąć autobus 180 - wycieczkowy, zatrzymuje się w najważniejszych miejscach.
              Cena jak za normalny autobus miejski.
    • ola Re: Do Warszawianek 27.04.15, 17:22
      Jezuuuu..,
      Za 4 zl mogłaś pojechac bezpośrednio180-tką. Taksówką nie więcej iż 30 zł.
      Po raz kolejny widać, że lepiej trzymać się korporacji...
      • morekac Re: Do Warszawianek 27.04.15, 20:43
        Dla 4 osób pewnie byłoby to 14 zł, a nie 4,40. Czyli normalną taksówką to raptem 2-2,5 raza drożej niż autobusem, a wygodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka